Jump to content

Upis Baranje na geocaching kartu svijeta


Dr Zagy

Recommended Posts

Kolega geocacher mi je poslao link na vijest o geocachingu u Baranji.

 

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=42334

 

Moram reći da sam imao dvojake osjećaje kad sam pročitao ovu vijest :unsure: . Prvo sam bio oduševljen da će cijela Baranja dobiti geocacheve na svim važnijim lokacijama, odlična prilika za biti FTF :rolleyes: . Ali kasnije sam malo proguglao i vidio da je projekt financiran od strane ministarstva turizma Hrvatske <_< . Ono što me je malo razočaralo je da sam pročitao kako je tvrtka "Subra Consulting d.o.o." dobila projekt i za to će joj biti plaćeno 23.115,60 Kn. E, tu sam razočaran :mad: . Znači, ova tvrtka će dobiti novce za nešto što mi obični smrtnici radimo iz ljubavi prema Domovini i to besplatno. A tvrtka će dobiti preko 23 000 Kn za postavljanje nekih 20-30 geocacheva :o . Da su mene pitali, ja bih sve kutije postavio besplatno, samo da mi kažu gdje da postavim :P .

Evo, morao sam malo olakšati dušu. Recite, što vi mislite o ovome? <_<

Link to comment

hm, upravo sam otkrio još dvoje koje je od ministarstva turizma dobilo lovu (doduse po 10 000 kn i u okviru drugog projekta): promotiva koaj na kvarneru već sije cacheve (KVARNER Cache XX) i javna ustanova papuk?!?!?! :)

 

Ovo sam našao u Guidlinesima:

Solicitation and Commercial Content

Geocaches do not solicit for any purpose.

 

Cache listings perceived to be posted for religious, political, charitable or social agendas are not permitted. Geocaching is intended to be an enjoyable, family-friendly hobby, not a platform for an agenda. Cache pages cannot require, and should not strongly encourage, the placement of new caches. This is considered an agenda and the listing will not be publishable.

Commercial geocaches are disallowed.

 

Cache listings perceived as commercial will not be published. A commercial cache listing has one or more of the following characteristics:

It has overtones of advertising, marketing or promotion.

It suggests or requires that the finder go inside a business, interact with employees and/or purchase a product or service.

It contains links to businesses, agencies, commercial advertisers, charities, or political or social agendas.

It contains the logo of a business or organization, including non-profit organizations.

It contains the name of a business or commercial product.

On rare occasions, Groundspeak partners with an organization to publish a sponsored cache, or series of sponsored caches. Official Geocaching.com GeoTours are examples of approved sponsored cache series. These partnerships occur solely at Groundspeak's invitation and/or discretion.

 

ne znam je li to + (vjerojatna) činjenica da se te cacheve neće održavati dovoljno za zabranu novih/rušenje postojećih?

nekako se dvoumim u cijeloj priči, kvarnerski cachevi osim što im listing nije dotjeran i pretjeruju s d/t ustvari djeluju ok, ekipa je i pronašla 30tak cacheva... no opet činjenica da to netko postavlja zbog love (da je zbog osobnog gušta onda bi broj pronalazak bio i veći).

 

mislim da ću cimnuti Vrsu i pitati ga, ali ne znam koliko on upita dobiva...

 

od ostalog što možemo učiniti je:

1. osnovati udrugu (treba napisati statut /imam već nekog iskustva i poneku vezu za pomoć/, održati skupštinu (to se može i pro frome :):):):)) i podnijeti zahtjev. rok Uprave je 30 dana, vidjet ću jel ga mogu kako ubrzati :D; brža opcija je osnovati neformalnu udrugu tako da se barem tri čovjeka dogovore i potpišu ugovor pa bi mogli s tim krenuti, a onda u postupak registracije...) i legalno kontaktirati turističku zajednicu i Ministarstvo turizma (pogledat ću jel mi šefovi imaju kakve veze :))

2. organizirati event u Osijeku za postavljanje cacheva po Baranji :D, lokacije su znane...

3. možemo ponuditi pomoć ekipi (ali nekako imam osjećaj da su ovdje zbog love...) ili turističkoj zajednici... i biti pozitivni...

 

znam da sam se raspitao, ali me bas trgnulo ovo, a još nisam siguran jel to dobro za GC ili ne...

Link to comment

Mi smo takvu priču, projekt za grad Belišće pokrenuli još u ožujku 2011. godine, ali smo ga plasirali na lokalnoj razini. Projekt je arhiviran negdje kod njih, ali nikad se nije ništa pokrenulo povodom toga. Za geocaching smo realno trebali 2.500 kn (čisto za službene kutije i malo promotivnog materijala stavljenog u njih). Projekt je bio vrijednosti 52.000 kn, ali za hrpu drugih aktivnosti, a geocaching (tada nepoznata tema u gradu) je bila samo jedna od njih. Od tada smo postavili 13 geocacheva na našem uskom području - većinom Belišće i Valpovo, ali i u Batini, Vinkovcima te u Njivicama (povodom jednog ljetovanja). To radimo upravo iz ljubavi prema toj vrsti aktivnosti, hobija ili tzv. potrage za blagom. Cilj je jedino privući strane turiste jer svi domaći nisu zainteresirani da izađu u prirodu, šeću itd. Njima je draže sjediti na kavi u kafiću. Dakle nikakvog interesa nije bilo za geocaching na našem području. Ali smo članke o geocachingu plasirali na portal Mjesnog odbora Belišće. Osobno smo imali dojam da to stvarno nikog ne zanima. I sada odjednom boom, evo nekog projekta, evo novaca i to jako blizu - preko puta u Baranji. Voljeli bi da je to sve iz ljubavi prema geocachingu i onome što ta aktivnost stvarno predstavlja, ali nažalost mislimo da je samo ljubav prema novcu. Čega se u konačnici bojimo jest to da je to nečiji pothvat povodom lokalnih izbora (vidite što ja imam pa birajte mene). I postoji strah da današnja, uglavnom destruktivno nastrojena, mladež izađe van i pronađe sve cacheve u bližoj okolici i otuđi ih na njima svojstven način. Zato nikad nismo javno održavali predavanja o geocachingu jer u Belišću se, nažalost, uništava sve ono što je dobro, a geocaching je predobar.

Edited by Matko&Maja
Link to comment

Bio sam na sastanku danas u 14 sati u Belom Manastiru. :)

Dakle, bio je sastanak više za pružatelje turističkih usluga i proizvoda u Baranji. Prezentator je prvo govorio o geocachingu kao aktivnosti, a zatim je predlagao gdje bi mogli postaviti kutije ili točke. Kao iskusni geocacher, postavio sam nekoliko pitanja i vidio da dotični baš i ne zna puno o geocachingu. Nije znao za Vrsu, nije znao za pravilo 161 m, i mislio je da u Baranji ima samo 4 geocachea. Najviše me ipak zaprepastilo da dosad osobno još nije postavio niti jedan geocache. :blink: Toliko o njegovoj pripremljenosti. :mad:

Ono što me ipak raduje je to da će u Baranji biti postavljeno dvadesetak kutija i time znatno povečati broj cacheva u istočnoj Hrvatskoj :) . Kakve će biti kvalitete, to je već druga priča. :( Ako me budu tražili za pomoć, ja sam spreman podijeliti svoje geocaching iskustvo.

Cacheve u Baranji očekujte tijekom veljače. B)

Link to comment

vidje ovo:

http://geocaching-croatia.com/

 

ekipa dobila lovu od ministarstva, pokrenula paraleni GC u RH otvorili stranicu postavili cache i to je to :S

Ne, nije to. Ova stranica je bila prisutna već i prije godinu dana. Postavljen je samo jedan cache. Dalje nisam vidio da imaju neke druge cacheve. Mislim da ni neću gledati što tamo ima, jer ipak želim sudjelovati na svjetskim stranicama (.com) koje gleda cijeli svijet.

Malo sam gledao što su to postavili na Kvarneru. Vidim da su i oni dobili 10 000 kn da promoviraju turizam na Kvarneru. Dosad su već objavili skoro 50 cacheva. Na svakoj stranici piše da je to serija od stotinjak kutija (hundreds of caches).

Također je i JU Papuk dobila 10 000 kn za promoviranje PP Papuk. Čudim se da su onda ovi iz Baranje dobili čak 22.115,60 kn za postavljanje samo 20-tak kutija.

Link to comment

vidje ovo:

http://geocaching-croatia.com/

 

ekipa dobila lovu od ministarstva, pokrenula paraleni GC u RH otvorili stranicu postavili cache i to je to :S

Sad mislim da sam skužio što si htio reći. Da, ekipa je postavila samo jedan cache negdje u Dalmaciji. Ne znam da li su dobili novce za projekt. Ali na stranici nema ništa novo već godinu dana.

Za ove u Baranji ne znam tko stoji iza toga. Bilo bi dobro da se jave na forum i kažu svoje mišljenje o projektu. U Baranji ima puno toga lijepog za vidjeti, samo još treba privući geocachere.

Link to comment

Da se uključim malo u ovu raspravu, konkretno o projektu Kvarner. Znam čovjeka koji je to prijavio na ministarstvo i dobio 10.000,00 kuna za postavljanje 100 keševa na području Primorsko-goranske županije (otuda naziv keševa "KVARNER") Zamisao je da ih najviše bude postavljeno u Gorskom kotaru. Keševi se postavljaju isključivo na pomno birane lokacije: kulturni, povijesni, turistički i slični punktovi. Čovjek (odnosno cijela obitelj) to rade iz ljubavi i ne znam hoće li im ostati koja kuna nakon što završe projekt, kažem jako smo dobri frendovi i uključen sam u sve faze tog projketa od prijave na ministrastvo do realizacije. Kada se islo u tu pricu na pameti je bio razvoj Gorskog kotara kao turističke destinacije , inače čovjek radi i na biciklističkoj karti Gorskog kotara i okolice Rijeke i više je u šumi nego u stanu, dakle otpada bilo kakva priča o profitu.

Ne negiram da vjerojatno ima i takvih. Mislim da nam je kao keserima u prvom redu u interesu da imamo što tražiti, a isto tako da onima koji posjećuju našu zemlju pokažemo što mi imamo, a o čemu oni mogu samo sanjati. Eventualno osnivanje Udruge (o podržavanju udruge pisao sam u drugom postu) ne smije biti radi sprječavanja nekoga da obogati geokesing kartu Hrvatske već u prvom redu (po meni) zbog promocije i afirmacije geokesinga u Hrvata!

Sreatn lov nam svima!

Link to comment

Nitko ne negira potrebu za cachevima, naprotiv :) ali ovdje se radi o dvije stvari...

1. loši cachevi su dvostruko loši - kvare užitak i traže da se netko brine o njima... ne znam koliko ekipa koja postavlja cacheve ukupno ima nadjenih, iz iskustva je da će rijetko tko s manje od 50tak nađenih cacheva moći postaviti kvalitetne cacheve...

2. ne znam priču s kvarner cachevima, drago mi je ako je to iz ljubavi i ako žće to biti realizirano kvalitetno. primjer PP Papuk me oduševljava, primjer Baranje me malo brine... i u jednom i drugom slučaju ekipa odavde se ponudila za pomoć i to je osnovno...

ono što je činjenica i odnosi se i na kvarner je: već sada čak i u hrvatskoj ima ljudi koji imaju stotinjak postavljenih cacheva i za to nisu uzeli ni kune... ako se ovdje radi o nečijoj promociji i budućoj zaradi onda ni to nije ok i u duhu GC-a...

Link to comment

Čuo sam se sa geocacherima koji žele postaviti cacheve po Baranji. Ponudio sam svoju pomoć te se nadam da će cachevi biti kvalitetni sukladno količini novaca koje će dobiti. Iako sam ja osobno do sada postavio preko 20 cacheva i sve na svoj trošak, nisam dobio nikakvu naknadu osim zadovoljstva što se time bavim. Međutim, mišljenja sam da onaj, tko želi postaviti cacheve, neka se prvo potrudi pronaći barem tridesetak različitih veličina i tipova, jer su takve i smjernice za geocaching. Dakle, i ovdje treba pričekati i vidjeti kako će se ekipa snaći.

Link to comment

Ekipa iz Baranje "Baranja Geoteam" je počela postavljati geocacheve. Osobno sam prisustvovao postavljanju i moram priznati neke stvari. Kao prvo, iznenađen sam veličinom kutija, većina ih je regular a neke small B) . Potrudili su se postaviti promotivne materijale u svaku kutiju o turističkim zanimljivostima u Baranji. Kutije su izrađene kvalitetno, od vanjskog izgleda i etikete do logbooka B) . Nadam se da će kutije izdržati duže vrijeme jer su stvarno lijepe. GPS signali su izmjereni prilično precizno, sa greškom do 4-5 metara što je prihvatljivo :) .

Trenutno je postavljeno 3 kutije. Vjerujem da će se potruditi i oko ostatke serije. Cilj je privući turiste iz okolnih zemalja jer u Osijeku baš i nema geokešera -_- . Možda će ih sada biti više jer je bilo dosta govora u medijima o tom projektu :) .

 

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=f07e692d-c900-4f41-913d-0726fbe65f53

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=af3b95fd-df7b-483e-964d-f46dbec587f7

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=5245bf01-ee83-4470-ab2f-28a7933dc657

 

Baranja Geoteam- sretno sa ostatkom serije! ;)

Link to comment

Ekipa iz Baranje "Baranja Geoteam" je počela postavljati geocacheve. Osobno sam prisustvovao postavljanju i moram priznati neke stvari. Kao prvo, iznenađen sam veličinom kutija, većina ih je regular a neke small B) . Potrudili su se postaviti promotivne materijale u svaku kutiju o turističkim zanimljivostima u Baranji. Kutije su izrađene kvalitetno, od vanjskog izgleda i etikete do logbooka B) . Nadam se da će kutije izdržati duže vrijeme jer su stvarno lijepe. GPS signali su izmjereni prilično precizno, sa greškom do 4-5 metara što je prihvatljivo :) .

Trenutno je postavljeno 3 kutije. Vjerujem da će se potruditi i oko ostatke serije. Cilj je privući turiste iz okolnih zemalja jer u Osijeku baš i nema geokešera -_- . Možda će ih sada biti više jer je bilo dosta govora u medijima o tom projektu :) .

 

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=f07e692d-c900-4f41-913d-0726fbe65f53

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=af3b95fd-df7b-483e-964d-f46dbec587f7

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=5245bf01-ee83-4470-ab2f-28a7933dc657

 

Baranja Geoteam- sretno sa ostatkom serije! ;)

 

Evo da se i mi malo nadovežemo na Zagy-a. Uglavnom danas smo pronašli Monument to defenders - 107th Brigade. I stvarno nema šta, veličina kutije i logbook su odlični, ali vidi se da je to rađeno profesionalno. Svatko sa malo više novca bez problema to napravi. Kako je kutija sakrivena ne mislimo da će se održati, jer mjesto na kojem je cache prvenstveno sakriven se održava svake godine pogotovo u vrijeme obljetnice palim braniteljima. Glede sadržaja ipak mislimo da to nije bit geocachinga. Reklame kafića kroz brošure nisu nešto specijalno, uostalom ako nekog želite reklamirat na način kroz geocaching, u njegovoj blizini postavite cache, a kroz atribute na listingu reći da ima restoran u blizini. Direktno reklamiranje stoji i kao zabranjeno u pravilima geocachinga. Vidjeli smo i upaljače u kutiji što mi osobno vadimo iz naših cacheva ukoliko ih primijetimo, jer na suncu oni mogu eksplodirati. Ne bi željeli da sve ovo zvuči negativno, ekipa se zaista trudi i sa što većim brojem postavljenih cacheva kroz iskustvo će popraviti i te nedostatke i pridržavati se pravila geocachinga.

Link to comment

Kao cacher koji se vec poneku godinu bavim geocachingom, bez obzira sto sam samostalno registrirana od 2006. jako me razocaralo da pojedinci zaradjuju na necemu sto je vec u pocetnim postavkama stvar hobija i ne bi se treabalo koristiti u komercijalne svrhe te tu nema mjesta bilo kakvom profesionalizmu (vidjela sam vec na forumu copy/paste tih pravila). Ljudi koji su dali novce za to nemaju pojma o geocachingu a informacije koje su im se dale su dobro probrane. Slažem se s tim da bi bilo potrebno revidirati te geocacheve (npr. Kvarner seriju) i te geocachere upozoriti.

Je li mozda netko kontaktirao Vrsa?

Edited by fishie1901
Link to comment

Da se uključim malo u ovu raspravu, konkretno o projektu Kvarner. Znam čovjeka koji je to prijavio na ministarstvo i dobio 10.000,00 kuna za postavljanje 100 keševa na području Primorsko-goranske županije (otuda naziv keševa "KVARNER") Zamisao je da ih najviše bude postavljeno u Gorskom kotaru. Keševi se postavljaju isključivo na pomno birane lokacije: kulturni, povijesni, turistički i slični punktovi. Čovjek (odnosno cijela obitelj) to rade iz ljubavi i ne znam hoće li im ostati koja kuna nakon što završe projekt, kažem jako smo dobri frendovi i uključen sam u sve faze tog projketa od prijave na ministrastvo do realizacije. Kada se islo u tu pricu na pameti je bio razvoj Gorskog kotara kao turističke destinacije , inače čovjek radi i na biciklističkoj karti Gorskog kotara i okolice Rijeke i više je u šumi nego u stanu, dakle otpada bilo kakva priča o profitu.

Ne negiram da vjerojatno ima i takvih. Mislim da nam je kao keserima u prvom redu u interesu da imamo što tražiti, a isto tako da onima koji posjećuju našu zemlju pokažemo što mi imamo, a o čemu oni mogu samo sanjati. Eventualno osnivanje Udruge (o podržavanju udruge pisao sam u drugom postu) ne smije biti radi sprječavanja nekoga da obogati geokesing kartu Hrvatske već u prvom redu (po meni) zbog promocije i afirmacije geokesinga u Hrvata!

Sreatn lov nam svima!

 

Promotiv nije procitao Guidelines o geocachingu?

Link to comment

Kao cacher koji se vec poneku godinu bavim geocachingom, bez obzira sto sam samostalno registrirana od 2006. jako me razocaralo da pojedinci zaradjuju na necemu sto je vec u pocetnim postavkama stvar hobija i ne bi se treabalo koristiti u komercijalne svrhe te tu nema mjesta bilo kakvom profesionalizmu (vidjela sam vec na forumu copy/paste tih pravila). Ljudi koji su dali novce za to nemaju pojma o geocachingu a informacije koje su im se dale su dobro probrane. Slažem se s tim da bi bilo potrebno revidirati te geocacheve (npr. Kvarner seriju) i te geocachere upozoriti.

Je li mozda netko kontaktirao Vrsa?

 

Upozoriti na šta? Kakav profesionalizam i kakva komercijalizacija? Nije li i Udruga osnovana da bi mogla aplicirati za neka sredstva? Je, evo konkretno, od serije Kvarner kupljen je stan, apartman na moru i auto!

Ljudi koji daju novce nemaju pojma o koječemu, ali im se mora opravdati svaka kuna.

Link to comment

prvo i osnovno: udruga NIJE osnovana radi love, već radi mogućnosti kontakata s turističim zajednicam, lokalnim upravama i drugima s kojima bi se moglo surađivati i radi formaliziranja djelovanja kad je to potrebno i to bi svima moralo biti jasno.

 

prilično sam siguran da guidelinesi nisu poštovani, a stoposto siguran da dobiveni novci ne odgovaraju potrošenima (opravdati novce nije nikad problem....). uvijek se veselim novim kvalitetnim cachevima, ali ne volim povremene izletnike jer najčešće ne postavljaju kvalitetne cacheve niti iste održavaju pa moramo Vrsu gnjaviti da ih arhivira...

u situaciji u kojoj netko dobije novce da popularizira GC i te novce kvalitetno potroši, načelno ne vidim problem, ali vidim ako to netko radi zbog svoje trenutne ili naknadn zarade i pritom ne pošutje guideinese :)

 

:)

Edited by heroj_ulice
Link to comment

Objavljeno je deset novih cacheva u Baranji :) . Ono što im je svima zajedničko je to da svi u kutijama sadrže promotivne materijale za kafiće, turističku kartu Baranje, upaljače i još neke materijale <_< . Niti jedan ne sadrži male igračke za razmjenu, travel bugove i druge sitnice specifične za geocaching. Dakle, radi se o promociji turizma u Baranji. Naravno da to nije u skladu sa smjernicama geocachinga. Međutim, već su pronađeni od strane nekih čeških turista, koji su iskoristili priliku za FTF :mad:

Link to comment

@heroj ulice: jasno da nije radi love, ali uzmimo ovako, razgovaramo s nekom TZ o suradnji, objasnimo im sto je GC itd, a oni se prijave na neki natječaj i dobiju lovu - sta onda? Je li to komercijalizacija?

PS Poslao sam ti neke mailove pa mi mozes odgovoriti :)

 

Ovo što je napisao Dr. Zagy da se radi u Baranji, e to priznajem nimalo mi se ne sviđa jer je jasno da nema javnog reklamiranja i oglašavanja putem GC-a!

Moram priznati i kada se razgovaralo o seriji Kvarner da su slične stvari pale i meni napamet (ako postoji neki emotikon kojeg je sram on bi se trebao nalaziti ovdje), ali me je kolega Bojan koji ih postavlja upozorio na pravila GC!

 

I sada se po posljednji vraćam na mogućnost dobivanja love preko Natječaja. Na posljednjem Natječaju Ministarstva turizma na kojem su se počeli prijavljivati kesevi, po meni se dogodio strašan nesrazmjer u dobivenoj lovi/području/broju keševa koji će se postaviti!!!

Nadalje, ako će nam netko dati nekoliko tisuća kuna, kojim ćemo obogatiti (po pravilima GC) neki prostor, ako su za to kupljene kutije, blokovi, olovke, male igračke, napravljena plastificirana uputstva, pomno odobarana mjesta za skrivanje, nemojmo zaboraviti i obvezu održavanja - pa budimo realni i recimo da tu nema zaista nista sporno!

 

A na kraju krajeva nisu li ljubomora, sujeta i slične osobine tako tipične za ovaj naš geografski prostor. Zasto svi iz ove situacije ne bismo izasli pametniji, pa rekli, vidi možemo i ustediti koju kunu u nasem hobiju i strasti (ne zaraditi kunu), pa hajdemo to iskoristiti za zadovoljstvo svih nas, a vjerujem i turista koji će sigurno biti jaaaako zadovoljni većim brojem keseva u RH.

Eto toliko, malo sam se raspisao, ali mislim da je vrijedilo. Ako još netko ima pitanja ili dvojbi oko Kvarner serije (zarada i druge nebuloze) molim javite na PM i na sve cemo rado odgovoriti da ne spamamo prostor.

 

Nakon snijega Kvarner serija ide dalje, uspostavili smo suradnju s jednom ustanovom u prirodi, planiramo susret u četvrtom mjesecu u Gorskom kotaru s nekim iznenađenjima, s našim radom upoznata je TZ Kvarnera kao krovna turistička zajednica u Primorsko-goranskoj županiji, dogovaramo suradnju i s TZ-ima na nižim (operativnijim) nivoima, dakle mislim da dobro radimo! Ponudili smo suradnju i nekim drustvima za koje mislimo da bi zajedno mogli osmisliti super stvari...

O svemu detaljnije, kada dodje vrijeme!!!

Link to comment

Naše stajalište u vezi dobivanja novca je da nemamo ništa protiv, ali onda neka se taj novac usmjeri upravo na sav materijal za izradu cacheva, a ne reklamnog materijala. Kad kažemo izradu cacheva, mislim vlastoručno. Nama osobno nisu fora identične kutije sa identičnim materijalom unutra koje izrađuju profesionalne tvrtke po principu proizvodne trake. Zašto? Pa koje nas iznenađenje očekuje kad unaprijed znamo koju, kakvu kutiju tražiti, te da nema ništa zanimljivo za razmjenu. A ako je unutra promidžbeni materijal onda stvarno nije u redu. Ne smije se, a i ne treba javno promovirati neki hotel, OPG sa seoskim turizmom i slično da ne nabrajamo. Ako je cache pravilno osmišljen i dobro postavljen od njega će koristi imati svi ugostiteljski objekti, sve trgovine, sva mjesta gdje se mora proći da bi se neki cache pronašao. Ako su cachevi, njihov opis, lokacija i sadržaj dobri dobit će favorit bodove, više ljudi će ih tražiti i dolaziti vamo, a to direktno utječe i na prodaju suvenira, domaćih proizvoda, promet ugostitelja i slično.

Koliko su svi takvi poput tima iz Baranje zaista ozbiljni će vrijeme brzo pokazati. Pratit ćemo broj posjeta njihovim cachevima, a i pomno ćemo pratiti da li se cachevi održavaju.

Edited by Matko&Maja
Link to comment

Jučer smo bili u geocachingu po Baranji s ciljem da pronađemo neke od cacheva Baranje Geoteam-a. Zaista su lijepe lokacije i o tome nema prigovora već samo riječi hvale. Ono što nas je povrijedilo je to što i dalje postavljaju promotivne materijale po cachevima premda su mi u mailu rekli da to neće više raditi. Nadalje u dva geocachea smo pronašli rakiju. To je naš brand i u to nema sumnje, ali alkohol je ljudi moji zabranjen po svim mjerilima geocachinga. A da ne pričamo previše kako sakrivaju cacheve u bijele vrećice bez imalo mašte. Trebali su prvo pronaći neke geocacheve ili se više informirati da dobiju dojam kako sve cache može biti sakriven i što smije i ne smije biti u geocacheu. Od nas iskreno imaju minus i nismo zadovoljni napravljenim. Nadam se da druge takve ekipe s novcima i projektima se ipak puno više potrude kad je riječ o konačnoj realizaciji na terenu, a to je kreativno i, po pravilima ispravno, postavljanje geocacheva.

Link to comment

Samo kratki info...bili smo mi kontaktirali Groundspeak oko pitanja promotivnih materijala kakva su pravila i rekli su nam da nema nikakvih guidelinesa oko toga da ne smiju biti promotivni materijali unutar samog cache-a, a i na više mjesta smo nailazili na njih.

Jedina pravila koja imaju oko toga je da se na samom listingu ne smije reklamirati.

 

A što se tiče alkohola s time se definitivno slažem, mislim osim očitih razloga da se može proliti po cijelom cache-u, da ga mogu naći djeca itd. to je protiv osnovnih pravila geocachinga: "Don’t place items such as food, explosives, knives, drugs or alcohol in a geocache.!" i najbolje se uvijek osloniti na najstandardnije pravilo "Geocache contents should be family friendly" i ne bi trebalo biti problema :)

Link to comment

Samo kratki info...bili smo mi kontaktirali Groundspeak oko pitanja promotivnih materijala kakva su pravila i rekli su nam da nema nikakvih guidelinesa oko toga da ne smiju biti promotivni materijali unutar samog cache-a, a i na više mjesta smo nailazili na njih.

Jedina pravila koja imaju oko toga je da se na samom listingu ne smije reklamirati.

 

A što se tiče alkohola s time se definitivno slažem, mislim osim očitih razloga da se može proliti po cijelom cache-u, da ga mogu naći djeca itd. to je protiv osnovnih pravila geocachinga: "Don’t place items such as food, explosives, knives, drugs or alcohol in a geocache.!" i najbolje se uvijek osloniti na najstandardnije pravilo "Geocache contents should be family friendly" i ne bi trebalo biti problema :)

 

U pravu si što se tiče promotivnih materijala unutar geocachea. Sve se u pravilima odnosi na geocache listing na webu. I mi smo se prije susretali sa promocijom nekoga u geocacheu, ali ne u ovolikoj mjeri koliko to rade u Baranji. Promoviraju se određene ciljane individue jer je materijal uvijek isti i uvijek je samo promotivni materijal unutar geocachea. Je li materijal family friendly ako ima samo te stvari unutra? Ne znamo jel ne piše, ali definitivno nije uopće zanimljivo naći takav geocache. Mi osobno vadimo takve stvari iz naših geocacheva, jer ne predstavljaju nikakvu radost onome tko takvo nešto pronađe. Konačnu prosudbu svega bi trebali dati strani geocacheri (turisti) kroz svoje dojmove i logove na webu.

Link to comment

Moje misljenje - mozda ljudi koji postavljaju te cacheve rade odredjene stvari iz neznanja, ne iz lose namjere. Treba probati poslati mail i napisati ovo sto ste napisali gore, te malo informirati ljude. Ako se usprkos tome navedeno nastavi, onda mozda razmisljati o daljnjim koracima. No, ako ste vec nasli neke promo materijale u cache-u, ne bi li dovoljno bilo iste izvaditi iz cache-a?

Ja sam nasao svakakvih cacheva do sada, puno vise ruznih nego lijepih. I sto se tice izvedbe, i kutije, pa i lokacije gdje je cache postavljen. Eventualne kritike (ako mislim da ce utjecati na promjenu necega) napisem u logu. Nije ni Rim izgradjen u jedan dan.

Link to comment

Ne znam jeste li uočili, ali BaranjaGeoTeam se promovira i na (http://www.opencaching.com/en). Nama je to također davnih dana palo na pamet da svoje cacheve objavimo i tamo. U čemu je caka? Dakle opencaching nema tzv. premium članstvo i svi mogu raditi one gpx fileove za gps uređaje itd. Mi smo naše aktivne cacheve također prebacili i u opencaching. Možete ih povezati sa geocachingom tako da kod ostaje isti samo umjesto početnih GC dobije OX a ostatak koda je isti. To se napravi da netko tko je već tražio na geocachingu te cacheve, ne traži iste i na open cachingu. Eto nama je cilj privući strane turiste (geocachere) pa nek dođu i preko opencachinga ako žele. Što vi mislite o tome i hoćete li vaše cacheve prebacivati i prijavljivati i u opencachingu?

Link to comment

Drage kolege, evo i nas tu.

Hvala na svim komentarima i primjedbama, vrlo su nam korisni.

 

Za početak, par riječi o nama:

Mi smo mala konzultantska tvrtka iz Belog Manastira i prvenstveno se bavimo specijalističkim uslugama vezanima za pripremu i provedbu projekata te lokalni razvoj.

Dvoje nas je (moja draga i ja) i radimo iz naše kuće. Osobno imam više od 12 godina iskustva rada na raznim EU projektima.

 

Što se tiče projekta "Upis Baranje na geocaching kartu svijeta":

 

Kako smo došli na ideju?

Nedavno sam se odlučio intenzivnije baviti nečim što će me izvući iz stolice i od računala za koje sam vezan poslom. Za geocaching znamo nekoliko godina pa mi je to bila motivacija dublje istražiti ovo područje koje mi ja jako zanimljivo i privlačno. Kako se bavimo razvojnim projektima, a u to vrijeme je izašao i natječaj Ministarstva turizma shvatili smo da bi to bilo idealno prijaviti kao projekt pošto je Baranja kategorizirana kao turistički nerazvijeno područje te uvijek ima mjesta za nove inicijative. Surađujemo s turističkom zajednicom, predstavili smo im ideju koja im se iznimno svidjela, te smo odlučili prijaviti projekt.

 

Čini se da nitko nije pročito sam natječaj, a stalno se spominje neka našao "zarada" pa mislim da je bitno spomenuti nekoliko stvari iz samog natječaja:

 

Za dodjelu bespovratnih sredstava kandidirati se mogu:

• Za Aktivnost I. – Pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti, turističke agencije,

turističke zajednice, javne ustanove, znanstveno-obrazovne ustanove, klubovi, sportske

organizacije, umjetničke organizacije, jedinice regionalne i lokalne samouprave

 

Ministarstvo sufinancira:

• za AKTIVNOST I. - do 50% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe

pojedinačnog programa ili projekta, a najviše do 300.000 kn po pojedinom

korisniku, odnosno projektu ili programu

 

Sredstva državne potpore ne mogu se dodijeliti i koristiti za:

• kupnju nekretnina (objekata i zemljišta)

• kupnju prijevoznih sredstava

• izgradnju i opremanje smještajnih jedinica

• troškove redovnog poslovanja korisnika (plaće i ostala primanja

zaposlenih, troškove prijevoza i putovanja, studijska putovanja, pokriće

gubitaka, poreze i doprinose, kamate na kredite, carinske i uvozne

pristojbe ili bilo koje druge naknade)

• AV, TV, radio, računala i sl.

• objekte komunalne infrastrukture

• sve druge troškove koji nisu vezani za realizaciju kandidiranog programa

• projekte kojima se ne ostvaruje navedeni cilj programa

 

Ministarstvo ne financira ni PDV nama koji smo u sustavu PDV-a.

 

Dakle, ne samo da nismo zaradili ništa od projekta, nego smo mi i Turistička zajednica Baranje uložili vlastita sredstva za realizaciju projekta, više od iznosa koliko smo dobili od ministarstva.

 

Isto tako, ministarstvo kao donator za sve traži pokrivenost računima, izvještajima, fotografija, medijskim objavama, izlistanjima s računa o plaćanjima i sl. Potpisali smo i zadužnicu, koju će nam naplatiti ako nešto ne opravdamo.

 

Osobno mislim da treba podržati ovakve projekta, čak i da postoji zarada. Svatko tko uspije namaknuti neka sredstva za svoju zajednicu zaslužuje i biti nagrađen za svoj rad. Promjene su uvijek dobrodošle.

 

Ne bih ulazi u rapravu o geocachingu kao isključivo neprofitnoj djelatnosti kojom se mogu baviti samo hobisti pošto je sam geocaching.com vrlo profitna stranica, niti o odnosu hobisti-tvrtke.

Podržavam poduzetništvo i tržišno djelovanje.

Ako netko misli da su projekti "laka lova" pozivam ga neka sam počne prijavljivati projekte.

 

ALI VI NIŠTA NE ZNATE O GEOCACHINGU!

 

Vjerujem u "learning by doing", točno je da na samom startu nismo znali sve detalje, međutim jako brzo učimo i mislim da smo od početka puno napredovali.

 

Važno je reći da je Ministarstvo svima koji su dobili projekte u ovom natječaju skratilo provođenje svih projekta na samo dva mjeseca (mi smo planirali 6).

Kako radimo nekoliko projekata od kojih je još jedan iz istog natječaja, ovaj period nam je bio jako kratak te nismo sve mogli izvesti optimalno. Ovo nije izgovor, već jednostavno činjenica.

Iako je projekt službeno završio po natječaju Ministarstva, mi ćemo nastaviti sa svim aktivnostima (postavljanje, održavanje, poboljšavanje cachea, listinga i sl).

 

ALI 23000 kuna JE JAKO PUNO ZA 20 CACHE-a!

Mislim da je ovo subjektivan dojam. Kako se većina vas time bavi hobistički, ne računate SVE troškove potrebne za ovoliki projekt. Možete slobodno sjesti i početi računati SVE stavke. Mislim da ćete se vrlo brzo iznenaditi cifrom.

Ali, čak i to je subjektivno. Kako je ovo natječaj za javna sredstva, za svaku stavku proračuna moraju se priložiti i ponude.

Isto tako postoji razlika u cijeni projekta kada ga provodi neka velika javna ustanova, pošto oni to mogu uklopiti u dio troškova svog redovnog poslovanja.

 

PROMO MATERIJAL U KUTIJAMA!

Netko je imao primjedbu da favoriziramo neke turističke subjekte. Ovo nije točno. Svi su turistički subjekti bili pozvani na prezentaciju projekta, tko se pojavio i dao svoje materijale, njih smo stavili u kutije. Bilo nam je bitno prezentirati geocaching široj javnosti kako bi oni proširili svoja znanja i znali tko okolo luta pored njihovih imanja.

 

Vidim i da na ovom forumu ima oprečnih mišljenja o toj temi, ali smo shvatili da se većini ne sviđa leci lokalnih turističkih ponuđača, pa smo počeli uklanjati neke sadržaje. Tijekom vremena proći ćemo kroz sve cache i prilagodit sadržaj.

Ako ste pratili naše logove, već smo popravili jako puno stvari (tamne vrećice, dodatni materijali, uklonjen materijal, uklonjena rakija itd.). Pa dobro, zar se nikome nije svidjela ona super mapa Baranje? :D

 

CACHEI U KOMERCIJALNIM OBJEKTIMA

 

Bilo je dosta prigovora na tu temu, vjerujem i nekih prijava. Naša ideja je bila da su neka od tih upitnih mjesta jako zanimljiva za vidjeti, sigurna su za ostaviti cache i sl.

Budimo realni: Patria je jedini hotel u Baranji i nije da će se obogatiti na geocachingu, niti će farma Orlov Put prodati tri tone eko kupusa potencijalnom cacheru.

Nitko ne naplaćuje ulaz za cache, lokacije su ionako jako poznate, u većini slučajeva neće biti ni interakcije s osobljem, sve je otvoreno, besplatno i zanimljivo za pogledati.

Geocaching.com ima jedan policy, opencaching ima drugi. Mi želimo lokacije prilagoditi da budu zanimljive i avanturistima i onima koje zanima neka klasičnija turistička ponuda.

Strani cacher nije imao nikakve primjedbe ...

 

Mislim da smo ovim pokrili glavne točke kritike. Sve radimo u dobroj namjeri i otvoreni smo za svaku suradnju. Većina ovih situacija je nastala zbog našeg različitog pogleda ne neke stvari, manjka vremena i neiskustva.

 

Hvala DrZagyiju na pomoći u početku i Danijolu na pomoći u promociji.

 

Ako ste blizu Belog, navratite na kavu ili čaj, mi smo jako druželjubivi i volimo upoznavati nove ljude :D

Spremni smo svakome pomoći svojim stručnim znanjima i iskustvom po pitanju projekata.

 

Što nam slijedi u budućnosti:

 

Cilj nam je pokriti nekih 27-30 točaka koje smo identificirali. Do sada su nam vremenske neprilike bile glavni faktor ograničenja za malo teže dostupna mjesta.

Trenutno na gocaching.com 5 točaka čeka review. Paralelno s tim, točke objavljujemo i na opencaching.com (više nam se sviđa tehnički, potpuno je besplatan i policy je puno jednostavniji).

Nastavljamo održavati i unaprijeđivati sadržaj te listinge svih točaka.

Nastavljamo s promocijom geocachinga kao aktivnosti, cilj nam je potaknuti što više ljudi da se uključe.

 

Mislimo da smo jako doprinijeli promociji Baranje i geocachinga. Svi s kojima smo komunicirali imaju jako pozitivno mišljenje o ovom projektu i svima je geocaching jako zanimljiv.

 

Srdačni pozdravi,

Vjeko

Link to comment

Pozdrav i dobro došli :)

drago mi je da ste se javili, ja po običaju imam nekoliko komentara pa bez nekog predugog uvoda :):

 

vidjeti da je netko odlučio postaviti cacheve uvijek je odlično, motivi mi se sviđaju i jedva čekam ponovno posjetiti taj kraj :) (klopa je fantastična, ali ni ostalo nije za zamjeriti :D... Zagy ti si pričao o nekom eventu :)?)

prije nego krenem dalje, počistio bih jos neke stvari:

1. iako se to meni osobno ne svidja, Groundspeak ne brani postavljanje cacheva za lovu pa to nije upitno (u konačnici i PP Papuk je dobio lovu za geocaching pa je meni osobno to jedna od dražih priča :))

2. promotivni materijali u cacheu nisu zabranjeni

 

što me smeta kao cachera: činjenica da je netko odlučio zaraditi (na to ću se vratiti :)) postavljajući cacheve koji nisu po guidelinesima. dakle, u projekt se ušlo, a da se o geocachingu nije znalo ništa (promotiv je u sličnoj situaciji, ali su se dečki potrudili pronašli tridesetak cacheva prije i ne znam da se netko žalio i na jedan njihov cache), inicijalno se tvrdilo da se cacheve neće održavati i da će cachevi biti promotivni. "learning by doing" zvuči fora, ali ne bih htio da netko na taj način uči voziti auto bez mentora - a to se ovdje dogodilo. ja sam prijavio dva cache za koja je očito da krše pravila, bilo je još komentara o drugim kršenjima pa ispada da je barem četvrtina cacheva problematična. svi smo mi imali problema s objavom i pregovora s Vrsom ali 25%+ je puno previše :blink:. "budimo realni" (neće zaraditi, ne znači ništa, lijepo je mjesto) nije argument, samo izgovor - postoje pravila kojih se treba držati, a posebno ako te netko plaća za to (ako je čovjek domišljat lako ih se zaobiđe, ali to zahtjeva i malo truda); činjenica da open caching ima druga pravila također nije argument. ja osobno mogu biti zadovoljan ili nezadovoljan ovim ili onim, ali ako nije po pravilima onda je tu problem - od kontraefekta gdje će ekipa pljuvati po priči do činjenice da su zauzeta zanimljiva mjesta sa stvarima koja nisu dobre i onda se netko mora brinuti i pregovarati s reviewerom da se to makne ili nešto po tom pitanju učini (takvih primjera ima nažalost i u centru Zagreba :().

 

što me smeta osobno: ne volim kad me netko uvjerava u gluposti... sa 18 godina sam kamčio lovu od amerikanaca i nizozemaca, slagao mjesecima zajedno s njima projektnu dokumentaciju i opravdavao svaku lipu. i uvijek je "sve štimalo" tako da priča o projektima i praćenju ne drži vodu (nije bilo lako, ali je bilo)...

isto tako bih volio vidjeti cache (još bolje 20 njih) koji košta dvije tisuće kuna :) (23k od ministarstva + 23k vasih / 20 cacheva). koliko god se trudio, sjedio i zbrajao sve moje troškove za postavljene cacheva ne mogu doći ni blizu toga. još da su kutije originalne groundspeakove pa bih rekao ajde bar je na to ošlo nešto love - ali nisu... uzeli ste lovu za to, kapa dolje, nije protiv pravila, ali nemojte me vući za nos.

 

u svakom slučaju, drago mi je da ste odlučili nastaviti s tim i podići kvalitetu cijele priče (posebno obzirom da je ministarstvo skratilo rokove) i s užitkom ću platiti pivo čim navratim u Baranju i pronađem neki od cacheva. ako smatrate da vam mogu pomoći tu sam - svi smo ovdje ionako radi jednog - smajlija na karti (i avanture koja ga prati...:D)

Link to comment

Evo da i ja nešto kažem nakon što su se oglasili iz Baranja Geoteama.

Koliko vidim, kritike su na račun novaca koji su oni dobili za postavljanje 20 cacheva. I stvarno, kad pogledaš 23 000 kn za 20 cacheva zvuči kao 1000 kn po jednom cache. Naravno da zvuči prepuno. Ali vjerujem da ima dosta troškova oko postavljanja i promoviranja. svaka kutija košta možda 10-20 kn, svaki logbook 10 kn. Zatim tu je promocija putem radija, novina, vjerujem da je i to nešto trebalo plaitit. Održavanje prezentacije na početku je vjerojatno isto nešto koštalo. Koliko li još ima troškova o kojima ne znam. Tako da njihova zarada nije 1000 kn po cache, nego znatno manje.

Osobno mislim da ako netko može nešto zaraditi na geocachingu, neka izvoli. Ali i smatram da treba se pridržavati smjernica geocachinga. Zato, pripazite malo da ne postavljate rakiju u kutije. Ako ste stavili kartu Baranje unutra, naglasite da cacher koji posjećuje taj cache, može uzeti jedan primjerak karte (i ostaviti nešto drugo unutri). Nadalje, volio bih da osim promotivnih materijala ima i neobaveznih sitnica tipa igračke iz Kinder jaja, naljepnice, bedževi i druge sitnice, tako da ne bude u kutiji samo promotivni materijal.

Vjerujem da ćete se usavršiti vremenom i iskustvom. Ako budete trebali kakav savjet ili pomoć, javite se telefonom, facebookom, putem foruma. Ima nas geocachera koji smo duže u tome i već smo naučili neke stvari (iako se može uvijek još više naučiti).

I na kraju:

Happy geocaching! :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...