+PNGS Posted June 24, 2019 Posted June 24, 2019 Witajcie, W związku z kontynuacją działań w zakresie geocachingu na terenie objętym najwyższą formą ochrony przyrody chciałbym was serdecznie zaprosić na zadanie wolontariackie: Geościeżki na terenie Parku Narodowego Gór Stołowych. Kilka słów o PNGS i wolontariacie: Jestem pracownikiem Parku Narodowego Gór Stołowych. Od kiedy rozpocząłem pracę w PNGS pragnę rozwijać różnego rodzaju aktywności. W ubiegłym roku stworzyłem wolontariat geocachingowy. Postanowiłem przy pomocy wolontariuszy stworzyć sieć edukacyjnych skrzynek, które przedstawią wartościowe miejsca w naszym parku i przy okazji urozmaicą wędrówkę. We wrześniu ubiegłego roku opublikowaliśmy 26 skrzynek i zorganizowaliśmy eventy, które zawsze cieszyły się sporym powodzeniem. Cytując profil Geocaching Polska: "Park Narodowy Gór Stołowych dostarczył nam nie lada atrakcji poprzez założenie skrzynek na bardzo wysokim poziomie. Wg rankingu Project-GC były najwyżej oceniamimi skrzynkami w ostatnim okresie w Polsce *). o dużym potencjale na przyszłość." W ubiegłym roku otrzymaliśmy spore wsparcie ze Stowarzyszenia Geocaching Warszawa. Niestety Mega w Warszawie wymaga sporego przygotowania, dlatego nie będą w stanie nas wspierać tak licznym gronem w tym roku. Wolontariusze zajmujący się zadaniem: Geościeżki na terenie Parku Narodowego Gór Stołowych, zajmują się tworzeniem infrastruktury geocachingowej na terenie objętym najwyższą formą ochrony przyrody. Głównym celem jest realizacja kolejnych założeń. Ułożyłem 7 zadań, które chciałbym zrealizować w sezonie turystycznym 2019. Każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie :) . Lista zadań została rozpisana na grupie, do której link podam poniżej. Wolontariat stanowi bezpłatną formę aktywności. Wolontariuszom przysługuje bezpłatny nocleg w Centrum Szkoleniowo Edukacyjnym w Karłowie, są również Państwo objęci ubezpieczeniem ze strony PNGS. Dodatkowo każdy otrzymuje indywidualny list z podziękowaniami oraz zestaw gadżetów. Kosztami jakie ponosi wolontariusz jest dojazd do Kudowy i wyżywienie. Post z pytaniami i odpowiedziami również zamieszczę poniżej. Park Narodowy Gór Stołowych pokrywa wszystkie koszty skrzynek. Jeżeli masz głowę pełną pomysłów i chciałbyś zrealizować swój pomysł w ciekawym miejscu to miejsce dla Ciebie! Będzie mi bardzo miło gościć Państwa w Górach Stołowych :) . Bez was tworzenie skrzynek nie będzie tak ciekawe :) Informacje ogólne: https://www.facebook.com/…/a.415109648968…/640306156448684/… Informacja o wolontariacie geocaching: https://www.facebook.com/…/a.415109648968…/641487662997200/… Grupa: https://www.facebook.com/groups/327861744800392/ Do zobaczenia! Przepraszam za podawanie lików zewnętrznych do FB, jednak znacznie wygodniej będzie nam pozostać wszystkim w jednym miejscu. Quote
Kertoipp Posted June 26, 2019 Posted June 26, 2019 ależ fajna inicjatywa! chętnie bym zobaczył coś takiego w Karkonoskim Parku Narodowym... mnie od Gór Stołowych parę kilometrów dzieli, więc się nie skuszę, ale trzymam kciuki z całych sił! Quote
+PNGS Posted July 2, 2019 Author Posted July 2, 2019 Fajnie by było zrobić coś w swojej okolicy Quote
Recommended Posts