+formicaPL Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 (edited) Czy ktoś korzystał z tej funkcjonalności kiedyś i jest zadowolony? Ja miałam ostatnio kolejne podejście i nie mogę się przekonać. Trasa, którą można stworzyć ma ograniczony dystans (ale to ok - 800km to i tak sporo), ale ma również ograniczoną liczbę punktów i jest bardzo mocno uproszczona z tego powodu. Jak wiadomo, drogi idealnie proste między większymi zakrętami nie są, więc pocket wygenerowany z takiej uproszczonej trasy omija całkiem sporo skrytek (chodzi mi o takie ewidentne drive-in - w stylu parking przy autostradzie) Rozwiązania w zasadzie nie widzę innego niż stworzenie wielu krótkich tras... Jakie macie doświadczenia z tą funkcjonalnością? Edited July 4, 2011 by formicaPL Quote Link to comment
+czajapawel Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Ograniczenie jest faktycznie do 2000 keszy, co przy mocno zurbanizowanych terenach nie wystarcza. Ale jezeli chodzi o odleglosc to znalazlem taka droge - http://www.geocaching.com/my/userrouteedit.aspx?rguid=a517cbac-b2ef-4efb-a95e-bfab089084f7 - 900 mil dlugosci. Wiec nie wiem czy kiedys byly inne limity czy moze da sie to jakos obejsc. Moze staraj sie tak ustalac trasy zeby tworzyc krotkie odcinki bez wiekszych miast, gdzie jest duzo keszy, ktorych pewnie z okazji ilosci i tak nie odwiedzisz. Dodatkowo odrzuc multi/mystery/virtual itd. bo nie sa dobre na drive-in. To moze jako tako zmniejszyc ilosc punktow. Mi do tej pory fajnie ta funkcjonalnosc dzialala, ale nie generowalem jescze dla dluzszych drog niz 500km. Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Nigdy nie tworzyłem takich PQ, ale czy nie da się tam odfiltrować po atrybutach? Quote Link to comment
nemrodek Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 korzystałem wielokrotnie z takich PQ przy wyjazdach do Skandynawii. Przy ustawieniu maksymalnego możliwego promienia w PQ znajdowały się wszystkie możliwe skrytki - śiwetnie to widać na podglądzie PQ na mapce Quote Link to comment
+formicaPL Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 Nie jest problemem ograniczenie ilości skrytek w PQ, bo w wyniku wychodzi mi może 50. Chodzi mi o to, iż skrytka, która w terenie jest może 50m od drogi, to w PQ który ma bardzo "rozprostowaną" drogę (odwzorowanie bardzo ograniczoną ilością linii prostych) okazuje się, że jest od niej oddalona o np. 400m, i już się nie łapie do wyników. Przy ustawieniu maksymalnego możliwego promienia w PQ znajdowały się wszystkie możliwe skrytki - śiwetnie to widać na podglądzie PQ na mapce Rzeczywiście, chyba zacznę używać dużo większego promienia (teraz używałam ok 300m) i oczyszczę wyniki z tych skrytek, których się nie da z autostrady zrobić. Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Nie jest problemem ograniczenie ilości skrytek w PQ, bo w wyniku wychodzi mi może 50. Chodzi mi o to, iż skrytka, która w terenie jest może 50m od drogi, to w PQ który ma bardzo "rozprostowaną" drogę (odwzorowanie bardzo ograniczoną ilością linii prostych) okazuje się, że jest od niej oddalona o np. 400m, i już się nie łapie do wyników. Przy ustawieniu maksymalnego możliwego promienia w PQ znajdowały się wszystkie możliwe skrytki - śiwetnie to widać na podglądzie PQ na mapce Rzeczywiście, chyba zacznę używać dużo większego promienia (teraz używałam ok 300m) i oczyszczę wyniki z tych skrytek, których się nie da z autostrady zrobić. Dokładnie tak robiłem kilka lat temu gdy jechaliśmy samochodem do Hiszpanii - promień 2 km i PQ jako wstępna baza do wybrania skrytek do znalezienia. Przecież czasem warto zjechać z autostrady po coś ciekawego. Niestety życie zweryfikowało plany :-( i z zaplanowanych kilkudziesięciu znaleźliśmy tylko kilkanaście. Quote Link to comment
+t_e_d Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 (edited) Korzystalem kilka razy z PQ utworzonych w ten sposob i sobie chwale. Na pewno jest roznica gdy robi sie to w terenie gdzie skrzynek jest DUZO - w moim przypadku (wschodnia Polska i Litwa) nie ma tego problemu. Na przyklad: - trasa Bialystok - Elblag, z maksymalnie szerokim pasem czyli 10 km to zaledwie 87 skrzynek - trasa Hradec nad Moravicy do Warszawy - 360 skrzynek - trasa Bialystok - Kowno - Wilno - 194 skrzynki Ale wyobrazam sobie, ze niewielka trasa na terenie Niemiec moze juz powodowac problemy z nadmiarem skrzynek po drodze. Edited July 7, 2011 by t_e_d Quote Link to comment
Recommended Posts