Jump to content

Alati


heroj_ulice

Recommended Posts

Evo da se i mi malo javimo na ovu temu jer mi plastificiramo i izrađujemo sitnice otkako smo počeli postavljati cacheve. Plastifikator u Lidlu je od 100 - 200 kn maksimum. Imali su do sada dva tipa plastifikatora u prodaji, oba A4. Također imaju često i folije za plastificiranje od 80 mikrona za vruće plastificiranje i cijena se kreće oko 40kn za 40 listova u pakiranju. U trgovini Muller također imate i plastifikatore i folije raznih veličina - naravno nešto su skuplji, ali ih stoga ima cijelo vrijeme. I da naglasimo - skup je hobi sve plastificirati, a vlaga kad tad prođe i u te plastificirane dijelove - ne pitajte kako, jednostavno prođe, a to govorimo temeljem vlastitih cacheva. Dakle morate redovito to nanovo izrađivati i održavati.

Da se nadovežemo na kutije veličine small. Imate ih u onoj trgovini turskom robom Kik. Kutija ima klik sa sve četiri strane, ima gumu u poklopcu i prozirna je i dođe 8kn. Ima i većih kutija tog dizajna. Prednost je što se naljepnica o cacheu naljepi unutar kutije na poklopac pa vlaga ne može ništa - testirano i radi. Naš cache kod Sv. Ane je već godinu i pol dana u toj kutiji i sve super suho iznutra. Nadamo se da smo pomogli :)

Link to comment

Arizona me priupitao jesam li svjestan da c:geo više ne prikazuje krugove oko misterija, na što sam ostao solidno iznenađen :(. No, postoji zgodno rješenje, a zove se Locus Maps. Aplikacija za android koju svi Slovenci koriste za geocaching :) meni je ok, ali c:geo mi je bolji. Uglavnom, locus koristi iste mape kao i c:geo i moguće je uredno u njega učitati GPX i tada iscrtati krugove (opcija geocaching tools). pa dok ne zakrpaju c:geo... ili GSAK + google earth :)

Link to comment

Update za c:geo - nova verzija (od 30.4.2014) je inteligentnija od stare. Crta krugove oko misterija, ali SAMO AKO su finalne koordinate promijenjene na stranici od cachea (pod: change coordinates). Isto tako, NE crta krugove oko evenata, što je isto napredak.

Ovim postaje dosta dobro sredstvo za vidjeti gdje ima slobodnog mjesta.

Link to comment

Ja bih dodao informacije za iPhone (iPad).

Koristimo besplatnu aplikaciju Geocaching Intro (Groundspeak Inc.).

Potpuno je funkcionalna, ali je ograničena na način da možete vidjeti samo većinu tradicionalnih cacheva koji se nalaze u blizini vaše trenutne lokacije (napomena: ne vide se "teži" cachevi, niti mystery niti multi). Međutim, za početnika (ali i kasnije, pogledajte nas ;)) je to više nego dobro.

Ukratko:

- možete na karti vidjeti cacheve u blizini

- vidite sve informacije o njima (opis, logove, hint)

- možete pokrenuti navigaciju do cache lokacije

- kad pronađete cache možete napisati log (found, did not found)

- smajlićima su prikazani cachevi koje ste pronašli

- kako se krećete, tako se automatski učitavaju novi cachevi koji su u blizini

- nema ograničenja tipa: samo 3 cachea dnevno ili nešto slično

- za rad vam treba stalna veza na internet

- svakako podesite aplikaciju tako da isključite Beginner Mode

Inače, nedavno je izašla i verzija za Android, pa to može biti jednostavna prva aplikacija za cachere početnike na Android platformi.

 

Pored toga koristimo i GCTools - the geocaching tool collection (Achim Heynen). To je kolekcija alata koji vam mogu pomoći u rješavanju multi i mystery cacheva.

Najviše koristimo Target guidance (coordinates -> target guidance), u koji ukucamo GPS lokaciju (npr rješenje za multi ili mystery) i imamo navigaciju kompas/udaljenost do unesene lokacije.

Link to comment

Ne znam da li znate da je Nokia objavila Here za Android (ima tome već neko vrijeme).

To znači da su dostupne besplatne offline karte + navigacija.

Prije sam koristio Maps na Symbian platformi, koje je kasnije Nokia preimenovala u Here.

Tko je koristio, vjerujem da će koristiti i Here na Androidu.

Tko nije, neka isproba.

Na zadnjem našem putu (izvan Hrvatske) sam na Android tabletu s c:geo i Here imao sve što nam je trebalo za voziti se do određenog cachea i pronaći ga.

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps

Hmm, sad tek vidim da ima i za iOS: https://itunes.apple.com/app/id955837609

Edited by therewolf
Link to comment

bio sam oduševeljen kad sam vidio da su here mape dostupne i na androidu, testirao ih još u beti (i kad su samo ograničene bile) i bio oduševeljen veličinom fileova. probao sam here mape na zadnjem putovanju i imam podijeljene osjećaje.

PRO:

fantastično sučelje (meni najbolje od trenutnih na tržištu)

praktična tražilica

CONTRA:

nema sva ograničenja brzine niti speed camere u odnoso na recimo navigon

čini mi se ima nešto manje poi-ja (čini mi se)

kasni prilikom navigacije (kaže da skreneš kad si već u raskršću - ona zadnja uputa)

prilikom izalzaka i prestrojavanja računa do kraja izlaza, ne od početka trake pa to malo zbunjuje (postoji već traka za izlaz, a on kaže da skreneš za 500 metara)

 

za cachiranje i dalje koristim osm u c:geo jer imam sve što mi treba i ne moram izlaziti iz aplikacije, a za navigaciju autom mi je za sad bolji navigon, no nisam ih maknuo s moba, tu su i dalje :D

Link to comment

Neprecizno sam se izrazio.

Caching: c:geo + osm (kao i ti)

Here mi je za navigaciju. Besplatan je, a i nostalgičan sam prema Nokiji. U c:geo nakon odabira cachea otvorim navigaciju do tog cachea i za taj dio koristim Here. Kad dođemo autom blizu, onda se za hodanje i traženje vratim u c:geo (s osm kartama).

 

U pravu si, i nama se dogodilo nekoliko puta da je zakasnio s davanjem upute za skretanje.

Inače, to sve mi je na "Wi-Fi only" tabletu, nemam Internet vezu.

Link to comment

o da, nostaligija - ja još imam e66 :) da navigon nije "besplatan" koristio bih here maps bez pitanja :) ovako (uz činjenicu da sam se i navikao na navigon) ću ih i dalje držati na mobu kao backup i povremeno korisiti jer su opakopraktične...

jedino što još nisam provjerio je kako vode do samog cachea - navigon u pravilo doveze cestom do nekud i tu stane pa se svakako moraš vratiti u c:geo, ne znam jesu here pametnije :D

Link to comment

Ekipa evo jedne obavijesti. Naime google će uskoro, ako već ne i od danas, imati poseban search za stranice koje su prilagođene za mobitele i tablete. Kako naša web stranica nije jedna od takvih tj. nema responsive dizajn bit će u pretragama na dnu dna svega. Da skratimo priču, ukoliko nas pratite koristite desktop verziju preglednika na svojim mobilnim uređajima i tabletima ili nas još jednostavnije dodajte u bookmark.

Edited by Matko&Maja
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...