Jump to content

Garmin eTrex 30 en additionele waypoints


Sprookjesbos

Recommended Posts

Omdat het vandaag zulk heerlijk weer was, besloten wij om onze eerste multi-cache te gaan doen. Het gebruik van de GPS in relatief nieuw voor ons (tot op heden alleen traditional caches gedaan), en zeker nu wij net een nieuw en eigen exemplaar hebben aangeschaft; de Garmin eTrex 30.

 

We hadden verwacht dat bij een multi-cache (deze cache was onderdeel van een PQ voor de omgeving Amersfoort die we hadden gedownload, die we vervolgens via de 'Geocaches' optie op de eTrex hadden geselecteerd en gestart) we bij het bereiken van een bestemming vervolgens simpelweg op 'Naar volgend stadium' konden drukken en de eTrex 30 dan automatisch de weg zou wijzen naar het volgende punt van de multi-cache (wij deden GCMKRQ Stadcache Amersfoort, waarbij de coördinaten voor elk waypoint in de beschrijving zijn genoemd). Dit bleek echter niet het geval, aangezien de coördinaten die zichtbaar waren na het drukken op ‘Naar volgend stadium’ hetzelfde waren als het punt waar we naartoe waren geleid bij het starten van de cache. Uiteindelijk hebben we zelf handmatig de coördinaten die waren genoemd in de cache beschrijving ingevoerd om naar het volgende punt te komen.

 

Bij het downloaden van de PQ kwamen twee bestanden mee, genaamd ‘15281574_PQ Geocaches Amersfoort’ en ‘15281574_PQ Geocaches Amersfoort-wpts’. Beiden bestanden zijn geladen op de micro SD card die in de eTrex zit. Alle geocaches van deze PQ zijn gewoon zichtbaar in de lijst onder de ‘Geocaches’ optie op de eTrex, dus daarin ondervinden we geen problemen.

 

Onze vraag is echter, hoe kan het dat de waypoints van deze multi-cache niet beschikbaar waren? Het ligt hoogstwaarschijnlijk aan iets dat wij fout hebben gedaan, maar we zouden graag weten hoe we het de volgende keer bij het doen van een multi-cache correct aan kunnen pakken. Of misschien zijn er voor deze specifieke cache geen waypoints beschikbaar? We hebben bij andere multi-caches onderaan de beschrijving gezien dat de additionele waypoints worden genoemd in een soort tabel. Betekent het dat wanneer de tabel niet te vinden is onder een cache beschrijving dat er simpelweg geen additionele waypoints beschikbaar zijn (het zou zomaar zo makkelijk kunnen zijn. Waarschijnlijk denken wij simpelweg te moeilijk)?

 

Al met al was het een geweldige middag door het prachtige Amersfoort, maar we zijn toch wel benieuwd naar hoe we onze vaardigheden met de GPS kunnen verbeteren.

Link to comment

Eigenlijk heb je het zelf al redelijk samengevat:

Bij de betreffende cache GCMKRQ zitten idd geen extra waypoints, en moet je ze zelf handmatig ingeven (of via een andere manier op de PC aanmaken)

 

Als er wél extra waypoints bijzitten (die staan dan in het -wpts bestand) dan worden deze ongestorteerd als waypoints in de GPS geladen. Je vindt ze dus terug in de 'waypoints' lijst en niet bij de Cache.

Deze wps hebben als eerste 2 letters de letters van het waypoint zoals in de listing, gevolgd door de complete gccode.

Link to comment

Helaas kan d eGarmin software deze niet interpreteren. Het zou een stuk makkelijker zijn als dat wel kon :) Zoals @Kalkendotters al zegt, als ze erbij zitten, moet je de route van waypoint naar waypoint doen. Als de cache-eigenaar een fatsoenlijke additional waypoint lijst maakt, met de omschrijvingen erin, kunj e deze ook als notitie zien bij de waypoints. Zo niet, moet je de hele tijd heen en weer flipperen tussen de cacheomschrijving en de waypoint navigatie. Maar je kunt ze ook zelf er bij zetten via Basecamp of met een tekstbewerker het GPX-bestand bewerken.

Link to comment

Hartelijk dank voor jullie antwoorden! Het is ons nu al een stuk duidelijker (en we hebben inderdaad de lijst met waypoints bij een andere multi-cache gevonden bij de optie 'Waypoints' op de GPS, helaas inderdaad ongesorteerd). We gaan eens aan de slag met wat software op de computer om zo een route met de waypoints te plannen en dan te laden op de GPS. Iemand nog aanraders wat betreft software (geschikt voor een Mac computer)?

Link to comment

De waypoints staan idd normaal gesorteerd op afstand. Bij de Montana kun je ze ook op naam sorteren, maar als je een heleboel waypoints hebt staan, wordt dit weer wat omslachtiger.

 

Met Garmin Basecamp kun je een route maken. Waypoints aan klikken en daar een route van maken. Normaal gesproken staan de waypoints dan in alfabetische volgorde in de route.

Link to comment

De waypoints staan idd normaal gesorteerd op afstand. Bij de Montana kun je ze ook op naam sorteren, maar als je een heleboel waypoints hebt staan, wordt dit weer wat omslachtiger.

 

Met Garmin Basecamp kun je een route maken. Waypoints aan klikken en daar een route van maken. Normaal gesproken staan de waypoints dan in alfabetische volgorde in de route.

 

Wat handig! En dat programma hebben we al gedownload net na de aankoop van de eTrex, dus dat komt helemaal goed uit :D Hartelijk dank voor je snelle en informatieve reactie, daar kunnen we zeker wat mee! :D

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...