Rysia Posted February 11, 2015 Posted February 11, 2015 Najdalszy FTF W ostatnich dniach większość keszy podejmowaliśmy z Murazorem niemal zawsze pod czujnym okiem uzbrojonych po zęby smutnych osobników. Wielu keszy przez to (no w sumie nie tylko przez to) nie znaleźliśmy a koło wielu przeszliśmy o kilkanaście metrów bez szansy podjęcia by nie angażować naszym hobby towarzystwa z którym podróżujemy. Sukcesów mało choć wrażeń wiele. A dzisiaj? W zacisznym ogrodzie botanicznym z rosnącymi w naturze gatunkami, które wielu z nas zna z cierpliwie uparwnianych skarbów doniczkowych w naszych domach - znaleźliśmy kesza, który czekał bez znalezienia od grudnia! Nasze znalezienie to pierwszy wpis w dziewiczy logbook Ponad 10 tysięcy kilometrów od domu, czyli w połowie drogi na antypody. Wow! Pozdrawiamy! Bardzo gorąco! http://www.geocaching.com/geocache/GC5H3DA_scouts-de-provincia-guerrero?guid=e837be13-8be3-46da-b425-9895c72239c8 Serdeczne gratulacje!! Ja się cieszyłam jak zdobyłam FTFa 450 km od domu , a co dopiero 10 tysięcy SUPER! Quote
+lowca Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Pochwalę się - kolejna okrągłą liczba znalezień osiągnięta 1,024 Caches Found Quote
+longmen76 Posted February 25, 2015 Posted February 25, 2015 gratulacje lowca !!! gdy praca tak bardzo nie przeszkadzała w geocachingu to byśmy pewnie mieli więcej . Quote
+Plomba Posted February 28, 2015 Posted February 28, 2015 Dzisiaj odbyły się pierwsze zajęcia kursu dla znakarzy w Oddziale Wrocławskim PTTK. Na listę wpisało się 12 osób, głównie geokeszerów. Dolnośląskie działa... Quote
+Spider Posted February 28, 2015 Posted February 28, 2015 Dolnośląskie działa... I przybyło dzisiaj coś ok. 80 skrytek. I podobno na w niedługim czasie ma się pojawić kolejne 400... Quote
+Wiesia.K Posted March 1, 2015 Posted March 1, 2015 5 lat temu zorganizowany został przez toczygroszka pierwszy polski event: http://coord.info/GC221T1 Od tego czasu zorganizowanych zostało prawie 500 eventów. Który będzie 500 powiem Wam już niebawem (jak tylko powstanie) I jak, który był/ jest/ będzie tym "pińćsetnym"? Quote
+Spider Posted March 1, 2015 Posted March 1, 2015 Dopiero będzie. Ale na razie nie mogę zdradzić który, ponieważ jeszcze przed nim może się pojawić kilka eventów i wtedy on nie będzie 500. Poinformuję jak do eventu zostaną 2 tygodnie czyli nie będzie możliwości by w międzyczasie powstał event. Quote
+Scout_RB Posted March 2, 2015 Posted March 2, 2015 I przybyło dzisiaj coś ok. 80 skrytek. I podobno na w niedługim czasie ma się pojawić kolejne 400... A tak w ogóle to jeszcze ze 150 skrytek i pęknie 20 000. Wiosna idzie, ludzie zaczynają działać... Może do końca miesiąca się uda... Quote
+Scout_RB Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 No to co? Pewnie do końca roku w naszym serwisie będzie dominująca liczb skrytek... Quote
+Miszczus Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 No to co? Pewnie do końca roku w naszym serwisie będzie dominująca liczb skrytek... A jest jakaś strona ze statystykami dla polskiego OC? Quote
+Scout_RB Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 No to co? Pewnie do końca roku w naszym serwisie będzie dominująca liczb skrytek... A jest jakaś strona ze statystykami dla polskiego OC? Mógłbym wrzucic linka, ale by mi Moderator wyciął, więc powiem, że na ichniejszej stronie w zakładce: statystki. Na dzień dzisiejszy na OC akrywnych jest ok 24300 keszy. Quote
+GeoLog81 Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Zamiast się nawzajem okładać liczbami może lepiej się wziąć do załatania białych dziur na mapie? A GC ma ich, jak na razie, o niebo więcej. Cały czas są powiaty (!) w których nie ma ani jednego kesza (!). I kilkanaście, w których jest zaledwie jeden... Quote
+Miszczus Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 No to co? Pewnie do końca roku w naszym serwisie będzie dominująca liczb skrytek... A jest jakaś strona ze statystykami dla polskiego OC? Mógłbym wrzucic linka, ale by mi Moderator wyciął, więc powiem, że na ichniejszej stronie w zakładce: statystki. Na dzień dzisiejszy na OC akrywnych jest ok 24300 keszy. Trzeba by tam zalogowanym? Nie mam konta i nie widzę tej zakładki. Quote
+lowca Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Trzeba by tam zalogowanym? Nie mam konta i nie widzę tej zakładki. Na głównej stronie jest, nad małą mapką Polski. Przy czym na OC jako aktywne są liczone tylko aktywne, a na GC 'aktywne i chwilowo niedostwepne' więc porównywanie i wzajemne licytacje są bez sensu. Quote
+Miszczus Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Trzeba by tam zalogowanym? Nie mam konta i nie widzę tej zakładki. Na głównej stronie jest, nad małą mapką Polski. Przy czym na OC jako aktywne są liczone tylko aktywne, a na GC 'aktywne i chwilowo niedostwepne' więc porównywanie i wzajemne licytacje są bez sensu. Mowa o tej jednej linijce tekstu jako statystykach? Myślałem, że chodzi o coś bardziej rozbudowanego... =] Quote
+GeoLog81 Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Fajnie by było gdyby np dało się porównać ilość okeszowanych gmin na obu portalach... Quote
+lowca Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Mowa o tej jednej linijce tekstu jako statystykach? Myślałem, że chodzi o coś bardziej rozbudowanego... =] Więcej statystyk OC jest w menu 'Statystyki'. Czy niezalogowani to menu widzą - nie wiem. A na GC na stronie głównej masz więcej? W ogóle masz jakiekolwiek statystyki, poza indywidualnymi na Twoim profilu? =] Quote
+lowca Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Fajnie by było gdyby np dało się porównać ilość okeszowanych gmin na obu portalach... Weź dane gminne z geocaching.pl, sprawdź co możesz wyciągnąć z OKAPI - i porównuj. Albo wessaj wszystko_wszystko do GSAKA i się baw. Ja wolę iść znajdować i zakładać. Quote
+Wiesia.K Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Skrytka nr 20 000 GRATULACJE! I na dodatek w dolnośląskim! Podwójny sukces! Quote
+QVIXOTE Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Skrytka nr 20 000 No tego FTFa to ci zazdroszczę ;-) Quote
+Lady Murazor Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Skrytka nr 20 000 No tego FTFa to ci zazdroszczę ;-) Ja też! Przyznam się po cichu, że miałam taki moment zawahania się, czy nie jechać Ale potem przyszedł głos rozsądku, a może Murazora? A może obie te opcje w jednym Kesz nie jest jednak na pustyni geocachingowej i szanse na szybsze pokonanie 300 km w porównaniu z "lokalsami" marne. A w końcu nie ucieknie, więc dotrę tam kiedyś... Tylko dbajcie o tego kesza proszę! Quote
+lupiPL Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 (edited) Razem z wrocławską ekipą udało nam się podjać tą keszynkę I to zaraz po szkoleniu znakarskim ptttk:) Edited March 8, 2015 by lupiPL Quote
+longmen76 Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Nie lubię się chwalić, ale cieszę się bo udało mi się podczas świąt założyć 20 skrytek w Ostrowcu Św. i okolicy. I mam nadzieję, że będą jeszcze 3 EC, które wysyłam do publikacji. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Quote
+dadoskawina Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Nie lubię się chwalić, ale cieszę się bo udało mi się podczas świąt założyć 20 skrytek w Ostrowcu Św. i okolicy. I mam nadzieję, że będą jeszcze 3 EC, które wysyłam do publikacji. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Przekazałem radosną wieść Holoskawinie. Pierwsze słowa: "Kiedy jedziemy?" Quote
+longmen76 Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Dadoskawina po prostu Holoskawina wie co dobre... Wybiera tylko najlepsze skrytki albo najlepszych geokeszerów (i nie myślę tu o sobie oczywiście)... Quote
+ru.beus Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Dadoskawina po prostu Holoskawina wie co dobre... Wybiera tylko najlepsze skrytki albo najlepszych geokeszerów (i nie myślę tu o sobie oczywiście)... A są hinty ? Quote
+longmen76 Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 @ru.beus - pewnie, że są... Przy kościele uzupełnię hint - obiecuję Quote
+dadoskawina Posted April 9, 2015 Posted April 9, 2015 @ru.beus - pewnie, że są... Przy kościele uzupełnię hint - obiecuję Hinty są potrzebne w miejscach, gdzie dłuższe poszukiwanie zwróciłoby zbyt dużą uwagę otoczenia oraz tam, gdzie sygnał GPS jest niestabilny. Absolutnie nie uważam, że powinny być zawsze i wszędzie. Przy kościele nie trzeba uzupełniać. Tam jest mega spojler w logu. Quote
+Murazor Posted April 10, 2015 Posted April 10, 2015 Uff. Sporo pracy koncepcyjnej, długie wieczory siedzenia nad kodowaniem,potem niezwykle żmudne testy i namierzanie miejsc na ukrycie pojemników - to wszystko przyniosło wymierny efekt. Okoliczności wskazują na to, że liczba skrytek Wherigo w Krakowie do końca kwietnia ulegnie prawie podwojeniu. (A jak ktoś dołoży jeszcze jakiś scenariusz, o którym z Lady Murazor nie wiemy, to starczy ich na pełne podwojenie!) Część keszy już jest procesowana do publikacji i pojawi się online wkrótce, będzie też coś ekstra z okazji Geocaching Expo - a wystawa już za dwa tygodnie. Quote
+dadoskawina Posted April 10, 2015 Posted April 10, 2015 Uff. Sporo pracy koncepcyjnej, długie wieczory siedzenia nad kodowaniem,potem niezwykle żmudne testy i namierzanie miejsc na ukrycie pojemników - to wszystko przyniosło wymierny efekt. Okoliczności wskazują na to, że liczba skrytek Wherigo w Krakowie do końca kwietnia ulegnie prawie podwojeniu. (A jak ktoś dołoży jeszcze jakiś scenariusz, o którym z Lady Murazor nie wiemy, to starczy ich na pełne podwojenie!) O, dzięki wielkie! Najbardziej cieszy, że - jak rozumiem - będą to konkretne scenariusze, a nie kolejna odwrotka, których w Małopolsce mam już mały przesyt (a jeszcze przecież muszę w Skawinie postawić własną, bo co to za miasto bez odwrotki? ). Quote
+Murazor Posted April 10, 2015 Posted April 10, 2015 O, dzięki wielkie! Najbardziej cieszy, że - jak rozumiem - będą to konkretne scenariusze, a nie kolejna odwrotka, których w Małopolsce mam już mały przesyt A fuj, nawet by mi przez gadrło nie przeszło to brzydkie słowo na "O" w końtekście Wherigo! Quote
+Scout_RB Posted April 10, 2015 Posted April 10, 2015 liczba skrytek Wherigo w Krakowie do końca kwietnia ulegnie prawie podwojeniu. I to jest NEWS! Quote
+ru.beus Posted April 10, 2015 Posted April 10, 2015 Uff. Sporo pracy koncepcyjnej, długie wieczory siedzenia nad kodowaniem,potem niezwykle żmudne testy i namierzanie miejsc na ukrycie pojemników - to wszystko przyniosło wymierny efekt. Okoliczności wskazują na to, że liczba skrytek Wherigo w Krakowie do końca kwietnia ulegnie prawie podwojeniu. (A jak ktoś dołoży jeszcze jakiś scenariusz, o którym z Lady Murazor nie wiemy, to starczy ich na pełne podwojenie!) O, dzięki wielkie! Najbardziej cieszy, że - jak rozumiem - będą to konkretne scenariusze, a nie kolejna odwrotka, których w Małopolsce mam już mały przesyt (a jeszcze przecież muszę w Skawinie postawić własną, bo co to za miasto bez odwrotki? ). Może i ja się w końcu wezmę za napisanie kolejnego spacerowego scenariusza... mam dwa pomysły i odkładam je na później od prawie 2 lat Quote
+Murazor Posted April 12, 2015 Posted April 12, 2015 (edited) Część keszy już jest procesowana do publikacji i pojawi się online wkrótce [...] Gratulacje dla Pelpolka i Holdasa, którzy w dwa dni poradzili sobie z serią "Świątynia Tysiąca Drzwi". To znakomity wynik! A przy okazji ulga dla mnie, że wszystko zadziałało. Testy testami, ale gracz zawsze może wymyślić coś, co autorowi i testerom do głowy nie przyszło - i wywrócić scenariusz. Wirtualna nagroda dla tych, którzy ukończyli, i tych, co jeszcze ukończą serię: Edited April 12, 2015 by Murazor Quote
+Murazor Posted May 3, 2015 Posted May 3, 2015 Sukces - w ten weekend udało mi się zdobyć mojego setnego suwenirka. Quote
+Stryker Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Książę z Bajkiem (https://www.facebook.com/ksiazezbajkiem) po przejechaniu ~560km ukończył rowerowe wyzwanie pt. Międzyrzecz - Jastarnia ;-) Quote
+lupiPL Posted May 31, 2015 Posted May 31, 2015 Gratulacje dla MT-Jonea z okazji 40.000 znalezień! Jak widać przelogowywanie DNF'ów na znalezienia (i inne cuda) przynosi wymierne efekty Quote
+lowca Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Gratulacje dla MT-Jonea z okazji 40.000 znalezień! Grasował po Warszawie ostatnio, na razie 5+, 2-, sprawdzę logbooki i bedę ciąć bez litości. Quote
+lupiPL Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 (edited) Składam grtulacje dla Ali Ł za zdobycie srebrnej odznaki Geocaching Polska! Teraz już przymierzamy się do złotej:) Edited June 1, 2015 by lupiPL Quote
+Plomba Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Składam grtulacje dla Ali Ł za zdobycie srebrnej odznaki Geocaching Polska! Teraz już przymierzamy się do złotej:) Gratulacje! Jak będziesz jechał na Podlasie, to daj znać, bo może być mi zawiózł kolejną partię ziół, co? Quote
+lupiPL Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Składam grtulacje dla Ali Ł za zdobycie srebrnej odznaki Geocaching Polska! Teraz już przymierzamy się do złotej:) Gratulacje! Jak będziesz jechał na Podlasie, to daj znać, bo może być mi zawiózł kolejną partię ziół, co? wiadoma sprawa Quote
+ru.beus Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 Dawno się nikt nie cieszył na forum To ja się podzielę pozytywnymi wrażeniami z dnia wczorajszego. Udało się w Warszawie zorganizować event, którego głównym celem było zaprezentowanie mieszkańcom Sadyby (dla nie znających Warszawy - to taki fragment miasta, o dość silnych lokalnych więzach wynikających z historii tych terenów ), idei geocachingu.- w teorii i pod okiem doświadczonych geokeszerów w praktyce. Cześć teoretyczna, skupiła się na przedstawieniu goecachingu jako sposobu na wspólne spędzanie czasu z rodziną i odkrywanie nieznanych zakamarków najbliższej okolicy, miejsc mijanych codzienni w drodze do pracy/szkoły. W części praktycznej nowe osoby pozakładały sobie konta na geocaching.com i podzielone na kilku osobowe grupki, uzbrojone w smartfony z zainstalowanymi aplikacjami do geocachingu, ruszyły samodzielnie poszukiwać pobliskich skrytek. Rola bardziej dośiwadczonych osób, ograniczała się do pomocy przy ogarnianiu technologii i tłumaczeniu co należy robić, jak się zachowywać, a czego unikać. Ja swoim 'podopiecznym' od razu delikatnie napomykałem o unikaniu logowaniu znalezień za pomocą skrótów, uśmieszków itp. Mam nadzieję, że część osób złapie bakcyla i zostanie w grze. A przy okazji udało się nami, ściągnąć osoby, które co prawda od jakiegoś czasu już keszują, ale jeszcze nie były na żadnym evencie Quote
+Stryker Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 Udało się w Warszawie zorganizować event W części praktycznej nowe osoby pozakładały sobie konta na geocaching.com i podzielone na kilku osobowe grupki, uzbrojone w smartfony z zainstalowanymi aplikacjami do geocachingu, ruszyły samodzielnie poszukiwać pobliskich skrytek. Czyli event był niezgodny z regulaminem i w tej swojej misji edukacyjnej pokazaliście nowym użytkownikom, że eventy polegają na wspólnym keszowaniu..? Quote
KrystianT Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 Udało się w Warszawie zorganizować event Czyli event był niezgodny z regulaminem i w tej swojej misji edukacyjnej pokazaliście nowym użytkownikom, że eventy polegają na wspólnym keszowaniu..? Dlatego tym bardziej się cieszy, że udało się go zorganizować Quote
+ru.beus Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 (edited) Strykerze - dla twojej osobistej satysfakcji. Część praktyczna rozpoczęła się po zakończeniu części oficjalnej... Edited June 14, 2015 by ru.beus Quote
+Stryker Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 ewidentnie najpierw insynuujesz, że keszowanie było częścią praktyczną eventu a później wmawiasz, że białe jest czarne czyli, że jednak nie a tak w ogóle to zaraz się okaże, że żadnego eventu nie było no bez jaj, mógłbyś się po prostu powstrzymać, bo zaraz ktoś z nowych spróbuje puścić event polegający na keszowaniu, który zostanie odrzucony. co wtedy taki początkujący pomyśli? że jak ktoś ma 1k+ znalezień to może a pozostali jednak nie? czy może, że powinien w opisie coś naściemniać i aby formalnie zapewnić zgodność z regulaminem to napisać, że "keszowanie po oficjalnej części 30min".. Quote
Recommended Posts