+MatiGD Posted February 3, 2017 Posted February 3, 2017 Witajcie przyjaciele. Od dłuższego czasu szukam w internecie map do użytku offline, które będę mógł przechowywać oraz otwierać na komputerze. Chodzi mi głównie o mapy Azji, Europy i Australii. Takie, które będą z dużą ilością szczegółów. Potrzebuję ich, ponieważ za mniej więcej półtora miesiąca, ruszam samochodem w podróż przez te kontynenty. Byłoby wspaniale, gdyby ktoś z Was, mógłby mi polecić, jakąś stronę internetową lub inne źródło, gdzie znajdę interesujące mnie mapy. Za pomoc z góry dziękuję . Pozdrawiam MatiGD. Quote
+ru.beus Posted February 3, 2017 Posted February 3, 2017 (edited) Witajcie przyjaciele. Od dłuższego czasu szukam w internecie map do użytku offline, które będę mógł przechowywać oraz otwierać na komputerze. Chodzi mi głównie o mapy Azji, Europy i Australii. Takie, które będą z dużą ilością szczegółów. Potrzebuję ich, ponieważ za mniej więcej półtora miesiąca, ruszam samochodem w podróż przez te kontynenty. Byłoby wspaniale, gdyby ktoś z Was, mógłby mi polecić, jakąś stronę internetową lub inne źródło, gdzie znajdę interesujące mnie mapy. Za pomoc z góry dziękuję . Pozdrawiam MatiGD. Po pierwsze i najważniejsze - zainstaluj sobie program Garmin BaseCamp Kroki pierwszy -> zaznacz interesujący Cię obszar świata na stronie -> http://garmin.openstreetmap.nl/ i dalej postępuj wg. instrukcji ze strony Krok trzeci - z maila, który otrzymasz wybierz link z plikiem instalacyjnym do MapSource Krok czwarty - zainstaluj mapę na komputerze Krok piąty - odpal BaseCampa i z menu wybierz sobie odpowiednia mapę Jeśli chcesz pobawić się mapami na urządzeniu z systemem android , to 1) zainstaluj sobie locus map free 2) poczytaj sobie tu -> http://geocaching.wa...rob-sobie-mape/ W Europie poziom szczegółowości będzie spory, nie wiem jak z innymi rejonami świata Edited February 3, 2017 by ru.beus Quote
+MatiGD Posted March 17, 2017 Author Posted March 17, 2017 Mapy już mam! Dzięki Mam też kolejne pytanie. W jaki sposób, mogę pobrać, bazę wszystkich skrytek z danego kraju, do użytku offline? Czy jest w ogóle taka możliwość? Quote
+dadoskawina Posted March 17, 2017 Posted March 17, 2017 Mapy już mam! Dzięki Mam też kolejne pytanie. W jaki sposób, mogę pobrać, bazę wszystkich skrytek z danego kraju, do użytku offline? Czy jest w ogóle taka możliwość? Przez stronę geocaching.com możesz pobrać maksymalnie 10 PQ jednego dnia, w każdym maksymalnie po 1000 skrytek. Zatem w zależności od tego jak Ci się uda PQ ustawić, na całą Polskę potrzebujesz 4-5 dni. W programie locus jest ograniczenie do 6000 skrytek na dobę. Innych możliwości nie znam / nie testowałem. Quote
+longmen76 Posted March 17, 2017 Posted March 17, 2017 Żeby móc zgrać skrytki z całego kraju trzeba podzielić je na okresy datami tak żeby się dało zgrać po 1000 na PQ. Do tego służy narzędzie: http://project-gc.com/Tools/PQSplit Quote
+dadoskawina Posted March 18, 2017 Posted March 18, 2017 I jeszcze jedno: do offline zaciągany jest listing i kilka ostatnich logów, ale nie masz grafiki. Możesz więc zapomnieć o fotospojlerach, czy rozwiązywaniu na miejscu zagadek bazujących na obrazkach. Dużym problemem przy keszowaniu off-line jest też poprawne wykonanie zadań w earthcachach (zdjęcia zazwyczaj są tu bardzo pomocne, czasem wręcz niezbędne). Quote
Recommended Posts