Jump to content

problem z GPSem

Wiesia.K

Recommended Posts

Posted

Mam mapy topograficzne wbite na kartę micro SD, bo nie mieściły się w głównym menu.

Po podłączeniu do komputera widzę 2 dyski- Garmina i kartę.

Kilka dni temu mój Garmin zaczął lekko świrować i pokazywał tylko skrytki dookoła

,ale żadnej mapy, ani topo, ani zwykłej europejskiej.

Próbowałam różnych ustawień, nic...

W końcu zresetowałam sprzęt do ustawień fabrycznych, i nadal nie mogę używąc mapy z karty...

Czy ktoś ma jakis pomysł jak to naprawić??

Posted

Jaki Garmin?

MONTANA 650

Jakie masz pliki w katalogu "Garmin" na karcie pamięci?

Tylko topo FR

Czy w ustawieniach masz włączoną jakąś mapę?

tak , CN Europe NT

dzieki za szybka reakcję!

Posted (edited)

Czyli CN Europe masz w urządzeniu w katalogu Garmin, a nie na karcie mikro SD? Czy masz jeszcze jakieś inne mapy (oprócz bazowej)?

Zrób tak:

1. Zrób kopię na komputerze wszystkich plików z Montany (Uwaga! W montanie mogą być ukryte pliki i katalogi, dlatego należy zmienić opcję wyświetlania ukrytych folderów w windowsie).

2. Wyciągnij z urządzenia kartę pamięci

3. Podłącz do komputera i usuń mapę CN Europe z urządzenia. Będzie to plik IMG w katalogu Garmin o rozmiarze większym niż 2 GB - najprawdopodobniej o nazwie gmapsupp.img. Usuń również inne mapy, jeśli posiadasz. Zakładam, że masz jego kopię zrobioną w pkt. 1. Nie usuwaj mapy bazowej oraz mapy stref czasowych (odpowiednio pliki gmapbmap.img i gmaptz.img).

4. Zrób restart urządzenia.

5. Uruchom Garmina. Wyłącz. Wgraj mapę (tylko CN Europe). Uruchom. Sprawdź czy mapa się pokazuje.

6. Jeśli tak, to wyłącz urządzenie, włóż kartę pamięci i sprawdź czy działa również z kartą.

Edited by Spider
Posted

Czyli CN Europe masz w urządzeniu w katalogu Garmin, a nie na karcie mikro SD? Czy masz jeszcze jakieś inne mapy (oprócz bazowej)?

Zrób tak:

OK, wielkie dzięki.

Spróbuje, choc nie wiem jak to zrobic w moim systemie operacyjnym( Mountain Lion)...

To jest bardziej denerwujące niż uniemozliwiajace funkcjonowanie, poczekam do weekendu

i dam znać, nawał roboty, uhhh...

Posted

Dzięki Spiderku i ci wszyscy , którzy napisali na priva....

wszystko działa, a od szefa - geocachera dostałam w prezencie 4 mapy

topograficzne Francji- każda na jeden z rejonów...

super dokładne, pro- topo czy jakos tak...