Jump to content

Dutch Geocoin 2016


technetium

Recommended Posts

Voor zo ver ik weet zijn de munten van 2015 ook in dat jaar aangekomen. Dankjewel Willem-Jan dat je dat ondanks de drukke tijd voor en tijdens het geocoinfest toch voor elkaar hebt gekregen. Ook voor dit jaar gaan we weer een Dutch Geocoin ontwerpen. Ik schrijf we, want iedere bezoeker van de drie fora kan mee doen.

 

Dat kan door ideeën aan te dragen voor ontwerpen en door ontwerpen in te zenden. Iedereen kan ontwerpen in welke vorm dan ook inzenden. In samenwerking met de geocoinshop wordt ervoor gezocht dat van je ontwerp een produceerbare munt gemaakt wordt.

 

Omdat daardoor de geproduceerde munt er anders uit kan zien dan het ontwerp, zal ik bij de ontwerpen proberen aan te geven hoe de munt er ongeveer uit zal gaan zien. Er zijn twee dingen die goed werken bij een munt:

1) 3D, daarmee is veel detail te maken en natuurlijk ook diepte in de munt. Zie bijvoorbeeld de Vincent van Gogh munt van afgelopen jaar en de Wilhelmina munt van het jaar daar voor.

2) Email, hiermee maak je vlakken met een kleur, die gescheiden worden door een "dijkje" van metaal. Je kunt verschillende kleuren gebruiken, maar ieder vlak heeft dezelfde kleur, gradiënten zijn niet mogelijk. Met deze techniek is de geocaching is fun munt van 2013 gemaakt.

 

Een combinatie van beide is ook mogelijk, zoals bij de Bommelmunt van 2012. Bij die munt is ook gebruik gemaakt van transparant email, waardoor de 3D structuur onder de kleur zichtbaar wordt. Let wel op dat dat maar in een beperkt aantal kleuren beschikbaar is, en niet altijd even goed werkt bij sommige combinaties van kleuren en metaal.

 

Zoals gewoonlijk geeft ik ook een aantal suggesties voor ontwerpen voor dit jaar. In het jaar 2016 wordt ook weer een schilder in het spotlicht gezet. Het is dan namelijk 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch is overleden. Ook is het 500 jaar geleden dat Erasmus zijn Bijbel uitgaf.

 

Verder is 2016 uitgeroepen tot het jaar van het boek, de kiviet, de Peulvrucht en de techniek.

 

Ideeen en ontwerpen insturen kan tot en met juli. In augustus gaan we weer stemmen. Daarna volgt het productie proces, met als doel om de munten voor sinterklaas bij jullie in huis te hebben.

 

Tc

Link to comment

Er is weer een ontwerp binnen voor de Dutch Geocoin 2016. Dit keer ter gelegenheid van de500 ste sterfdag van Jheronimus Bosch. De munt toont aan een kant een detail van zijn beroemdste schilderij: De tuin der lusten. Aan de andere kant staat een 3D uitgevoerde boommens, naar de tekening die in Wenen hangt. Een soortgelijk figuur is ook te vinden op het rechter paneel van de tuin der lusten.

 

birds.pngtreeman.png

 

Ter informatie: Ontwerpen kunnen nog ingezonden worden tot en met 31 juli 2016. Je hebt dus nog ruim een week voor je ontwerp.

 

Tc

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...