+HighlanderPL Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 Witam, Niestety ale wciąż fotospoilery bywają niezbędne do znalezienia danego kesza (słaba podpowiedź kodowana, słabe koordy itp). Jako użytkownik zestawu Locus + GPX niestety nie mam się jak zorientować że do danego kesza jest dostępny jakiś spoiler, dopóki nie odpalę strony GC COM z opisem kesza. Niestety te strony ważą tyle kilobajtów że w terenie czasami ich załadowani się graniczy z cudem. Stąd pytania: 1) Czy istnieje jakaś mobilna wersja on-line stron keszy GC, która nie będzie ważyć 1,2-1,5 MB/sztuka? 2) Czy istnieje jakiś dodatek do locusa który wskazywałby zdjęcia spoilerowe powiązane z keszem (albo linkował je przy opisie kesza) 3) Inne pomysły, inne aplikacje? Quote
+Spider Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 Ad. 1. Oficjalna aplikacja Geocaching.com lub każda inna korzystająca z API o ile autor dodał obsługę zdjęć. Quote
+Wiesia.K Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 Ja przygotowując wyprawę ładuje do mojego garmina zdjęcia ręcznie, starając sie pamietac które zdjęcie dotyczcyło której skrytki Jest tez program, nieco skomplikowany w obsłudze pozwalający na powiązanie zdjęcia z opisem, ale i tak trzeba fotke wrzucić do Garmina, tyle że pojawa sie ona przy opisie i nie trzeba łączności i internetem- przydatne w przypadku braku zasiegu lub za granicą... Quote
seba020 Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 W c:geo jest to rozwiązane połowicznie, bo przy zapisywaniu danych skrytki, zdjęcia nie są wgrywane na dysk, ale można je pobrać/obejrzeć będąc już w terenie - jest link (tylko niestety, pobiera wszystkie zdjęcia jakie są, bez możliwości decyzji żeby np. ściągnąć sam spojler, przez co może to być kosztowna opcja) Quote
+QVIXOTE Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 A mi c:geo wciąga zdjęcia. Robię to tak: wczytuję gpx, bedąc w zasięgu wifi daję "odśwież wszstkie" lub zaznaczone i tyle - zdjęcia, logi, wszystko sie zapisuje. Przetestowane w Czechach. No i dodatkowo logowanie- w końcu nie gubię znalezień Quote
seba020 Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 Sprawdzę. Ja zawsze wgrywałem wszystko pojedynczo i również pojedynczo "odświeżałem" może to przez to? Choć aktualnie mam darmowy pakiet i wczytywanie wszystkiego "w terenie" mi zbytnio nie przeszkadza Quote
+HighlanderPL Posted September 17, 2012 Author Posted September 17, 2012 Czyli na szybko muszę popróbować z c:geo, i jednocześnie lobbować u autora Locus Pro aby do wykorzystywanych już API dodał możliwość dociągnięcia spoilerów. Acha - pytanie dotyczyło rozwiązań w ramach platformy Android a nie Garmin, mogłem napisać od razu. Dzięki za rady! Quote
+Spider Posted September 17, 2012 Posted September 17, 2012 Tu masz listę aplikacji korzystających z API Groundspeaka: http://www.geocaching.com/live/partners/ Przejrzyj je i zobacz która umożliwia pobieranie zdjęć. Quote
+ochkarol Posted September 17, 2012 Posted September 17, 2012 Locus ma funkcje pobierania zdjec do przegladania offline. Nazywa sie to dokladnie: "GC pobieranie zdjec". Z OC tez sciaga. Nawet jest opcja: "Tylko spojlery". Uzywam wersji Locus Pro 2.6.2. Tylko cos niekoniecznie chce sciagac wszystkie fotki. Kilka razy sie nacialem bo okazalo sie, ze jakiegos zdjecia nie ma. Wrocilem do c:geo i robie dokladnie tak jak mowi QVIXOTE i wszystko jest. Nota bene c:geo bardzo dobrze wspolpracuje z LOCUSEM, przy czym do pracy z keszami OC ma ograniczone mozliwosci. Quote
+lowca Posted September 17, 2012 Posted September 17, 2012 Tu masz listę aplikacji korzystających z API Groundspeaka: http://www.geocaching.com/live/partners/ Przejrzyj je i zobacz która umożliwia pobieranie zdjęć. Nie ma ani jednej na normalny telefon z Javą ME. Quote
+Maliniak Posted September 17, 2012 Posted September 17, 2012 jak masz nową wersję to masz w opcjach locusa pobieranie zdjęć - tak jak ochkarol pisze i i program c:geo i locus bardzo dobrze ze sobą współpracują - używam obu i jestem bardzo zadowolony z tego połączenia Quote
+HighlanderPL Posted September 18, 2012 Author Posted September 18, 2012 Locus ma funkcje pobierania zdjec do przegladania offline. Nazywa sie to dokladnie: "GC pobieranie zdjec". Z OC tez sciaga. Nawet jest opcja: "Tylko spojlery". Uzywam wersji Locus Pro 2.6.2. Kto pyta nie błądzi - dzięki wielkie. Potestuję wersję "tylko spoilery" Mocno schowali tę funkcjonalność, pewnie bym ją znalazł jakby była również dostępna od strony pojedynczego aktualnie przeglądanego kesza No i zmylił mnie autor który pisał że z API GC wykorzystuje tylko field notes i pobieranie pocket queries. Quote
+GeoDarco Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 Locus ma funkcje pobierania zdjec do przegladania offline. Nazywa sie to dokladnie: "GC pobieranie zdjec". Z OC tez sciaga. Nawet jest opcja: "Tylko spojlery". Uzywam wersji Locus Pro 2.6.2. Kto pyta nie błądzi - dzięki wielkie. Potestuję wersję "tylko spoilery" Mocno schowali tę funkcjonalność, pewnie bym ją znalazł jakby była również dostępna od strony pojedynczego aktualnie przeglądanego kesza No i zmylił mnie autor który pisał że z API GC wykorzystuje tylko field notes i pobieranie pocket queries. Co jest jeszcze b. fajne w c:geo - w opisie skrzynki w ostatniej zakladce pokazuje wpisy osób dodanych jako przyjaciele w GC. D. Quote
+HighlanderPL Posted August 13, 2013 Author Posted August 13, 2013 Odkurzam wątek. Ostatnio moi rowerowi znajomi stwierdzili że chcą wrócić do keszowania w trakcie wyjazdów i zadali mi trudne pytanie: "jaką appkę na Androida mamy sobie zainstalować"? Wymagania są takie: 1) mapy on-line, keszowanie spontaniczne więc wcześniejsze ładowanie GPX z komputera odpada 2) wielosystemowość - obecnie znajomi korzystają głównie z lokalnego serwisu ale chcą też się zaktywizować na GC (bez konta premium) Wynika mi z tego że LOCUS nie za bardzo (mocno limitowany on-line). C-GEO nie jest dwusystemowy. GEO BEAGLE nie mogłem znaleźć. Wg mojej wiedzy jedyne sensowne rozwiązanie to wielosystemowy Columbus i to im na razie zainstalowałem i skonfigurowałem. Ale chętnie się dowiem czy nie zarekomendujcie czegoś lepszego? Quote
+Spider Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Jedną aplikacją raczej się tego nie osiągnie. Quote
+HighlanderPL Posted August 13, 2013 Author Posted August 13, 2013 Jedną aplikacją raczej się tego nie osiągnie. Tzn. inną niż wspomniany Columbus? Quote
+ochkarol Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Bol jest z obsluga OC, tym sie zajmuja jedynie lokalne wynalazki. Nie spotkalem nic innego. Tak, ze chyba pozostaje tylko Columbus. Spotkalem Columus'a jakis czas temu, ale mimo usilnych staran nie nauczylem sie go obslugiwac w stopniu zadowalajacym. C:geo, gwoli scislosci, obsluguje gpx'y OC nie tak dobrze jak te z GC, ale zawsze. Tylko nie online, czyli musza byc wczesnie sciagniete. Quote
+Stryker Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 spróbuj a:drake. dawno temu zainstalowałem i zapomniałem. ostatnio "odkurzyłem" nie mając garmina jak nowy kesz mi się pojawił ;-) nie wiem jak działa bez PM, nie wiem też jak w porównaniu z innymi aplikacjami (po prostu z innych nie korzystałem) Quote
+szantoPL Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Przetestowałem wszystkie dostępne w zakresie umiejętności i wiedzy mojej, czyli średniego laika. Jestem dwusystemowym poszukiwaczem i jeżeli bym miał wybrać jedną aplikację to jest to LocusPro. Wyszukuje dość sprawnie OC lecz nie wszystkie GC, więc wspomagam się c:geo. Natomiast Columbus'a sprawdzałem na OC [bardzo podoba mi się grafika tej apki] ale przegrał z Locusem. Quote
+m1strzunio Posted August 14, 2013 Posted August 14, 2013 Ja ostatnio trzymam się C:GEO z racji tego iż nie mam LocusPro i jest problem z zassaniem wszystkich skrzynek z GC. C:GEO też ma ten plus że można wgrać sobie mapę i nie trzeba pamiętać przed każdym wyjazdem o zgraniu mapy danego obszaru i bez problemu ściąga wszystkie skrzynki, które akurat potrzebujemy lub lecimy całą widoczną mapę czyli np cały wrocław. Ale fakt faktem, że do OC jest ciężko coś znaleźć i jak się człowiek nie przygotuje przed wyjazdem to pozamiatane w terenie... lub się kombinuje jak koń pod górę. Quote
+Tomal_C Posted August 15, 2013 Posted August 15, 2013 "jaką appkę na Androida mamy sobie zainstalować"? Wymagania są takie: 1) mapy on-line, keszowanie spontaniczne więc wcześniejsze ładowanie GPX z komputera odpada 2) wielosystemowość - obecnie znajomi korzystają głównie z lokalnego serwisu ale chcą też się zaktywizować na GC (bez konta premium) Ja używam dwóch programów: 1) do GC: c:geo z mapami offline OSM (tu jest napisane jak wgrać: http://faq.cgeo.org/). Łatwo można sprawdzić skrytki online i wgrać najbliższe, nawet bez internetu w pobliskim mcdonaldzie albo hotelu. 2) do OC: Locus free z mapami offline UMP-PL. Do wgrywania keszy w plenerze używam apki "awaryjny GPX"- pobiera 30 najbliższych keszy OC. Dodatkowo, do Locusa wrzuciłem zeskanowane mapy turystyczne moich okolic, więc mam znaczną większość ścieżek i szlaków. Dla mnie sprawdza się to znakomicie, polecam wszystkim. Quote
+DenatGDA Posted August 16, 2013 Posted August 16, 2013 Ja używam dwóch programów: 1) do GC: c:geo z mapami offline OSM (tu jest napisane jak wgrać: http://faq.cgeo.org/). Łatwo można sprawdzić skrytki online i wgrać najbliższe, nawet bez internetu w pobliskim mcdonaldzie albo hotelu. [...] Dla mnie sprawdza się to znakomicie, polecam wszystkim. O! Tego właśnie mi było trzeba! Dzięki za podpowiedź -- śmiga aż miło Quote
+m1strzunio Posted August 24, 2013 Posted August 24, 2013 (edited) [skasowane przez moderatora] Przypominam, że to forum dotyczy geocaching.com, proszę więc trzyumać się tematu - moderator Edited August 25, 2013 by nemrodek post nie w temacie forum Quote
+HighlanderPL Posted September 22, 2013 Author Posted September 22, 2013 Zauważyłem że aktualna wersja C:GEO zaciąga on-line kesze zarówno z GC, jak i z lokalnego systemu. Tak więc chyba mam odpowiedź na moje pytanie Szkoda jedynie że C:GEO nie ma dostępnej mapy UMP-pcPL (chyba że ja nie potrafię jej aktywować). Quote
+Tomal_C Posted September 23, 2013 Posted September 23, 2013 Zauważyłem że aktualna wersja C:GEO zaciąga on-line kesze zarówno z GC, jak i z lokalnego systemu. Tak więc chyba mam odpowiedź na moje pytanie Ja też się bardzo cieszę z tego powodu. Szkoda jedynie że C:GEO nie ma dostępnej mapy UMP-pcPL (chyba że ja nie potrafię jej aktywować). U mnie działa. Ustawienia/mapa/Katalog z mapami offline: ja ustawiłem ten sam katalog, w którym mam mapy Locusa, tj. /mnt/sdcard/Locus/mapsVector Quote
+HighlanderPL Posted September 23, 2013 Author Posted September 23, 2013 Ja też się bardzo cieszę z tego powodu. Szkoda jedynie że C:GEO nie ma dostępnej mapy UMP-pcPL (chyba że ja nie potrafię jej aktywować). U mnie działa. Ustawienia/mapa/Katalog z mapami offline: ja ustawiłem ten sam katalog, w którym mam mapy Locusa, tj. /mnt/sdcard/Locus/mapsVector Ale bajer - nie wiedziałem że można sobie ściągnąć całą UMP do trybu offline. Pobrałem z tej lokalizacji: http://download2.ump.waw.pl/mapsforge/ czy jest jakaś lepsza kompilacja tych map? W w/w wersji ktoś wyciął w pień cały Trójmiejski Park Krajobrazowy Quote
+Spider Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 (edited) czy jest jakaś lepsza kompilacja tych map? Jest, ale dla Garmina http://ump.waw.pl/wszystkie.html Edited September 24, 2013 by Spider Quote
+Tomal_C Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 czy jest jakaś lepsza kompilacja tych map? Nie wiem czy lepsza, ale ponad 2 razy większa: http://ftp.mapsforge.org/maps/ Quote
Kertoipp Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Zauważyłem że aktualna wersja C:GEO zaciąga on-line kesze zarówno z GC, jak i z lokalnego systemu. piszesz to mi teraz, gdy nauczyłem się obsługiwać Locusa Quote
Recommended Posts