+wantsky Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Zadziwiła mnie mile prawidłowa wymowa" cAching", (brawo radiowcy), Polemizowałbym, ani to "A", ani "E" i nie kusiłbym się o wprowadzenie jedynego słusznego sposobu wymowy. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Zadziwiła mnie mile prawidłowa wymowa" cAching", (brawo radiowcy), Polemizowałbym, ani to "A", ani "E" i nie kusiłbym się o wprowadzenie jedynego słusznego sposobu wymowy. Bardziej " a" niż " e",wystarczy pracować z dobrze wykształconymi Anglikami , bo globish nie jest najlepszy.... : Można tez odsłuchać wymowę dowolnego słowa w komputerze , wystarczy kliknąc prawym klawiszem myszki i wybrac " mowa" Quote Link to comment
+wantsky Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Bardziej " a" niż " e",wystarczy pracować z dobrze wykształconymi Anglikami , bo globish nie jest najlepszy.... : Można tez odsłuchać wymowę dowolnego słowa w komputerze , wystarczy kliknąc prawym klawiszem myszki i wybrac " mowa" Anglik Anglikowi nie równy. Dodaj do tego pochodzenie Geocachingu z USA i już niczego nie jesteś w stanie powiedzieć na 100%. Dlatego nie upierałbym się przy kodyfikowaniu jedynej słusznej wymowy. Zresztą nie ma ona żadnego znaczenia. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Anglik Anglikowi nie równy. Dodaj do tego pochodzenie Geocachingu z USA i już niczego nie jesteś w stanie powiedzieć na 100%. Dlatego nie upierałbym się przy kodyfikowaniu jedynej słusznej wymowy. Zresztą nie ma ona żadnego znaczenia. Amerykanie???? Wystarczy posłuchać filmiku z głównej strony geocaching .com... Polskie przysłowie mówi: poznac ptaka po śpiewie jego Poza tym etymologicznie rzecz biorąc " caching" pochodzi z j. francuskiego, a tam za całą pewnoscia jest " a".. Quote Link to comment
+wantsky Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Amerykanie???? Wystarczy posłuchać filmiku z głównej strony geocaching .com... Polskie przysłowie mówi: poznac ptaka po śpiewie jego Poza tym etymologicznie rzecz biorąc " caching" pochodzi z j. francuskiego, a tam za całą pewnoscia jest " a".. Zrobił się offtop niepotrzebnie. Nie zgadzam się z Tobą w tej materii w ogóle, ale oboje mamy prawo do własnego zdania. Miłego dnia. Quote Link to comment
+Thathanka Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Bardziej " a" niż " e",wystarczy pracować z dobrze wykształconymi Anglikami A nie Francuzami? Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Bardziej " a" niż " e",wystarczy pracować z dobrze wykształconymi Anglikami A nie Francuzami? Tak między nami to mam umowe z francuskim wydawnictwem, gdzie szef jest Francuzem, ale mój bezposredni szef od zdjęć jest 200% Anglikiem z Bardzo Klasycznym uniwersyteckim wykształceniem i zanikającymi w dzisiejszym swiecie manierami I to on wprowadził mnie w geocaching...stąd mój szok kulturowo- językowy po powrocie do kraju ... Quote Link to comment
+Thathanka Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 I to on wprowadził mnie w geocaching...stąd mój szok kulturowo- językowy po powrocie do kraju ... Aj tam. Jesli mozna zyc np. z keczupem, to mozna i z keszami, ale najlepiej tego nie laczyc. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Ja tam wyraźnie słyszę coś pomiędzy A i E. To tak ludzie się czasem kłócą, czy to kolor niebieski czy zielony gdy widzą morski Quote Link to comment
+keymanPL Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 k: dzis po pracy pojade na kasze. f: gryczaną czy jeczmienną? ;-) Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 k: dzis po pracy pojade na kasze. f: gryczaną czy jeczmienną? ;-) Świetnie, ja proponuję jechać na skrytki Polacy nie gęsi i swój język mają( a wkrótce z ogonkami w opisach, o!) Quote Link to comment
+ru.beus Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Świetnie, ja proponuję jechać na skrytki Jedna moja znajoma mówi, ze szuka "paczek" :-) A wracając do audycji - szkoda, że była tak pocięta. Ale i tak koledze Łukaszowi się brawa należą za 'wyciśnięcie' esencji. Quote Link to comment
+ochkarol Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Tak sobie mysle, ze do kitu i ta "skrzynka", i ten "kesz", i ta "paczka", i ta "skrytka". Trza by bylo wymyslec cos takiego co by mialo ogonek, a jeszcze lepiej zeby mialo ogonki. Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Tak sobie mysle, ze do kitu i ta "skrzynka", i ten "kesz", i ta "paczka", i ta "skrytka". Trza by bylo wymyslec cos takiego co by mialo ogonek, a jeszcze lepiej zeby mialo ogonki. no nie..... juz myslalem ze Wam minelo. 1. Prosba do Moderatora - przepnij Wasc te ostatnie posty do watku Geocaching a sprawa polska, bo coraz mniej tu "mediow" a wiecej bicia piany 2. jako ze (mam nadzieje) posty beda w nowym watku, to pozwole sobie na komentarz: www.geoskrzynkowanie.pl jest dostepne - ktos sie tam wybiera? <ciach - automoderacja> 3. <ciach - automoderacja> i moglbym tak dalej i do bolu... tylko czy my sie tu bawimy w geocaching czy odprawiamy czary i gusla wokol wymowy/nazewnictwa/i ... czego innego? Z gory przepraszam Szanownego Moderatora oraz wszystkie Kolezanki i Kolegow GeoSkrzynkowcow - mam nadzieje ze nikogo nie urazilem. PS. Cieplej sie zrobilo, idzcie na poszukiwania, please! Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 PS. Cieplej sie zrobilo, idzcie na poszukiwania, please! Tak, i do naprawiania, bo cos ostatnio długo skrytki w centrach niektórych miast są opuszczone przez właścieli... Gdzieś w srodku lasu- rozumiem, ale w centralnych miejscach, troche wstyd... Niektóre od kilku tygodni. Quote Link to comment
+bacza Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 1. Prosba do Moderatora - przepnij Wasc te ostatnie posty do watku Geocaching a sprawa polska, bo coraz mniej tu "mediow" a wiecej bicia piany o przepraszam bardzo, rzeczony watek wrocil juz do kulturalnej dyskusji (facet zrozumial i przeprosil) i nie widze tam zadnego bicia piany poza tym, zadnego zwiazku ze sprawa - klasyczno-pedantyczne A, czy hamerykansko-globalistyczne E, who gives a F ?? Quote Link to comment
Recommended Posts