+formicaPL Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Wchodzę dziś na ibood.pl, a tam widzę ofertę nie do przepuszczenia dla każdego prawdziwego geocachera Zegarek z funkcjami Geocatchingu - wysokościomierza, orientacji w terenie i prognozy pogody! Musicie go mieć PS. tylko co to jest ten geocatching? Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 PS. tylko co to jest ten geocatching? Łapanie kotów czyli jeleni, po prostu dodali tag taki dal złapania klientów Quote Link to comment
u810 Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Łapanie kotów czyli jeleni, po prostu dodali tag taki dal złapania klientów Geocatching = Catching an FTF - to się zgadza bo to gra na czas. Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 A ja tam widze 'Geocoaching', co na marginesie tez niewiele mi wyjasnia. Quote Link to comment
nemrodek Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 jest strona o tym, ale po niemiecku - może ktoś przeczyta i wyjaśni? http://www.geocoaching.de/ Quote Link to comment
+formicaPL Posted January 26, 2012 Author Share Posted January 26, 2012 A ja tam widze 'Geocoaching', co na marginesie tez niewiele mi wyjasnia. O, zmienili. Rano był 'Geocatching' Na forum widać historię komentarzy. Quote Link to comment
+lonely_wolf Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Nie cierpie zegarkow.... Quote Link to comment
+ronija Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 (edited) Szkoda, że zmienili ten "catching". Zacząłem się zastanawiać, jak mogłoby wyglądać łapanie kotów przy pomocy tego urządzenia Nadal jest "geocoaching", mimo wpisów na forum, sugerujących coś innego. Być może sprzedawca chce w ten sposób uniknąć ewentualnych roszczeń od kupujących ? Przecież nie pisze, że to do keszowania, tylko do wsparcia (bo ma pewne użyteczne funkcje, które wspierają przebywanie w terenie). Stworzył więc chwytliwy termin (podobny znalazłem tu, chociaż dalej jest już "normalnie"), a reszta w rękach ... kupujących Edited January 28, 2012 by ronija Quote Link to comment
+ronija Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 A co do stronki niemieckiej: piękny termin - "Nawigacja jako metafora". Czyli: gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy, gdzie dojdziemy ... Już samo tłumaczenie, że termin nie ma swojego odpowiednika w języku niemieckim sprawia, że całość staje się bardziej intrygująca. Klasyczny numer z budowaniem otoczki wokół własnego pomysłu na biznes (żeby nie było komentarzy - pozytywne zachowanie). Tutaj mamy połączenie technik "coachingowych" (czyli generalizując - wspierania) z budowaniem zespołów (team buildingiem), elementami zarządzania i kierowania, a wszystko to przy pokazaniu na przykładzie zastosowania nawigacji (stąd metafory). Autor nie pisze tego wprost (trzeba by do niego napisać lub zadzwonić), ale patrząc na przedstwienie koncepcji, to tak właśnie wygląda. Zamieszczony na stronie diagram pokazuje podobną filozofię. Takich firm jest pełno, ale tutaj autor zastosował innowacyjną technikę "wyjścia w teren" i "użycia współczesnych technik i technologii". Do tego słowa o przyjaźni, przygodzie, świeżym powietrzu, a na drugim końcu o specjalnych imprezach (opartych np. na scenariuszach przygodowych/tematycznych), uczeniu komunikacji, itd... Ciekawe, czy autor ma ruch w interesie ? Kto bywał na eventach firmowych lub sam je organizował wie, jak trudno zaistnieć we współczesnym świecie i jak bardzo szuka się oryginalności dla typowych już form i tematów uczenia różnych rzeczy. To w bardzo dużym skrócie i uproszczeniu. Quote Link to comment
Recommended Posts