Jump to content

FIN: Ehdotuksia kätkötiedotteeksi


PekkaR
Followers 0

Recommended Posts

Matti ehdotti Suomennoksia-keskustelussa, että suomenkielinen kätkötiedote uusitaan.

 

Minustakin se on tarpeellista, siksi aloitin tämän uuden keskustelun.

 

Laitan tähän siemeneksi tiedotteen, jota minä olen viime aikoina käyttänyt. Olen sen muokannut siitä virallisella verkkosivulla olevasta.

 

PekkaR

Link to comment

Tuosta esitetystä siemenestä.

Mielestäni se voisi olla ytimekkäämpi.

 

* Ei mitään lukuja, ei niitä jaksa kukaan päivittää, kätköjen lukumäärä kun kasvaa eksponentiaalisesti.

 

* jos löydetään sattumalta, miksi pitäisi kertoa lokikirjassa kuinka helposti löysit, sehän löytyi sattumalta icon_wink.gif

 

* Jos löydetään sattumalta pyydetään tietenkin liittymään joukkoomme

 

* myös muut kuin maanominstajat voivat pitää paikkaa sopimattomana, luontoaktivisti jne.

 

Itse laitan tiedotteesta aina suomen- ja englanninkieleisen version, suomalainen voisi myötäillä tuota alkuperäistä englanninkielistä.

 

Täytyypä muuten suunnitella yksi tiedote savonkielellä ja laittaa se Kuopiossa sijaitsevaan kätkööni icon_wink.gif

 

Voitaisiin edes tuossa tiedotteessa sopia mitä termiä käytetään, rakkalla harrastuksella on monta nimeä mutta ei kai niitä tarvitse kaikkia tuossa mainita.

Link to comment

O.K., samaa mieltä. Vaikka oioin sitä alkuperäistä tiedotetta aika lailla, on toistoa ja löpinää vieläkin liikaa.

 

Pitää ajatella että tiedote on lähinnä geojästille, joka sattumalta löytää jemman. Kätköilijäthän eivät tiedotteita lue, koska homma on tuttua muutenkin.

 

Kuka kirjoittaisi tiedotteen puhtaalta pöydältä? Lähettäkää ehdotuksia.

 

PekkaR

 

PS Joukolle: minusta satelliittipaikannin on yhtä hyvä suomennos kuin navigaattori. Se on ehkä suomalaisempikin kuin navigaattori, toisaalta taas ei niin ytimekäs. Tätä voisi jatkaa siellä Suomennoksia-keskustelussa.

Link to comment

Pekka, kyllä tässä siemenessä on ihan hyvä pohja, jatka vaan muokkausta...

 

Nimenomaan niin että tiedote on sitä vierailijaa varten siellä joka ei ole koskaan kuullut harrastuksesta mitään ja ihmettelee sen rasian olemassaoloa siellä kivenkolossa ja on jo heittämässä sitä roskikseen kunnes lukee tämän tiedotteen.

 

Voiskohan tiedotteeseen laittaa paikat kätkön nimelle, waypoint:lle (GCxxxx) ja koordinaateille ja mahdollisesti kätkön tekijän yhteystiedoille ?

 

Olisi siten myös muistuttamassa sitä geokätkijää että muistaa laittaa kaiken tarpeellisen

Link to comment

kalmanin kannustuksen ja kommenttien innostamana muokkasin siemenenä ollutta ehdotusta.

 

Olkoon tämä sitten vaikka itu icon_smile.gif.

 

Käytin nyt johdonmukaisesti harrastuksen nimenä geokätköilyä, kun se on minusta hauskempi sana kuin -kätkentä.

 

PekkaR

 

[This message was edited by PekkaR on August 17, 2003 at 03:30 PM.]

Link to comment

Noissa kätkötidotteissa pyydetään ottamaan yhteyttä jos kätkö on sopimattomassa paikassa. Ihan ok mutta:

Pitäisikö GC.com:ssa avata GUEST-käyttäjätunnus geojästien tiedotteita varten, jostain syystä en mielellään levittelisi henkilökohtaista osoitettani joka puolelle vaikka todennäköisyys että sattumalta kätkön löytänyt olisi nettiterroristi on pieni.

Okei, hotmail-tyyppisiä osoitteitahan on helppo sulkea ja availla mutta kuitenkin. Mitä mieltä olette? (Olenko liian vainoharhainen).

Pekan tiedote on mielestäni sopivan asiallinen ja informatiivinen. Hyvä!

 

-Errare humanum ets.-

Link to comment

quote:
En mäkään osoitettani laita, mutta puhelinnumeroni kyllä.

 

Puhelinmyyjistä syntyy seuraava merkittävä geokätköilijöiden joukko icon_wink.gif

 

Niin siihen riville voisi laittaa vaikkapa yhteystiedot joka voi olla puhelinnumero/sähköpostiosoite oman valinnan mukaan.

Link to comment

Otetaan kissanhäntä pois siitä kätkön tekijän riviltä. Silloin jokainen voi laittaa yhteystietonsa oman harkintansa mukaan. Pisteviivat ovat apuna kun tiedotteen täyttää käsin, ne voi poistaa jos kirjoittaa kätkön tiedot Wordilla.

 

Tiedote on nykyisin vain Word-tiedostona. Pitäisikö olla muita tiedostomuotoja?

 

PekkaR

 

[This message was edited by PekkaR on August 26, 2003 at 08:50 PM.]

Link to comment

quote:
Originally posted by PekkaR:

Tiedote on nykyisin vain Word-tiedostona. Pitäisikö olla muita tiedostomuotoja?


Word on ihan hyvä muoto, taitaa löytyä kaikilta BillG:n käyttiksen omaavilta. Etsintäsivulla näyttäisi useimmat tiedotteet olevan Wordilla tehtyjä. RTF tietysti nousee vanhoihinkin versioihin mutta lieneekö aiheellista, foorumilta voi kysellä käännösapua jos oma teksturi on eksoottinen.

Muutoin mainiota PDF-formaattia en suosittele koska sitä on paha editoida jos tahtoo vielä viilata tekstiä tai kirjoittaa kätkötiedot koneella.

 

-Errare humanum ets.-

Link to comment

Samaa mieltä Ketun kanssa siitä, että tiedostomuoto on mielenkiintoinen kysymys. Useampikin syy puoltaa jotain muuta kuin Wordin doc-tiedostoa, mutta silti se lienee tässä paras...

 

Itse tekstistä muutama huomio. Ensinnäkin kiitokset, loistavaa työtä!!! Haluaisit PekkaR ehkä kuitenkin vielä tarkistaa nämä: "GPS satelliittipaikannus- järjestelmää", ainakin minulla näkyy ylimääräinen väliviiva, toisaalta kuuluisiko GPS:n perään sellainen? Ehkäpä "surfata" => "surffata", "ensitilassa" => "ensi tilassa". Itse kirjoittaisin "samalla lailla" => "samalla tavalla" (makuasia). Lisäksi Tiedosto->Ominaisuudet->Yhteenveto -kohtaa voisi varmaan päivittää. Nimesi näkyy muuten tallentuneen doc-tiedostoon automaattisesti, kts. Tiedosto->Ominaisuudet->Tilastotiedot. Näin siis Word 2002:ssa. Kirjoittelen muuten parhaillaan yhtä juttua LaTeX:lla, joten on toki näitä vaihtoehtoja MS-tuotteillekin.

Link to comment

Kiitos kiitoksista ja kannustuksista. Tässä on tarkistettu versio.

 

GPS-väliviiva taisi jäädä pois vain siksi, että sana tavuttui 'kauniimmin' ilman. Muutin vähän ensimmäistä kappaletta muutenkin.

Vaikka kielikorva pitää parempana tuplaäffää, nojaan "surfata"-muodossa Perussanakirjaan. Siellä on sanat "surfaaja", "surfata", "surfaus" ja "surfilauta" icon_rolleyes.gif.

"Ensi tilassa" ilman muuta ja "tavalla" on parempi kuin "lailla".

 

Kattokaas nyt.

 

PekkaR

Link to comment

Kalman, annappa tuo savonkielinen nootti tarkistettavaks jollekkin umpisavolaiselle, niin siitä tulee vielä parempi. Savossa ei esim sanottais "osa mualimanlaajuista harrastusta" vaan "osa ympär mualimoo harrastettuu". Muitakin vastaavia kohtia tekstissä on, mutta en oo oikea henkilö niitä korjaamaan, eikä vaimokaan jo 30 vuotta muualla asuneena...

 

70242_5900.gif

Link to comment

En oikein HöTöMöLöä hallitse. Word teki tällaisen tiedoston. Ainakin LeHTori-validaattori löysi siitä tukun virheitä ja muuta huomautettavaa.

 

Voiko vajaan viikon hiljaisuudesta tulkita, että kätkötiedote alkaa olla kelvollinen? Word-versio siis, HTML ei varmaankaan. Jos voi, miten edetään? Kuka viestittää GC.com'iin että tiedote halutaan vaihtaa?

 

PekkaR

Link to comment

Kun kerran mellastin Microsoftin ylivallasta, tässä on Planelover-kätköilijän suosiollisella avustuksella tuotettu HTML-ehdotelma.

 

Siinä on siis editoitavia tekstikenttiä muokattavaa tietoa varten, ettei tarvitse mihinkään editoreihin tai html-kielen pikakursseihin ryhtyä.

Ruudulla juttu tietenkin näyttää ylileveältä, mutta selain osaa kyllä tulostettaessa mahduttaa sen aaneloselle (ainakin jos asetuksissa ei ole mitään sen vastaista).

GC ID:ta en laittanut omaksi kentäkseen, koska itse ainakaan en ole ajatellut kätkön julkaisemisen ja hyväksymisen jälkeen saamaani ID:tä kiikuttaa kätkölle. Mutta ken haluaa ID:n siellä olevan voi varmaan pistää sen "kätkön nimi" -kenttään.

 

[This message was edited by Kettu on September 04, 2003 at 12:25 PM.]

Link to comment

Kun olen lähes joka paikkaan liikkeellä pyörällä, enkä mikään himoliikkuja, olen laittanut nootin mukaan jo kätköä perustaessa. Siksi en ajatellut ID-kentän tarpeellisuutta. Mutta lisäsin nyt kohdan (ja tunnus) html-versioon.

Huomasin viikonloppuna vieraalla koneella jossa on IE-selaimena, että tekstikenttään tulee ikävästi hissi reunaan. Näin ei käy Mozillassa. Ehkä kaivan jostain esille miten sen saa pois.

Vaikka onko sillä edes väliä... html-version tarkoitushan oli juuri olla niille, jotka pelaavat muilla kuin MS-tuotteilla. icon_wink.gif

Tein myös tiedotteesta kaikin puolin vaihtoehtoihmisten version korvaamalla geokätköilyn geokätkennällä. En ole oikein saanut istutettua kätköilyä kielikorvaani...

Link to comment

quote:
Originally posted by Kettu:

Kun kerran mellastin Microsoftin ylivallasta, http://users.utu.fi/lajhalm/stashnote/ on Planelover-kätköilijän suosiollisella avustuksella tuotettu HTML-ehdotelma.


 

Pari ehdotusta:

"Kätkö on osa maailmanlaajuista harrastusta Geocaching" => "Kätkö on osa maailmanlaajuista GPS-satelliittipaikannusjärjestelmää hyödyntävää Geocaching-harrastusta"

"Harrastuksessa hyödynnetään GPS satelliittipaikannusjärjestelmää" => "" (sama asia 1. lauseessa)

"mahdollisesti jotain mukavaa pikkutavaraa" => "mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa" (kätköissä voi olla muutakin kuin vain pikkutavaraa!)

"Halutessasi voit ottaa kätköstä jonkun pikkutavaran" => "Halutessasi voit ottaa kätköstä jonkin vaihtotavaran"

"piilopaikkaan samalla lailla kuin se oli" => "piilopaikkaan samoin kuin se oli"

"niin sivu löytyy" => "niin löydät tämän kätkön kotisivun"

 

Toivottavasti nämä eivät tunnu turhalta nillittämiseltä?

Link to comment

Muutin nyt ihan hiukkasen html-version tekstiä oman makuni mukaiseksi. Sehän oli siis sinänsä suora kopio Pekan ja muun raadin .doc version tekstistä.

quote:
mahdollisesti jotain mukavaa pikkutavaraa" => "mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa" (kätköissä voi olla muutakin kuin vain pikkutavaraa!)

Heh... tästäkin voi vielä jatkaa, että kätkössä voi olla muutakin kuin _mukavaa_ vaihtotavaraa. Esim. rikkinäiset Kinder -lelut ym. mitä vastaan joskus tulee eivät tähän kategoriaan kuulu. icon_wink.gif

Hmm... pitäisi kyllä itsekin ehkä panostaa vähän enemmän sisällön laatuun. Olen kyllä laittanut ihan uutta Tiimari -tyyppistä tavaraa (yhdessä myös itse askarreltua), mutta ei nyt aina niin arvokasta kuin joillain muilla (tai erityisesti Jenkkilässä) joskus näyttää olevan. Tiedä häntä... Toisaalta kovin isot investoinnitkin tuntuvat mielestäni tarpeettomilta.

Link to comment

quote:
Pari ehdotusta:

 

"Kätkö on osa maailmanlaajuista harrastusta Geocaching" => "Kätkö on osa maailmanlaajuista GPS-satelliittipaikannusjärjestelmää hyödyntävää Geocaching-harrastusta"

 

"Harrastuksessa hyödynnetään GPS satelliittipaikannusjärjestelmää" => "" (sama asia 1. lauseessa)

 


 

Minä olen Pekan alkuperäisen kannalla, GPS ei ole eikä tule olemaan ainoa satelliittipaikannusjärjestelmä, siksi sitä on turha painottaa...

Link to comment

ExTechOp, kiitos kommenteista. Nillittää on uusi sana minulle. Luulen, että se tarkoittaa samaa kuin nipottaa tai niuhottaa. Jos näin on, ehdotukset eivät tuntuneet nillittämiseltä.

 

quote:
"Kätkö on osa maailmanlaajuista harrastusta Geocaching" => "Kätkö on osa maailmanlaajuista GPS-satelliittipaikannusjärjestelmää hyödyntävää Geocaching-harrastusta"
En ymppäisi GPS:ää samaan lauseeseen. Lyhyet, ytimekkäät lauseet ovat selkeitä. Paikannuksen voisi kuitenkin nostaa toiseen lauseeseen koska se on tärkeä osa harrastusta. kalmanin esittämästä syystä voisi GPS:n jättää pois.

Jotenkin kielikorva hylkii hyödyntää sanaa, käyttää hyväksi tuntuu 'reilummalta'.

 

Kolmannen, neljännen ja viidennen mollukan ehdotukset ovat hyviä.

 

Jostain syystä välttelen sanaa kotisivu, en tiedä miksi. Verkkosivu tai vaan sivu tuntuvat paremmilta.

 

Taas paranneltu versio on tässä.

 

Jos tämä versio on käyttökelpoinen, miten se saadaan GC:n sivulle?

 

PekkaR

Link to comment

quote:
Originally posted by Captain_Morgan&Family:

Hmm, ehkäpä meiliä osoitteeseen contact@geoacaching.com


Ehkä parempi olisi ilman typoabad_boy_a.gif, ja oikeastaan osoitteeseen contact@Groundspeak.com, ainakin jos Contact us at Groundspeak -sivuun on uskominen. Kannattaa myös olla kärsivällinen vastausta odotellessaan. Ylläpito saa käsittääkseni satoja meilejä päivittäin, joten niiden käsittelyyn kuluu työtunteja. Samasta syystä kannattanee jo viestin otsikossa ilmaista asian luonne selkeästi.

 

EDIT: Nyt tässä vaiheessa kannattanee ottaa vielä kantaa 'virallisen' tiedotteemme sisältöön, kun tämä säie nousi taas ajankohtaiseksi. Jos mitään uutta ei tule esim. viikkoon, voisi tiedoston lähettää gc.com:lle.

 

- I just got lost in thought. It was unfamiliar territory. -

Link to comment

No kommentoidaanpas nyt tätäkin, kun ei vielä olla sitä tehty. Mielestämme

 

-kätkötiedotteen ulkoasulla ei varsinaisesti ole merkitystä, kunhan se on selkeä ja tekstistä ymmärtää asian (ovathan kätkötkin jos miten erilaisia...)

 

-satunnaisella ohikulkujalla ei ole kopiokonetta mukanaan (hyvin todennäköisesti...) joten mitä vähemmän tekstiä tiedotteessa on, sen parempi, sitten luulisi jotakin jäävän mieleen. Toisaalta, jos ei ole kynää mukana, voi olla, ettei edes www-osoite jää mieleen. Jos osaa käyttää nettiä, niin oikeastaan riittää, että mieleen jää edes geokätköily ja osaa kaivaa asiasta viitteitä hakuohjelman avulla, niin eiköhän jäljille pääse...

 

-Jokaista tiedotetta joutuu jotenkin muokkaamaan, ainakin yleensä, mutta pikkumuokkaukset on koneella suht helppo tehdä...

 

Tässä alla taas yksi koottu väkerrys:

 

Onnittelut - Löysit juuri virallisen geokätkön!

 

Tämä purkki ei siis ole mikään roska, vaan geokätkö. Geokätköjä etsitään satelliittipaikannusta hyväksi käyttäen. Geokätköily (myös geokätkentä, engl. geocaching) on kasvava harrastus, jonka pääperiaate on se, että joku piilottaa kätköpurkin, määrittää sen sijainnin GPS-laitteen avulla ja ilmoittaa sitten kätköpaikan koordinaatit Internetissä osoitteessa www.geocaching.com, jotta muut harrastajat voivat etsiä kätkön saamiensa koordinaattien avulla.

 

Harrastus on maailmanlaajuinen ja kuka tahansa voi etsiä kätköjä.

 

Nyt kun löysit tämän kätkön, toimithan seuraavasti:

 

1. Kirjaa löytösi oheiseen lokikirjaan

 

2. Jos haluat ottaa jonkin tavaran kätköstä, jätäthän myös jotakin tilalle

 

3. Jos kätkössä on numeroidulla metallilaatalla varustettu tavara (niin sanottu travel bug), voit viedä tavaran eteenpäin johonkin toiseen kätköön, mutta et ottaa pysyvästi itselle

 

4. Jätä tämä kätkö täsmälleen samaan paikkaan, kuin mistä sen löysit

 

5. Jos sinulla on Internet-yhteys, mene sivulle www.geocaching.com ja kirjaa löytösi myös harrastuksen verkkosivuille. Löydät tämän kätkön etsimällä sitä tunnuksella (by waypoint) GC_ _ _ _ . Jotta voit kirjata löydön verkkoon, sinun pitää rekisteröityä palveluun. Rekisteröityminen on ilmaista.

 

Internetistä löydät tiedot tuhansista muista geokätköistä ympäri maailmaa ja lisätietoa harrastuksesta. Toivottavasti kiinnostuit! Olet tervetullut mukaan!

 

Toivon, että jätät tämän geokätkön paikoilleen etkä siirrä sitä löytöpaikalta. On ikävää, jos muut geokätköilijät joutuvat etsimään turhaan. Kätköilijöille suunnatonta iloa tuottaa juuri se kätkön löytyminen!

 

Jos sinulla on kysyttävää tai jos kätkö on mielestäsi paikassa, jossa se ei saisi olla, otathan minuun yhteyttä sähköpostitse etunimi.sukunimi@blaaaaaa.com.

Link to comment

quote:
Originally posted by kalman:

Miten tämä esittämänne tiedote sitten eroaa oleellisesti Pekan väsäämästä ?

 

Olisi hyvä että kun tässä on kuitenki jo jonkin aikaa katselmoitu joukolla Pekan luomaa versiota tiedotteesta niin muokattaisiin sitten sitä.


 

No erot näkee varmasti kukin itse, ja kuten sanottu, emme olekaan aiemmin kommentoineet saati katselmoineet tiedotetta. Pikaisesti erot: tämä keskittyy siihen, että satunnainen löytäjä osaisi toimia oikein juuri tämän kätkön löytäessään, teksti kohdistettu enemmän juuri tähän löytöön (ei ns. mainosta niin paljon, mitä muuta harrastus on), huomioi travelbugit, rohkaisee ottamaan yhteyttä, jos kysyttävää (ei pelkästään purkin siirron takia), tummennetut kohdat pyrkivät ohjaamaan selkeästi eli löysit kätkön, mitä teet.

 

Pekkahan voi käyttää äskeisestä jotakin sanamuotoja jos haluaa tai jättää käyttämättä icon_smile.gif Ja Pekan tiedotteen katselmointi voi jatkua tästä eteenpäinkin.

 

Vapaata sanaa käyttäen Kalmanille hyvää yötä toivottaa

Sari

Link to comment

Tästä on varmaan jo keskusteltu, mutta otanpa vielä esiin:

 

quote:
5. Jos sinulla on Internet-yhteys, mene sivulle http://www.geocaching.com ja kirjaa löytösi myös harrastuksen verkkosivuille. Löydät tämän kätkön etsimällä sitä tunnuksella (by waypoint) GC_ _ _ _

 

Parempi olisi:

------------

5. Jos sinulla on Internet-yhteys, mene sivulle http://www.geocaching.com ja kirjaa löytösi myös harrastuksen verkkosivuille. Löydät tämän kätkön etsimällä sitä nimellä

(By keyword) "tähän kätkön nimi".

------------

 

Näin siis siksi että yleensä kätkijä kaiketi on jo keksinyt kätkölle nimen, kun vie sen metsään, mutta tuon GCxxxx - tunnuksenhan saa vasta kun kätköä naputtelee verkkoon.

Vai onko homma ajateltu niin, että ensin tehdään kätkösivu ja sitten viedään kätkö metsään??? icon_confused.gif

 

70242_5900.gif

Link to comment

Tuon travel bugi tai liftari voi olla myös geokolikko tai paljon monimuotoisempaa, siis ei välttämättä mikään metallilaatta.

 

Mitä jos silti pitäydyttäisiin tässä Pekan versiossa ja esitettäisiin korjausehdotuksia, muuten tästä tulee ikuisuusprojekti ?

 

Liftareita varten muuten voisi tehdä oman tiedotteen ja tämän asettaminen olisi jokaisen liftarin sijoittajan vastuulla. Ei perustiedotteen mikään kaikenkattava UKK tarvi olla.

Link to comment

quote:
Originally posted by kalman:

Tuon travel bugi tai liftari voi olla myös geokolikko tai paljon monimuotoisempaa, siis ei välttämättä mikään metallilaatta.

 

Mitä jos silti pitäydyttäisiin tässä Pekan versiossa ja esitettäisiin korjausehdotuksia, muuten tästä tulee ikuisuusprojekti ?

 

Liftareita varten muuten voisi tehdä oman tiedotteen ja tämän asettaminen olisi jokaisen liftarin sijoittajan vastuulla. Ei perustiedotteen mikään kaikenkattava UKK tarvi olla.


 

Juu, oikeassa olet liftarijutussa, muitakin liftareita, kuin travelbugeja voi olla, mutta lienevät yleisimpiä?

 

...Ja jos sitten mahdollinen erillinen liftaritiedote ei ole tiukasti liimattu kiinni itse liftariin, niin uskallan epäillä, että se putoaa matkasta...

 

Ymmärrän kyllä putkiajattelun ja niinhän se on, ettei homma (=tiedote) valmistu, jossei jossakin vaiheessa vain lopeteta viilaamista ja ajeta tuotantoon ja mahdollisesti myöhemmin raportoida esiin tulleista virheistä/ongelmista ja tehdä korjauksia seuraavaan versioon. Yo comprendo. icon_cool.gif

 

Sari

Link to comment

quote:
Originally posted by kalman:

Mites muuten teillä on tapana suojata tiedote kosteudelta, päällystämällä kontaktimuovilla tms. ?


 

Jus noin. Ainoa ongelma on mikrokätkön tiedote - mutta sehän pitää kuitenkin vaihtaa samalla kuin vieraskirjakin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...