Jump to content

Facoin


R.Guszty

Recommended Posts

Szlovák és cseh ládákban lehet találkozni a facoinokkal. Azt már tudom, hogy gyűjteni is lehet, de sajnos a gyártó oldalán csak cseh nyelven van leírás. Aki gyártatott már ilyet leírhatná, hogyan megy ez.

Laczy76!

Tudom, hogy Te már csináltattál ilyet, (van is a Te coinjaidból is a gyűjteményemben) megtennéd, hogy pár mondatban leírod, hogyan működik? Esetlleg a nyelvtudásod okán a rendelésben is tudsz segíteni?

Link to comment

A cseh (CWG) és szlovák (SWG) fakorongokat gravírozással készítik. Az összes ilyen fakorong egy sablon alapjan keszul.

 

vzorekn.jpg

 

- Az elején (első, második ábra) fent van a játékos neve, lent a "GEOCACHING.CZ" vagy "GEOCACHING.SK", közte meg a játékos saját logója.

- A hátulja (harmadik ábra) mindegyiknek ugyanolyan, csak az évszámban és a "CZECH" vagy "SLOVAK" szóban különbözik.

 

Csehországban több, Szlovákiában csak egy cég van aki a készítésével foglalkozik. Ezek listája itt megtalálható: http://www.volny.cz/jpa/paleni.html. A Szlovákiai: http://www.senline.sk/html/swg.htm.

 

Ha valaki szeretne ilyent készíttetni, annak először is CorelDraw-ban kell megrajzolnia a logót (fekete-fehér) és beilleszteni ebbe a sablonba: http://www.senline.sk/obr/sluzby/laser/swg/predna_v9.cdr, beírni a nevét, majd minden szöveget görbékké konvertálni. Ha kell segítség hozzá, segíthetek benne én is.

 

A hátsó oldalra a sablon itt tölthető le: http://www.volny.cz/jpa/files/swg_rub10.cdr

 

Az fakorongok ára a Szlovák oldalon: 50 coin: 0,44 €/darab, 100 coin: 0,35 €/darab, 250 és több coin: 0,30 €/darab. Ehhez még hozzájon a postaköltség: 3,90€ (utánvétellel, de ez Szlovákiába való postázásnál).

 

Ha valami kérdés lenne még ezekkel kapcsolatban, szívesen válaszolok.

Link to comment

Ami érdekelne, hogy hajlandók-e olyan coint csinálni, amin a hátoldalon a CZEH (v. SLOVAK) felirat HUNGARY vagy HUN szerepel, ill. az előlapon lehet-e GEOCACHING.CZ ill. GEOCACHING.SK helyett GEOCACHING.HU vagy GECACHING.COM?

 

Elkesziteni szerintem nem gond, hisz olyant keszitenek, amilyen CDR fajlt kapnak. :ph34r:

 

1. A CZECH-et kicserelni HUNGARIAN-ra nem problema szerintem.

 

2. Kerdes viszont, hogy a GEOCACHING.CZ (.SK) helyett a GEOCACHING.HU legyen-e (es ehhez mit szol az egyesulet) vagy inkabb GEOCACHING.COM. A .HU ugyanis kulon jatek, mig az .SK, .CZ oldalak mind a .COM-hoz kozvetlenul kapcsolodnak. :angry::(:D

 

3. Ami meg felmerul az a GC logojanak felhasznalasa jogi szempontbol. Erre mindenkeppen ra kene kerdezni, ugyanis a cseh es szlovak coinoknal a Groundspeak beleegyezeset adta a logo felhasznalasat korlatlan mennyisegu fakorongra, ami szerintem a magyarnal sem lenne gond. Rakerdezhetek a fakorongok "feltalaloinal", hogy hogy lenne ez magyar fakorongnal.

 

Masik lehetoseg lehetne, hogy a magyar GC logo legyen rajta, de ehhez meg ugye az egyesulet beleegyezese kell, amit lehet hogy meg nehezebb megszerezni mint a com-t. :unsure: Viszont a geocaching.sk-nak is van logoja (lohere) es a .cz-nek is (gyik) megis mindket esetben a .com-os logo van a hatoldalon, ezert talan jobb lenne ha a magyarnal is az szerepelne.

 

Mindenesetre rakerdezek ezekre, hogy egyaltalan mit szolnak hozza, aztan ha valamit megtudok leirom.

Edited by Laczy76
Link to comment

Rakerdeztem azoknal, akik a CWG es SWG-t kitalaltak kb. 5 eve. Hat, mondjuk nem eppen olyan valaszra szamitottam amit kaptam, ugyanis nem szeretnek ha ezek a korongok elterjednenek mashol is, helyette inkabb azt javasoljak, hogy legyenek sajatok (teljesen mas fakorongok) a magyar ladaszoknak. :rolleyes:

 

Azt irtak, hogy ezek a CWG es SWG fakorongok csak a szlovak es cseh kessereknek lettek kitalalva azzal a feltetellel, hogy a minta (letoltheto CDR formatumban), amit feltettek nem lesz semmilyen modon modositva, csak a jatekos neve lesz odairva es a logojaval kibovitve. :) A jovahagyasnal a GC logo felhasznalasahoz az egesz hatoldalt elkuldtek (CZECH WOOD GEOCOIN ill. SLOVAK WOOD GEOCOIN) a Groundspeak-nek es igy kaptak ra engedelyt, tehat az engedely csak a szlovak es cseh fakorongokra vonatkozik azzal a feltetellel, hogy azok nem lesznek modositva, csak a kesser logojaval es a nevevel kiegeszitve az elso oldal.

 

Tehat hogy mi legyen a HU-val, arra azt javasoljak, hogy:

Magyarorszagon legyen sajat, jobb korong-sorozatot. Pl. ot ev tapasztalata utan ok inkabb sajat, direkt erre a celra elkeszitett fakorongokat javasolnak alapanyagnak, nem azt ami az asztalosboltban kaphato mas celra (sok benne a hibas, pl. csomos fakorong). Ezen kivul a hatoldara igy visszamenoleg inkabb a cseh logot tettek volna (gyik), nem a GC.com logojat. Tovabba nem hasznalnanak a neveben "geocoin" szot, mivel sokakat megzavar es azt hiszik, hogy ezek nem cseretargyak, hanem logolhato vandorbogarak (tehat pl. nem javasoljak a "HUNGARIAN WOOD GEOCOIN", hanem inkabb "HUNGARIAN WOOD COIN" vagy mas nevet).

 

Ha valaki Magyarorszagrol azonban megis az SWG vagy CWG sorozatba illot szeretne maganak keszittetni, annak csak azt tudjak javasolni, hogy az SWG vagy CWG sablonjat felhasznalva, de a felhasznalasi szabalyokat betartva keszittessen maganak egyet (tehat pl. nem irhajta at a SLOVAK vagy CZECH szot HUNGARIAN-ra, csak a logojat teheti bele es a nevet irhatja at). :huh:

 

Szemely szerint en jobbam orultem volna, ha beillik a sorozatba a magyar is, de igy ugy latszik ebbol nem lesz semmi. :o Ezek utan csak egy uj, magyar sorozat letrehozasa lehetne a megoldas, sajat, teljesen uj sorozatba illo hatoldallal, es elolappal. :D

Edited by Laczy76
Link to comment

Hát ezt szomorúan hallom. :rolleyes:

No mindegy, majd meglátjuk. A magyar woodcoin létrejöttében nem bízom, akkora érdeklődés nem hiszem, hogy lenne utána.

 

Nem tudom kik ők, de feltételezem nyereségük van belőle.

Ha beszerezzük az engedélyeket lehetséges hogy a gyártást elvállalnák ?

Link to comment

Nem tudom kik ők, de feltételezem nyereségük van belőle.

Ha beszerezzük az engedélyeket lehetséges hogy a gyártást elvállalnák ?

 

Nekik nincs nyereseguk, ok nem is gyartjak, ok hoztak letre az elso ilyen fakorongot, keszitettek egy weboldalt, amely a katalogust is tartalomazza, inteztek el a logo felhasznalasara az engedely es a weboldalukra feltettek a sablont azzal a feltetellel, hogy csak a kesser neve es logoja modosithato benne.

Link to comment

Gyujtheto turista erem. :D A geocachinghez nincs semmi koze, Csehorszagban talaltak ki ezt is, foleg varaknal, kastelyoknal vasarolhato meg az adott varhoz, kastelyhoz tartozo erem. De ahogy latom mar szetterjedt mas orszagokba is, Magyarorszagon is nehany helyen arulnak ilyeneket: http://www.turista-erem.hu/

 

A fenti fenykepen lathato azonban nem valami erdekes helyhez kotheto, hanem evfordulos darab, Napoleon szuletesenek 240. evfordulojara lett kiadva.

Edited by Laczy76
Link to comment

Nemrég érdeklődtem egy ismerősömnél aki gravírozással is foglalkozik, szerinte nem nagy cucc összedobni egy hasonló facoint, ha mem neki kell megterveztetnie a rajzot 1-200 huf-ból ki lehet hozni alacsony darabszámnál is.

 

Bármit vállal ?

Milyen formátum kell neki ?

Milyen cechnológiával csinálja?

Alapanyag kell ?

Link to comment

Ahogy én ismerem bármit vállal :-)

Nagyon nem mélyedtünk bele, de jövőhéten úgy is megyek hozzá, akkor mindenről kifaggatom.

Valami ámítógépvezérelt lézeres cuccal csinálja, az alapanyag mindegy, fém, fa, üveg, műanyag...

Gondolom ha nem 10 darab kell akkor az alapanyagot is szívesen beszerzi.

Link to comment

Az elkeszitest szerintem barmelyik szlovakiai vagy csehorszagi fakorongokat gyarto ceg is vallalja (arakat fentebb irtam, ott is kb. 100-200 Ft kozott jon ki az alapanyaggal egyutt), hisz nekik mindegy mit tesznek a korong egyik es masik oldalara. Persze Magyarorszagon ha lesz ilyen lehetoseg (es nem tul dragan kesziti el), akkor a postakoltseg miatt mindenkeppen jobban megeri.

 

A gond nem is annyira a gyartassal van, mint a sablon es logo jogi felhasznalasaval, hacsak nem sajat, mas dizajn lesz mindket oldalon (azert szerintem jo lenne egyseges minden Mo.-i korongon).

 

Egyebkent plasztikra(ba) sem nez ki rosszul, de az nem annyira elterjedt, mint a fakorong es dragabb is (0,45/EUR - 0,85/EUR darabszamtol fuggoen):

 

gc_sk.jpg

 

SPG_plexi.jpg

 

Nekem azert is tetszik jobban a fa, mert az termeszetes.

 

De az ember ugyis azert van a Foldon, hogy muanyagot gyartson neki (erdemes vegignezni):

http://www.youtube.com/watch?v=8zXo7LKXs3g

 

:rolleyes::anitongue: :anitongue: :anicute::D :D :D :D :D :D B):cool::D :D :D :D

Link to comment

Sziasztok

 

Ez a facoin dolog engem is megmozgatott már egyszer, írtam is tavaly a Laczy76 által megadott kontaktra de válaszra sem méltatott.

Most már értem miért, mert ez csak maguknak lett kitalálva.

 

Tegnap viszont tájfutás után belebotlottam egy ilyen lézergravírozós emberkébe és kértem tőle egy névjegyet:

www.crosswear.hu

 

nem cactus ismerősének akarok keresztbetenni, de ha tényleg lenne pár ember akit érdekelne akkor szerintem belevághatnánk, kérhetnénk árajánlatot innen meg onnan, aztán ugye győzzön a jobb :-)

 

izsolt

Link to comment

Ha nem feltétlenül fából készült jelet akartok magatok után hagyni, akkor esetleg a figyelmetekbe ajánlom az Amerikában divatos ún. PATHTAG-eket.

Ezek fémből készülnek, mint a geoérme, de annál laposabbak. Kb. 2,5 cm az átmérőjük, mint egy 1 eurós és kb. olyan vastagok is mint egy nem túl vastag pénz. Az első felükön egy a megrendelő által tervezett, tetszőleges színezésű ábra, szöveg van. A hátulján egy sorszám és felirat, hogy ez a jószág egy pathtag, nézd meg a pathtag.com-on.

Néha van, aki geocoinként igyekszik használni, de az igazi célja az, hogy aki megtalálja, az megtarthassa, csak jelölje be a honlapon, hogy hol találta, hova vitte haza. A honlapon fenn van minden coin ábrája, az, hogy hány készült belőle, abból eddig hányat jelentettek be és térképen látni lehet, hogy honnan hova kerültek. Van, aki egy cache sorozat teljesítőjének jutalomként küldi. Van, aki a pathtag honlapon keresztül meg kessertalálkozókon vadul csereberél másokkal.

Minden kis pathtagen van egy lyuk, így akár kitűzőként is fel lehet lógatni, az egész kollekciót magunkra aggatva egy találkozóra elhozni. :angry: Vagy, mivel vasötvözet, mágnessel is lehet rögzíteni valahová.

 

Azt hiszem, a legkisebb mennyiség 50 darab, amit csináltatni lehet. 100 dollárért adnak ötvenet. A megrendelő beküldi a tervet, visszaküldik jóváhagyásra, megkritizálhatja az ember, majd legyártják, elküldik. Ez kb. 6 hetet vesz igénybe a megrendelés jóváhagyásától számítva. 15 dollárért postáznák Magyarországra (250 db alatt).

Ha valaki nem ötvenet, hanem százat kér, akkor a második ötven 1 dollár 22 cent/db, ha még többet kér, akkor 90 cent/db. Későbbi utánrendeléskor 1 dollár/db az ár 100 db rendelése esetén.

Ez a honlap:

http://www.pathtags.com/index.php

Link to comment

Nem tudom ti is kaptatok-e e-mail-t,de ha nem akkor itt valami elindult:www.facoin.hu

 

Ezek nem is neznek ki rosszul, sot, a szlovak es cseh fakorongokkal osszehasonlitva 5 mm-re nagyobbak es a weboldalon levo kepek alapjan a fakorong is jobb minosegu fabol keszul. :) Ami viszont negativum, hogy 3x annyiba kerulnek mint a szlovakok, meg nagyobb megredeles eseten is, de nyilvan ez a jobb minusegu fa es a kicsit nagyobb meret miatt van.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...