Jump to content

Αναλυση χαρτη.


gianthom

Recommended Posts

Καλησπερα ειμαι νεος στο χωρο αλλα απο οτι βλεπω θα κολησω.Εχω μια απορια με την αναληση του χαρτη και αναφερομε στο χαρτη γιατι χρησιμοποιω το garmin etrex 30 αλλα σε μια πεζοπορικη διαδρομη επαθε κολημα και δεν μου εδειχνε την θεση μου η την διαδρομη.Ευτηχος ηξερα την περιοχη αλλα αν συμβη κατι τετοιο σε αγνωστη περιοχη τι γινεται;λυση θα δωσει ο χαρτης και μια πυξιδα.Κατι που δεν ξερω να χρησιμοποιω οποτε πισω στα θρανια και σε ενα τροπο πλοηγισεις που αν γνωριζεις δεν θα σε πτοδωση.Το ερωτιμα μου ειναι ποια εταιρια ειναι αξιοπιστη μιας και εγω ηξερα την road αλλα απο οτι μου ειπαν εκλεισε και ποια ειναι η καλητερα λεπτομερης αναλυση σε ορειβατικο πεζοπορικο χαρτη και καποια αξιοπιστη πυξιδα.Σας ευχαριστω...

Link to comment

Καλώς ήρθες, gianthom,στο παιχνίδι! Να κολλήσεις, να κολλήσεις! Μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα και μέρη και γνωρίζεις κι ανθρώπους!

 

Για πυξίδα δεν ξέρω, αλλά οι ορειβατικοί χάρτες που χρησιμοποιούνται συνήθως, σε ηλεκτρονική ή χάρτινη μορφή, είναι της Ανάβασης. Για δες εδώ: http://www.anavasi.gr/

 

Πρέπει πάντως να ξέρεις καλά να χρησιμοποιείς χάρτινο χάρτη και πυξίδα, αλλιώς μάλλον θα μπερδευτείς. Πρώτη φορά ακούω να κολλάει το garmin, εμένα δεν μου έχει συμβεί ποτέ, ούτε στους γύρω μου.

 

Ίσως κάποιος άλος geocacher της παρέας μπορεί να σε διαφωτίσει περισσότερο! Καλό geocaching!

Link to comment

Τωρα βεβαια δε γινεται τοσο ευκολα η εκπαιδευση στην χρηση χαρτη-πυξιδας αλλα θα προσπαθησω τα βασικα.

ΟΛΟΙ οι χαρτες εχουν ενα κανονα: Η επανω πλευρα του χαρτη ειναι ο Βορειάς (Νorth). Δεν εχει σημασια αν ειναι ναυτικος, ορειβατικος, της πλακας, στρατιωτικος...

Η βελονα της πυξιδας δειχνει ΠΑΝΤΑ τον Βορειά. Στρωνουμε τον χαρτη σε επιπεδο (σχετικα) εδαφος και βαζουμε στην μεση την πυξιδα, με το γραμμα Ν (North ειπαμε, Βορειας δηλαδη) να κοιταει στην μεση της επανω πλευρας του χαρτη.

Γυριζουμε τον χαρτη δεξια ή αριστερα μεχρι η βελονα του να γυρισει και να δειχνει στο Ν. Προσοχη δεν πειραζουμε την τοποθετηση της πυξιδας, τα γυρναμε πακεττο.

Οταν συμπεσουν δηλ. το επανω μερος του χαρτη-το γραμμα Ν της πυξιδας και η χρωματισμενη ακρη της βελονας τοτε ειμαστε σιγουροι οτι ο χαρτης δειχνει την -ας την πουμε- 'αεροφωτογραφια' τη; περιοχης.

Αυτο δεν λεει ακομη κατι, ομως. Πρεπει να κοιταξουμε για χαρακτηριστικα σημεια στον οριζοντα.

Ενας προφητης Ηλιας (εκκλησακι εννοω οχι ο Αγιος αυτοπροσωπως !) ειναι παντα (σχεδον) σε κορυφη βουνου.

Μια οποιαδηποτε αλλη εκκλησια, κορυφη βουνου, ποταμι, βρυση, πηγαδι που να αναφερεται στον χαρτη μας ενδιαφερει. Για μεγαλυτερη 'ακριβεια' χρειαζομαστε δυο τετοια σημεια. δεν εχει σημασια τι θα ειναι αρκει να ειναι σαφως ιδιαιτερα και ξεχωριστα.

Σηκωνουμε την πυξιδα στο υψος του ματιου και βλεπουμε στις ποσες μοιρες (χοντρα και στο περιπου!) βλεπουμε το αντικειμενο που αναφεραμε.

Προσοχη: η βελονα να ειναι στο Ν, το εκκλησακι να βλεπει το ματι.

Ας πουμε οτι μια κορυφη την βλεπουμε στις 250 μοιρες και τον Πρ.Ηλια στις 90 μοιρες.

Περνουμε κατι σχετικα ευθυγραμο. Πχ. ενα ισιο ξυλακι, μια κλωστη, τον ιμαντα του σακιδιου, το μπαστουνι πεζοποριας ή την ζωνη μας. Παμε στον χαρτη τωρα. Με την πυξιδα δεν τελειωσαμε.

Σον χαρτη βρισκουμε τα δυο σημεια που εχουμε εντοπισει και μετρησει.

Βαζουμε την πυξιδα στο πρωτο και την μετακινουμε πανω κατω, δεξια αριστερα μεχρι η βελονα της να δειχνει μεν τον βορα αλλα το εκκλησακι του χαρτη να ειναι στις μοιρες που ειδαμε (90). Οσο ποιο μακρυα παμε την πυξιδα (με την μυτη στον Βορα το επαναλαμβανω γιατι ειναι σημαντικο) και το εκκλησακι στις μοιρες που ειπαμε, τοσο καλυτερα. Οταν το βρουμε, τραβαμε μια γραμμη στον χαρτη απο το εκκλησακι προς το κεντρο της πυξιδας, με την βοηθεια του ισιου αντικειμενου που λεγαμε πριν.

Επαναλαμβανουμε το αυτο με την κορυφη (270 μοιρες ειπαμε!). Ξανατραβαμε μολυβια.

Εκει τωρα που συναντιουνται οι δυο γραμμες ειναι και η θεση μας.

Αν χρειαζεσαι παρεταιρω πληροφοριες και επιδειξη χρησης ευχαριστως να το κανονισουμε.

Δεν ειναι ντροπη αν δεν ξερεις. Αν γνωριζεις οτι δεν ξερεις ομως, ειναι ντροπη να μην ρωτας.

Συνηθως το GPS αν κολησει (μου εχει συμβει!):

Α) θελει να βγαλεις τις μπατταριες, να μετρησεις μεχρι το δεκα ( αντε επειδη εισαι καλο παιδι εισαι μετρα περισσοτερο!) και να τις ξαναβαλεις.

Β) Σε ποιο σοβαρες καταστασεις ενα Reset στις αρχικες ρυθμισεις ειναι η επομενη λυση αλλα αυτο πως γινεται εξαρταται απο το μοντελο που εχεις. Ειναι καπου μεσα στα μενου του.

Γ) ποι πολυπλοκο ειναι το Hard reset. Εκει μπορει να χασεις waypoints, χαρτες, διαδρομες, ιστορικο, φωτογραφιες... Πρεπει να Googl-αρεις ομως την πληροφορια για να δεις πως γινεται.

Δ) Το πας στην αντιπροσωπεια και ο θεος βοηθος.

Ελπιζω να βοηθησα. :blink:

Link to comment

Λιγο μακροσκελες το κειμενο αλλα ειπαμε ειναι δυσκολο να περιγραψεις ολο αυτο με λογια. Στην πραξη ειναι πολυ απλο. Αν το επιθυμει καποιος ας βοηθησει με αναλογες πληροφοριες. Εχω την εντυπωση ομως οτι εχω δει κατι αναλογο και πολυ ποιο σωστα γραμμενο σε σελιδα ορειβατικου συλλογου. Αλλα δεν θυμαμαι που ακριβως...

Edited by Mimhs.gr
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...