Jump to content

Παίζοντας Wherigo


Recommended Posts

Μια που αρχίσαμε να βάζουμε Wherigo στην Αθήνα, είπα να γράψω μερικά χρήσιμα εισαγωγικά, κατ' αρχήν για το πώς παίζονται τα παιχνίδια Wherigo. Αυτά ονομάζονται cartridges (σαν παιχνιδομηχανή ένα πράγμα) και μπορούν να παιχτούν είτε σε κατάλληλα GPSr, είτε (το πιο εύκολο) σε κινητά Android.

 

Για να παίξουμε Wherigo στο κινητό μας θα χρειαστούμε την κατάλληλη εφαρμογή. Μια τέτοια είναι το WhereYouGo, δωρεάν από το Play Store. Την εγκαθιστούμε από εκεί. Είμαστε τώρα έτοιμοι να εγκαταστήσουμε ένα cartridge. Προτείνω σαν εισαγωγικό το Wherigo Player Tutorial, που το βρίσκουμε στο http://www.Wherigo.com/cartridge/details.aspx?CGUID=4b3fa42a-26af-4120-97ce-4333dd34db04 . Στη σελίδα αυτή μπορούμε να διαβάσουμε και εισαγωγικά για το παιχνίδι αυτό. Το κατεβάζουμε και το τοποθετούμε στο folder που χρησιμοποιεί η εφαρμογή, default το WhereYouGo στην SD-card του τηλεφώνου.

 

Ανοίγουμε τώρα το WhereYouGo, και πατώντας το Start, θα μας δείξει το cartridge που βάλαμε. Αρχίζουμε να παίζουμε, σε εξωτερικό βέβαια χώρο, μια που τα παιχνίδια αυτά χρησιμοποιούν GPS. Ακολουθούμε τις οδηγίες -- το παιχνίδι έχει τοποθεσίες (ζώνες) που πρέπει να πάμε, αντικείμενα, χαρακτήρες με τους οποίους αλληλεπιδρούμε, και δουλειές (tasks) που πρέπει να κάνουμε. Οι ζώνες είναι είτε συγκεκριμένα μέρη (η πλατεία Συντάγματος π.χ.) αλλά υπάρχουν και cartridges που παίζονται παντού (play anywhere) που μας λένε να πάμε σε κάποια απόσταση. Τέτοιο είναι το εισαγωγικό cartridge που έγραψα παραπάνω, και υπάρχουν πολλά τέτοια.

 

Τελειώνοντας το παιχνίδι, θα μας δοθεί ένα unlock code, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην ιστοσελίδα του cartridge για να δηλώσουμε ότι το τελειώσαμε (unlock), και να φαίνεται πλέον ως completed.

 

Ενα Wherigo cartridge μπορεί όμως να μας οδηγήσει και σε κάποια κρύπτη. Αυτό βέβαια είναι το Wherigo cache, όπου πρέπει και να παίξουμε το παιχνίδι, και τελικά να βρούμε την κρύπτη όπως κάνουμε πάντα. Σε Wherigo caches, η σελίδα του cache θα μας πει και πού βρίσκεται το cartridge. Παρατήρησα ότι στο Android, χρησιμοποιώντας c:geo και WhereYouGo, γίνεται το εξής πρακτικό: αν έχουμε αποθηκεύσει την κρύπτη στο c:geo, και επιλέξουμε Navigate, τότε μας προτείνει και το WhereYouGo στις επιλογές navigation. Αν το επιλέξουμε, τότε το WhereYouGo θα κατεβάσει μόνο του το αντίστοιχο cartridge, χωρίς να χρειαστεί εμείς να το φορτώσουμε στο κινητό. Θα πρέπει προηγουμένως, στις ρυθμίσεις του WhereYouGo, να έχουμε δώσει τον κωδικο μας το geocaching.com ώστε να μπορέσει να κατεβάσει το cartridge.

 

Αυτά τα ολίγα για το πώς παίζουμε ένα Wherigo cartridge. Θα γράψω σύντομα για το πώς μπορούμε και να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το δικό μας cartridge.

Link to comment

Μετάφερα εδώ το θέμα αυτό από το ΦΒ, για να το έχουμε κάπου πιο μόνιμα. Ακολουθούν μερικές ερωταπαντήσεις που έγιναν και έχουν ενδιαφέρον΄.

 

Ε: Και όταν το παίζεις με το κινητό πρέπει να είσαι on line?

 

Α: Δεν χρειάζεται να είσαι online, και μάλιστα το WhereYouGo, οπως και το c:geo εξάλλου, παίζουν ωραία με offline χάρτες (το ίδιο αντίγραφο του χάρτη).

 

Ε: Απορία που έχω,αν το cartridge θέλει μια ωρα περιπου για να ολοκληρωθεί και δεν με φτανει ο χρονος μπορεί να αποθηκευτεί και να ολοκληρωθεί σε άλλο τόπο και χρόνο?

 

Α: Ναι μπορεί. Σε αλλο χρόνο βέβαια γιατί ο τόπος είναι δεδομένος Ωστόσο είχα παίξει ένα cartridge (μια αστυνομική ιστορία) που, ενώ μπορούσες να το διακόψεις και να συνεχίσεις αργότερα, σε ένα στάδιο κυνηγούσες τον δολοφόνο και έπρεπε μέσα σε 30 λεπτά να πας από την αστυνομία στο σταθμό του τραίνου, αλλιώς θα έφευγε. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση.

 

Ε: Μπορούμε το cartridge να το ανοίξουμε σε κάποιο πρόγραμμα στο PC και να το δουμε ολοκληρωμενο ώστε να παρουμε μια ιδέα πριν το ξεκινήσουμε;

 

Α: Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το ανοίξεις στο PC. Πολλά cartridges σου δείχνουν μόνο μια αρχική περιοχή (ζώνη) στην οποία πρέπει να βρεθείς και μετά σου δίνουν σταδιακά ό,τι πληροφορίες θέλουν -- είναι μέρος του παιχνιδιού!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...