Jump to content

FIN: Galileo kiristää EU:n ja Yhdysvaltojen välejä


Captain Morgan

Recommended Posts

Tietoviikon meililistalta:

 

EU on päättäväisesti jatkamassa Galileo-satelliittipaikannushankettaan. The Wall Street Journal -talouslehden mukaan sekä EU-maat että useat EU:n ulkopuoliset Euroopan maat aikovat sijoittaa 3,4 miljardia euroa vuoteen 2008 mennessä luodakseen Galileosta siviilikäyttöön soveltuvan paikannusjärjestelmän.

 

Sijoitettavan summan avulla on tarkoitus kehittää ja ottaa käyttöön 30 paikannussatelliitin verkosto, joka toimisi amerikkalaisen gps-järjestelmän tavoin.

 

Amerikkalaiset päättäjät ovat jo pitkään suhtautuneet Galileo-hankkeeseen kriittisesti. Amerikkalaisten viranomaisten mielestä gps-paikannuksen kanssa kilpailevaa järjestelmää ei tarvita. Koko Galileo-hanke onkin rahanhaaskausta, amerikkalaiset sanovat.

 

Lisäksi Galileon signaali käyttää samaa kaistaa, jota amerikkalaiset aikovat käyttää gps:n laajennukselle. Ranskan puolustusministerin Michelle Aloie Marien mukaan Yhdysvaltain hallinto on uhannut estää Galileon signaalin etenemisen, jos taajuuskaistaongelmaa ei saada ratkaistua.

 

EU:n viranomaisten mukaan Galileo on kuitenkin gps:ää täydentävä järjestelmä ja todennäköisesti paikannusvastaanottimet osaavat tulevaisuudessa käsitellä molempien järjestelmien signaaleja. Kahden signaalin hyödyntäminen tekisi eurooppalaiset riippumattomiksi Yhdysvaltain gps-päätöksistä.

 

"Jos aina käytät vanhempiesi autoa, sellainen päivä tulee, jolloin se ei ole saatavilla", muotoilee EU:n liikenneasioista vastaavan komissaarin Loyola de Palacion edustaja Gilles Gantelet.

 

70242_1300.gif

Link to comment

Pitkältihän Galileon menestys tulee riippumaan laitevalmistajista, varmasti esim. Garminin etujen mukaista olisi kehittää laitteita myös Galileolle. Galileo tulee peittoamaan jenkkien järjestelmän tarkkuudessa eli jenkeillä on syytäkin olla huolissaan...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...