+Spider Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Your item is being processed by customs in POLAND. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later. Detailed Results: - Into Foreign Customs, February 21, 2011, 7:59 am, POLAND - Arrived Abroad, February 21, 2011, 7:59 am, POLAND - International Dispatch, February 19, 2011, 7:43 am, ISC SAN FRANCISCO (USPS) - Arrival - Electronic Shipping Info Received, February 19, 2011 - Processed through Sort Facility, February 18, 2011, 7:26 pm, SALT LAKE CITY, UT 84199 Quote Link to comment
+Spider Posted February 22, 2011 Author Share Posted February 22, 2011 (edited) Coiny się chyba spodobały urzędowi celnemu Into Foreign Customs, February 22, 2011, 12:32 pm, POLANDInto Foreign Customs, February 22, 2011, 12:29 pm, POLAND Into Foreign Customs, February 21, 2011, 8:51 am, POLAND Into Foreign Customs, February 21, 2011, 7:59 am, POLAND Arrived Abroad, February 21, 2011, 7:59 am, POLAND International Dispatch, February 19, 2011, 7:43 am, ISC SAN FRANCISCO (USPS) Arrival Electronic Shipping Info Received, February 19, 2011 Processed through Sort Facility, February 18, 2011, 7:26 pm, SALT LAKE CITY, UT 84199 Edited February 22, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+Spider Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 (edited) Dostałem od producenta zdjęcia coina. Moim zdaniem wygląda pięknie Edited February 23, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+Thathanka Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Świetna! (mimo że bez żubra) Quote Link to comment
zywcu Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Bardzo ładnie wyszły Chyba bardziej czytelna czcionka wyszła. Quote Link to comment
+woytas Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 pikny Chyba jeden w domku zostanie Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Bałem się, jak to wyjdzie, ale jest super! Quote Link to comment
+kedzik Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Ladny... te kontury mi sie naprawde podobaja... Gratulacje!!! Quote Link to comment
+formicaPL Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Wygląda świetnie! Chyba jeden w domku zostanie Dlatego z keymanem wzięliśmy 4 - planowane trzy w trasę, a jeden na pamiątkę Quote Link to comment
+Spider Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 (edited) Niestety przyszedł do mnie list polecony z "prośbą" o dostarczenie dokumentów wymaganych do odprawy celnej... Dzwoniłem do oddziału celnego i dowiedziałem się że to czy naliczą mi cło i vat zależy od wielu czynników, mam opisać zwartość przesyłki, przeznaczenie oraz dołączyć fakturę. Z tego co sprawdziłem to przedmioty kolekcjonerskie nie są objęte cłem: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/measures.jsp?Lang=pl&SimDate=20110223&Area=US&Taric=9705000090&LangDescr=pl pytanie co z VATem. Ktoś ma pomysł jak opisać towar? "Przedmioty kolekcjonerskie (medale) na własny użytek" będzie dobrze? A może materiały promocyjne? Edited February 23, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+elales Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Nie znam się na tym, ale jeśli przedmioty kolekcjonerskie są zwolnione z cła, to tak bym to opisała. Na pewno unikałabym sformułowania "materiały promocyjne", bo tu nie widzę powodu zwolnienia z cła... Quote Link to comment
+Thathanka Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Ktoś ma pomysł jak opisać towar? "Przedmioty kolekcjonerskie (medale) na własny użytek" będzie dobrze? A może materiały promocyjne? Zgodnie z opisem nadawcy w deklaracji celnej, którą musiał wypełnić wysyłając towar do UE. Szkoda, ze coinów nie robią w Unii - ominęłyby nas przygody z celnikami. Quote Link to comment
+Spider Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 Ale urząd celny twierdzi, że nadawca nie dołączył żadnej deklaracji celnej. P.S. W Unii robią coiny ale za 15 euro/szt... Quote Link to comment
+formicaPL Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 "Przedmioty kolekcjonerskie (medale) na własny użytek" będzie dobrze? A może materiały promocyjne? Materiały promocyjne kojarzą mi się z czerpaniem korzyści majątkowych (reklama -> zdobycie klientów -> zarobek). A oto tu przecież w ogóle nie chodzi Przedmioty kolekcjonerskie wydają się najlepsze. Quote Link to comment
+Spider Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 Pogadałem z UC i mam przesłać tylko fakturę. Opisywać towaru nie muszę bo jest opisany: "GeoToken" Quote Link to comment
+emkapej Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 a nie mogą być to: "odznaki promujące aktywny wypoczynek"... Quote Link to comment
+Spider Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 Dzisiaj przesłałem na maila wszystkie dokumenty i czekam na oclenie... Quote Link to comment
+xenotime Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Dzisiaj przesłałem na maila wszystkie dokumenty i czekam na oclenie... Trzymamy kciuki! Dzięki po raz kolejny za podjęcie się tej stresującej misji Quote Link to comment
+Spider Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 (edited) Jeśli wszystko zakwalifikują tak ja napisałem to wg. strony komisji europejskiej cło powinno wynosić 0% a VAT powinien wynosić 8% więc nie tak źle. Aczkolwiek nie zdziwię się jak celnicy zakwalifikują to jako jakiś inny produkt i doliczą cło i VAT 23%... Ciekawe jest też to, że cło i VAT jest liczony od całości wartości zamówienia łącznie z kosztami przesyłki, co w tym przypadku ma znaczenie bo koszty przesyłki wynosiły 180 dolarów... Edited February 25, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Dzwoniłem do UC i paczka już wyszła. Niestety do zapłaty jest 732 zł podatku (tak zostałem poinformowany telefonicznie). Czyli wychodzi dopłata 2,44 zł / szt. Jak tylko przesyłka przyjdzie do mnie do domu i kwota się potwierdzi to będę kontaktował się z każdym zamawiającym w celu dopłaty oraz ustaleniu sposobu i kosztów wysyłki coinów. Quote Link to comment
+xenotime Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Ech, trudno. Dobrze, że nie skonfiskowali w ramach ochrony bociana czy coś takiego... Kolega z Estonii wygrał ostatnio w loteriach ok. 40 gier planszowych - każda przychodziła jako prezent od obywatela USA no i było to 9 paczek w sumie. Niestety celnicy stwierdzili, że pomimo deklaracji, że gość to dostaje za darmo od Amerykanów, że wszystko jest niskiej wartości itp., musi zapłacić cło. I tak dostał dobrą zniżkę po awanturach: z 620 EUR zeszli na około 120 EUR... Nietrudno zrozumieć, dlaczego celnicy nie są szczególnie lubiani... (kolejność słów w tym zdaniu można zmieniać, dostosowując do nastroju)... Pozdrav, xenotime Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Coiny są już u mnie w domu! Wyglądają jeszcze piękniej niż na zdjęciu, które wcześniej przesłałem! Poniżej rozpakowana pierwsza setka oraz 2 kartoniki po 100 szt W sumie zapłaciłem dodatkowo 739,60 zł (wcześniej pisałem o 732 zł, ale do tego oczywiście poczta doliczyła koszty przedstawienia towaru do kontroli celnej, przesłanie dowodu odprawy celnej i koszty zainkasowania podatku). Poniżej przestawiam zestawienie uwzględniające opłaty dla UC. Proszę na razie nie przelewać mi żadnych pieniędzy. Z każdym z zamawiających skontaktuję się poprzez profil GC i przedstawię całkowity koszt wraz z przesyłką. Quote Link to comment
+soolash Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 ALE CZAD!!!! Już nie mogę się doczekać chwili, gdy będę miał je w swoich rękach. Dzięki Spider za sprawną akcję. ŚWIECIE DRŻYJ!!! Polskie coiny wyruszą niebawem w podróż :-). Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Powoli wysyłam info do każdej osoby która zamówiła coina. Mam dwie uwagi: - cena dotyczy przesyłki do PL (w przypadku międzynarodowej przesyłki proszę o kontakt) - w przypadku chęci odbioru osobistego proszę przelać należną kwotę z pominięciem kosztów wysyłki (proszę o przelew bo na evencie nie będę mieć głowy do płatności) oraz poinformować mnie że odbiór będzie osobisty - istnieje możliwość odbioru osobistego przed eventem we wrocławiu od poniedziałku do piątku w godz. 8 - 16 w okolicach Galerii Dominikańskiej Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Poszło info do wszystkich osób oprócz somloci, Strombus - tu muszę się dowiedzieć jak wygląda sprawa z przesyłkami międzynarodowymi. Jeśli ktoś z was nie dostał wiadomości ode mnie to proszę o kontakt poprzez profil na GC Quote Link to comment
+woytas Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 ja juz zaplacilem i czekam na przesylke a urzedasy sciagna ostatnia zlotowke z czlowieka :/ Jakby jakies coiny zostaly to bede zainteresowany - 2-3 sztukami Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 (edited) Z tego co widziałem to na karteczkach dołączonych do coinów chyba nie ma wydrukowanego Activation Code. Aby pobrać Activation Code należy na stronie: http://www.oakcoins.com/activate/unnum.html podać Tracking Number swojego coina (tu: http://www.geocaching.com/track/ActivationCodeRetrieve.aspx też pewnie działa, ale nie sprawdzałem). P.S. Coiny będą na bieżąco pakowane i wysyłane zaraz po zaksięgowaniu wpłaty (pierwsze przesyłki zostaną wysłane jutro z samego rana). Edited February 28, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Zapomniałem o najważniejszym: Coiny zostały wyprodukowane, sprzedawane i wysyłane Wam po kosztach, bez żadnego zysku (Osobom chętnym mogę przesłać skany faktur, cła, podatku itp.) Dlatego też proszę o to by osoby, które zamówiły większą ilość Coinów, nie odsprzedawały ich z zyskiem, tylko sprzedawały je po cenie zakupu tak jak ja to zrobiłem. P.S. Bardzo dziękuję Toczygroszkowi za zaprojektowanie Coina, bo dzięki jego pomocy wygląda on tak ładnie Quote Link to comment
+Spider Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Nie, to służy tylko do aktywacji na stronie GC. Tracking Number jest na coinie i to jedyny kod który jest potrzebny podczas podróży coina. Quote Link to comment
+lonely_wolf Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Jutro wszystko ureguluje... Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Coiny są już u mnie w domu! Spider, ogromnie podziękowania za zorganizowanie i przeprowadzenie akcji oraz za tak szczegółowe informowanie o postępach. Ile "zabawy" jest z takim przedsięwzięciem, wie tylko ten, kto robił coś podobnego, a ja robiłem, więc tym bardziej doceniam czas jaki na to poświęciłeś. Dobra robota! Quote Link to comment
+woytas Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Oczywiscie - olbrzymie, wielkie dzieki za zorganizowanie i przeprowadzenie calej operacji Quote Link to comment
+elales Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Ja również bardzo dziękuję za całą organizację. Rozumiem, że to niemały był i jeszcze jest wysiłek. Pozdrawiam. Quote Link to comment
+elales Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Tak przy okazji chciałabym zaproponować zorganizowanie jednej wysyłki dla osób z Krakowa i okolic (bliższych i dalszych) i spotkania przy piwie w Krakowie w celu dystrybucji. Oczywiście niezależnie od eventu we Wrocławiu. Czy są chętni? Quote Link to comment
+Spider Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 (edited) Może lepiej nie. Bo ja nie wiem czy to logistycznie ogarnę (co komu ile, kto ile zapłacił). P.S. Pierwsze przesyłki wyszły dzisiaj rano. Po południu będzie druga partia. Po nadaniu przesyłki wysyłam maila do każdego z was z informacją o numerze przesyłki. Edited March 1, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+elales Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 OK, cofam propozycję. Pozdrawiam Quote Link to comment
+Spider Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Poszła kolejna partia przesyłek. Osoby do których wysyłałem dostały potwierdzenie na maila. Kolejna wysyłka jutro rano. Osoby które otrzymają coiny proszone są o informację na maila, że wszystko jest OK. Quote Link to comment
+somloci Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Poszło info do wszystkich osób oprócz somloci, Strombus - tu muszę się dowiedzieć jak wygląda sprawa z przesyłkami międzynarodowymi. Jeśli ktoś z was nie dostał wiadomości ode mnie to proszę o kontakt poprzez profil na GC Czesc Spider, I've contacted Strombus and am waiting for her answer, then will tell you how we plan to get the coins into our hands. Dzieki. Quote Link to comment
+RobertPL Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Dziś po niecałych 24h pracownik poczty polskiej doręczył przesyłkę z GeoCoinami. Na żywo wyglądają jeszcze lepiej. Chciałem podziękować Wszystkim osobom, które przyczyniły się do wykonania pierwszego w całości polskiego geocoina. Quote Link to comment
+xenotime Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Do mnie też właśnie dotarły. Ciężkie, porządne, aż żal je odsyłać w daleką drogę Ja również składam raz jeszcze Wielkie Dziękuję za Wielką Udaną Akcje GC do kwadratu Quote Link to comment
sebastian_ Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Hej, Dziękuję wszystkim którzy przyyczynili się do powstania pierwszego polskiego geocoina. Przede wszystkim Spiderowi. Dopłata już została zaksięgowana na moim rachunku. Zapomniałem o najważniejszym: Coiny zostały wyprodukowane, sprzedawane i wysyłane Wam po kosztach, bez żadnego zysku (Osobom chętnym mogę przesłać skany faktur, cła, podatku itp.) Dlatego też proszę o to by osoby, które zamówiły większą ilość Coinów, nie odsprzedawały ich z zyskiem, tylko sprzedawały je po cenie zakupu tak jak ja to zrobiłem. 100 coinów, no może 99, bo jednego sobie zostawię na pamiątkę, będzie do pobrania z geocoinowego kuferka Sebka. Znajdą się też w ciekawych skrzynkach GC, najlepiej poza granicami kraju, by inni przekonali się, że poszukiwanie plastikowych, śniadanowych pojemników może nieść tyle radości. To takie zwykłe, naturalne i ludzkie. Popzdrawiam ciepło - Sebek Quote Link to comment
+Spider Posted March 3, 2011 Author Share Posted March 3, 2011 Żeby nie robić zamieszania z kodem aktywacyjnym (activation code) to go podaję tutaj na forum. Brzmi on: POLAND Quote Link to comment
+woytas Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 musze sobie zanotowac w bezpiecznym miejscu... Ja narazie czekam na przesylke Quote Link to comment
+ru.beus Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 (edited) emkape, Lonely_Wolf - mam nadzieję, że w nagrodę za te moje 50 skrzyneczek, będę miał szansę jako pierwszy przechwycić w Warszawie tego ślicznego Geocaoina Edited March 3, 2011 by ru.beus Quote Link to comment
+lonely_wolf Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 (edited) rubeus pomysle nad tym, no i musze znalesc godne miejsce najlepiej zeby bylo z 10 nowych skrzynek, zebym mogl sobie ewentualnie wybrac Edited March 3, 2011 by lonely_wolf Quote Link to comment
+ru.beus Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 rubeus pomysle nad tym, no i musze znalesc godne miejsce najlepiej zeby bylo z 10 nowych skrzynek, zebym mogl sobie ewentualnie wybrac uuuuuuu... wysokie progi stawiasz waść :-) Quote Link to comment
+Spider Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Następujące osoby nie dokonały jeszcze płatności: ejohexteam, esem&maliniak, somloci&Strombus, toczygroszek&Hubal71 Proszę powyższe osoby o jak najszybszą płatność i kontakt ze mną celem wysyłki coinów gdyż chciałbym już ten temat zamknąć Do pozostałych osób coiny zostały wysłane lub zostały przygotowane do odbioru osobistego. P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za dobrą i sprawną współpracę podczas realizacji zamówień Quote Link to comment
+kedzik Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za dobrą i sprawną współpracę podczas realizacji zamówień Spider to My powinnismy Tobie dziekowac!! Spisales sie na coina(medal)!! pozdrwaim i doceniam Twoja prace!! Quote Link to comment
zywcu Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Do pozostałych osób coiny zostały wysłane lub zostały przygotowane do odbioru osobistego. P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za dobrą i sprawną współpracę podczas realizacji zamówień Dziś odebrałem osobiście. Coiny są przepiękne, odebrałem ok 11.00 a orgazm nadal przeżywam Spider@ - wielkie dzięki!!!, podziękowania też dla toczygroszka - projekt jest rewelacyjny! Aż nie chce się ich wypuszczać, ja już dwóch się pozbyłem dla kolekcjonerów (jeszcze kilka takich obiecałem) ale szkolenie przeszedłem i coś puszczę. Nawet jeden w Norwegi wystartuje Świetna sprawa, dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to comment
Recommended Posts