Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
DeltaMikeAlpha

[CRASH] Oregon 450

Recommended Posts

Sorry if this issue has been addressed in another topic but I was planning on leaving in a few hours on our annual July-4th weekend 1000+ mile geocaching trip and I am rapidly running out of time trying to deal with this on my own.

 

I am trying to load a new .gpx file from GSAK to my Oregon 450 and the load hangs up when the green bar at the bottom gets about halfway across the screen. This has happened intermittently in the past and I have always been able to get the file loaded. Today, however, I have tried about 20 times with no success. I have even tried NOT copying over a .gpx file and the unit still hangs. I have deleted all the tracks (archived and current) and even reduced my start-up text to two lines (name and phone number).

 

Any other possible fixes I can try???

 

Thanks, DeltaMikeAlpha

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

 

I can't get past the "load" screen. The unit hangs then turns off after about 20 secs. I HAVE deleted all waypoints, text info, tracks, .gpx files by hooking the unit up to my computer. Unit software is also current version from Garmin.

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

 

I can't get past the "load" screen. The unit hangs then turns off after about 20 secs. I HAVE deleted all waypoints, text info, tracks, .gpx files by hooking the unit up to my computer. Unit software is also current version from Garmin.

 

Have you tried to pull the batteries and reseat the microSD card?

Share this post


Link to post

Oh and if you have an SD card, make sure it's sitting properly. Or alternatively try booting with it removed.

 

Edit, dang, too late :D

Edited by dfx

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

 

I can't get past the "load" screen. The unit hangs then turns off after about 20 secs. I HAVE deleted all waypoints, text info, tracks, .gpx files by hooking the unit up to my computer. Unit software is also current version from Garmin.

 

Have you tried to pull the batteries and reseat the microSD card?

 

I have pulled the batteries and don't use a micro-SD card. Long story short... this unit doesn't recognize it and I have tried working with Garmin about it. After this trip I'd say it's time to exchange this unit for another but that doesn't help me in the short term. My other option is to borrow a Magellan for the weekend.

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

 

I can't get past the "load" screen. The unit hangs then turns off after about 20 secs. I HAVE deleted all waypoints, text info, tracks, .gpx files by hooking the unit up to my computer. Unit software is also current version from Garmin.

 

I just tried this and the GPS freezes when the "Do You Want to Do a Master Reset?" screen comes up. I have to remove the batteries to turn the unit off.

Share this post


Link to post

If you can connect to it with your PC then just delete all the .gpx files in the \garmin\gpx folder. I had this problem with my Colorado and it sorted it. :)

Share this post


Link to post

oopps you've done this!!

 

You could try the other methods in the link, also updating the firmware could help.

Share this post


Link to post

Try the "delete all waypoints" option in the reset setup menu and then load the file.

 

I can't get past the "load" screen. The unit hangs then turns off after about 20 secs. I HAVE deleted all waypoints, text info, tracks, .gpx files by hooking the unit up to my computer. Unit software is also current version from Garmin.

 

Did you try deleting the gpx folder, or just whats inside it?

Share this post


Link to post

ISSUE IS RESOLVED!!!!

 

Thanks to all for the input. The Master Reset stuff got me thinking about the one thing I hadn't tried... the maps.

 

I decided to reload maps using Basecamp and just reloaded a subset of those that I normally have on the 450. When I hooked up the unit to Basecamp I also noticed that the tracks I thought I had deleted from the "Current" folder showed up in Basecamp. I also deleted those directly through Basecamp. When I powered back up the unit worked so I loaded my .gpx file and all the geocaches loaded properly and SHOW UP!

 

I am back in business with 2 hours to spare!! Rainy River here we come!

Share this post


Link to post
My other option is to borrow a Magellan for the weekend.

 

It would be less painful to just borrow a ball peen hammer and spend the weekend banging yourself in the forehead with it, if my experiences with a Magellan eXplorist 710 are any indication.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...