+Yuriko* Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Drodzy Współkeszujący! Przez ostatnich kilka dni byłam uziemiona w domu z przeziębieniem i obmyślałam kilka quizów, które chciałabym założyć. Nasunęło mi się w związku z tym pytanie do Was. Myślę, że ten temat był już omawiany w przeszłości, ale na tym forum nie znalazlam takiego wątku. Tak czy siak - z góry JBTS ("jak było, to sorry" ) W więcej niż jednym źródle znalazłam wzmiankę o tym, że dopuszczalne są tylko takie quizy, których rozwiązanie ma postać współrzędnych finałowych. Z drugiej strony widziałam też całkiem sporo quizów (opublikowanych na GC), które tego warunku nie spełniają - pod pojemnym określeniem "quizu" kryją się po prostu kesze, których z różnych powodów nie dałoby się zakwalifikować jako tradycyjne. Po rozwiązaniu zagadki otrzymuje się np. słowny opis miejsca ukrycia, kawałek mapy albo jeszcze inną wskazówkę. Z tego co wiem, to tego rodzaju wskazówki stosuje się raczej w letterboxach, a nie w quizach - a jednak... Właściwie mam więc dwa pytania: 1. Czy rzeczywiście quiz z rozwiązaniem w postaci innej niż współrzędne jest niezgodny z regulaminem i zostanie odrzucony przez reviewera? 2. Jakie quizy sami lubicie: takie, po rozwiązaniu których otrzymujecie cyferki gotowe do wrzucenia do GPS-a, czy nie tylko? Z góry dziękuję i pozdrawiam! Quote Link to comment
+lowca Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 2. Jakie quizy sami lubicie: takie, po rozwiązaniu których otrzymujecie cyferki gotowe do wrzucenia do GPS-a, czy nie tylko? Te 'nie tylko' to chyba nawet bardziej, bo w tych, gdzie wylicza się współrzędne i podstawia do wzoru, to 80% obliczeń wykonuje się zza biurka bez wychodzenia w teren. Quote Link to comment
+wantsky Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Ja to chyba w ogóle quizów nie lubię, bo mnie zbyt wiele zdrowia kosztują. Mowa oczywiście o rozwiązywaniu, nie zakładaniu Quote Link to comment
+Murazor Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Ogólna zasada jest taka: na którymś etapie rozwiązywania/poszukiwania quizu należy użyć GPS-u. Quote Link to comment
+Spider Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Jest tak jak napisał Murazor. I nie musi to być etap finałowy. Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Nocne kesze z odblaskami są doskonałym przykładem skrytek, których finał znajdujemy bez użycia GPS. Podobnie ze skrytkami w obiektach podziemnych. Co do pytania, co lepsze - nie ma takiej prostej reguły. Wszystko zależy od zagadek, terenu, maskowań, oraz innych zdarzeń nieprzewidywalnych - np. dzik czający się w krzakach Możesz jednakże pokusić się o jakieś statystyki - wyświetlić quizy na jakimś obszarze i sprawdzić ilość/odsetek FP w różnych rodzajach tych keszy. Jeśli to zrobisz - podziel się, proszę, z nami. Quote Link to comment
+Yuriko* Posted December 18, 2013 Author Share Posted December 18, 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tuż po tym, jak założyłam wątek, odezwała się do mnie Pani Reviewer z Mazowsza i też powiedziała o wymaganym etapie GPS-owym. Wiem już zatem, co mam robić. Ale jeżeli ktoś chciałby się jeszcze podzielić swoją opinią albo przykładami ciekawych quizów, to zachęcam Dobrej nocy wszystkim! Quote Link to comment
Recommended Posts