Jump to content

Dutch Geocoin 2018


technetium

Recommended Posts

Doordat er steeds minder exemplaren van de Dutch Geocoin verkocht worden, heeft Willem-Jan aangegeven dat het voor hem niet meer interessant is om de productie van de Dutch Geocoin te begeleiden. In de afgelopen weken heb ik gezocht naar manieren om ook dit jaar de Dutch Geocoin uit te brengen. Die heb ik gevonden in Saskia Janki van CaNoBe die bereid is de productie (in een kleine exclusieve oplage) te begeleiden.

Het is dit jaar de bedoeling om de munt eerder te presenteren, en wel tijdens het |CET2018| "The Best of Twente" mega event https://coord.info/GC78PHG op 8 september. Dit betekent dat de tijdsplanning gewijzigd is in vergelijking met voorgaande jaren: Ontwerpen inzenden kan tot en met dinsdag 15 mei. Stemmen kan tot en met woensdag 30 mei.

We gaan dit jaar weer een aantal ontwerp events te houden. Vergelijkbaar met die van vorig jaar: https://coord.info/GC6WMPQ, https://coord.info/GC71145 en https://coord.info/GC71PCG.

Ter inspiratie 2018 is het Europees jaar van het cultureel erfgoed https://cultureelerfgoed.nl/nieuws/2018-europees- jaar-van- het-cultureel- erfgoed het is ook het jaar van verzet https://www.tweedewereldoorlog.nl/jaarvanverzet/ en jaar van het water http://rivierenland.biz/projecten/2018-jaar- water/ Een overzicht van andere onderwerpen is te vinden op: https://www.mergenmetz.nl/actueel/nieuws/2018-is- het-jaar- van/ Gezien  de ervaringen met de Jeroen Bosch munt verwacht ik niet dat we toestemming krijgen voor: https://twitter.com/fokkesukke/status/926017997445222401

Zoals altijd kunnen ontwerpen ook ingestuurd worden naar dutchgeocoin@gmail.com

Tc

Link to comment

De eerste ontwerpen zijn binnen.

Als eerste een munt met het door het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog uitgeroepen themajaar ‘Jaar van Verzet’. Een goede aanleiding om dit d.m.v. een Dutch Geocoin onder de aandacht te brengen. Met het besef dat wij in alle vrijheid kunnen geocachen.

Jannetje Johanna Schaft was een verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als verzetsstrijdster gebruikte ze de schuilnaam Hannie. Haar bijnaam was “het meisje met het rode haar.” Schaft ontving postuum het Nederlandse Verzetskruis.

Het Verzetskruis is een Latijns kruis van brons dat gedekt wordt door een koningskroon. Op het kruis is Sint Joris afgebeeld die een vuurspuwende draak aan zijn speer rijgt. Op de armen zijn de woorden “TROUW TOT IN DEN DOOD” te lezen.

kYTrtptm.png8CKMSEjm.png

En een typisch Nederlandse munt

400vb1Um.png


Verder staan er ook een aantal Dutch Geocoin Events op de agenda.
Op 24 maart in Amersfoort https://coord.info/GC7JYGM
En op 6 mei in Ewijcksluis https://coord.info/GC7J9MX

Tc

Link to comment

Afgelopen zaterdag was het Dutch Geocoin in Amersfoort. Pingos en Sivota hebben daar een aantal mensen geinspreerd om een ontwerp voor de Dutch Geocoin 2018 te maken. Waarvoor Dank. Op het event zijn verschillende mensen begonnen met een ontwerpen begonnen.

Een paar ontwerpen zijn de zelfde middag al ingeleverd.

De eerste is: Sinterklaas, met aan de ene kant Sinterklaas met in chocolade letters NL, Kado's en pepernoten. Aan de andere kant een zak met Kado's en/of ammoboxen.
u8KubBsm.jpg

En ander ontwerp zet de Nederlandse architectuur in het zonnetje met aan de ene kant de klassieke architectuur met hunebedden, het Muiderslot en een stolp boerderij. De andere kant laat de moderne architectuur zien met de van Nelle fabriek, kubuswoningen en de spoorbrug bij Zwolle.
vH62e4Qm.jpgv7JZ46Hm.jpg

Het is de bedoeling om deze munt uit te voeren in metaal, waarbij aan de ene kant de spoorbrug in rood wordt uitgevoerd en aan de andere kant de stolp boerderij groene accenten krijgt. Ik hoop dat de ideeën van de ontwerper zo overkomen, of dat dit ontwerp nog verder uitgewerkt wordt. Ondanks dat dit slechts schetsen zijn, zie ik wel voor me dat dit een mooi ontwerp kan worden.

Over nader uitwerken gesproken. Na het event kreeg ik een mail met daarin een ontwerp waarvan ik het idee al op het event gezien had, maar waarbij de ontwerper wat extra tijd heeft genomen om het uit te werken. Bij dit ontwerp wordt een andere Nederlandse traditie getoond: Het rapen van Kiviets eieren
JM75lqJm.jpg

Ik hoop dat de andere mensen die op het event aan hun ontwerp zijn begonnen dit nog afmaken en insturen en ook dat anderen geïnspireerd raken.

Er staan nog twee andere ontwerp events op het programma
29 april in Hengelo (OV) https://coord.info/GC7K5QX
6 mei in Ewijcksluis https://coord.info/GC7J9MX

Tc

 

Link to comment

Ik ben blij dat er weer vier ontwerpen voor de Dutch Geocoin 2018 zijn binnen gekomen.

Het eerste ontwerp besteed aandacht aan Hollandse producten en folklore in de vorm van de kaasmarkt en een klompen maker:
cs5FEoAl.jpg

De tweede combineert de Rijksdriekhoek meting op een leuke manier met de oproep om een foto bij je log te plaatsen:
AhdY7yXl.jpg


De derde herdenkt het feit dat alle stormvloedkeringen van de in reactie op de stormvloed van 1953 gebouwde delta werken in 2018 en de als reactie daarop gebouwde deltawerken tegelijk gesloten waren:
s57cGuPl.jpg

Het laatste onwerp is ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het Rijksmuseum van oudheden in Leiden:
kQGTwVLl.jpg

Alle inzenders bedankt voor deze ontwerpen. Tot half mei is het nog mogelijk om ontwerpen in te sturen. Daarna gaan we stemmen welk ontwerp uitgevoerd gaat worden.

Tc

 

  • Upvote 1
Link to comment

Afgelopen zondag was het Dutch Geocoin 2018 event in Hengelo. Als gevolg daarvan mocht ik vandaag twee ontwerpen in de mail ontvangen.

Een heeft als thema Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 al thema:
60kl6Rjl.jpgKszrprxl.jpg

De andere heeft dat ook als thema en combineert dat op de andere kant van de munt met een andere Friesse traditie: De elfsteden tocht.

tyEjQxwl.jpgWYf4GFpl.png

Komende zondag is het laatste Dutch Geocoin 2018 in Ewijcksluis https://coord.info/GC7J9MX
Inzenden kan nog tot en met dinsdag 15 mei.

Tc

Link to comment

Met het ook op het jaar van het water een ontwerp over de Afsluitdijk:
p5ZIkVll.jpg


Het ontwerp met klassieke en moderne architectuur zijn nu beter uitgewerkt:
LwNhze9l.jpgjIn4bdLl.jpg

Voor de achterkant is er een alternatief met de de beurs van Berlage gemaakt. Dat geeft wat betere verhoudingen en maakt het minder Rotterdams:
LwNhze9l.jpgUPXjLg9l.jpg

Tc

 

Link to comment

Vorig weekeind is het laatse Dutch geocin event in Ewijcksluis gehouden. Daarvan heb ik de onderstaande ontwerpen mogen ontvangen.

Ekster op een nederlandse vlag:
zhOLfFKl.png

Kaas (schaaf) en Dutch Kissing Couple op een stroopwafel.
Y4OOD6Kl.png

Molen, Klop, Fiets, Nederland op de Nederlandse vlag.
6S3pqgyl.png

Koe en Melkbus
hG7kLLsl.png

Molen en Collage (Zwart Wit)
7FC8wrGl.png

Molen en Collage (Kleur)
OWVFmeBl.png

Kiviet en Natuurmonumenten
E52jKJgl.png

Lente in Noord-Holland
afsJibql.png

Je hebt nog tot en met 15 mei de tijd om een ontwerp in te sturen. Daarna kan er tot en met 31 mei gestemd worden.

Op eind mei is er ook een stem event. De details worden op dit moment ingevuld.

Tc

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...