Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
kalman

FIN: GPS-häirintää

Recommended Posts

Savon Sanomissa oli tänään 14.4. artikkeli GPS:n käytöstä apuvälineenä mm. kalastuspaikkojen löytämisessä.

 

Kimmo Pöri kirjoittaa että Merkittävin paikantimien tarkkuuteen vaikuttava tekijä on tahallinen häirintä. Maailmantilanteen kärjistyessä satelliitteja rahoittava taho eli Yhdysvallat heikentää niiden tarkkuutta tarkoitukselle. Ongelmalliseksi tilanteen tekee tavallisen käyttäjän kannalta se, että häirinnän voimakkuus vaihtelee koko ajan. Pahimmillaan heitot paikannuksessa voivat olla jopa satojen metrien luokkaa.

 

Olisin kysynyt arvon geokätkijöiden mielipidettä että olisikohan tuossa em. kommentissa mennyt puurot ja vellit sekaisin. Yhdysvallat voi tosiaan esim. sotatilanteessa lisätä GPS-signaalin häirintää mutta USA voi tehdä sen selektiivisesti siten että häirintä kohdistuu vain tietylle rajatulle alueelle. Irakin sodan aikana USA ei tiettävästi kuitenkaan käyttänyt tätä valttikorttia.

 

Kommentissa ei myöskään ole huomioitu sitä tosiasiaa että tarkkuus riippuu "näkyvissä" olevien satelliittien lukumäärästä kuten Martti toi artikkelissaan esille.

 

GPS accuracy prediction

 

kalman

Share this post


Link to post

No kyllä tuo Pöri on kirjoitellut ihan huuhaata. Toki jenkeillä on siihen mahdollisuus, mutta eivät he sitä käytä. Riski markkinoiden menettämisestä eurooppalaisille on liian suuri. Tosin Galileo tulee, tekevät jenkit sitten mitä tahansa...

 

Suurimmat heitot tulee todellakin satelliittien huonosta sijainnista tiettyihin aikoihin. Häirintää se ei ole. Suurimmat häiriöt totesin itse kerran kun kaikki satelliitit joihin pääsin käsiksi olivat rivissä yläpuolellani. Siinä ei sijaintia juuri kolmiomitata ja tarkkuus heitti muistaakseni 100-200 metriä, kunnes satelliittien keskinäinen sijainti muuttui.

 

70242_1300.gif

Share this post


Link to post

Selektiivistä häirintää toki esiintyy mutta eipä vaikuta meille, häirinnän testauspaikat ja -ajat täällä

Itse asiassa jos aivan tarkkoja ollaan niin teknisistä syistä häirintä on siiviilipuolella jatkuvasti päällä mutta sen vaikutus on käännetty nollaksi.

Kuten Morgan mainitsi sateliittien sijainnilla on vaikutusta, samoin ympäristötekijät voivat joskus olla huomattavia, heijastukset kallioista ja rakennuksista voivat kokemukseni mukaan tuoda n. 50 metrinkin heittoja.

Kolmanneksi merkittävin tekijä ovat ilmakehän häiriöt.

 

-Errare humanum ets.-

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...