+RobertPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Proponuję w tym wątku pisać po polsku, żeby nie mieszać w wątku od DarkLord Reviewera. Moim zdaniem reviewer powinien sam być sam zainteresowany ta funkcją. W końcu robi to społecznie, nie można kogoś wytypować i namawiać. Powinien znać język angielski, regulamin i przede wszystkim powinien być neutralny w stosunku do OC. Ja proponuję Elę-elales. Patrząc na stan i jakość skrzynek Eli oraz opisy na GC nadaje się wyśmienicie do tego zadania. Proszę o zdanie Eli. Quote
+Mosznir Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 (edited) Tak z ciekawości, co ma stosunek do OC do pełnienia funkcji reviewiera ;P? Edited April 8, 2010 by Mosznir Quote
+RobertPL Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 Tak z ciekawości, co ma stosunek do OC do pełnienia funkcji reviewiera ;P? Powinien być bezstronny w tych kwestiach, nie powinien faworyzować ani być w opozycji. Nie powinien będąc reviewerem ogryzać się na dawnych animozjach wobec OC. Quote
+TomPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Powinien być bezstronny w tych kwestiach, nie powinien faworyzować ani być w opozycji. Nie powinien będąc reviewerem ogryzać się na dawnych animozjach wobec OC. To słuszne podejście - choćby z punktu widzenia poruszanego kiedyś problemu odległości między skrytkami z różnych systemów. Ale rozszerzyłbym tą neutralność także na inne systemy niż OC. W Polsce poza OC i GC jest ich jeszcze kilka. Wprawdzie to marginalne zjawisko, ale są. Quote
+elales Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 (edited) Bardzo dziękuję za uznanie, ale nie mogę się zgłosić. Natomiast też myślę, że najważniejsze są chęci, więc reviewerem powinien zostać ktoś, to chce to robić. Dobrze byłoby, żeby taka osoba miała doświadczenie w zakładaniu skrzynek, bo to także oznacza doświadczenie w kontaktach z reviewerami, więc daje wyobrażenie, jak takie relacje mogą wyglądać. Gdyby miało być kilku reviewerów, to może dobrze by było, gdyby byli z różnych części Polski, bo wtedy mają szansę docierać do większej liczby skrzynek różnych keszerów. Stosunek do OC nie ma żadnego znaczenia, bo przecież chodzi tylko o ocenę zgodności skrzynki z regulaminem GC. Ja myślę, że Toczygroszek byłby dobry, gdyby zechciał. Edited April 8, 2010 by elales Quote
+Mosznir Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 (edited) Powinien być bezstronny w tych kwestiach, nie powinien faworyzować ani być w opozycji. Nie powinien będąc reviewerem ogryzać się na dawnych animozjach wobec OC. To słuszne podejście - choćby z punktu widzenia poruszanego kiedyś problemu odległości między skrytkami z różnych systemów. Ale rozszerzyłbym tą neutralność także na inne systemy niż OC. W Polsce poza OC i GC jest ich jeszcze kilka. Wprawdzie to marginalne zjawisko, ale są. Sugerujecie że reviewier ma się logować na OC i po stwierdzeniu, ze mój oczekujący na publikacje geokesz jest 20 metrów od openkesza powinien nakazać mi go przesunąć ? Edited April 8, 2010 by Mosznir Quote
+Thathanka Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 powinien być neutralny w stosunku do OC ...oraz Wojska Polskiego, Kościoła Rzymsko-Katolickiego i Kół Gospodyń Wiejskich. W pierwszej chwili też o tym pomyślałem, ale pójście tą drogą to ślepy zaułek. Rewiever powinien znać regulamin, angielski, mieć dostęp do internetu, być uprzejmym lecz stanowczym. Cała reszta być może, ale nie musi. Quote
+TomPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 (edited) Gdyby miało być kilku reviewerów, to może dobrze by było, gdyby byli z różnych części Polski, bo wtedy mają szansę docierać do większej liczby skrzynek różnych keszerów. Rozwiązanie oparte o więcej niż jednego reviewera miałoby też tą zaletę, że gdyby jeden stracił dostęp do sieci, zachorował itp., publikacja skrytek nadal miałaby szansę się odbywać. Sugerujecie że reviewier ma się logować na OC i po stwierdzeniu, ze mój oczekujący na publikacje geokesz jest 20 metrów od openkesza powinien nakazać mi go przesunąć ? Nie, ja miałem na myśli takie podejście, żeby z odległości między skrytkami w różnych systemach (nieważne jakich) nie robić niepotrzebnego problemu. Edited April 8, 2010 by TomPL Quote
+Spider Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Powinien być bezstronny w tych kwestiach, nie powinien faworyzować ani być w opozycji. Nie powinien będąc reviewerem ogryzać się na dawnych animozjach wobec OC. To słuszne podejście - choćby z punktu widzenia poruszanego kiedyś problemu odległości między skrytkami z różnych systemów. Ale rozszerzyłbym tą neutralność także na inne systemy niż OC. W Polsce poza OC i GC jest ich jeszcze kilka. Wprawdzie to marginalne zjawisko, ale są. W regulaminie GC nie ma żadnych wytycznych na temat OC. Tak więc Reviewer nie ma prawa nie zgodzić się na publikację skrytki która jest nawet 5 m od skrytki będącej na OC. Moim zdaniem reviewer właśnie nie powinien mieć nic wspólnego z OC. Quote
+TomPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Moim zdaniem reviewer właśnie nie powinien mieć nic wspólnego z OC. Ani żadnym innym systemem Quote
+StachoB Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Teraz sie okaze, ze nikt nie chce nim byc Czy da zrobic jakis okres probny na okreslony czas, ktory by sprawdzil mozliwosci kandynata. Poniewaz dobrze sie mowi, ale jak przychodzi co doczego to wyzwanie przerosnie mozliwosci. Wedlug mnie to powien miec duuuuzo czasu i siedziec cale dnie na kompie (internet). Bo potem to znowu beda komentarze w stylu: czekam juz godzine i nic P.S. Wybaczcie za brak polskich znakow, ale jeszcze systemu nie skofigurowalem jak nalezy. Quote
+RobertPL Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 Mamy pierwszego kandydata, który jest w stanie się podjąć tej funkcji: Toczygroszek Myślę, że warto zaproponować kogoś z drugiego końca Polski. Jakieś propozycje? Quote
+Spider Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Tak dla przypomnienia: Geocaching.com asks geocachers to become volunteer cache reviewers based on an identified need in the local area. Qualifications include experience level (most volunteers have hidden dozens of caches and found hundreds or thousands), reputation within the local geocaching community, involvement with any local geocaching organizations, demonstrated ability to work with land managers, communications skills, and knowledge of the geocache listing guidelines. The best thing you can do if you'd like to become a cache reviewer is to work on each of the qualifications described above. Then, when you least expect it, you might be asked! Źródło: http://support.Groundspeak.com//index.php?...page&id=101 Quote
toczygroszek Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Dziękuję za zaufanie i wytypowanie mnie, jednak jak czytaliście wypowiedź DarkLorda osoba taka nie może mieć wrogów A tu albo ktoś umieszcza obraźliwy banner pod moim adresem, a to zgłasza, że mój avatar jest obraźliwy(?), a to że rzekomo komus logi wykasowałem - nie wiem co jeszcze, bo tylko tyle do mnie dotarło. A to wyraźnie świadczy, że wiele osób darzy mnie niechęcią. Dla mnie najważniejsze jest, żeby ten polski reviewer wreszcie był. Quote
toczygroszek Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Wedlug mnie to powien miec duuuuzo czasu i siedziec cale dnie na kompie (internet). Bo potem to znowu beda komentarze w stylu: czekam juz godzine i nic Nie. Powinien mieć niesłychaną cierpliwość i stalowe nerwy do wysłuchiwania nieustannych pretensji w stulu "czemu czekam już godzine i nic" Quote
+ejohexteam Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Dziękuję za zaufanie i wytypowanie mnie, jednak jak czytaliście wypowiedź DarkLorda osoba taka nie może mieć wrogów A tu albo ktoś umieszcza obraźliwy banner pod moim adresem, a to zgłasza, że mój avatar jest obraźliwy(?), a to że rzekomo komus logi wykasowałem - nie wiem co jeszcze, bo tylko tyle do mnie dotarło. A to wyraźnie świadczy, że wiele osób darzy mnie niechęcią. Dla mnie najważniejsze jest, żeby ten polski reviewer wreszcie był. Jesteś najbardziej doświadczonym keszerem a i wrogów na GC nie masz.My tez popieramy twoją kandydaturę. A jak się nie zgodziśz to mimo małego doświadczenia sami się zgłosimy hah Quote
+Spider Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Moim zdaniem Toczygroszek ma największą wiedzę na temat Geocachingu. I nie chodzi tu o ilość znalezionych/założonych skrytek tylko o to, że on wszelkie regulaminy zna na pamięć. Do tego ciągle śledzi wszystkie zmiany dlatego jest z każdymi nowościami na bieżąco. Oczywiście inna osoba może tę wiedzę również posiąść ale do tego potrzebne są chęci. W przypadku Toczygroszka praca jako reviewer byłaby o wiele prostsza. A cała ta niemiła sytuacja zaistniała z powodu różnych przemiłych "kolegów" faworyzujących OC... Quote
+Thathanka Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 A cała ta niemiła sytuacja zaistniała z powodu różnych przemiłych "kolegów" faworyzujących OC... Z kłótniami jest jak z tangiem - trzeba dwojga. Quote
+TomPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Moim zdaniem Toczygroszek ma największą wiedzę na temat Geocachingu. Chęci, zapał, cierpliwość... Długo by jeszcze można wymieniać Dodam, że moja przygoda na GC zaczęła się właśnie dzięki Toczygroszkowi i większość posiadanej wiedzy posiadam dzięki niemu. A jak mi się trochę nie chce keszować - zawsze motywuje. Quote
+Spider Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Co innego kłótnie a co innego donosicielstwo, w którym przedstawiane historie nie mają nic wspólnego z rzeczywistością... Quote
+DarkLord Reviewer Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Guys, I have read, what you wrote and I´m afraid, support for toczygroszek is futile - for GS is unacceptable... . Quote
+Thathanka Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Co innego kłótnie a co innego donosicielstwo, w którym przedstawiane historie nie mają nic wspólnego z rzeczywistością... Na szczęście nie jestem w temacie. I niech tak zostanie. Quote
+ejohexteam Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Guys, I have read, what you wrote and I´m afraid, support for toczygroszek is futile - for GS is unacceptable... . Chyba niestety się wyjaśniło A możę by tak wpisać kto ma ochotę być reviewerem ? Quote
+HighlanderPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 A co powiecie na kandydaturę Ted'a? Jest to osoba bardzo zasłużona dla polskiego GC, w końcu co dziesiąta skrytka w Polsce jest jego autorstwa, i chyba nie ma jawnych wrogów? Nie ma setek znalezień na GC ale za to sporo znalazł na OC, wiem że to inny system ale doświadczenie można zdobywać na obu serwisach. Niestety nie wiem gdzie można sprawdzić statystykę znalezień w Polsce - na www.geocaching.org.pl jest tylko statystyka założeń. Tak w ogóle (lekki offtop) przydałoby się dodać więcej statystyk na GC PL szczególnie jak się uda wprowadzić regionalizację można zrobić ciekawe raporty regionalnej aktywności użytkowników (wzorcem OC). Quote
toczygroszek Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Macieju, to nie jest dobry pomysł dyskutować o kandydaturach publicznie. Z resztą DarkLord o to prosił. Najlepiej zgłoś kandydaturę bezpośrednio DarkLordowi. I tak Groundspeak o tym ostatecznie decyduje. Quote
+HighlanderPL Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Toczy, adresujesz uwagę wprost do mnie a chciałbym zauważyć że to nie ja zakładałem ten wątek, i jest to już trzecia kandydatura zgłoszona w jego ramach. Skoro GC ma cały złożony regulamin wyłaniania kandydatów to oddolne zgłaszanie kandydatur do DL wg mnie nie ma sensu, tym bardziej że wcześniej wypadałoby się spytać kandydującego. Lista potencjalnych polskich kandydatów po odjęciu osób "skonfliktowanych" jest wg mnie bardzo krótka i pewnie każda z tych osób jest już rozważana przez GC. A tutaj w otwartym wątku możemy sobie nieformalnie typować i dyskutować - co z w tym złego? Quote
toczygroszek Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Przepraszam, adresuję to do wszystkich. Ja się np. źle czuję z tym, że rozmawiacie o mnie publicznie - niezależnie czy pozytywnie czy negatywnie. Myślę, że nie tylko ja bym się z tym źle czuł. Zgłoście swoje kandydatury do DarkLorda - ja tak zrobiłem. Quote
+Mosznir Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Oj ja tak całkiem bezosobowo żeby nikt źle się nie poczuł ale skoro się zmieniają avatary gdzieniegdzie to już coś wróży ;P Quote
+Spider Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 (edited) Niestety nie wiem gdzie można sprawdzić statystykę znalezień w Polsce - na www.geocaching.org.pl jest tylko statystyka założeń. Tak w ogóle (lekki offtop) przydałoby się dodać więcej statystyk na GC PL szczególnie jak się uda wprowadzić regionalizację można zrobić ciekawe raporty regionalnej aktywności użytkowników (wzorcem OC). Kontynuując OT chciałbym tylko powiedzieć że w końcu już niedługo będzie nowa odsłona strony GC PL i dużo zmian Ale musicie jeszcze chwile poczekać. Prace trwają A co do statystyki to: lista osób posiadających minimum 50 znalezień na terenie Polski (kolejność alfabetyczna): adrtru, aldys, bazyl69, bikocom, bogobig, ejohexteam, elales, emkape, explo997, gumasax, H+, hannesvomberg, ilneptuno, Jikos, kerporak, Krawie, lavinka, M@x, maaaca, Maciej_eS, meteor2017, Mezon, mirkaApepa, naskos z kopanin, nooxes, ochkarol, Renia Team, Risou, Robert_M, shchenka, sm@rt_pl, soolash, soratte, SpiderPL, tboniasty, Thathanka, toczygroszek, Ulyxes&Evasek, unjello, vladoza, Weinbergschnecke Tremmo, woytas Z ciekawostek powiem tylko że najwięcej znalezień w Polsce ma vladoza (Czech) i ma on w Polsce prawie 2 razy więcej znalezień niż kolejna osoba na liście. Edited April 9, 2010 by SpiderPL Quote
+M&S Team Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Podejrzewam ze gdyby "odfiltrować" obcokrajowców to z tej listy zostanie 1/4 ... Quote
+Spider Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Jest jeszcze druga lista ze znalezieniami > 200: http://www.cacherstats.com/Poland1_PL.html ale dotyczy ona całego świata. Quote
+Mosznir Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Podejrzewam ze gdyby "odfiltrować" obcokrajowców to z tej listy zostanie 1/4 ... Przesadzasz 50 % to Polacy, moze więcej Swoją drogą wieki miną zanim znajdę 50tą polską skrzynę porażka Quote
hipul Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 (edited) Moim zdaniem reviewer właśnie nie powinien mieć nic wspólnego z OC. ...ani z Wojskiem Polskim, Kościołem Rzymsko-Katolickim i Kołem Gospodyń Wiejskich. W pierwszej chwili też o tym pomyślałem, ale pójście tą drogą to ślepy zaułek. Rewiever powinien znać regulamin, angielski, mieć dostęp do internetu, być uprzejmym lecz stanowczym. Cała reszta być może, ale nie musi. Są to dwa osobne byty i nie widzę powodu by jeden miał decydować o drugim. Co do wyboru to są też jakieś osoby pochodzące z Polski a mieszkające teraz poza Polską, mające kilkaset znalezień. Tylko nieznane raczej w community bo o forum OC pewnie nawet nie słyszały a to forum na groundspeaku jest dosyć świeże. Edited April 9, 2010 by hipul Quote
+t_e_d Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 A co powiecie na kandydaturę Ted'a? Jest to osoba bardzo zasłużona dla polskiego GC, w końcu co dziesiąta skrytka w Polsce jest jego autorstwa, i chyba nie ma jawnych wrogów? Dziekuje za zaufanie i za te propozycje ale nie podejme sie tego zadania. Z kilku powodow: Po pierwsze - nie jest prawda jokobym nie mial wrogow Po drugie - wiele osob moze mnie zbytnio laczyc z OCPL a to nie byloby wskazane w przypadku osoby majacej pelnic role reviewera na GC. Po trzecie - mam za mala wiedze na temat roznych niuansow dotyczacych regulaminu, rodzaju skrzynek itp. Po czwarte - mam spore plany wakacyjne, pewnie moje liczniki sie mocno zmienia wiec i o wiele mniej czasu na prace jako reviewer Po piate - sadze ze osoba mlodsza bylaby o wiele lepsza Quote
lavinka Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 No to mamy problem. Znaleźć wśród polskich geokeszerów istotę znającą dobrze angielski, mającą sporo wolnego czasu i na dodatek niekłótliwą... to szukanie igły w stogu siana Quote
+Silesian Reviewer Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Witam Na swoim profilu umieściłem trochę przydatnych informacji i linków. Zapraszam: http://www.geocaching.com/profile/?guid=489a621c-d3f8-4134-8f94-10abb4bf5066 Quote
+Silesian Reviewer Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Witam wszystkich serdecznie W dniu dzisiejszym mija dokładnie rok odkąd powierzono mi funkcję recenzenta w Polsce. W ciągu ostatniego roku opublikowałem 863 skrytki, co daje 2,38 skrytki dziennie, z czego 29 skrytek (3,36%) aktualnie jest zarchiwizowanych, a 40 skrytek (4,63%) aktualnie jest nieaktywnych, pozostałe 92% skrytek jest aktywnych. Najwięcej skrytek opublikowałem w woj. mazowieckim (237), małopolskim (114) i dolnośląskim (112). Użytkownikiem, który założył w tym czasie najwięcej skrytek jest ru.beus. Gratulacje! W nagrodę za wkład w rozwój Geocachingu w Polsce otrzymuje on konto premium na miesciąc. Dziękuję wszystkim za bardzo dobrą współpracę podczas procesu recenzji skrytek. Mam również nadzieję, że jesteście zadowoleni z mojej pracy. Quote
toczygroszek Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Gratuluje! Jesteś bardzo dobrym reviewerem. Podziwiam za cierpliwość. Quote
+elales Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Również chcę podziękować. W szczególności za szybkość działania, ale także za współpracę i pomoc przy publikacji keszy. No i jeszcze za cierpliwość w sprawie jednego mojego kesza. Quote
+xenotime Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Ja też składam Ci gorące podziękowania za rok Twojej świetnie wykonanej pracy Taki reviewer to skarb: służy pomocą, radą oraz szybko i skutecznie publikuje skrytki Przesyłam słoneczne pozdrowienia i moc pozytywnych kwarków na kolejny rok rozwijania GC w Polsce! Quote
+soolash Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 To i ja dołączę się do peanów na Twoją cześć. Najszybciej opublikowana moja skrytka - 3 minuty :-), najdłuższe oczekiwanie to chyba ranek następnego dnia. Jak widać, nie można na nic narzekać. Wystarczy stosować się do regulaminu :-) czego wszystkim życzę... Z okazji rocznicy życzę Rewiewiórowi tysiąca łatwych, wartościowych i zgodnych z zasadami keszy. Twoja praca przekłada się na naszą przyjemność. I tak trzymać... Quote
lavinka Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Witam wszystkich serdecznie W dniu dzisiejszym mija dokładnie rok odkąd powierzono mi funkcję recenzenta w Polsce. W ciągu ostatniego roku opublikowałem 863 skrytki, co daje 2,38 skrytki dziennie, z czego 29 skrytek (3,36%) aktualnie jest zarchiwizowanych, a 40 skrytek (4,63%) aktualnie jest nieaktywnych, pozostałe 92% skrytek jest aktywnych. Najwięcej skrytek opublikowałem w woj. mazowieckim (237), małopolskim (114) i dolnośląskim (112). Użytkownikiem, który założył w tym czasie najwięcej skrytek jest ru.beus. Gratulacje! W nagrodę za wkład w rozwój Geocachingu w Polsce otrzymuje on konto premium na miesciąc. Dziękuję wszystkim za bardzo dobrą współpracę podczas procesu recenzji skrytek. Mam również nadzieję, że jesteście zadowoleni z mojej pracy. Rubeus jest teraz mocno urlopowany, niestety w miejscu gdzie przebywa, nawet zasięg telefoniczny jest nikły (tylko na górce, na którą chodzi z psem na spacer), więc smsa z dobrą wieścią pewnie odbierze dopiero wieczorem. BTW wcześniej dał znać, że założył podczas urlopu 2 skrzynki, prawdopodobnie także GC A Tobie życzę kolejnych lat w serwisie i jak najmniej kłopotów z użytkownikami Quote
+ru.beus Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Dziękuję za nagrodę (przetestuję ją w sierpniu) i życzę jak najmniej problemów z użytkownikami (z moją osobą włącznie :-D) i kolejnych setek skrzynek do opublikowania :-D. A propo tego co napisała lavinka - potwierdzam - wkrótce pojawią się moje nowe kesze w okolicy Moszczonowsko-Grójeckiej, a będzie ich 3 sztuki i żadna nie jest związana z przydrożnym krzyżem, czy kapliczką :-DDD. Tym razem oparłem się pokusie założenia kolejnych przy ciekawych kapliczkach, na które natrafiłem podczas urlopowego rowerowania :-D. Co nie znaczy, że nie zapisałem sobie współrzędnych. Quote
Recommended Posts