Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
technetium

Ontwerpen Dutch Geocoin 2019

Recommended Posts

Het jaar 2019 is net begonnen en er zijn al drie ontwerpen voor de Dutch Geocoin Binnen

Als eerste 100 jaar Fokker

In 2019 is het 100 jaar geleden dat Anthony Fokker op 21 juli 1919 de NV Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker stichtte. Sindsdien heeft Fokker zijn stempel op de Nederlandse luchtvaart gedrukt. Ondanks dat de vliegtuigbouwer in 1996 failliet ging bestaan delen van het bedrijf nog altijd, waaronder Fokker Technologies en Dutch Space.

Op de voorzijde van het ontwerp staat een getekend portret van Anthony toen hij rond de 22 jaar was met links daarvan het Fokker naam logo.
Op de achterzijde staan drie van de vele vliegtuig modellen ontworpen door Fokker. Het kleurenschema van de achterzijde is afgeleid van het logo van het voormalige NV Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker.
Het bovenste vliegtuig is de Fokker F.II met registratienummer H-NABC. Dit vliegtuig was het eerste passagiersvliegtuig van Fokker en was besteld als eerste eigen vliegtuig van de pas opgerichte KLM. Samen met nog een F.II met registratienummer H-NABD werd ze afgeleverd op 25 augustus 1920 en vloog haar eerste commerciële vlucht, een retourvlucht tussen Schiphol en Londen, op 30 september 1920.
Daaronder staat het laatste door de firma Fokker ontwikkelde verkeersvliegtuig, de Fokker 70. Tussen 1993 en 1997 werden er 48 exemplaren van gebouwd. Grootste gebruiker van het type was KLM Cityhopper met negentien vliegtuigen. Ook was er een Fokker 70 in dienst als Nederlands regeringstoestel. Op 29 oktober 2017 maakte KLM Cityhopper de laatste passagiersvlucht met een Fokker 70. Daarmee kwam een einde aan de samenwerking tussen de KLM en Fokker die 97 jaar heeft geduurd. Het afgebeelde toestel met registratienummer PH-KZU werd op 7 juni 2017 voorzien van een aangepast kleurenschema. Dit als eerbetoon aan de grondlegger van dit toestel, Anthony Fokker. Op de romp werd groot Fokker geplaatst, met daarbij de tekst “Thank you”.
Als onderste staat een militaire Fokker 60 UTA in dienst van de Koninklijke Luchtmacht afgebeeld. Dit toestel deed dienst voor allerlei transporttaken in binnen- en buitenland. De KLu heeft vier van deze toestellen in dienst gehad met staartnummers U-01 t/m U-04. Alle toestellen waren gestationeerd bij 334 Squadron op vliegbasis Eindhoven vanaf juni 1996. In april 2005 werden twee van de vier toestellen overgebracht naar de Kustwacht Nederlandse Antillen met thuisbasis Hato, Curaçao. Ze werden voorzien van een radarbult onder de romp en vliegen tot het najaar 2007 op de Antillen, waarna ze worden afgestoten. De overige 2 Fokker 60 toestellen bleven op vliegbasis Eindhoven en gingen uit operationele KLu dienst eind november 2006. Het afgebeelde toestel met staartnummer U-02 werd “Willem Versteegh” gedoopt en was één van de twee toestellen die vanuit vliegbasis Eindhoven bleef opereren.

Een ander 100 jarige luchtvaart gerelateerde gebeurtenis is 100 jaar KLM

2019 is het jaar dat onze Koninklijke KLM 100 jaar bestaat. Het ontwerp geeft een beeld van de geschiedenis, het eerste en laatste vliegtuig, de kroon van de Koninklijke status en natuurlijk een stukje over Albert Plesman. Het geheel voorzien van onze Nederlandse vlag.

Het symboliseert onze Hollandse trots die net als Geocaches overal op de wereld te vinden is.
Het zou heel mooi zijn als de afbeelding van Albert Plesman in reliëf uitgevoerd kan worden.
Natuurlijk zou het mooi geweest zijn als dit benadrukt kon worden met logo’s van de KLM. Echter geeft de KLM, omdat ze alles in het jubileum jaar zelf in de hand willen houden, geen toestemming om hun logo’s in welke vorm dan ook te gebruiken. Jammer maar het is niet anders.

En ook honderd jaar geleden ingevoerd: Het algemeen stemrecht

2019 is ook het jaar dat er 100 jaar stemrecht is voor zowel mannen en vrouwen in Nederland. De mannen hadden het 2 jaar eerder in 1917. Een in mijn ogen belangrijke gebeurtenis die een belangrijke bijdrage levert aan onze democratie.

Op de andere zijde staat Nederland, waar het stemrecht voor geld, een Molen in driekleur en uiteindelijk een deel van een kompas roos die zowel ons als geocacher de weg wijst alsmede gezien kan worden als weg wijzer voor ons democratisch stelsel. Dit alles natuurlijk bedoeld zonder enige link naar politieke voorkeur.
Het zou heel mooi zijn als de kompas roos in reliëf uitgevoerd kan worden.

Insturen van ontwerpen kan nog tot en met maart naar DutchGeocoin apestaatje gmail punt com

Je kunt ook inspiratie opdoen op een Dutch Geocoin event. Er zijn er op dit moment twee gepland.
Op 8 februari in Mookhoek: https://coord.info/GC807Z7 , en op 17 februari in Van Ewijcksluis: https://coord.info/GC808NK

Tc

DGC 2019 !00 jaar fokker.png

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Zoals jullie misschien al gezien hadden is bij het ontwerp over 100 jaar kiesrecht de westerschelde ingepolderd en overgedragen aan Belgie. Daarom is er nu een gecorrigeerd ontwerp. Zie onder.
vby1GNt.jpg

Ook is het derde Dutch Geocoin event on line gekomen:

Op 2 Februari kun je ook naar Augustinusga: https://coord.info/GC825RW

 

 

 

Edited by technetium

Share this post


Link to post

Afgelopen vrijdag was er een Dutch Geocoin Event in Eindhoven. Dat heeft nu al een ontwerp opgeleverd: 350 jaar Rembrandt

Wij hebben gekozen voor Rembrandt als onderwerp juist omdat Rembrandt ook in het buitenland een groot aanzien heeft en dus iedereen wel iets van hem weet. Ik heb gezien op internet dat er leveranciers zijn die zowel met fotos kunnen werken die op een coin worden geplakt en geseald waarbij bv de achterkant traditioneel is en dus geëmailleerd.

aVusTyt.png

Volgend weekeind is er een Dutch Geocoin Event in Mookhoek: https://coord.info/GC807Z7 en het weekeind daarop in Van Ewijcksluis https://coord.info/GC808NK

Share this post


Link to post

Door omstandigheden heeft voor mij de Dutch Geocoin even stil gelegen. Maar ik wil jullie wel op de hoogte brengen van de ontwerpen die de afgelopen events hebben opgeleverd.

Tijdens het event van 8 februari is er een eenhoorn ingeleverd:
3ThkYIDm.jpg

Tc

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Ook op het Dutch Geocoin Event in Van Ewijcksluis zijn een aantal ontwerpen gemaakt.

Zo zijn er ontwerpen met typisch Nederlandse symbolen:
2kKVXIPm.jpgCstE69gm.jpg

Ook een Nederlands onderwerk zijn de tulpen(velden):
nXTanBbm.jpg65OJmF2m.jpg

Tot slot een munt om CO2 te reduceren:
PCWm7vbm.jpgFxpkvFHm.jpg

Heb je zelf een idee voor een munt, dan kun je tot en met 31 maart een ontwerp opsturen naar dutchgeocoin apestaartje gmail punt com

Tc

Edited by technetium

Share this post


Link to post

Er is weer een ontwerp binnen gekomen: Holland gate to Europe

xzMkxwim.jpgbP5n1hjm.jpg

Voorkant:
De achtergrond van het schild is oranje
In het schild Europa zwart
De leeuwen geel/goudkleurig
boven rood
midden wit
onder marine blauw
rand grijs/zilverkleurig
 
Achterkant:
Rand marine blauw
Kaart Nederland en sterren in rand geel/goudkleurig
Overig wit


Iedereen kan nog twee en een halve week ontwerpen inzenden naar dutchgeocoin apenstaartje gmail punt com

Tc

 

Share this post


Link to post

Nog een ontwerp: Nederland distributieland.
Aan de voorkant is Nederland oranje gekleurd, en de vulling van het veld om de gele/goudkleurige pijlen is zwart met effect naar de witte cirkel zodat het lijkt alsof je door een leiding kijkt.

i3XMdJXm.jpg

Tc

Share this post


Link to post

Met nog anderhalve week om ontwerpen in te zenden is er weer een ontwerp binnengekomen. Deze weer gebaseerd op een historisch feit, namelijk 100 jaar radio in Nederand en ook dat de eerste commerciële radio uitzending ter wereld in Nederland plaats vond.

Boven de deur van zijn "studio"prijkt de tekst Brandt dit licht, dan koppen dicht". Vanuit zijn eigen woning verzorgt Hans Idzerda  op de avond van 6 november 1919 de eerste radio-uitzending in Nederland en stichtte daar mee eveneens de eerste commerciële radio-omroep ter wereld!
 
Hanso Henrcus Schotanus á Streringa Idzerda werd op 26 september 1885 geboren in het Friese dorp Weidum. Hij volgde een technische opleiding aan het Duitse Rheinisches Technikum en kreeg in 1913 zijn diploma.ingenieur elektrotechniek. Hij was gespecialiseerd in radiotechniek en begon na zijn studie met het ontwikkelen van zend- en ontvangstapparatuur. .
 
Vanaf 1918 begon Idzerda samen met de Philips gloeilampenfabriek aan de productie van een triode-lamp. Aanvankelijk kon deze alleen morse seinen ontvangen,maar na verdere ontwikkeling werd het ook mogelijk geluid te ontvangen. In februari 1919  demonstreerde
hij onder grote belangstelling - zelfs koningin Wilhelmina was aanwezig - zijn triode-lamp en verrichtte voor het eerst een radiotelefonische zending over 1200 meter.
 
Een half jaar later vroeg Idzerda een officiële commerciële zendvergunning aan en op de avond van 6 november 1919 begon de pionier aan de eerste radio uitzending in Nederland.  Omdat hij  de dag van te voren in de krant had geadverteerd wordt de uitzending van 6 november 1919 beschouwd als de eerste commerciële omroepuitzending ter wereld.
 
100 jaar radio Nederland
Radiogolven naast gouden microfoon met koptelefoon zijn diverse kleuren op grijze achtergrond
De rest spreekt voor zich
 
eerste commerciële radio omroep ter wereld
zwarte zendmast op grijze achtergrond
"radiogolven" geel/goudkleurig licht aangezet met zwart
ondergrond Nederland wit houden als onderdeel van het rood wit blauw in de rand
ondergrond tekst - eerste commerciële radio omroep ter wereld -  is oranje
 
BxKgrA4m.jpg9DJnydtm.jpg

Tc

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

×