+georangzen Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Mam pewien problem... Pewnie banalny, ale walczyłem ostatnio chyba z pół godziny i nie mogłem rozwiązać. Mianowicie korzystam z pożyczonego garmina GPSmap 60C i wszystko było przez pewien czas całkiem nieźle, aż nagle po dłuższym nieużywaniu gps-a pokazuje mi na mapie pozycje nie tam gdzie się znajduje. Dodam, że pozycja ta jest miejscem gdzie ostatni raz szukałem kesza ( jakiś miesiąc temu ). Oznaczona jest takim czarnym trójkątem i migającym pytajnikiem. A jeśli klikne na jakiś punkt np.lokalizacje kesza, to pokazuje odległość do niego, ale właśnie od tego migającego pytajnika i czarnego trójkąta, a nie od punktu w którym się znajduje. Jak z tego wybrnąć? Bo ruszyłbym gdzieś poszukać jakiejś skrzyneczki Quote Link to comment
+Plomba Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Mam pewien problem... Pewnie banalny, ale walczyłem ostatnio chyba z pół godziny i nie mogłem rozwiązać. Mianowicie korzystam z pożyczonego garmina GPSmap 60C i wszystko było przez pewien czas całkiem nieźle, aż nagle po dłuższym nieużywaniu gps-a pokazuje mi na mapie pozycje nie tam gdzie się znajduje. Dodam, że pozycja ta jest miejscem gdzie ostatni raz szukałem kesza ( jakiś miesiąc temu ). Oznaczona jest takim czarnym trójkątem i migającym pytajnikiem. A jeśli klikne na jakiś punkt np.lokalizacje kesza, to pokazuje odległość do niego, ale właśnie od tego migającego pytajnika i czarnego trójkąta, a nie od punktu w którym się znajduje. Jak z tego wybrnąć? Bo ruszyłbym gdzieś poszukać jakiejś skrzyneczki moim zdaniem jesteś w trakcie pomiaru odległości od punktu Quote Link to comment
+Stryker Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 (edited) To normalne zachowanie, po prostu poczekaj na ustalenie właściwej pozycji. Może to potrwać czasami dłużej (powyżej minuty) i nie ma w tym niczego nieprawidłowego. Edited January 13, 2015 by StrykerPL Quote Link to comment
+georangzen Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 Dzięki za podpowiedzi, ale odpaliłem ponownie garmina i niestety nadal pokazuje nieprawidłową pozycje tzn. miejsce w którym powinno się teraz znajdować urządzenie. Wiem, że może to faktycznie trwać trochę dłużej, ale nie godzinę(!). Pomimo iż pousuwałem wszystko z pamięci to nadal gps pokazuje niewłaściwą pozycje. Nie bardzo wiem co jest grane tym bardziej, że wcześniej działał raczej bez zarzutów... Quote Link to comment
+lowca Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Sprawdź, czy przypadkiem nie jest on w jakimś trybie 'offline', symulacyjnym lub czymkolwiek podobnym. Albo poszukaj porad na forum garniaka. Quote Link to comment
+ru.beus Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Wyjmij mu baterie, odczekaj chwilę, włóż ponownie. spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne... Quote Link to comment
+Stryker Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 .. I wyjdź na zewnątrz ;-) Quote Link to comment
+georangzen Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 Hej, trochę pomilczałem w kwestii poruszonego tematu, ale to chyba u mnie norma i zresztą troche popróbowałem, aby problem zlikwidować. Poszedłem za radą i na forum garniaka, też poprosiłem o pomoc w rozwiązaniu problemu. Niestety mimo kilku podpowiedzi, nadal stoję w punkcie wyjścia. Właśnie, dosłownie kilka minut temu, napisałem tam taką oto wiadomość: "Hej, tak się składa, że robiłem już wiele, by zlikwidować problem, ale nadal stoje w miejscu. Gps pokazuje, iż znajduje się w innej pozycji niż jest w rzeczywistości. Tzn. kilka kilometrów od miejsca gdzie go najczęściej próbuje obczaić. Wychodzę oczywiście na zewnątrz, poczekałem nawet na niebieskie niebo, skontaktowałem się także z właścicielem, który okazał się większym laikiem niż ja Na próbę zabrałem go nawet 50 kilometrów od miejsca gdzie teoretycznie powinien się znajdować. Nadal miga pytajnik i tkwi tam także ten czarny trójkącik oznaczający pozycje. Wyjmowałem kilka razy baterie, zmieniłem je także na inne, takie akumulatorki. Dalej jestem w punkcie wyjścia. Chyba wspominałem, że przez dwa miesiące działał bez zarzutów, pozycje wyłapywałem wszędzie, w pomieszczeniach, samochodach, podczas sporej ulewy... Myślę nawet czy go nie zresetować ( jeszcze nie wiem jak, bo pewnie bym to zrobił ). Co radzicie robić dalej??? I jeśli ktoś wie, to bardzo prosze o podpowiedź w jaki sposób go zresetować, ale wolałbym aby wgrana mapa pozostała. DZIĘKI!" Ale jeśli ktoś tutaj ma pomysł jak mogę to rozwiązać, to chętnie z pomocy skorzystam. Lekka desperacja wkracza, bo popróbowałem już co nieco... DZIĘKI również Quote Link to comment
+wantsky Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Może się po prostu był spierniczył? Quote Link to comment
Recommended Posts