dziedzickrzysiek Posted November 1, 2012 Posted November 1, 2012 Witam Mam taki problem. Potrzebuję ustalić współrzędne punktu położonego pod ziemią. Mam współrzędne innego punktu i wiem, że miejsce, które chcę oznaczyć jest przesunięte względem niego o 80m na zachód i o 10m na północ. Jak to zrobić? Oto współrzędne punktu, który znam N 49° 43.988 E 018° 59.134 UTM: 34U E 354838 N 5510907 Quote
+Spider Posted November 1, 2012 Posted November 1, 2012 Najprościej zrobisz to w MapSource. Dodajesz waypoint o początkowych współrzędnych, następnie używając "Narzędzia Trasa" projektujesz waypoint oddalony o 80 m na azymut 270 stopni (zachód), a następnie od niego kolejny wyapoint oddalony o 10 m, na azymut 0 stopni (północ) i wychodzi Ci poszukiwany punkt: N49 43.994 E18 59.068 Quote
dziedzickrzysiek Posted November 1, 2012 Author Posted November 1, 2012 Najprościej zrobisz to w MapSource. Dodajesz waypoint o początkowych współrzędnych, następnie używając "Narzędzia Trasa" projektujesz waypoint oddalony o 80 m na azymut 270 stopni (zachód), a następnie od niego kolejny wyapoint oddalony o 10 m, na azymut 0 stopni (północ) i wychodzi Ci poszukiwany punkt: N49 43.994 E18 59.068 Dzięki wielkie za pomoc. Co do MapSource to nie posiadam tego programu. Jakoś do tej pory nie pojawiła się potrzeba jego użycia. Teraz kiedy będę miał do wyznaczenia kolejne współrzędne sięgnę do tego narzędzia bezpośrednio. Jeszcze raz dziękuję Quote
+y_a_h_oo Posted November 1, 2012 Posted November 1, 2012 Dzięki wielkie za pomoc. Co do MapSource to nie posiadam tego programu. Jakoś do tej pory nie pojawiła się potrzeba jego użycia. Teraz kiedy będę miał do wyznaczenia kolejne współrzędne sięgnę do tego narzędzia bezpośrednio. Jezeli korzystasz z Garmina, to mozesz sobie sciagnac BaseCamp'a. Tez zrobi co potrzeba Quote
toczygroszek Posted November 1, 2012 Posted November 1, 2012 Można to również zrobić w terenie za pomoca odbiornika GPS. Np. w Oregonie wybierasz opcje zaznacz waypoint -> zapisz i edytuj -> odwzoruj waypoint -> podaj namiar ( tu wpisujesz azymut) -> wybierz jednostki odwzorowania dystansu (wybierasz np. metry) -> podaj dystans (wpisujesz liczbę metrów) i gotowe. W Viście była to natomiast opcja "projektuj waypoint", w każdym razie w obu przypadkach była to opcja dostępna przy tworzeniu nowego waypointa. Quote
dziedzickrzysiek Posted November 1, 2012 Author Posted November 1, 2012 Można to również zrobić w terenie za pomoca odbiornika GPS. Np. w Oregonie wybierasz opcje zaznacz waypoint -> zapisz i edytuj -> odwzoruj waypoint -> podaj namiar ( tu wpisujesz azymut) -> wybierz jednostki odwzorowania dystansu (wybierasz np. metry) -> podaj dystans (wpisujesz liczbę metrów) i gotowe. W Viście była to natomiast opcja "projektuj waypoint", w każdym razie w obu przypadkach była to opcja dostępna przy tworzeniu nowego waypointa. Właśnie sprawdziłem w moim Etrex30 funkcjonalność wygląda tak samo jak w wspomnianym przez Ciebie Oregonie. Co do współrzędnych to potrzebowałem ustalić położenie finału kesza, który jest umiejscowiony w jaskini. Sprawa już załatwiona, kesz opublikowany Quote
Recommended Posts