Jump to content

Staatsbosbeheer en geocaching


De broekies
Followers 3

Recommended Posts

Vandaag hebben we van het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer vernomen dat ze geen leges meer zullen heffen voor het plaatsen van geocaches. Er zullen geen uitzonderingen zijn op deze regel. Daar waar nog een aanvraag gaande is waar dit wel zo gecommuniceerd is, zullen de beheerders contact opnemen met de aanvrager en daarbij bespreken dat de leges berekening definitief van de baan is.

 

Loop je toch nog tegen problemen aan wat dit betreft, kan je contact met ons opnemen, en zullen we dat alsnog aankaarten. Volgende week hebben we een vervolggesprek (vorig jaar reeds eerder gesproken) met Staatsbosbeheer over geocaching in hun gebieden.

 

- Hemma

Link to comment

Vandaag hebben we gesproken met Staatsbosbeheer om met een GIS medewerker een beleidsmedewerker recreatie te spreken over hun beleid en ideeën omtrent geocaching in hun gebied (let wel, het is en blijft hun beleid, wij kunnen enkel faciliteren en proberen zoveel mogelijk het belang van de geocacher daarin te belichten: denk bijv aan het afschaffen van de legeskosten of een verduidelijking vragen t.a.v. hun toestemmings aanvraagformulier enz., wij bepalen hun beleid niet!). De volgende punten zijn o.a. besproken:

 

De leges zijn dus definitief afgeschaft, maar dat had ik al gemeld in een eerder postje.

 

Er was een vraag gesteld op www.geocaching.nl over dit onderdeel in de gebruikersovereenkomst van Staatsbosbeheer :

 

Gebruiker is aansprakelijk voor en gehouden tot herstel van alle schade die Gebruiker en/of deelnemers in de uitvoering van deze overeenkomst toebrengen aan Staatsbosbeheer en/of derden.

 

Dit punt hebben we ter discussie gesteld en het argument werd ook begrepen. Er komt nog een extra overleg, we hopen dat het dan niet meer als dusdanig is verwoord in de nieuwe gebruikersovereenkomst.

 

Staatsbosbeheer gaat ons per gebied een telefoonnummer aanleveren. Straks kan je dan op onze pagina gebiedsinformatie in de Staatsbosbeheer gebieden een telefoonnummer zien van het beheerkantoor waar contact mee opgenomen kan worden als je in dat gebied een cache wilt leggen.

 

We hebben aangegeven dat het voor cacheleggers prettig is om te weten hoeveel tijd het toestemmingsproces in beslag neemt bij Staatsbosbeheer, dus dat ze vermelden binnen hoeveel weken/dagen de cachelegger definitief antwoord krijgt. Nu is dat nergens verwoord. Hier gaan ze naar kijken.

 

Wanneer de richtlijnen en gebruikersovereenkomst definitief zijn, zullen deze op de site van Staatsbosbeheer te vinden zijn en te downloaden. Ook op globalcaching.eu zal er aandacht aan besteed worden en de formulieren te downloaden zijn (en wat ons betreft wordt er op meer geocachingsites gelinkt naar Staatsbosbeheer, maar dat is aan die site beheerders om te bepalen)

 

Staatsbosbeheer gaat onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om met meer landschapsbeheerders de gebiedsinformatie pagina van globalcaching.eu helemaal compleet te maken. Zij hebben voldoende connecties in dat opzicht. Wij zijn benieuwd naar deze ontwikkelingen.

 

Staatsbosbeheer onderhoudt zelf een digitale kaart (op hun intranet) met alle geocaches in hun gebieden. Globalcaching stuurt maandelijks een overzicht van deze caches, ook wanneer caches gearchiveerd zijn. De beheerders kunnen zien welke caches in hun gebied actief/gearchiveerd zijn. Zo kunnen ze ook bekijken of bijv. een fysieke cache wel of niet is weggehaald.

 

Staatsbosbeheer gaat best voortvarend te werk en ze gaven aan dat ze toch wel over maximaal 4 tot 6 weken de nieuwe richtlijnen en bijbehorende gebruikersovereenkomst willen publiceren. Voor die tijd zal er nog eenmaal een overleg gepland worden met ons. Wordt vervolgd dus...

 

-Hemma

Edited by De broekies
Link to comment

Het heeft even geduurd, maar nu is het dan zover! Staatsbosbeheer heeft een nieuwe gebruiksovereenkomst opgesteld waarbij veel input vanuit ons geocachers is meegenomen, voor ons een zeer constructieve en coöperatieve manier van samenwerking. Wij willen hierbij ook vooral Irisisleuk enorm bedanken voor haar zeer nauwgezette en heldere terugkoppeling. Veel van haar opmerkingen over de conceptuele gebruiksovereenkomst zijn gehoord en hebben tot fikse aanpassingen geleid.

 

In mijn vorige postje in dit draadje meldde ik dit:

 

Er was een vraag gesteld op www.geocaching.nl over dit onderdeel in de gebruikersovereenkomst van Staatsbosbeheer:

 

Gebruiker is aansprakelijk voor en gehouden tot herstel van alle schade die Gebruiker en/of deelnemers in de uitvoering van deze

overeenkomst toebrengen aan Staatsbosbeheer en/of derden.

Inmiddels is dit ook aangepast naar:

 

Gebruiker is aansprakelijk voor en gehouden tot herstel van alle schade die Gebruiker in de uitvoering van deze overeenkomst toebrengt

aan Staatsbosbeheer en/of derden.

Er wordt dus niet meer gesproken over deelnemers, want een cache eigenaar kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het gedrag van derden.

Daarnaast kan je de nieuwe gebruiksovereenkomst vanaf heden downloaden op de website van Staatsbosbeheer zelf: Link naar de site

- Hemma

Link to comment

Vandaag een mail ontvangen van Staatsbosbeheer aangaande de gebruiksovereenkomst voor het leggen van caches. Binnenkort zal er een aanpassing komen in deze overeenkomst. Sommige beheerders stellen het op prijs om, naast de coördinaten van caches en waypoints, ook een kaartbeeld te ontvangen, waarop e.e.a. staat aangegeven. Zo krijgen ze sneller een inzicht waar de cache en waypoints zich bevinden. Staatsbosbheer zal dan ook een rubriek toevoegen, namelijk: art. 2, lid 1: Desgevraagd stuurt gebruiker tevens een kaartbeeld met plaatsen van caches en waypoints toe aan de beheerder.

 

- Hemma

Edited by De broekies
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 3
×
×
  • Create New...