+ru.beus Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Wiele osób bawi się w Geocaching używając smartfonów z ekranami dotykowymi (pojemnościowymi). Zimą pojawia się problem ich obsługi - trzeba zdejmować rękawiczki, aby zadziałały itp. Owszem można kupić profesjonalne rękawiczki za ok. 100 PLN, ale można zrobić je samemu. Znalazłem w internecie przepis na takei 'zrób to sam'. http://mydiy.pl/rekawiczki-do-obslugi-smartfonow Polecam uważną lekturę komentarzy pod wpisem - wiele cennych uwag praktycznych i pomysłów alternatywnych na wykonanie rękawiczek. Ps. Ponoć radę dają też 'zwykłe' skórzane rękawiczki. Ale kto je dziś nosi ? Quote
+Wiesia.K Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 (edited) Ps. Ponoć radę dają też 'zwykłe' skórzane rękawiczki. Ale kto je dziś nosi ? Hmm, no chyba wszyscy prócz uczniów, studentów i wiecznie bezrobotnych Jak cię widzą tak cie piszą ) Noblesse oblige... Poza tym- a moze sprawdzą sie rekawiczki fotogaficzne, cienkie bawełniane, kosztuja kilkanście złotych tylko.. Edited December 5, 2011 by Wiesia.K Quote
+ru.beus Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 Ps. Ponoć radę dają też 'zwykłe' skórzane rękawiczki. Ale kto je dziś nosi ? Hmm, no chyba wszyscy prócz uczniów, studentów i wiecznie bezrobotnych Jak cię widzą tak cie piszą ) Noblesse oblige... Poza tym- a moze sprawdzą sie rekawiczki fotogaficzne, cienkie bawełniane, kosztuja kilkanście złotych tylko.. Też nie do końca. A poza tym, również w tym przypadku zachodzi konieczność ściągnięcia rękawiczki 'właściwej'. A chodzi przeciez o to by nie było takiej potrzeby. :-) Quote
toczygroszek Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Ps. Ponoć radę dają też 'zwykłe' skórzane rękawiczki. Ale kto je dziś nosi ? Hmm, no chyba wszyscy prócz uczniów, studentów i wiecznie bezrobotnych Jak cię widzą tak cie piszą ) Noblesse oblige... Skórzane rękawiczki raczej kiepsko się nadają do keszowania - kiedy przemokną trudno je wysuszyć i niszczą się od tego. Quote
barbapapaa Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 na rekawiczki właściwe można założyć te z castoramy powlekane gumą i działa. chyba, że komuś wstyd tak wystepować ;] np takie http://i.st-firmy.net/93snx1l/rekawice-ochronne-dla-ogrodnikow-real-bhp-srodki-ochrony-pracy-i-elektroizolacja.jpg ;] Quote
X2_Team Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Tak się zastanawiam czy zamiast bawić się w kombinowanie z rękawiczkami to nie prościej kupić na znanym portalu aukcyjnym rysik pojemnościowy za ok 3 zeta? Quote
X2_Team Posted December 31, 2011 Posted December 31, 2011 Pozwolę sobie jeszcze odświeżyć temat. Przeglądałem dziś stronę decathlonu i znalazłem coś takiego: http://www.decathlon.com.pl/PL/r-kawiczki-forclaz-500-dwustr-137350853/ . Obstawiam ze ta "skórka" na palcu wskazującym jest właśnie do telefonów. Będę dziś w decathlonie to przetestuję. Myślę że cena całkiem przyzwoita. Quote
X2_Team Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 (edited) Dobra mój ostatni post w tej sprawie. Byłem w decathlonie. Rękawiczki w linku powyżej faktycznie działają ale trochę słabawo. Niby ekran reaguje ale jakby trzeba było mocniej naciskać. No i są to zwykłe cienkie polarowe rękawiczki. Ale zakupiłem inne działające świetnie. Ciut droższe bo 39,99 przecenione z 49,99. Są zrobione coś jakby z softshella. łatki do ekranów są na placach wskazujących, środkowych i kciukach. Są elastyczne i co ciekawe mają pętelki wewnątrz żeby ich nie zgubić . Problem w tym że nie ma ich na stronie Decathlona co mnie trochę zdziwiło. Trzeba ich szukać na dziale turystycznym lub w innych rękawiczkach pod nazwą rękawiczki Bionnasay strecz Edited January 1, 2012 by X2_Team Quote
+keymanPL Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Byłem w Decathlonie i sprawdziłem powyższy model - wynik: nie działają z wyświetlaczem AMOLED :/ Quote
Recommended Posts