Jump to content

FIN: Ehdotuksia kätkötiedotteeksi


PekkaR

Recommended Posts

Pihalla olen  :P . Eli mitä geokätkötiedotetta pitää käyttää, jos meinaa kätkeä kätkön? www.geocaching.com -sivulla olevaa vai tän threadin viimeisintä?

Periaatteessa mikä tahansa käy, vaikka itse kotona rustaamasi. Toki tietyt asiat on hyvä sanoa kaikissa kätkötiedotteissa. Tämä pitkähkö viestiketju lähti liikkeelle siitä, että gc.comin sivulla oleva suomenkielinen tiedote on aika kankea, ja siinä on joitakin kielioppivirheitä. Omasta mielestäni tämän säikeen viimeisin tiedote on aika hyvä.

 

Jos haluaa koristella kätkötiedotteen 'omansa näköiseksi' kannattaa sisältöön ehkä ottaa mallia tästä Pekan laatimasta tiedotteesta, mutta toki voi itse Wordillä, piirustusohjelmalla tai vaikka puuväreillä tehdä mieleisensä näköisen lappusen.

 

Edit: Kiva kuulla, että olet suunnittelemassa kätköä! :D

Edited by Divine
Link to comment

Kiitoksia nopeasta vastauksesta. Taidan käyttää tässä threadissa olevaa geocachingnotea. (=>regularille normikokoista, mikrolle pientä).

 

Mulla on suunnitteilla pauttiarallaa viitisen kätköä, mutta ajanpuutteen vuoksi homma on vähän venynyt. Eka kätkö on jo selvillä ja se sijaitsee - pirkanmaalaisten geokollegojen harmiksi - varsinaisessa suomessa, mutta ei hätää; suunnitteilla on neljä kätköä Tampereen lähistölle. Kauhulla pollaan geocaching-sivuja ja joka päivä pelkään, että suunnittelemani paikat ovat jo menneet. Toistaiseksi näin ei ole kuitenkaan vielä käynyt.

 

Mutta joo, perästä tullaan... :P

Link to comment

Olen pidemmän aikaa etsinyt semmoista versiota jossa arkki olisi toisinpäin, niin että sivulle mahtuu vain kolme tiedotepohjaa ja "ylimääräinen" tila olisi varattu suoraan lokitilaksi. Semmoisen laminoisi mielellään vaikka osittain, niin että lokialue jäisi paljaaksi. (Amerikkalainen vastaava olettaa että koko letter-kokoinen arkki sullotaan filmipurkkiin.)

Edited by solarflare
Link to comment

Melkein tuollaista. Kuuden palstan sijaan kolme ja sitten siihen tyhjään tilaan tasaisin välein viivoja lokitietoja varten. Ehkä 2 cm:n välein. Itse en pysty editoimaan Mac OS X:llä noita Word-dokumentteja, tai siis en ainakaan muuttamaan niitä kovin radikaalisti. Täydentämään vain omilla tiedoilla AppleWorksissa.

Link to comment
Ne vaakaviivat ovat vähän kaksipiippuinen asia: saattavat ohjata liikaa kuittausten pituutta.

On se vähän niinkin, mutta ainakin itse haluaisin ohjata kuittauksia lyhyemmiksi, sen yhden viivan tai laatikon mittaisiksi. Ainakin siis nimenomaan mikrokätkössä. Yhdellekin riville mahtuu kivasti asiaa, jos siinä on riittävästi tilaa pystysuunnassa.

 

6be59278-1875-4736-9fa2-d7fe5cfd243c.jpg

 

Viimeisellä rivillä oma raapustelma kahdella rivillä, vaikka tilaa onkin vain yksi rivi.

Link to comment
Tuon levynen ei kyllä millään mene ilman taittelematta filmipurkkiin. A4 pituussuunnassa 4 osaan, niin mahtuu. Tuo on tarkoitettu jollekin muulle kuin filmipurkille?

Tosiaan, olen piilottanut vasta yhden mikrokätkön jossa käytin sitä geoshopin leveämpää mikropurkkia. Tässä filmipurkki-yhteensopiva versio (PDF | AppleWorks).

Link to comment

Kätkötiedotteeseen voisi kyllä mielestäni laittaa myös suomalaisen www.geocaching.fi -osoitteen. Sieltä saa riittävästi alkutietoa harrastuksesta.

 

Jos joku asiasta täysin tietämätön löytää kätkön tai muuten haluaa tutustua harrastukseen, niin ihan aloittelijalle www.geocaching.com ei ehkä ole paras lähtökohta.

 

Testin vuoksi laittakaapa joku aloittelija, joka on kotoisin vaikkapa Pieksämäeltä tutkimaan, löytyisikö sieltä läheltä kätköjä. Laskekaapa kuinka kauan menee ja kuinka monta klikkausta tarvitaan ennenkuin edes ensimmäinen löytyy...

(...jossain vaiheessa hän huomaa etsintälinkin ja löytää kaikki 640 suomalaista kätköä, ja alkaa klikkailla niitä läpi. Jossain 300 kohdalla alkaa tympiä...?)

 

Tuolta suomalaiselta sivulta sentään löytyy linkkejä karttoihin yms, joten myös joku kätkökin löytyy kohtuuajassa.

 

(Kun sitten rekisteröityy tuonne geocaching.com-sivulle ja perehtyy hommaan, niin sitten toimii kyllä loistavasti.)

 

Ja vielä loppuun vinkki: Kartan saa vedenkestäväksi, kun suihkuttaa sille spray-pulloissa myytävää tavallista lakkaa. Myös mustesuihkulla tulostettu kartta tms kestää vettä, kun suihkuttaa riittävästi ja molemmin puolin.

Edited by AimoKulaus
Link to comment

Jos haluat opettaa ummikoille aarteenetsintää, niin tässä toimivaksi todettu ohje:

 

Nykyaikaisen aarteenetsinnän nimi on Geocaching eli Geokätköily.

 

Mikäli haluat kokeilla hommaa vaikkapa lasten kanssa, niin helpoimmin pääset alkuun seuraavasti:

 

Lataa sivu http://brillig.com/geocaching/finland.shtml

Kartassa olevat täplät ilmoittavat kätkettyjen aarteiden sijainnin. Niitä on kesäkuun 2004 alussa noin 650 kpl.

 

Klikkaa kotipaikkasi lähintä täplää, niin saat tarkemmat tiedot aarteesta ja sen sijainnista. Kätkön kuvaus on englanniksi ja yleensä myös suomeksi. Sivun yläreunassa on aarteen sijaintipaikan tarkat WGS84-koordinaatit muodossa asteet, minuutit.minuutin desimaalit. Nämä voi näpytellä GPS-laitteen muistiin, jolloin etsintä on helpompaa. Koordinaatit voi myös ladata sivuilta koneeseen, kun on ensin rekisteröitynyt sivuille.

 

Jos eka nykäisyllä ei sattunut hyvä kohde tai muuten haluat tietää lisää aarteiden sijaintipaikkoja, niin jokaisella aarresivulla on linkki "Find ...all nearby caches". Se tekee luettelon lähimmistä aarteista.

 

Aarteet ovat yleensä jollain sellaisella paikalla, joka kätkijän mielestä olisi mukava näyttää muillekin. Aarre on tietenkin hivenen piilossa, jotta ulkopuoliset eivät sitä löytäisi. Perinteiset aarteet ovat yleensä pieniä pakasterasioita, joissa on sisällä jotain esineitä, päiväkirja yms tilpehööriä. Jos otat jotain esineitä, niin laita jotain osapuilleen yhtä arvokasta tilalle. Esineet ovat esim leikkikaluja, korkinavaajia, paristoja, työkaluja yms. (mielellään EI rikkinäisiä Kinder-leluja...) Kirjoita myös käynnistäsi päiväkirjaan. Perinteisten aarteiden lisäksi on erilaisia muunelmia, ja niistä saat tietoja allaolevilta sivuilta.

 

Jos innostut asiasta, niin lisätietoja on sivulla http://www.geocaching.fi Varsinainen maailmanlaajuinen sivusto on osoitteessa http://www.geocaching.com Sinne kannattaa sitten rekisteröityä jollain nimimerkillä, ja sivusto on alkuhankaluuksien jälkeen hyvin kätevä käyttää.

 

Yleensä lapsia ja etenkään lapsenmielisiä ei tarvitse kovinkaan paljon houkutella tähän leikkiin...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...