Jump to content

FIN: Kosteuden poistoa


Tervas

Recommended Posts

Sain käsiini läjän silica gel pusseja ja aionkin tästä lähtien sijoittaa yhden per löydetty kätkö -jos tilaa on. Tietenkään en tätä harrasta jos kätkö(je)n omistaja ilmaisee vastalauseensa joko tässä tai mailillä.

Tätä ainetta käytetään yleisesti esim. elektroniikkapakkauksissa ja mikä parasta sen voi uudelleenaktivoida. 3 tuntia 150 asteessa ja kama on jälleen uudenveroista.

Link to comment

Idea on oikein hyvä. Mistä niitä pusseja oikein saakaan?

 

Mitä se pussissa oleva aine on? Se kai muuttuu kostuessaan melko emäksiseksi, jolloin se voi vaurioittaa joitakin kätköön laitettuja esineitä, ainakin valokuvia. En kuitenkaan tarkoita tällä kommentilla, että vastustaisin kuivauspusseja. Kyllä niitä saa minunkin kätköihini laittaa.

 

Valokuvista puheenollen: Kätköjäni huoltaessani olen pari kertaa törmännyt valokuviin. Jotkut valokuvat muuttuvat kostuessaan siten, että ne levittävät kummallista mössöä ympärilleen kaikkiin muihinkin esineisiin.

Link to comment

Tämmöinen selitys löytyi Googlella:

 

What is silica gel and why do I find little packets of it in everything I buy?

 

Little packets of silica gel are found in all sorts of products because silica gel is a desiccant -- it adsorbs and holds water vapor. In leather products and foods like pepperoni, the lack of moisture can limit the growth of mold and reduce spoilage. In electronics it prevents condensation, which might damage the electronics. If a bottle of vitamins contained any moisture vapor and were cooled rapidly, the condensing moisture would ruin the pills. You will find little silica gel packets in anything that would be affected by excess moisture or condensation.

 

Silica gel is nearly harmless, which is why you find it in food products. Silica, or silicon dioxide (SiO2), is the same material found in quartz. The gel form contains millions of tiny pores that can adsorb and hold moisture. Silica gel is essentially porous sand.

 

Silica gel can adsorb about 40 percent of its weight in moisture and can take the relative humidity in a closed container down to about 40 percent. Once saturated, you can drive the moisture off and reuse silica gel by heating it above 300 degrees F (150 C).

 

70242_1300.gif

Link to comment

Eli lyhyesti suomeksi:

Aine on erittäin huokoista piioksidia rakeisessa muodossa. Kosteudenpoisto-ominaisuus perustuu huokoisuuteen, ei kemialliseen reaktioon. Aine on täysin myrkytöntä.

---

Minä saan niitä ilmaiseksi töistä johon niitä tulee sisääntulevan tavaran suojana. Luonnollisesti paistan pussukat kaiken varalta ennen uudelleenkierrätystä.

Mikäli tämänkesäinen georieha järjestetään ja pystyn siihen osallistumaan niin mielelläni tuon kuivattimia yleiseen jakeluun.

 

-Errare humanum ets.-

Link to comment

Oikein hyvä idea kaikkiaan, mutta törmäsin juuri viime viikolla erääseen rajoittavaan tekijään, joka tuskin kumminkaan koko homaa torpedoi. Joskus silica gel on varustettu kosteuspitoisuutta osoittavalla väriä muuttavalla indikaattoriaineella ja sinisessä silica Gel'issä on käytetty kobolttia, joka ilmeisesti on jollakin tapaa terveydelle haitallinen aine ja näkemäni paperi oli jonkinlainen käyttökielto nimenomaan siniselle silica gel'ille. Koitan onkia lisää tietoa ja ilmoitan jos jotain selkiää.

Link to comment

quote:
Originally posted by Captain_Morgan&Family:

Kestävätkö ne kangaspussit 150 asteen lämpötilan ?

 

http://img.Groundspeak.com/user/70242_1300.gif


Kyllähän nuo tuntuvat kestävän, osa on pakattu kertakäyttölakanan tuntuiseen pussiin ja osa liukkaisiin paperimaisiin pussukoihin. 'Paperi'pussissa lukee päällä: Reactivation time in bag 16 hours in 245ºF

Paperin syttymispistehän on tunnetusti Farenheit 451 icon_wink.gif

Täytynee noita värillisiä vältää jos eteen sattuu.

 

-Errare humanum ets.-

Link to comment

No nyt sitä dataa löytyi. Alla parista lähteestä kaivamaani juttua. Korvaavia tuotteita on onneksi olemassa ja tämähän siis koskee nimenpomaan SINISTÄ sicageeliä.

 

Valtioneuvoston asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta (716/2000) Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vaarallisten aineiden luettelosta (624/2001).

 

************************************************

 

Siniseksi värjättyä silikageelia käytetään ainakin elektroniikassa, optroniikassa ja laboratoriotyöskentelyssä ilman kuivausaineena. Sen sininen väri on peräisin kobolttidikloridista, joka on luokiteltu aineeksi, jonka käytössä on noudatettava työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta annettua valtioneuvoston asetusta (716/2000).

Koboltti voi syöpävaaran lisäksi aiheuttaa myös allergista kosketusihottumaa, astmaa ja pölykeuhkosairautta. Kostuessaan silikageeli muuttuu punertavaksi. Kostuneen tuotteen kuivatus suoritetaan yleensä poistamalla siitä vesi kuumentamalla. Silikageelista haihtuvien höyryjen tai silikageelijauheen hengittämistä ei voida pitää hyväksyttävänä.

Kobolttia sisältävästä silikageelista haihtuville höyryille tai jauheelle altistuneille työntekijöille on tehtävä terveystarkastuksia siten kuin syöpää aiheuttaville aineille altistuneiden työntekijöiden terveystarkastuksista on tarkemmin säädetty työterveyshuoltolaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä.

Link to comment

Eräästä valokuvausryhmästä löytyi Olli Rinteen kirjoittamat tee-se-itse -ohjeet silica gel -pussien tekoon:

Edullisin, joskin ehkä työläin, tapa hankkia paljon silica gel -pusseja on käydä Sinooperista ostamassa puolen kilon purkki ns. kukankuivausraetta. Se on puhdasta silica gel:ia. Tämä pitää pakata itselle sopivan kokoisiin kosteutta läpäiseviin pusseihin ja sitten suojata esim. minigrip-pusseihin. Itse olen käyttänyt paketointiin kahvinsuodattimia.

 

Silica gel:in väri muuttuu oranssista vihertäväksi, kun se on imenyt kosteutta. Käytettäjä pusseja ei kannata heittää pois. Kerää ne talteen ja kuivata rakeet

uunissa miedossa lämmössä. Väri vaihtuu takaisin oranssiksi ja rakeet voi käyttää uudestaan ja uudestaan.

 

Sukelluskameran kanssa nuo itse tehdyt pussit ovat olleet vaivan väärti. Kesässä on tuo

puoli kiloa kiertänyt ja talvella on tehnyt uudet pussukat.

Kiitoksia muuten Erwastille pussista, jonka sain Telakalla! ;) Edited by Divine
Link to comment
Silicaa lähikaupasta

Askarteluliikkeiden hinnat tuntien suosittelisin käyntiä ensin lähimarketissa. Ainakin S-kaupan hyllyssä myydään isorakeista silikaa kissanhiekkana.

Millä nimellä tuota myydään? Meillä ois kaksi kissaakin, joten löisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla jos ostaisimme tuota :huh:

Link to comment

Silikageeliä kissanhiekkana? Silikageeli on 25 kg:n astiassa ostettunakin

reilu 7 euroa kilo.Kyseessä lienee joku "lainasana" jolla viitataan

kosteuden poistoon.

Perinteiset silikageelit ovat kovia rakeita jotka esim lattialla alkavat

pikkuhiljaa kostua ja liueta tahroiksi....

Muistakaa vielä...jos käytätte sinistä geeliä...siinä on kobolttia ja vaarallista hengitysteissä.

Ammattikäytössä on siirrytty vähemmän haitalliseen oranssiin silikageeliin.

Kätkörasioissa kuivainpussit ovat mainioita,jos vain itse rasia on tiivis.

Edited by Korian Cacher
Link to comment
Millä nimellä tuota myydään? Meillä ois kaksi kissaakin, joten löisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla jos ostaisimme tuota  :lol:

Marketissa näkemäni kissanhiekka on nimeltään Rainbow kristallinkirkas, hinta < €5/kg. Netistä löytyi vastaava tuote "Kissan Helmet", tuotekuvaus tässä.

Onko tuo nyt sitten oikeaa silikaa, en tiedä mutta ainakin nämä tuotteet kehuvat pitävänsä paikat kuivina.

Edited by Erwast
Link to comment

Meillä kissat eivät oikein tajunneet tuota systeemiä, joten olemme pitäytyneet tavallisemmassa kissanhiekassa. Enpä ennen tätä threadia muistanutkaan koko kissanhelmiä. Voisivat tosiaan toimiakin kätköissä kosteudenpoistajina, esim. kahvisuodatinpaperiin pakattuna.

Link to comment

Hallussani on lukuisa, ei toki rajaton, määrä PIENIÄ silica Geeli pusseja noukittuina tekstiilivalmistajien lähetyksistä. Suurin osa on käsittääkseni valmiita kätköihin lisättäviksi, siis kuivia.

Onkos kellään ehdotuksia miten pussukat saataisiin hyötykäyttöön ??

Oma kukkaroni ei ihan sulata postittamista kaikille kätköilijöille, enkä ole miettimisistäni oikein viisastunut !!

PS. Uusia tulee lähes päivittäin ja siksi levittämistä voisi miettiä vastaisenkin varalle...... Tänään hallussani on satakunta pussia, keväällä taas satakunta lisää....

Link to comment
Hallussani on lukuisa, ei toki rajaton, määrä PIENIÄ silica Geeli pusseja noukittuina tekstiilivalmistajien lähetyksistä. Suurin osa on käsittääkseni valmiita kätköihin lisättäviksi, siis kuivia.

Onkos kellään ehdotuksia miten pussukat saataisiin hyötykäyttöön ??

Oma kukkaroni ei ihan sulata postittamista kaikille kätköilijöille, enkä ole miettimisistäni oikein viisastunut !!

PS. Uusia tulee lähes päivittäin ja siksi levittämistä voisi miettiä vastaisenkin varalle...... Tänään hallussani on satakunta pussia, keväällä taas satakunta lisää....

Jaa niitä pieniin tiiviöpusseihin ja jätä kätköihin vaihtotavaraksi. Jos kätköissä ei ole ennestään kosteudenpoistoon tarkoitettua silicaa, niin jätä myös yksi irralleen. Ota osaa seuraaviin kätkötapahtumiin ja jaa niitä muille tulijoille (kiitos Erwast viimeisestä :anibad: ).

Link to comment

Se on ihme juttu, ennen niitä pikku pusseja oli vähän joka paikassa. Nyt kun niille olisi hyötykäyttöä, niitä ei löydy mistään! ;) Nuo tulitikutkin imevät jonkun verran kosteutta. Niitähän käytettiin ennen muinoin 'tuplien' välissä nimenomaan kosteutta poistamassa.

Link to comment

Mulla tuo kauniimpi puolisko töistä silicaa ja se on sitä sinistä. Tuskin tuosta kätkössä suurta vaaraa on vaikkakin syöpävaaralliseksi väitetään. (Moniko polttaa tupakkaa tai kävelee kaupunki-liikenteen seassa) Lämmittäessä voi tietysti asia olla erikseen, siinähän haihdutetaan kosteutta höyryksi, mutta kätkössä pussissa on "imu"... selkeä politiikka käytölle olisi tarpeen.

Link to comment
Mulla tuo kauniimpi puolisko töistä silicaa ja se on sitä sinistä. Tuskin tuosta kätkössä suurta vaaraa on vaikkakin syöpävaaralliseksi väitetään. (Moniko polttaa tupakkaa tai kävelee kaupunki-liikenteen seassa) Lämmittäessä voi tietysti asia olla erikseen, siinähän haihdutetaan kosteutta höyryksi, mutta kätkössä pussissa on "imu"... selkeä politiikka käytölle olisi tarpeen.

Ehkä tuota voisi käyttää mutta epelin tutkimusten valossa en suosittelisi uunitusta ja uudelleenkäyttöä. Armotta roskiin kun teho on mennyt!

Link to comment

Tuosta roskiin heittämisestä....

Käytöstä pikkuhiljaa poistuva,kobolttia sisältävä,sininen silicageeli on ongelmajätettä.... <_<

Nykyisin käytettävä oranssi silica on hävitettävissä normaalin jätteen mukana.

 

Sininen geeli muuttuu kostuessaan punertavaksi ja uusi,oranssi muuttuu aluksi läpinäkyvän kirkkaaksi ja lopulta tumman sinimustaksi...

 

-Korian Cacher-

Link to comment
Millä nimellä tuota myydään? Meillä ois kaksi kissaakin, joten löisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla jos ostaisimme tuota  :D

Marketissa näkemäni kissanhiekka on nimeltään Rainbow kristallinkirkas, hinta < €5/kg. Netistä löytyi vastaava tuote "Kissan Helmet", tuotekuvaus tässä.

Onko tuo nyt sitten oikeaa silikaa, en tiedä mutta ainakin nämä tuotteet kehuvat pitävänsä paikat kuivina.

Tästäpä tuli mieleeni kiva askartelu-ajatus: laittaa hyppysellisen yllä mainittua tuotetta kahvinsuodattimeen / sukkahousun kärkiosaan, kuroo hommelin umpeen ja katsos: kosteudenpoistaja on valmis! :D

 

(toki siihen kannattaa kirjoittaa mitä se on, muuten sitä saatetaan luulla vaihtotavaraksi...) :laughing:

Link to comment

Tästäpä tuli mieleeni kiva askartelu-ajatus: laittaa hyppysellisen yllä mainittua tuotetta kahvinsuodattimeen / sukkahousun kärkiosaan, kuroo hommelin umpeen ja katsos: kosteudenpoistaja on valmis! :D

 

Toi kannattaa myydä Niksi-Pirkkaan ihan yleiskäyttöisenä sukkahousuniksinä. :D

Edited by epeli
Link to comment

Tästäpä tuli mieleeni kiva askartelu-ajatus: laittaa hyppysellisen yllä mainittua tuotetta kahvinsuodattimeen / sukkahousun kärkiosaan, kuroo hommelin umpeen ja katsos: kosteudenpoistaja on valmis! :D

 

(toki siihen kannattaa kirjoittaa mitä se on, muuten sitä saatetaan luulla vaihtotavaraksi...) :laughing:

 

Kokemuksen syvällä alttoäänellä muistutan, että ainakaan nuo "melitta"+kissanhiekka yhdistelmäpussit ei ole kovin miellyttäviä käsitellä läpimärkinä vettä lilluvassa kätkössä. :D

Pikkuruisen silicapussin kuljettaa kuivatukseen vaikka hanskan sisässä, mutta isoa vettävaluvaa suodatinpussukkaa ei enää viitsi tunkea taskuunkaan. Eli jos ja kun kätköissä on näitä tsi-kosteudenpoistajia, niin ei anneta ison koon hämätä, vaan tsekataan aika ajoin, että ne todella vielä toimivat.

Edited by small oaks
Link to comment

Heips All !!

 

Haluaisin omana mielipiteenäni purkkien kuivana pitämiseksi taas ja uudelleen esittää muutaman mielestäni tärkeän asian:

 

1. Muovi ei hengitä !!

Jos muovipurkki ei ole 100% pitävä, sisälle pääsee kosteutta ja SE KOSTEUS EI KOSKAAN TULE ULOS muuten kuin kuivattamalla.

Muovipussi purkin ympärillä AINA JA VÄISTÄMÄTTÄ PAHENTAA kosteuden tiivistymistä ja hajun muodostumista.

Väittäisin että kierrekorkki on paras !!

 

2. SILICA tuotteet on tarkoitettu kosteuden talteenottoon, EI VEDEN KERÄÄMISEEN. SilicaPussukat auttavat muovipurkkeihin vaikkapa löytäjien avaamisen seurauksena kerääntyvän kosteuden keräämisessä mutta eivät mitenkään pelasta kätkön sisältöä huonosti valitun purkin sisäänsä keräämän veden vaikutuksilta.

 

3. Hyvä kätköpurkki, muovinen, kestää suljettuna vaikkapa käsissä puristelemisen vuotamatta yhtään, siis ainakaan mitään sihisevää ääntä ei saa kuulua puristeltaessa tarkasti kuunneltaessakaan !! Lämpötilan vaihteluthan tulevat aiheuttamaan saman ilmiön viikkojen ja kuukausien aikana kymmeniä, toivottavasti satoja kertoja. Purkin pitäisi olla siis ihan oikeasti niin tiivis että pitkäaikainen alipaine ei 'imaise' kosteutta sisään.

 

4. Valitse purkiksi puusta tms hengittävästä materiaalista valmistettu purkki jos sen sijoituspaikka tulee olemaan luonnonvoimilta suojattu niin että sade tai maan kosteus ei purkkia suoraan käsittele. Hengittävä purkki kerää kosteutta mutta OSAA MYÖS PÄÄSTÄÄ KOSTEUDEN ULOS. ( vertaa GoreTex!! )

Muovipurkki kerää ilmankin kosteuden päästämättä tiivistynyttä vettä ulos olipa purkki maassa tai ei, suojattuna sateelta tai ei.

Hengittävä purkki on AINA kivempi avata, vaikka se olisi kosteakin, se ei haise pahalle.

 

Käyttäkää mielikuvitustanne, älkää koskaan muovipussia purkin ympärillä.

Link to comment

Ja mikä on myös tärkeää, on muistaa sulkea ne purkit huolellisesti. Suomen ehkä suosituin small/regular purkki lienee Jäänalle pakastusrasia. Sekin on kokolailla tiivis kun vaan muistaa painaa kannen kiinni kunnolla KAIKISTA neljästä kulmasta.

 

Myös purkin ylitäyttö on kohtalokasta. Kansi saattaa napsahtaa näennäisesti kiinni, mutta pongahtaa omia aikojaan jostain kulmasta auki ja "soppa" on valmis.

Link to comment

Ja mikä on myös tärkeää, on muistaa sulkea ne purkit huolellisesti. Suomen ehkä suosituin small/regular purkki lienee Jäänalle pakastusrasia. Sekin on kokolailla tiivis kun vaan muistaa painaa kannen kiinni kunnolla KAIKISTA neljästä kulmasta.

 

Myös purkin ylitäyttö on kohtalokasta. Kansi saattaa napsahtaa näennäisesti kiinni, mutta pongahtaa omia aikojaan jostain kulmasta auki ja "soppa" on valmis.

 

Juu !!

Taisin taas innoissani unohtaa nuo tärkeimmät jutut. Jokaisen pitää aina muistaa sulkea purkit huolellisesti ja muistaa että jos ei sovi, niin ei mahdu.

Olen 101% samaa mieltä mikko&sira :n kanssa !!!

 

PS, offtopic mutta pakko on nyt kirjoittaa: En malta olla muistuttamatta siitäkin että purkki pitäisi myös piilottaa samaan paikkaa ja samalla tavalla kuin se miten se oli. Joskus jopa purkin asento on osa naamiointia, ainakin silloin jos purkki on aina pääosin näkyvissä.

Link to comment

Olen tässä vajaan puolenvuoden aikana haalinut kasaan melko kattavan silica gel pussi kokoelman. Ne on ollut tossa pöydällä ilman mitään suojausta niin ajattelin kuivata ne kunnolla ja säilöä hyvin.

No pistin ohjeiden mukaan pellille ja uuniin 150°c ja pelti keskelle uunia.

Ehtivät olla noin 45min niin alkoi jo käry nousta...

Nyt on sitten melkein puoli kg mustia/ruskeita ja hapertuneita silica gel pussukoita..!

Aika onnetonta.. Enkä usko, että amis köksällä on mitään tekemistä asian kanssa :)

Link to comment
No pistin ohjeiden mukaan pellille ja uuniin 150°c ja pelti keskelle uunia.

Ehtivät olla noin 45min niin alkoi jo käry nousta...

Epätarkka termostaatti uunissa oletan. Muutenkin uunin lämpötila pääsee pomppimaan huimasti ylös ja alas jos se on lähes tyhjä ja sitähän se on, jos siellä on vain silicapussukoita. Vastukset lämmittää uunia termostaatin ohjaamana "pulssinleveysmodulaatiolla" vuoroin täysillä vuoroin ei lainkaan. Noin 200 astetta riittää paperin kärventämiseen :) Edited by Ville Saari
Link to comment

Mc Mursulle ja muillekin.

Kuten tässä säikeessä aiemmin on kirjoiteltu niin turha noita pussukoita on kuivatella. Ei kun esim. Prismaan ja sieltä Rainbow'n kristallinkirkasta kissanhiekkaa ja pätkä sukkahousunlahjetta, toimii kuin junan vessa. Itse myös aiemmin käryttelin noita pussukoita uunissa, mutta ei oikein onnistunut.

Link to comment

Eipä paljoa huvittaisi vähäisiä varojani käyttää kissanhiekkaan ja sukkahousuihin, vaikka varmasti ihan hyvä tapa olisi.

 

Heitin kärähtäneet pussit roskiin ja pakkasin niistä haalimani rakeet kahvinsuodattimista väsättyihin eri kokoisiin pussukoihin. Toivottavasti ne rakeet eivät vaurioituneet liiasta lämmöstä.

Pussit suljin niiteillä ja jeesusteipin palasilla. Saa nähdä kuinka kestävät.

En kehtaa kyllä laittaa niitä kuin omiin purkkeihini.

Link to comment

 

Heitin kärähtäneet pussit roskiin ja pakkasin niistä haalimani rakeet kahvinsuodattimista väsättyihin eri kokoisiin pussukoihin. Toivottavasti ne rakeet eivät vaurioituneet liiasta lämmöstä.

 

Muista säilyttää suodattimia tiiviisti suljetussa muovipussissa tai rasiassa, kun ne eivät vielä ole käyttöpisteessään. Vapaassa tilassa ne imevät kosteutta kaiken aikaa ympäröivästä ilmasta.

 

Näiden kulutustavaroiden sisään laitattujen pakkausten kuivauttavuudesta en osaa sanoa mitään, mutta työympäristössä käytämme joidenkin laitteiden ja pakkausten yhteydessä muutaman sadan gramman painoisia kuivauspusseja, jotka on tosiaan tarkoitettu lämmittämällä uudistettaviksi. Muistaakseni suositeltu lämpötila on 160 astetta - pitääkin selvittää, miten tarkkoja nuo ovat todellisen lämpötilan suhteen.

Link to comment

Törmään myös työssäni kosteusjuttuihin...

Tähän silicagel-asiaan liittyen muutamia linkkejä:

Ehkä sinistä silicaa (hengitettynä tomu haitallista) kannattaa tosiaan välttää ja jättää ammattimaisiin kohteisiin.

Tavallinen silica toimii todella hyvin kätköissäkin, kun vaan purkki on tiivis. Ilman virtausta aina pyrkii tapahtumaan myös ilmanpaineen vaihtelujen takia. Kosteudella on pyrkimys tasaantua ja siksi vuotavan purkin pussukka yrittää kuivata koko maailmaa… Silica imee kosteutta korkeintaan vajaa puolet painostaan, joka sekin on toki hyvin. Hieman vuotavakin purkki toimii, jos huolto pelaa!

 

www.apsnyc.com/pdf/silica_gel_reconditioning.pdf

www.apsnyc.com/html/humidity_control_FAQ.html

www.apsnyc.com/pdf/silica_gel_SW_2003.pdf

www.microclimate.ca/productdata/overviews/silicagel.htm

http://archive.amol.org.au/recollections/3/2/16.htm

http://apps.webcreate.com/ecom/catalog/pro...egoryFullID=165

 

Mutta, onko jollakulla kokemusta näistä?

www.finscoop.fi/Dampit.htm

Edited by santtu
Link to comment
Eipä paljoa huvittaisi vähäisiä varojani käyttää kissanhiekkaan ja sukkahousuihin, vaikka varmasti ihan hyvä tapa olisi.

Ei siihen paljoa kulu. Rainbow-säkki maksaa muutaman euron ja siitä riittää tavaraa vuosiksi (kunhan säilytät käyttämättömän tavaran absoluuttisen ilmatiiviisti suljettuna). Mä en harrasta sukkahousja, vaan pieniä minigrip-pusseja, jotka puhkon haarukalla täyteen reikiä. Tämä tapa periaatteessa mahdollistaa 100% uusiokäytön, koska silican voi ottaa ulos pussista uunikuivatusta varten ja minigrip-pussi on uudelleensuljettavissa, mutta koska tarvikkeet eivät juuri mitään maksa, niin tämä on lähinnä teoreettista.

 

Kun pistin veneeni syksyllä talvipakettiin, niin mä hain kaupasta Rainbow-säkin ja levitin koko säkillisen pöydille ja hyllyille ympäri venettä erilaisissa avoimissa astioissa (lautasia ja uunipeltejä). Saas nähdä auttaako tuo tämän extra-large-purkin jokatalviseen kosteusongelmaan.

 

Toi Rainbow-silica on siitä hyvää kamaa, että se on ihan puhdasta silicageeliä ilman mitään kosteusindikaattoriväriainetta, joten se on täysin myrkytöntä. Vaaratonta perheen pienimmille kätköilijöille, joilla on taipumusta panna kaikki mahdollinen suuhunsa.

Link to comment

Sama kai se, millainen pussukka kunhan kestää käytössä ja hengittää. Eri asia on se, että sateenkaarta kaadetaan purkkiin muiden tavaroiden sekaan sellaisenaan. Tällaisenkin purkin olen ainakin kerran nähnyt enkä nyt tarkoita erästä ämpäriä Turengissa.

Tietäähän sen, kuinka siinä käy kun tuollaisen aukaisee, puolet varisee maahan. Ja kun joka kerta kun joku kätkön löytää siitä häviää puolet, niin lopulta siellä ei ole kuin yksi jyvä. Se ei paljon kosteutta enää torju.

Link to comment

Tuo osoite ei enää toimi, mutta eipä hätää. Sivu löytyy uudesta osoitteesta Kissan Helmet.

 

Sivulla kerrotaan seuraavaa:

"Kissan Helmet kissanhiekkaa käyttäessäsi muista poistaa ulosteet päivittäin ja samalla pöyhiä hiekkaa, sillä sen imukyky perustuu haihduttamiseen. Kissan Helmet kissanhiekka neutralisoi myös hajut!"

 

Toki hajujen poisto lienee hyvä juttu alkuperäisessä käytössä, mutta jos imukyky perustuu haihduttamiseen, mitenkähän tuo pelaa suljetussa kätköpurkissa. Tokihan purkki aina välillä avataan, jolloin se tuulettuukin, mutta pakko todeta, että mun tarttee vähän miettiä tätä, ennenkuin täysin ymmärrän - mikäli nyt siihen muutenkaan kykenen :(

Link to comment
jos imukyky perustuu haihduttamiseen, mitenkähän tuo pelaa suljetussa kätköpurkissa.

Kylläisestä silicasta poistuu vettä haihtumalla, jos se ylikyllästetään esim. kissankusella. Tässä yhteydessä ilmeisesti raskaammat molekyylit jäävät sinne silican huokosiin, joten vain vesi haihtuu ja kusen haju jää jumiin.

 

Kätköpurkissa on niin pieni ilmatila, että jos silica on alunperin kuivaa, kylläisyystila saavutetaan kun ilma on imetty tosi kuivaksi, joten purkin voi avata monen monituista kertaa ennen kuin kosteus saavuttaa ulkoilman koskeustason. Joka avaamisen jälkeen kosteus on tietysti hiukan suurempi. Ilmankosteus purkin sisällä ei kuitenkaan haittaa mitään niin kauan, kun purkin sisäinen kastepiste pysyy alempana kuin ympäristön lämpötila alimmillaan.

 

Silica on pelkkää piidioksidia samoin kuin kvartsi, joten toi "valmistettu kvartsihiekasta ja vedestä" antaisi ymmärtää, että noi Kissan Helmet on jo valmiiksi kasteltu. Jos näin, niin ne täytyy uunikuivattaa ennen kätkökäyttöä. Rainbow ainakin myydään kuivana.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...