Jump to content

Sumnjivi logovi


vontere

Recommended Posts

Neznam što ljudima znači da logiraju nešto što vjerojatno nisu ni našli - neznam dal su svjesni da lažu sami sebe!

 

Zašto to pišem jer sam primjetila logiranje cache-a http://coord.info/GC4ZEN1 kao nađenog, a prije toga je bilo 4xDNF i to od GC koji imaju iskustva, nakon što sam vidjela da je nađen otišla sam potražit cache, al ga naravno nema.

 

Osoba koja ga je logirala kao nađenog je http://www.geocaching.com/profile/?guid=a26d25ab-2001-49e9-a25d-6949180eaa10 kad sam malo išla gledat logove skužila sam da ima dva načina copy/paste logiranja, moguće onih stvarno nađenih i onih ne nađenih, a i da bi došao od jednih do drugih vjerojatno pije red bull i dobije krila ;)

 

Pa eto nebi bilo loše provjerit jel osoba stvarno nalazila cacheve ili ih nalazi virtualno.

Link to comment

Izgleda da čovjek stvarno ima krila.

Hmm, nekoga zabavlja da logira kutije kao nađene iako kutije nisu na mjestu. Ako ti se ne sviđa što on to radi, možeš ga upozoriti ili možeš obrisati njegov log.

Koliko ja vidim, geocaching je igra, a ne natjecanje. Uostalom, na inozemnim forumima se dosta često raspravlja o tome i nema jednostranog sporazuma o tome.

Ako je osoba posjetila određeno mjesto, a kutije nema, njezina/njegova je odluka je da li će logirati ili neće. A na tebi je da li ćeš obrisati ili nećeš taj log.

Link to comment

hmmm, ovo "nema jednostranog sporazuma" i "njegova odluka" me malo škaklja :)

to što je netko bio na nekom mjestu ne znači ništa - ako se nisi upisao u log cacha (kojeg je postavio owner, a ne ti) onda cache nisi niti našao i to je službani stav evidentiran u pravilima. inače me ništa ne sprečava da logiram cache od kuće :) ili da dođem do T5 i logiram ga jer sam "bio tamo", a to što je on na 20m na drvetu nije bitno :) ili da ne mogu naći D5 cache pa postavim svoju kutijicu (a takvih sam našao preko nekoliko - kutijica, zadnju pred dva tjedna)...

Edited by heroj_ulice
Link to comment

Čuj, Heroj, ja sam logirao neke kutije iako ih nisam našao. Ali to sam učinio zato što sam vidio da se owner nije logirao na geocaching duže vrijeme tj nekoliko mjeseci. Ili sam logirao cache gdje sam vidio nekoliko uzastopnih dnf-ova, a vlasnik je rekao da ne može u skorije vrijeme obnoviti kutiju. Negdje sam čak imao spoiler fotku prema kojoj sam ja osobno obnovio cache iako nisam vlasnik. Za ovo zadnje sam čak dobio zahvalu od vlasnika.

Link to comment

Nisam dugo u ovoj igri, al po meni nije u redu logirat da je nešto nađeno ako to stvarno nisi našao OSIM ako si tražio na pravom mjestu, a cache-a stvarno nema.

Ja recimo ako tražim cache i pretpostavljam gdje bi trebao bit, javim vlasniku i objasnim gdje sam tražila i/ili priložim foto mjesta da mi potvrdi jesam dobro tražila ili ne tj. dali ima cache-a ili ga stvarno nena - e sad ima vlasnika koji sami kažu da smijem logirat jer cache-a stvarno nema i onda logiram kao nađen, al u logu naravno napomenem uz dozvolu vlasnika, a ima onih koji niš ne odregairaju i onda ništa ni ne logiram tj. logiram kao nenađen i stavim ga na ignor i watchlist dok ne vidim da se opet pojavio pa da ga idem potražit.

Jer po meni ako je ovo igra traženja, onda logiraš nađeno, a ne da si posjetio to mjesto ;)

Edited by vontere
Link to comment

@zagy

1. kako znas da cachea nema ako ga nisi nasao :)??

2. ako cachea nema, što onda prijavljujes da si nasao? lokaciju, lijepo pogled, smeće, ništa :)?? i kako znas da bi ga nasao ;)?? i tom logikom, sto me sprijecava da se jednostavno dovezem do nekog mjesta i prijavim cache, a da ne izadjem iz auta :D?

3. ako cachea nema i vlasnik ga ne popravlja onda cache treba arhivirati jer inače ostaje smeće koje samo zauzima možda dobre lokacije i onemogućava da se tamo postavi cache kako treba i koji će biti održavan...

i to bi bilo po pravilima...

 

što se obnavljanja cachea tiče Groundspeak ne odobrava niti to (ali tu se slažem da je u redu pomoći ako si u prilici, ali opet se postavlja pitanje kako ga je i gdje vlasnik sakrio i hoće li tvoj hide biti identičan)

 

naravno, svako igru igra kako njemu odgovara i samo sebi odgovara i opravdava se :D

Link to comment

Ja bi na herojevo dodala tj.postavila pitanje naravno općenito, a u smislu ove teme i gore navedenog GC koji ima krila:

 

Dali igrate igru zbog svog gušta, da dođete na zanimljivo mjesto (ok,nekad i ne - što me isto rasp... npr.cache na rubu polja..), tražiš, nađeš cache, razvučeš osmijeh od uha do uha jer si happy da si ga našao ILI prijavljuješ da bi imao što veći broj cacheve i drugima izgledao zanimljiv i fora kaj si ih toliko skupio ????

Link to comment

Vidim da se rasplela rasprava oko turista lovaca koji logiraju puno nađenih keševa. Kako se ta rasprava vodi na, po mome mišljenju, neprikladnom mjestu za to ja ću ovdje napisati svoje mišljenje. Geocaching je individualni hobi koja ima utjecaja na zajednicu ako netko, a u ovom konkretnom slučaju kešer, kalja fizički proizvod igre. To se može raditi ubacivanjem neprikladnih stvari u kutije, uništavanjem kutija, ali i javnim odavanjem krajnjih koordinata misterija, i multikeševa, postavljanjem spoiler slika mjesta skrivanja ili izgleda kutije pa na kraju i logiranjem nenađenih keševa. Osobno ovo zadnje smatram najmanjim zlom. Osobne preferencije svakog tragača su različite i ono što jednog strasvteno puca, drugoga naravno ne mora, ono što jednom cijepa ego drugoga niti ne dotiče. Zato sam stava da ovaj problem treba rješavati na osobnom nivou, ako niste zadovoljni time da je netko prijavio vaše blago kao nađeno, a bez da ga je potpisao u fizičkoj knjižici (ili što god ste stavili u kutiju) onda mu jednostavno izbrišite log ili ga zamolite da to učini sam. Meni se to događalo sa arhiviranim blagom u Dubrovniku. Uredno sam prvo molio da pobrišu sami, neki bi to napravili, oni koji nisu njima sam brisao osobno. Samo se jedan pobunio i nije mu pomoglo.

Svi mi ponekad kršimo pravila, sitno kod postavljanja nategnemo koji metar, dodamo nešto na teren unutar stošezdesetjednog metra kao trag iako ne bismo smjeli, prijatelj nam riješi misteriju pa se prikrpamo pri traženju, ne nađemo kutiju jer je kao nema, molimo vlasnika za logiranje, a kad se ispostavi da je kutija bila tamo ne pobrišemo log i nevratimo se ponovo da je nađemo. Ja sam iz šale, u dobroj vjeri, jednom kolegi pomaknuo keš na drugo mjesto, od tradija napravio multi, u tom sam trenutku mislio da će to naići na dobar odjek, ali očigledno potpuno sam promašio fudbal. Svašta se radi, vara se i varucka posvuda. E sad, pojavili su se jarani koji logiraju puno pa to svima smeta! Zašto? Uspoređivali biste se s njima? Pa nemojte, jednostavno nemojte, mene takvi ne zanimaju, a ako su logirali vaš keš koji nisu našli, ah to je vaša osobna stvar, brišite ili nemojte...

Link to comment

BTW zaboravih reći, bio je jedan kešer vogianano iz Francuske https://www.geocaching.com/profile/?guid=029a1f26-2e88-4261-81df-103c00e15f39 (ustvari su trojica kešera) koji su početkom godine prošli kroz Hrvatsku i logirali dva keša koja sam našao, a oni u njima nisu bili potpisani. Javio sam im se sa obavijesti da ću ih prijaviti vlasnicima (mislim da je fer čovjeku reći, a ne ga cinkati iza leđa). Odmah nakon toga sam ih prijavio, strancu koji je vlasnik šibenskog i našem kolegi koji je vlasnik keša u Zagrebu. Stranac mi je odgovorio da mu ne smeta, da je to individualna stvar svakog lovca, ali da se radilo o kešu visoke težine ili terena da bi mu pobrisao log. Naš kolega je bio puno veće želje da istjera na čistac tu situaciju, ali ni on nije ništa napravio i vogianano još uvijek nalaznik oba keša. Međutim vogianano otada nisu našli niti jedan keš, tada im je to očigledno bilo jako važno, uglavnom želim reći, možda je to sudbina, i možda će i ovi fifi i foggi i nunogilovi i koji god muljođiđovi bili kad shvate da je bezveze sam sebe varati prestati s tim. Pa ili potpuno prestati keširati jer kad uvidiš besmisao teško je nastaviti dalje ili će barem prestati s nepoštenom igrom....

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...