Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
StachoB

Kesz na granicy

Recommended Posts

Przy zakładaniu kesza ustawiam miejsce ukrycia (państwo a potem województwo), dzięki czemu kesz idzie do odpowiedniego recenzenta.

A co jeśli mamy zagadkę lub multi? Miejsce startowe jest na terenie jednego z recenzentów a miejsce ukrycia jest na terenie innego? W Polsce recenzenci są jednomyślni tak nie byłoby problemu, ale co z granicą państwa? Podlega on regulacji z kraju, gdzie podane są początkowe współrzędne czy te, które obowiązują w kraju w którym faktycznie jest ukryty kesz? Np. zakładam multine ze startem w Polsce, finał także w Polsce - recenzent odrzuca bo jest niezgodna z regulaminem, w takim wypadku finał daje 2 metry dalej, za granicę (gdyby nie granica to dalej by był nieregulaminowy), ale mamy te granicę, a tam już inny regulamin i kesz może być schowany.

Share this post


Link to post

No bo po co robić kesza zgodnego z regulaminem, skoro można poświęcić energię na wymyślenie obejścia regulaminu... A jak się okaże, że przesunięcie kesza za granicę nie pomoże, to pójdziesz do innego systemu..?

Share this post


Link to post

Jak finał umieścisz np w Czechach to chyba logiczne że powinny się czeskie przepisy do niego stosować, podobnie jak StrykerPL nie rozumiem o co Ci chodzi...

Share this post


Link to post

Zaczyna się...

Kolega zadał jasne, klarowne pytanie, a tu zamiast odpowiedzi otrzymuje... Dalsze szczegóły do odpowiedzi na pytanie nie są potrzebne. Ja, niestety, odpowiedzi nie znam (domyślam się tylko, że jest tajna i nikt kompetentny Ci jej na forum publicznym nie udzieli).

 

@GeoLog81

To jest geocaching.com, a nie logika.

Share this post


Link to post

No bo po co robić kesza zgodnego z regulaminem, skoro można poświęcić energię na wymyślenie obejścia regulaminu... A jak się okaże, że przesunięcie kesza za granicę nie pomoże, to pójdziesz do innego systemu..?

 

Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał?

Share this post


Link to post

Jak finał umieścisz np w Czechach to chyba logiczne że powinny się czeskie przepisy do niego stosować, podobnie jak StrykerPL nie rozumiem o co Ci chodzi...

 

Dzięki za wyjaśnienie.

Share this post


Link to post

gdyby nie granica to dalej by był nieregulaminowy

Yyy.. a możesz podać szczegóły?

Odbiegając trochę od tematu, masz pomnik, w Polsce nie możesz umieścić koło niego kesza, ale obok idzie droga, a po drugiej stronie już Czechy i tam koło pomnika już można umieścić kesza (nie znalazłem żadnej informacji, aby to było zabronione). Z odpowiedzi jaką otrzymałem od GeoLog81 to do takiego kesza byłby stosowany Czeski regulamin i kesz byłby zgodny z regulaminem.

Share this post


Link to post
Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał?

Ale na GC jest chyba jeden regulamin - ten, który narzucił Groundspeak... Czy może o czymś nie wiem...

Share this post


Link to post

Nie wiem o jaki regulamin pytasz. Mamy kesz na granicy polsko-czeskiej ( multi) który zaczyna sie w Polsce, przechodzi przez Czechy i wraca do kraju. W całości był recenzowany przez naszego recenzenta. W momencie gdy zaginął pierwszy etap na terenie Polski początek kesza był na terenie Czech też pomagał polski recenzent. Jeżeli chodzi o zasady ( odległości między etapami, odległość od torów ) na terenie Czech też kontakt był wyłącznie z naszym recenzentem, a zasady takie same jak przed granicą :)

Share this post


Link to post

Jeśli finał jest w Czechach, to kesz powinien być też oznaczony w Czechach, nawet jeśli pytajnik jest w Polsce.

 

A czy się reviewer nie przyczepi - przy multi nie widzę podstaw, jeśli multi będzie zaznaczona tam gdzie stage 1... a tak to słyszałem różne rzeczy... komuś reviewer nie chciał puścić mystery, bo pytajnik był w rezerwacie (finał oczywiście poza, ale reviewerowi to nie przeszkadzało)

 

Gorzej jeśli są stacje fizyczne tu i tu...

 

Jeśli kesz jest dokładnie na granicy... to tu mam wątpliwości, czy to w ogóle jest legalne, nawet jeśli to granica wewnątrz Schengen...

Share this post


Link to post
Właśnie chciałbym się dowiedzieć według którego regulaminu? Tego, gdzie jest start czy finał?

Ale na GC jest chyba jeden regulamin - ten, który narzucił Groundspeak... Czy może o czymś nie wiem...

Na GC jest jeden regulamin a w nim wzmianka o "local land policies", czyli dodatkowe warunki, które mogą być różne w każdym kraju.

Np. w Polsce w Parkach Narodowych można umieścić kesza tylko w pobliżu szlaku, natomiast na Słowacji widziałem kesze, które znajdują się w takim parku, ale już trzeba zejść ze szlaku (inna kwestia jest taka, że jest przepis, że w tych parkach można chodzić tylko po wyznaczonych trasach - ale tu już inna sprawa).

Share this post


Link to post

Nie wiem o jaki regulamin pytasz. Mamy kesz na granicy polsko-czeskiej ( multi) który zaczyna sie w Polsce, przechodzi przez Czechy i wraca do kraju. W całości był recenzowany przez naszego recenzenta. W momencie gdy zaginął pierwszy etap na terenie Polski początek kesza był na terenie Czech też pomagał polski recenzent. Jeżeli chodzi o zasady ( odległości między etapami, odległość od torów ) na terenie Czech też kontakt był wyłącznie z naszym recenzentem, a zasady takie same jak przed granicą :)

Przy tym keszu początek jak i koniec był w Polsce, no i nie widzę problemu, ale gdyby finał był już w Czechach? Albo 1 etap w Polsce, a reszta w Czechach (jakieś 90% całej trasy), to z jakim recenzentem wtedy się dogadać.

P.S. Zasady niby takie same, ale czy kesz zostanie opublikowany decyduje recenzent, a on ma własną interpretację regulaminu.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...