Jump to content

FOTOLOG da ili ne


AlGaAlOz

Recommended Posts

Slijedeca situacija:

Pronasao cam cache, ali moja je kemijska otkazala poslusnost, odnosno prestala pisati. Posto mi cache i nije bas usput, napavio sam fotolog (fotografija log booka na kojoj se vidi da se radi o bas tom cacheu, a da nije spoler) i prilozio istu on line logu.

Dav dana kasnije me kontaktira vlasnik cache-a uz napomenu da pravila kazu da se moram upisati (sto u pravilu i radim), te da se pravim pametnim fotologom i misljenjem da se ne moram upisati.

Nakon toga mi brise log.

Vase misljenje, jel to u redu ili ne?

Foto log sam do sada koristio 2-3 puta i nikada nije bilo problema, a ne poznajem ni nikog od svojih geocaching prijatelja tko bi naisao na slican problem, nigde u svijetu.

Evo bas me zanimaju vasa misljenja.

Link to comment

Bok,

Ja bih rekao da je to individualna odluka samog vlasnika hoće li dozvoliti foto-log ili ne.
U pravilima jasno piše da je potrebno pronaći cache, upisati se u log (fizički) i na kraju logirati online.
Mislim da nakon pronalaska same kutijice (njenog dohvaćanja) postoje neke situacije kad se ne možeš upisati (npr ako je log papir jako mokar i ne može se potpisati ili si možda zaboravio olovku ili ti više ne želi pisati...). U takvim situacijama bih stavio foto log. Kao vlasnik prihvaćam takve pronalaske.

U konačnici, ovo je samo jedna lijepa igra. Nije nikakvo natjecanje.

Edited by therewolf
Link to comment

U pravilu bih se složio sa therewolf-om.

E sada da priča ne bude toliko jednostavna svoje mišljenje sam u posljednjih godinu dana drastično promjenio i to baš vezano za ovu temu. ;) 

Quote

There are three constants in life... change, choice and principles.

Osobno FOTOLOG mi više ne pada na pamet koristiti i to zato što smatram da je pravilo i više nego jasno.  Potrebno je pronaći keš ekstrahirati ga iz svog skrovišta, otvoriti ga , pronaći pravi logbook i potpisati ga.

Sada ću napisati par primjera koje sam ranije prijavljivao pod pronađeno tj postavljao sam FOTOLOG , a danas mi to više ne pada na pamet . I da to je moj osobni izbor i princip kojeg se držim.

PRIMJERI :

1. Netko od stanara je zavario otvor od prostora gdje se je keš nalazio. Što je najbolje keš se je vidio kroz zavarene rešetke. U tom slučaju bio je prijavljen fotolog . Vlasnik je prihvatio ili se nije bunio tko će ga znati. Danas to ne bih prijavio iz jednostavnog razloga što nisam uspio potpisati logbook,a pravilo to nalaže.  Rješenje - prijaviti “Needs Maintenance” i čekati da vlasnik pronađe novo skrovište ili ga jednostavno zaboravi.

2. Pronašao sam keš gdje je loogbook bio pun tj nije bilo mjesta za upisati se ili je loogbook potpuno uništen.  Rješenje :U POSLJEDNJE VRIJEME UVIJEK SA SOBOM NOSIM ZAMJENSKE LOOGBOOKOVE. I to minimalno : Nano veličine  smotane i ravne, posebno složene za čepove od boca, za tik tak kutijice, za filmske i petling kontenjere. Mislim da je to minimum koji bi svaki geokešer trebao odraditi prema svojem kolegi. (Postaviti novi loogbook)

3. Papir je mokar i kemijska ne radi na njemu.  Ovo je čest problem u šumskim i brdskim keševima koje obožavam. RJEŠENJE ; kupio sam dva permametna vodootporna flomića. još nisam naišao na loogbook po kojem ne pišu. Čak i nisu nešto skupi mislim da komad košta manje od 10 kuna. Bez tog komada opreme ne idem nigdje.  U slučaju da je unutarnja vrećica promočila u Narodnim novinama sam kupio male zip vrećice kom 0.20 kuna. To je slično kao i primjer iz posta. Do sada mi se nije desilo da sam na GZ - došao bez osnovnog pribora. Tj. jednom sam izgubio 45 min dok nisam pronašao kiosk na kojem se može kupiti kemijska olovka.

4. Keš je upao predboko u rupu i ne može se izvući. E sada ovo može biti i da je vlasnik namjerno postavio keš baš tako. Par puta sam na GZ-u pronalazio nekakav priručni alat uglavnom granu ali u praksi se to pokazalo dosta nepraktično nekada uspije ali ponekad i ne.  RJEŠENJE : pod dodatnom opremom sa sobom nosim jedan relativno dug komad žice sa kojim se da napraviti mala omča ili kukica koja može izvući keš. Osim žice nabavio sam švicarski nožić i mala sklopiva kliješta. Definitvno još moram nabaviti pincetu i jedan malo jači magnet te eventualno mali teleskopski štap. U slučaju da to ne uspije jednostavno treba prijaviti “Needs Maintenance” i pomiriti se sa izgubljenom bitkom.

5. Loogbook se ne da izvući. Rješenje isto kao i pod 4 s time da mi kod svih PETlinga koji nemaju postavljenu žicu za lakše izvlačenje loogbooka dođe da istu postavim, ali tu se bojim kritika vlasnika ili ne shvaćanje tog poteza.Tj. da ne bude kao i u tvom primjeru da šta pametuješ lol .

6. Mislim da sam jednom Fotologirao mjesto na kojem je trebao biti keš. Keš je jednostavno nestao. Stvarno ne znam zašto vlasnici to prihvačaju. Nažalost dešava se da keševi nestaju. U tom slučaju potrebno je izvršiti održavanje od strane vlasnika ali nestanak keša nije razlog za virtualno logiranje. Virtualni - Tradi ??. :wacko: RJEŠENJE PRIJAVI DNF ili Needs Maintenance ili NA .

E sada kako sam tako drastično promjenio mišljenje. Rekao bih Život je škola koja mijenja čovjeka, a uspio sam se i pomiriti sa činjenicom da se ne mora baš svaki keš pronaći i logirati. :blink:

I da često mi je žao kada potegnem daleko i bez uspjeha ali to je život. "GAME IS HARD".

 

 

Edited by GC_QuiGon
Link to comment

Gledajući primjere penjačkih cacheva od Stik99 u Zgb (za potrebe odgovora na drugi topic), naišao sam i na ove zanimljive Found logove:

Spotted this but my climbing abilities are not great so couldn't sign the log.
ili
Found but didn't sign, bit to much of a reach for me...and a couple of lovey dovey muggles onlooking from the bench...will count as a find but did not sign tftc ps this is definitely for the more agile

Nisu čak niti fotolog...

Link to comment

Uopće mi nije jasna čemu takva fama oko fotologova.....kome ne paše nek to ne radi kome paše nek radi, ak vlasnik to priznaje neznam gdje je problem!
Druga stvar mi je još manje jasna kad vidim da ljudi prate druge kešere što je našao,kako je našao i što je napisao?! - sorry, al meni je to lagano voayerstvo - baš me briga što je tko našao i kako, te još manje kako je logirao......

E sad da se vratim na fotologove, da i ja sam logirala fotologom iz raznih razloga, zašto - pogotovo ako sam negdje gdje se više neću vratit, a nisam imala neš za pisat, logbook je bljak ili sl. - zašto? jer nemam financijske mogućnosti baš za putovanjem i pitanje dali ću se ikad više vratit....

A kad gledam s aspekta vlasnika, imam razumijevanja ako je netkom zakazalo pisalo ili slična situacija (osim na određenim keševima gdje se mora upisat u logbook zbog tipa keša), isto tako momentalno sam dopustila fotolog na jednom mom kešu jer moji još nisu stigli stavit zamjenski keš jer imam razumijevanja prema turistima koji su sada u gradu i pitanje dali će ikad više doći.

Na kraju krajeva - uživajte u igri i kud su vas keševi doveli ili u samom kešu i manje opterečivanja oko drugih ;)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...