Jump to content

Tražim/Nudim/Mijenjam


ArizonaSmith

Recommended Posts

Evo nešto što mi se već dugo mota po glavi, ali sam prilično lijen što se tiče realizacije. Tko je, osim traženja, počeo i postavljati cacheve zna, ali pri postavljanju cacheva ti treba gomila stvari. Neću spominjati ideju, listing itd (vidim da je heroj_ulice počeo topic na temu listinga), već čisto fizičku realizaciju cachea.

Prije ili kasnije se postavlja pitanje nabavke stvari koje nam trebaju za cacheve, i to u većim količinama.

Pa se tako počnu kupovati stvari u samoposluzi isključivo radi ambalaže u kojoj se nalaze (sadržaj se nekad i baca), pa se razglasi ženama oko sebe da ne bacaju kutije od raznih kremica prije nego što ih pregledamo, itd itd. Stupnjevi fobije se razlikuju od osobe do osobe.

Ja sam konkretno otkrio par sajtova gdje sam našao neke stvari koje me zanimaju:

 

http://www.artas.hr/magneti/magneti.htm mali dućan koji se nalazi u Dubravi (Zagreb), moglo se doći tamo i na licu mjesta izabrati svakakve magnete po popularnim cijenama. Sad čujem da se odnedavno to više ne može, nego se navodno (izvor: heroj_ulice) mora sve prije naručiti i platiti preko neta, pa tamo samo preuzeti naručeno.

Srećom, za sada imam dovoljno magnetića.

 

http://www.helana-pak.hr/ mali dućan u zagrebačkom Trnju koji prodaje sve formate vrećica na zatvaranje (one sa šavom). Kupio sam jedno 5 različitih veličina, od najmanjih (dovoljno malih za logbook u micro cache-u) pa naviše. Kako su pakovanja od 100 komada, imam ih dovoljno ako nekome treba. Naime, dosta sam se namučio dok sam našao bilo kakve vrećice, igdje, pa sam bio cijeli happy kad sam nabasao na ovo.

 

Kutije od analognih filmova (micro cachevi) - najbolje je pitati fotografe da ih ne bacaju, nego daju vama. Ja imam neku sitnu količinu, no većina mi je bijelo-prozirnih s NEvodootpornim čepom, tj. ako kiša baš pada po njemu, može doći do propuštanja. Rado bi ih zamijenio s nekim za vodootporne, ako ima takvih.

 

Što meni u stvari sada najviše treba je ako netko ima sredstava da napravi (besplatno, ili uz sitne troškove) neke plastificirane papire s upozorenjem na 2 jezika (onaj standardni "Ako ste slučajno našli ovu kutijicu, ona je dio igre koja... bla... bla..."), i to od malog formata (da se može srolat i stavit u micro), pa do malo većih. Naime, nestalo mi je dosta cacheva, a mislim da bi možda neki i preživjeli da je taj papirić bio unutra (obično ga nisam stavljao). Neki to printaju i na prvu stranicu logbooka, ali pošto logbookova ima raznih, ja bi rađe ovako. Trebalo bi mi (a pretpostavljam ne samo meni) u industrijskim količinama, barem 50-60 za prvu ruku, dijelom da popunim cacheve koji već postoje.

 

Raznih kutija svih boja, oblika i veličina imam, a i blokova sam nakupovao u Narodnim novinama (par kuna koštaju tamo).

 

Vidio sam svojevremeno na Mega Eventu u Budimpešti da se netko tamo nudio nabavit PETLING containere (tko ne zna što je, nek progoogla) na veliko, ali kako ove godine nisam išao, a cijena je bila tak-tak, nisam nabavio. Takvih cacheva baš i nisam vidio po Hrvatskoj, ima li netko da može nabaviti jeftino i toga? Ili možda nano-e (trenutna cijena je mislim oko 6-7 eura, što i nije malo)??

 

Uglavnom, mislio sam da ova rubrika bude za to da netko javi ako ima pristup nečem korisnom za naš hobi, a po popularnim cijenama (da ne kažem džabalescu).

Toliko za sada...

Link to comment

Evo da se i mi nadovežemo malo na ovu temu. Zip vrečice koje se mogu zatvoriti i tako zaštititi sadržaj od vlage se mogu kupiti kod nas u Osijeku. Zasad iz pouzdanih izvora znamo za Chipoteku i Narodne novine. Obje trgovine postoje širom Hrvatske tako da i drugi geocacheri mogu to nabaviti tamo. Veličina ima zaista raznih i cijene se kreću u lipama. Kad se tiče kamuflaže cacheva predlažemo sljedeće: nescafe obične kutije svih veličina, malo ih ošmirglate i pošpricate akrilnim sprejevima da vam se zakamuflira na poziciji gdje cache mislite postaviti. Te sprejeve mi nabavljamo u Hoby centru u Osijeku i u Chemotehni u Valpovu (dakle trgovine sa bojama za sobe imaju i te sprejeve po cijeni od 20 - 30 kn). Kutije također nabavljamo svih vrsta od raznih vrsta krema, hrane za ribice (one plastične). Kod kutijica sa navojem predlažemo da sa izolir trakom jednom obljepi navoj. To spriječava prodor vlage, a i kutija se čvršće zatvara i otvara. Magnete možete nabaviti u trgovinama kao što je kod nas Hoby centar. U Zagrebu ima jedna takva trgovina u sporednoj ulici kada izađete na stanici Kustošijanska kad krenete od okretišta Črnomerec. U biti cijene magneta baš i nisu jeftine i kreću se od 2,50 - 5,00 kn/kom ovisno o veličini i jakosti magneta. Bolje vam je magnete naručivati sa web stranice njuškalo.hr i tako bar proći malo jeftinije.

Što se tiče plastificiranja obavijesti i to sve radimo. Plastifikator A4 možete skoro nabaviti svugdje (cijene od 150kn u Lidlu kad je akcija pa do 700 kn npr. u Muller trgovini), a folije za plastificiranje u svim bolje opremljenim knjižarama (cijene variraju ovisno o debljini 80 ili 120 mikrona). Kod plastificarnih stvari je problem upravo njihovo presavijanje. Kada nešto presavinete to uvijek nađe put gdje će kad tad pući i pustiti vlagu (imamo nažalost iskustva i u tome). Dakle smotati nešto plastificirano skoro da nije moguće, može se blago savinuti npr. kad lijepite na službene cacheve koji su ovalnog oblika. Napomena: plastificiranje svega i u velikim količinama može biti vrlo skup način.

Mi obavijesti zasad radimo na pozadini logbooka (baš knjižice za upis) jer vjerujemo da će netko tko slučajno nađe cache prvo baciti pogled na to pa sve prelistati i doći do zadnje stranice.

Link to comment

Našli smo novo mjesto za nabavku magneta :D Hobby shop na Vukovarskoj 226I. Magneti 10x2 su 0,80 kn dok su u Artasu 10x2,5 magneti 2,00 kn. Oni u Artasu su doduše izglačani u uređenih rubova, ali :D:D:D. Pazite jedino, dva su Hobby shopa praktički jedan do drugog... Ovaj je istočniji i ima nekakvu glagoljicu na ulazu i izlozima. I nije potrebno narulivati i unaprijed plaćati...

Link to comment

Pozdrav svima :)

Ja sam nova u ovom svemu tak da nemam iskustva, al kaj se plastificiranja tiče, jeste probali sa strojem za varenje vrećica? Papir se može staviti u obične vrećice za zamrzivanje i kad se zavari može se presavinuti, a ak se napravi malo pažljivije ne bi trebalo samo tako puknuti... Bolje išta nego ništa. :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...