toczygroszek Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Zainspirowany pewną skrytką, której znalezienie zajęło mi prawie 2 lata chciałbym zaproponować stworzenie czegoś podobnego w Polsce. Wygląda no mniej więcej tak - w każdym województwie znajdują się 2 skrytki - jedna tradycyjna a druga puzzlowa. W każdej tradycyjnej znajduje się jedna z 15 części (np cyfra współrzędnych) potrzebna do odnalezienia tych puzzlowych. I teraz są 2 metody otrzymania współrzędnych do puzzlowej - albo zjeżdżenie całego kraju (metoda hardcorowa dla krajoznawców-masochistów) albo metoda rekomendowana - skontaktowanie się ze znalazcami skrytek tradycyjnych w innych regionach i wymiana informacji. Do tego potrzeba zaangażowaniu kilkunastu ludzi, najlepiej jednej osoby na jedno województwo. Z tymże te osoby miałyby za zadanie jedynie umieścić te skrytki i je serwisować gdy potrzeba, natomiast zalogowane byłyby na jakieś jedno konto - np konto Geocaching Polska albo jakieś specjalne stworzone do tego projektu - może być nawet tak, że każdy będzie miał dostęp do tego konta, gdyby chciał zrobić jakieś zmiany w opisie. Czemu tak a nie na własne konta? Dla tego, że ludzie po jakims czasie przestają się bawić z jakichś powodów i wtedy skrytka jest "martwa", nawet po dokonaniu serwisu nie da się zmienić opisu. To właśnie z tego powodu tej mojej szukałem 2 lata Tamta była akurat międzynowrodowa, ale Polska jest na tyle duża, że taka z województwami będzie dobra, a 16 województw to optymalna liczba. No i teraz szukam chętnych Kiedys juz do kilku osób pisałem na priv, ale stwierdziłem, że nie ma się co czaić no i łatwiej mi tak, niż słać dziesiątki maili. Prosze o zgłoszenia, kto chciałby wziąć udział w tym projekcie i proszę napisać jakimi województwami mógłby się zająć. Preferowane są lokalizacje poza miastem, żeby za łatwo nie zginęły, ale znów nie na jakimś totalnym zadupiu, gdzie nikt nie trafi. Fajnie by było, gdyby rejon był jakoś "reprezentatywny" dla województwa o ile coś takiego można określić. Preferowany w miarę łatwy dojazd, ze spacerem max 30 minut w jedną stronę, bez przeszkód typu konieczność wspinaczki, brodzenia, pływania, nurkowania, podziemi . Żadne skrytki "u pani Jadzi pod ladą" czy inne dodatkowe zadania - tylko GPS i znalezienie. Proszę o zgłoszenia osób chętnych i podanie jakie województwa mogliby założyć i serwisować. Można podać ile się chce, tylko oczywiście takie, żeby się tam bywało regularnie a nie z dobrych chęci. Im więcej podacie możliwości, tym większe szanse, że się Polskę zapełni. Ja mogę założyć w małopolskim, podkarpackim i świętokrzyskim, być może i w lubelskim. Quote Link to comment
+Spider Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Tak jak kiedyś pisałem na maila, jestem chętny na dolnośląskie. Quote Link to comment
+emkapej Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 My mozemy w mazowieckiem. Quote Link to comment
+xenotime Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 ja mogę za miedzą w śląskim Quote Link to comment
+StachoB Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Ponieważ 'jeszcze nie ma' na GC podziału na województwa to dlaczego z góry się ograniczyć na 16 województw. Może by tak lepiej podział według krain geograficznych? Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 19, 2010 Author Share Posted July 19, 2010 Ponieważ 'jeszcze nie ma' na GC podziału na województwa to dlaczego z góry się ograniczyć na 16 województw. Może by tak lepiej podział według krain geograficznych? Jakby to powiedzieć... bo tak! Wchodzisz? Quote Link to comment
meteor2017 Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Coś we wschodnim łódzkim mogę założyć :-) Quote Link to comment
zywcu Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 w opolskim, pomoc deklaruję. Quote Link to comment
+ejohexteam Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Małopolskie oczywiście Quote Link to comment
+Mosznir Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 No ja mogę w Zach Pomie Quote Link to comment
+StachoB Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Jak co to mogę w śląskim. Quote Link to comment
+soolash Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Jeśli naprawdę nie ma do tej pory potencjalnego chętnego w pomorskim, to możesz liczyć na moją skromną osobę... Quote Link to comment
+M&S Team Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 3 osoba z g. Slaska I jeszcze my - woj Slaskie Quote Link to comment
+StachoB Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 3 osoba z g. Slaska I jeszcze my - woj Slaskie To teraz pozostaje znaleźć reprezentatywne miejsce śląska Quote Link to comment
+StachoB Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Zainspirowany pewną skrytką, której znalezienie zajęło mi prawie 2 lata Możesz podać nazwę tego kesza? Wygląda no mniej więcej tak - w każdym województwie znajdują się 2 skrytki - jedna tradycyjna a druga puzzlowa. W każdej tradycyjnej znajduje się jedna z 15 części (np cyfra współrzędnych) potrzebna do odnalezienia tych puzzlowych. Tutaj nie bardzo tego rozumiem. Mamy 16 tradycyjnych i 16 puzzlowych. I w każdej jest coś co jest potrzebne do odnalezienia... właśnie czego? Do tej 1 z 16 puzzlowych (w innym województwie)? Quote Link to comment
IvanhoePL Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Rozumiem że w tradycyjnej skrzynce umieszczonej w województwie X nie będzie informacji potrzebnej do znalezienia skrzynki puzlowej w województwie X, ale co z dodatkową cyfrą skoro koordy składają sie z 14 cyfr? Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Tak jak kiedyś pisałem na maila, jestem chętny na dolnośląskie. Też chętnie dolnośląskie, ale mogę też zahaczyć o lubuskie ... Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 24, 2010 Author Share Posted July 24, 2010 Rozumiem że w tradycyjnej skrzynce umieszczonej w województwie X nie będzie informacji potrzebnej do znalezienia skrzynki puzlowej w województwie X, ale co z dodatkową cyfrą skoro koordy składają sie z 14 cyfr? Ja tam widzę 15, oto przykład: N 49° 55.608 E 020° 49.652 W skrytce tradycyjnej województwa X będzie wzór potrzebny do wyliczenia współrzędnych puzzla w województwie X. Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 24, 2010 Author Share Posted July 24, 2010 Zainspirowany pewną skrytką, której znalezienie zajęło mi prawie 2 lata Możesz podać nazwę tego kesza? Wygląda no mniej więcej tak - w każdym województwie znajdują się 2 skrytki - jedna tradycyjna a druga puzzlowa. W każdej tradycyjnej znajduje się jedna z 15 części (np cyfra współrzędnych) potrzebna do odnalezienia tych puzzlowych. Tutaj nie bardzo tego rozumiem. Mamy 16 tradycyjnych i 16 puzzlowych. I w każdej jest coś co jest potrzebne do odnalezienia... właśnie czego? Do tej 1 z 16 puzzlowych (w innym województwie)? http://www.geocaching.com/bookmarks/view.a...eb-ec897c75239a Nie chcę pisać szczegółów tutaj, niech te "misterki" będą bardziej tajemnicze Wciąż brakuje kilku województw, żeby całość miała sens. Quote Link to comment
IvanhoePL Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 14 cyfr znaczących, jeśliby założyć że województwa znajdują się na terenie Polski:) Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 25, 2010 Author Share Posted July 25, 2010 14 cyfr znaczących, jeśliby założyć że województwa znajdują się na terenie Polski:) W identyczny sposób można wydedukować pierwszą cyfrę dla stopni - ale skąd będziesz wiedział w którym województwie ukryte jest to nieistotne "0" czy pierwsza cyfra stopni? Może będziesz miał szczęście i akurat będzie w tym jednym, którego Ci będzie brakować, a może będzie akurat w tym, które zdobędziesz jako pierwsze? Ostatnia cyfra też nie jest tak istotna, ustawiając ją na "5" mamy raptem kilka/kilkanaście m odchyłu, czasem można kombinować i wyeliminować pewne cyfry widząc, że lądują np na środku jeziora - może się więc nawet tak zdarzyć, że uda się skrytkę odnaleźć mając zaledwie połowę danych. To jak gra w okręty Tak wiec nic się nie martw, pod tym względem wszystko jest obmyślane. Największym problemem jest zebranie ludzi na województwa. Wciąż brakuje wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i przydałoby się lubelskie (bo ja nie wiem kiedy tam będę). Quote Link to comment
+woytas Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Mam skrzynke w wielkopolskim - moze da sie ja wykorzystac do zabawy? Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 26, 2010 Author Share Posted July 26, 2010 Mam skrzynke w wielkopolskim - moze da sie ja wykorzystac do zabawy? Jeśli nie jest jeszcze opublikowana to mozna ją użyć jako finał puzzla, ale i tak trzeba jeszcze druga tradycyjną dać no i problem nie jest w samym założeniu, ale w możliwościach serwisowania. Quote Link to comment
zywcu Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 .... no i problem nie jest w samym założeniu, ale w możliwościach serwisowania. To OT ale sobie pozwalam, dla podniesienia wagi problemu - ja przy zwyczajnych keszach doszedłem do wniosku, że 50 km to dużo..., a przy tak pomyślanym projekcie to serwis powinien być błyskawiczny! Jeśli dojdzie do skutku, pomyślę tak, aby był serwisowalny szybciej niż (dotychczas ), skrzynek publikacja... Quote Link to comment
+Spider Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 (edited) Toczygroszku, fajnie by było gdybyś zrobił zestawienie w jakich województwach są chętni a w jakich brakuje ludzi. Wtedy można by było poszukać lokalnych geocacherów w danym regionie i zabrać się za realizację projektu. Edited July 28, 2010 by SpiderPL Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 Poszukiwani chętni na następujące województwa: - wielkopolskie - kujawsko-pomorskie - warmińsko-mazurskie - podlaskiego - lubelskie Quote Link to comment
+Spider Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Jak już mamy formalnie województwa na GC to może byśmy się zabrali za realizację projektu? Quote Link to comment
toczygroszek Posted September 13, 2010 Author Share Posted September 13, 2010 Ciągle brak chętnych dla 5 województw. Quote Link to comment
KrystianT Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Wielkopolskę z pomocą bratanka mojej żony mógłbym ewentualnie załatwić, ale to byłyby okolice Ostrowa Wielkopolskiego... Quote Link to comment
zywcu Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Umarło, czy działamy dalej? Quote Link to comment
+Spider Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Umarło, czy działamy dalej? Poszukiwani chętni na następujące województwa:- wielkopolskie - kujawsko-pomorskie - warmińsko-mazurskie - podlaskiego - lubelskie Quote Link to comment
Recommended Posts