+mpark Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Witam i mam prośbę o ustosunkowanie się do tego rodzaju "działalności misyjnej". Proszę powiedzcie czy spotkaliście się z tego typu nachalną "reklamą" pewnego sposobu myślenia i w jaki sposób reagujecie na tego typu zdarzenia. Założyłem tan topik w związku z tym, iż w jednej z moich skrzynek znalazłem ulotkę, która kończyła się reklamą jakiejś misyjnej strony internetowej, a zaczynała się tak: UWAGA! Nie waż się odwracać od Boga plecami... Quote Link to comment
+Akesis Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Ja się z czymś takim nie spotkałam. Szczerze to pomyślałabym raczej, że komuś wciśnięto ulotkę i nie miał co z nią zrobić, więc wrzucił do kesza. Ludzie potrafią wrzucić do skrytek różne rzeczy (prezerwatywy, ulotki reklamujące usługi erotyczne, czy zwyczajne śmieci typu zużyty bilet...). Jeśli znajduję w keszu coś, czego nie chciałabym znaleźć, po prostu to wyrzucam i tyle. Uważam, że nie ma co się bulwersować. Zwłaszcza, że chyba zjawisko nie ma przesadnie wielkich rozmiarów, skoro na ponad 400 znalezień nigdy na coś takiego nie natrafiłam i nie słyszałam, żeby ktokolwiek się na to uskarżał. Inna sprawa - to forum jest jak do tej pory jedynym spośród tych na które wchodzę, gdzie nie ma kłótni o religię (chyba, że tak można nazwać wojenki GC/OC ). Trochę się obawiam, że tego typu temat może taką kłótnię łatwo zapoczątkować... Do wszystkich, którzy by tego chcieli: proszę, nieeeee! Quote Link to comment
+lowca Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Zdarzyło mi się, że w skrzynkach znajdowałem przedmioty (i TB również) które można określić jako 'zaangażowane religijnie' w różne strony. I nie przeszkadza mi to. Wyznawanie wiary (lub wyznawanie braku wiary) jest częścia tożsamości każdego z nas, poszukiwaczy, i udawanie, że temat nie istnieje, jest po prostu dwulicowe. @mpark, jesli Cię to aż tak razi, to popatrz na taka ulotkę religijna jak na gadżet Legii Warszawa/Wisły Kraków* . Czy gadżet drużyny, której bardzo nie lubisz, jest dla Ciebie obrażliwy? A nawet jeśli jest, to w imię tolerancji wzrusz ramionami i go zostaw dla następnego poszukiwacza, może on/ona akurat się ucieszy. * niepotrzebne skreslic Quote Link to comment
+Akesis Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Chciałam doprecyzować - moja uwaga o wyrzucaniu czegokolwiek w żadnym wypadku nie dotyczy TB ani żadnych przedmiotów włożonych na wymianę; miałam na myśli jedynie rzeczy, które nie nadają się do bycia w keszu (np. wszelkie ulotki z papieru - bardzo szybko się niszczą). Niezręcznie się wyraziłam, wpis Łowcy mi to uświadomił. Poza tym - naprawdę nie używałabym sformułowania "nachalna reklama"... bez przesady To tylko ulotka. Quote Link to comment
+wantsky Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Chciałbym, żeby coś co zostało włożone do skrytki znaleźli następni poszukiwacze? Zostawiam. Nie chciałbym? Wyrzucam. Spory wewnątrz mnie co się nadaje a co nie są moją sprawą i w taką dyskusję wchodził nie będę. Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Zgodnie z zasadami GC, umieszczanie w skrytkach materiałów o charakterze agitacji religijnej jest zabronione. W ogóle jakichkolwiek materiałów agitacyjnych. Można więc (a nawet należy) coś takiego ze skrytki usunąć bez wymiany. Quote Link to comment
+hanbei Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 znalazłem kiedyś TB z australii, który był "siostrą zakonną" a jej celem było odwiedzanie świętych miejsc. całość była zrobiona na luzie, z humorem i widać, że ludziom się podobało, bo w logach było sporo zdjęć a sam TB zwiedził kawał świata. natomiast luźne kartki tego typu uważam za męczące, a już napewno coś, na czym jest podoby imperatyw. miałem kesza oc w ręku, jaki na suwalszczyźnie założyli harcerze: miało się wrażenie, że twórcami kesza była grupa z seminarium, kesz pękał w szwach od ulotek i obrazków. w nie swoich keszach nie mam zwyczaju wyrzucać czegoś podobnego, nawet jak w środku wszystko pływa. wychodzę z założenia, że to najlepsza nauka dla założyciela, co dzieje się z nizabezpieczonym papierem. natomiast ze swoich usuwam, również nalepki reklamowe od lekarzy, jakie rozdaje się dzieciom czy karteluszki z logami klubów piłkarskich. Quote Link to comment
+ochkarol Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 A tak przy okazji. Wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Wielkiej Nocy. Chrystus zmartwychwstal! Quote Link to comment
zywcu Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 A tak przy okazji. Wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Wielkiej Nocy. Chrystus zmartwychwstal! Pięknie napisane! Nie ważne, czy dla Was to "wiosenne ferie" czy Święta Wielkanocne - wszelkiej pomyślności Wam życzę! Quote Link to comment
+Akesis Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 To ja dołączam się do życzeń Wszystkiego dobrego dla wszystkich Quote Link to comment
52N21E Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Zastanawiałem nad tym tematem. Ci, którzy mieli do czynienia z niektórymi moimi TB wiedzą, że niekiedy wysyłam w świat medaliki. Dokładnie dwa "gatunki" medalików, takie które lubię i jestem z nimi eocjonalnie związany. W opisie zawsze informuję, że celem jest - jeśli tylko ktoś będzie miał ochotę! - stworzenie okazji do zapoznania się z przedmiotem, jego historią, znaczeniem etc. To wszystko (nawiasem, te rzeczy naprawdę mają ciekawą historię, ale to już inna sprawa). Z tego, że czasem znikają wnoszę, że jednak komuś się czasami taki medalik przyda (wolę tak myśleć, bardzej optymistycznie). Tak czy inaczej, zastanawiałem się i myślałem, zanim wysłałem pierwszy. Doszedłem do wniosku, że nie powino chyba nikogo oburzyć, że wysyłam w świat rzeczy, które mają dla mnie jakieś szczególne znaczenie a z którymi w ogóle nie każdy musi się zetknąć (choć często posyłam i figurki zwierzątek i Koziołki Matołki etc.). Quote Link to comment
+Thathanka Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Mi wszystko jedno. Jesli komus nie przeszkadza, ze traktuje jego swiete obrazki/przedmioty z szacunkiem rownym zabawkom z kinder niespodzianek, korkom czy kamykom, to fajnie. Jesli przeszkadza, niech tego tam nie umieszcza. Quote Link to comment
52N21E Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Z tym oczywiście trzeba się liczyć, to oczywiste. Ale i zabawkami chyba o ścianę nikt zazwyczaj nie rzuca, jak się domyślam. Quote Link to comment
Recommended Posts