+dadoskawina Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 (edited) Jaka jest rola sekcji "Additional Hints" w listingu skrytki? Czy jest to część oficjalnego listingu skrytki? To znaczy czy elementy, które są wymagane przez regulamin jako obowiązkowe w listingu, mogą zamiast w jawnej części być ukryte w szyfrowanej (dodatkowej, jak sugeruje nazwa sekcji) podpowiedzi? Niejednokrotnie już spotkałem się z sytuacją, że informacje NIEZBĘDNE do zdobycia skrytki znajdują się (tylko i wyłącznie) w hincie. Często jest właśnie w hincie umieszczany kod do kłódki, którą zabezpieczony jest pojemnik, a widziałem też letterboxy, gdzie wszystkie wskazówki dojścia do pojemnika od tytułowych współrzędnych zawarte są wyłącznie w hincie. Edited September 27, 2017 by dadoskawina Quote
+Thathanka Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 15 minutes ago, dadoskawina said: Niejednokrotnie już spotkałem się z sytuacją, że informacje NIEZBĘDNE do zdobycia skrytki znajdują się (tylko i wyłącznie) w hincie. Często jest właśnie w hincie umieszczany kod do kłódki, którą zabezpieczony jest pojemnik, a widziałem też letterboxy, gdzie wszystkie wskazówki dojścia do pojemnika od tytułowych współrzędnych zawarte są wyłącznie w hincie. To przeoczenie recenzenta lub zmiana po publikacji. Tak nie może być, więc byłoby najlepiej dać znać włascicielowi i recenzentowi. Hint to opcjonalna pomoc własciciela skrytki, ale nie może być konieczna do dotarcia do logbooka. Z doświadczenia mogę powiedzieć, zjawisko, które opisujesz staje się powszechniejsze i nie ma tygodnia bez takiego przypadku w kolejce skrytek do publikacji. Reviewerzy wyłapują większość takich przypadków, ale jak coś się przemknie, to pomoc w wyłapaniu takiego przypadku będzie mile widziana. 1 Quote
+Stryker Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 Spotkałem się z przypadkiem jeszcze bardziej wrednym - pytania do EC są w hincie, w dodatku wklejone tam po zaszyfrowaniu, przez co w gpsie widać formę zaszyfrowaną. Sensu nie widzę, podobnie jak pisania w tym miejscu "z hintem byłoby zbyt łatwo" lub podobnych. Quote
+ravpawlisz Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 Tak, to denerwujące zjawisko. Według mnie powinno się dać NM. Ktoś chce znaleźć ambitnie bez czytania hinta. Po długim poszukiwaniu decyduje się go zobaczyć, a tam informacje bez których kesza się nie dało znaleźć. Z innych przykładów to "hint w geocheckerze". No to po co autor kesza zamieszcza taką informację w polu szyfrowanym. 1 Quote
+hiuppo Posted November 1, 2017 Posted November 1, 2017 (edited) Hint to hint. Additional sugeruje, że powinien być jeszcze primary hint co najmniej A poważnie czepiałbym się głównie hintów niemerytorycznych w rodzaju "ławka", "tajemnice drzewa" dla lipy z odrostami przy korzeniach albo "pod metalowym" dla lokomotywy. O moje ulubione to też "kłujące" i "zielone" Z założenia hint to dodatkowe info w razie problemów, choć niekoniecznie spoiler. A problemy są: przykładowo kesz 1,5/1,5, ja w delegacji z limitem czasu na keszowanie i mugolem za plecami, a w efekcie muszę obmacać np. tramwaj od spodu w centrum miasta. A hint magnetic. Edited November 1, 2017 by hiuppo 1 Quote
Recommended Posts