+Spider Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Od kilku dni mam pewien problem. Najprawdopodobniej na jednym z czeskich eventów koledzy z Czech (Ci od PowerTraila) udostępnili zdjęcia coinów z wrocławskiego zlotu. Kilku użytkowników dodawało logi "spotkania" coina na co reagowałem usunięciem takiego logu. Ale jeden użytkownik dość mocno mnie zdenerwował. Po usunięciu logu "zobaczenia" coina i mailu do użytkownika, że usunąłem jego log ponieważ nie widział on na oczy tego coina otrzymałem odpowiedź w logu: Hi, I saw the photo on the event. It does not matter whether it is original, copy, or a picture or photo. Groundspeak does not specify this.1) I have seen and done the correct log 2) you're stupid and wrong delete You can delete the log, you will remain stupid :-) http://www.geocaching.com/track/log.aspx?LUID=1107f9d0-836e-44ac-ba9f-6d702b7525a7 Co z tym zrobić? P.S. Nauczka na przyszłość: na eventach nie dawać coinów do fotografowania... Quote Link to comment
+Thathanka Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Coin jest Twoja wlasnoscia i wszyscy frustraci swiata moga wyzywac cie od najgorszych, ale to ty ustalasz warunki logowania, a nie Groundspeak, a tym bardziej wyzywajacy. Quote Link to comment
+wantsky Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Co z tym zrobić? Usuwać logi bezwzględnie i ignorować zaczepki. Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Co z tym zrobić? Zgłosić do Groundspeaka. Gość na pewno nie maprawa Cię obrażać i to akurat Groundspeak jasno definiuje. Quote Link to comment
+Spider Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 To że powinienem go ignorować a jak będzie się dalej rzucać to zgłosić do Groundspeaka to wiem. Bardziej mi chodzi o to czy nie da się jakoś tymczasowo przyblokować możliwości logowania tego konkretnego coina? Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Co z tym zrobić? ...to samo co z ludkami, ktorzy loguja nowo zalozone skrzynki gdy fizycznie ich na oczy nie widzieli (kolekcjonerzy FTFow?). Mozesz skasowac, ale jak bedzie taki chcial, to moze na okraglo logowac Ci sie w keszu (lub TB). Ludzi nie zmienisz Pozdro dla Wrocka! Quote Link to comment
+soolash Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Obawiam się, że nie ma na takie zachowanie sposobu. Edukować, tłumaczyć, wbijać do głowy zdrowe zasady zabawy. Zaznaczam: ZABAWY. Widocznie tego konkretnego czeskiego kolegę bawi taka forma... Możesz kasować jego wpisy a jak będzie je stale odtwarzał, to znaczyć będzie, że mu bardzo zależy lub nie popuści Ci na złość, co może mu też przynieść jakąś satysfakcję :-). Tak czy siak, będzie się dobrze bawił. BTW: Czy jesteśmy w stanie panować nad wszystkimi logami w naszych TB czy GC? Quote Link to comment
+bacza Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 cos mi sie zdaje, ze za duzo do tego wszystkiego uwagi przykladacie a co sie wlasciwie takiego stanie, ze jakis osiol jeden z drugim, zaloguje kesza czy coina - nawet "na lewo"? no nic jak nie pomoze jedna uwaga, olac goscia, niech idzie i nie wraca. przynajmniej jest szansa, ze nie zrobi nic bardziej glupiego, kiedy zaczniesz z nim dyskutowac. pozdro Quote Link to comment
toczygroszek Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Też mam takiego jednego "specjalnej troski" geocachera, który wpisuje podwójne znalezienia i inne głupoty, ale ponieważ miota się jak przysłowiowa wesz na prośby o dostosowanie się do jakichś ogólnie przyjętych reguł, stwierdziłem, że będzie pełnił rolę lokalnego fircyka i pobłażam jego figlom Quote Link to comment
+Spider Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 (edited) bacza, ja na to zwróciłem uwagę na zalogowanie tego coina bo mam go cały czas w domu i nigdy on nie był w żadnej skrytce. toczygroszek, chyba wiem o kim mówisz i muszę przyznać że masz racje Edited December 12, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
nemrodek Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 A ja mam inny sposób. Kasuję log i nie wysyłam wyjaśnienia - jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś miał pretensje, albo pytał o powód :-) Quote Link to comment
ursyniak Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 ja tak z innej beczki... sorki że podpinam się pod ten topik, ale dotyczy to travelbuga i problemu z jego zalogowaniem. Podjąlem z jednej skrzynki i umieścilem ją w swojej Udalo mi się zarejestrować podjęcie, ale włożenia do kesza już nie powie mi ktoś może dlaczego? Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 ja tak z innej beczki... sorki że podpinam się pod ten topik, ale dotyczy to travelbuga i problemu z jego zalogowaniem. Podjąlem z jednej skrzynki i umieścilem ją w swojej Udalo mi się zarejestrować podjęcie, ale włożenia do kesza już nie powie mi ktoś może dlaczego? Podczas wpisywania logu do kesza na dole strony masz listę wszystkich TB/GC będących w Twoim posiadaniu. Musisz zaznaczyć te, które zostaweiłeś w keszu i wybrać przy nim opcję "włożony". Dodaj więc w swoim keszu log typu "write note" wpisujac cokolwiek (np. "wrzucilem travelbuga") i zaznacz opcję, o której napisałem wcześniej. Wpis możesz jeśli po tym chcesz usunąć, a TB już pozostanie jako włożony. Quote Link to comment
ursyniak Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 sęk w tym że: podjąłem travelbuga ze skrzynki opencaching zarejestrowałem go na http://cachebuddies.net a teraz wsadziłem go do skrzynki opencaching i nie mogę zalogować do skrzynki http://www.geocaching.com/track/ jakoś tego nie łapię jeszcze nie wiem czy w ogóle da się połączyć nowo powstałą skrzynkę moją do której chce wsadzić travelbuga z tamtejszym serwisem Quote Link to comment
X2_Team Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 (edited) Ursyniak opencacing to inny system. Nie możesz zalogować w serwisie geocaching coinów w skrzynkach OC. Być może podjąłeś buga ze skrzynki zarejestrowanej w obu serwisach a włożyłeś do skrzynki tylko jednego systemu Edited January 2, 2012 by X2_Team Quote Link to comment
ursyniak Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 (edited) no to jestem w kropce... ale faktycznie skrzynka była zarejestrowana w obu serwisach OP3000 i GC2KDTH wcześniej pytałem się na forum czy mogę zostawić Travelbaga pobranego z GC na OP -odpisano mi że nie ma zastrzeżeń... zarejstrowałem jego pobranie ale zostawienia w mojej skrzynce OP469F już nie mogę... tu jest buj nieszczęsny bug http://www.geocaching.com/track/details.aspx?guid=2449f857-ea1d-4fb4-9e50-2aeb7f797d17 właściciel: Fotopinguin Edited January 2, 2012 by ursyniak Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 masz zatem 2 wyjscia: - przeniesc TB do innej skrytki rejestrowanej na GC - zarejestrowac swoja skrytke na GC i zalogowac w niej tego TB Quote Link to comment
ursyniak Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 (edited) dzięki wszystkim za pomoc! przenieść niestety nie mogę, ponieważ bag już zostal pobrany ze skrzynki zarejestrować pewnie na razie też bo znalazłem dopiero 2 kesze... Edited January 2, 2012 by ursyniak Quote Link to comment
+bacza Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 no to jestem w kropce... ale faktycznie skrzynka była zarejestrowana w obu serwisach OP3000 i GC2KDTH wcześniej pytałem się na forum czy mogę zostawić Travelbaga pobranego z GC na OP -odpisano mi że nie ma zastrzeżeń... ktos najwyrazniej nie wiedzial, o czym mowi, nie zrozumial ciebie, lub ty nie zrozumiales jego - wybrac dowolne z trzech zarejstrowałem jego pobranie ale zostawienia w mojej skrzynce OP469F już nie mogę... jak juz powiedziano wyzej, trackable z GC.com moga byc logowane jedynie w tym wlasnie serwisie. masz nastepujace opcje: 1. jak najszybciej odwiedzic swoja skrzynke i wyciagnac z niej tego TB i umiescic w skrzynce GC.com. 2. opublikowac swoja skrzynke w serwisie GC.com i wtedy zalogowac odlozenie w niej TB - juz bardziej ryzykowne. 3. zostawic wszystko, jak jest i modlic sie, ze TB doczeka sie swiadomego keszera z OC PL, ktory wstawi go do innej skrzynki z GC za ciebie - niestety to moze okazac sie najbardziej ryzykowne. "ryzykowne" powyzej moze niestety oznaczac, ze TB moze jednak nie doczekac swojej kolejnej skrzynki GC, ani zadnej innej - jesli trafi na nieswiadomego uzytkownika OC PL, ktory potraktuje go jako zwykly przedmiot na wymiane i np. zatrzyma go dla siebie. ja wlasnie mialem taki przypadek kiedys w jednym z lodzkich keszy, nie ogarnalem sie, ze to jest kesz OC only, i kiedy wrocilem kilka dni pozniej, zeby odzyskac wstawionego tam TB, jego niestety juz nie bylo i juz nigdzie indziej sie na GC nie pojawil.. kiepsko sie w takiej sytuacji wytlumaczyc wlascicielowi TB.. :-/ dzialaj wiec szybko, aby zminimalizowac klopoty. tu jest buj nieszczęsny bug http://www.geocaching.com/track/details.aspx?guid=2449f857-ea1d-4fb4-9e50-2aeb7f797d17 calkiem fajny Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 dzięki wszystkim za pomoc! przenieść niestety nie mogę, ponieważ bag już zostal pobrany ze skrzynki zarejestrować pewnie na razie też bo znalazłem dopiero 2 kesze... Nie ma żadnych ograniczeń w tym względzie. Quote Link to comment
KrystianT Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 (edited) dzięki wszystkim za pomoc! przenieść niestety nie mogę, ponieważ bag już zostal pobrany ze skrzynki zarejestrować pewnie na razie też bo znalazłem dopiero 2 kesze... Na geocaching.com nie ma wymogu, że musisz znaleźć ileś keszy żeby rejestrować swoje za to każdy podlega ocenie przez rewievera więc szybko rejestruj kesza Edited January 2, 2012 by KrystianT Quote Link to comment
+ru.beus Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 (edited) Ursyniak - osoba, która zabrał z twojego kesza TravelBuga, bawi się na szczęście również na geocaching.com i przedmioty podróżne loguje. Edited January 3, 2012 by ru.beus Quote Link to comment
runfixe Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 A mnie jeden Czech denerwuje bo trzyma od paru miesięcy mojego GC i wozi go po keszach, zaznacza "took it" i robi fałszywe statystyki. Ponadto nie odpowiada na moje maile. Jak tylko go gdzieś upuści to od razu skasuje te jego fałszywe wpisy. Quote Link to comment
+Spider Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Może lepiej poczekaj aż ktoś inny zabierze i dopiero wtedy kasuj. Quote Link to comment
X2_Team Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Wytłumaczcie mi proszę przy okazji sens funkcji "took it" oraz drugie pytanie, czy jest jakiś sposób na zaznaczenie że danego TB nie ma w skrzynce pomimo wpisu na stronie? Quote Link to comment
+Spider Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 (edited) Jeśli chodzi o opcje TB to masz następujące: 1) W przypadku TB którego masz w inventory: Dropped Off / Włożony - stosuje się gdy włoży się danego TB do skrytki Visited / Odzwiedził - stosuje się gdy tylko chce się oznaczyć wizytę - ten typ logu jest często stosowany dla TB/GC które pokazują trasę użytkownika od skrytki do skrytki. Ja np. mam takiego coina, który tylko odwiedza skrytki: http://coord.info/TB3NWEJ 2) W przypadku gdy TB jest w skrytce: Retrieve from ... - strosuje sie w przypadku gdy zabierze się danego TB ze skrytki Grab it from somewhere else - strosuje sie w przypadku gdy zabierze się danego TB z innego miejsca (np. z innej skrytki) Write note - komentarz Discovered I - stosuje się w przypadku gdy chce się oznaczyć spotkanie TB ale nie zabrało się go ze skrytki (log często stosowany na spotkaniach) 3) W przypadku gdy TB jest w Twojej skrytce: Na stronie TB możesz wybrać akcję "Mark Item Missing / Oznacz przedmiot jako zaginiony" - używasz tej akacji w przypadku gdy TB nie ma w skrzyce a nikt nie zalogował zabrania tego przedmiotu. Po oznaczeniu przedmiotu jako zaginiony, właściciel dostaje powiadomienie, a lokalizacja TB zmieniana jest na nieznaną. Przykład: http://coord.info/TB2MZPF Edited January 4, 2012 by SpiderPL Quote Link to comment
X2_Team Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Czyli zaginięcie TB może zgłosic tylko właściciel skrzynki w której powinien się on znajdować? Quote Link to comment
Recommended Posts