toczygroszek Posted February 24, 2010 Share Posted February 24, 2010 Podczas eventu w Krakowie padł pomysł zaprojektowania polskiego geocoina. Wprawdzie kiedyś ktoś wypuścił jakiegoś, ale wzór był mało atrakcyjny, orzełek na czerwonym tle. Myślimy raczej o czymś ładniejszym, wielokolorowym. Wstepnie jednak chciałem zapytać kto byłby zainteresowany i mniej więcej na ile sztuk. Trudno mi na dzień dzisiejszy podać koszty - to zależy od wielu czynników, sądzę że to ok 20-30 zł (?). Nie jest to nic zobowiązującego, chodzi tylko o to, czy są zainteresowani, bo minimalna ilość geocoinów do zamowienia to 50 szt. Quote Link to comment
+Spider Posted February 24, 2010 Share Posted February 24, 2010 Sądzę, że chętni na 50 szt. spokojnie się znajdą. Quote Link to comment
nemrodek Posted February 24, 2010 Share Posted February 24, 2010 (edited) ja bym tak do 100 zł spokojnie wydał, zapytam jeszcze kumpla z Austrii EDIT: on tez byłby na kilka chętny Edited February 24, 2010 by nemrodek Quote Link to comment
+elales Posted February 25, 2010 Share Posted February 25, 2010 Ja bym wzięła tak ze 3. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 25, 2010 Author Share Posted February 25, 2010 No dobra. Zakładając, że byliby chętni, to trzeba przygotowac jakiś fajny wzór. Pole do popisu dla kreatywnych Quote Link to comment
+Spider Posted February 25, 2010 Share Posted February 25, 2010 Jak widać chętni są Teraz trzeba się zabrać za wykonanie projektu Geocoina. Jakieś pomysły ? Quote Link to comment
+M&S Team Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 My tez tak na 3-5 reflektujemy Mezon & Set Quote Link to comment
nemrodek Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 nie jestem grafikiem, ale myślę, że na jednej stronie powinien znaleźć się kontur Polski z wpisanym w środku logo gc albo geocaching Polska Quote Link to comment
wallson Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 (edited) Ja myślę że na 3 sztuki bym się pisał Poza tym spróbuję coś pomyśleć na projektem. Kontur polski... myślę, że tak Zastanawiam się nad jakąś podobizną Frycka z okazji jego 200tnych urodzin ??? Mam tylko pytanie... gdzie można znaleźć jakieś wymagania techniczne takiego projektu? Edited February 26, 2010 by wallson Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 26, 2010 Author Share Posted February 26, 2010 Osobiście wolałbym bez wzniosłych patriotycznych symboli a raczej coś sympatycznego. Tu są szczegóły dotyczące produkcji geocoinów: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=116641 Quote Link to comment
+soolash Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 Moje zobowiązanie na 3 sztuki proszę też wziąć pod uwagę. Dobry pomysł, warto dążyć do realizacji. Zdolności plastycznych niestety nie posiadam, więc nie pomogę (ale żyłkę krytycyzmu - jak wszyscy Polacy - mam we krwi . Quote Link to comment
+ejohexteam Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 (edited) Witajcie po dłuższej przerwie Tak jak toczygroszek powiedział jest plan my zobowiązujemy się wykonać ten plan od strony technicznej czyli podejmiemy się produkcji Troszke danych technicznych : wymiar to 50 mm wzór prosimy wykonać na obydwie strony,będzie wykonane jak moneta czyli wypukła Cena nie powinna przekroczyć 20 pln Pozdrawiamy Edited February 27, 2010 by ejohexteam Quote Link to comment
+woytas Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 Woytas tez wezmie moze ze 3 sztuki - tylko niewie po ile bedzie... Quote Link to comment
+Spider Posted March 1, 2010 Share Posted March 1, 2010 Tak sobie pomyślałem że Geocoin mógłby się składać z: - 1 strona: logo Geocaching Polska (ale sam kontur polski z krzyżykiem w środku bez kolorów) (mogę udostępnić wersję wektorową tego logo) - 2 strona: jakiś symbol kojarzony z turystyką w Polsce Ciekawy tekst o projektowaniu turystycznego logo można znaleźć tutaj: http://www.wsth.edu.pl/wydawnictwo/Stasiak1.PDF Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 1, 2010 Author Share Posted March 1, 2010 Kwestia techniczna - coiny, które proponuje Ejohex są tłoczone bez kolorów. Czy taka Wam odpowiada? Bo jeśli wolicie z kolorami, to trzeba poszukać innego źródła ale i tak najpierw potrzebny jest wzór. Quote Link to comment
+woytas Posted March 1, 2010 Share Posted March 1, 2010 ja mysle, ze jak robic to z wypasiorem - kolorowe. W koncu to ma byc pierwszy polski coin. Ale nie bede glosno krzyczal jak nie bedzie kolorowy Quote Link to comment
+elales Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Jednokolorowy też może być ładny, a nawet ładniejszy. W każdym razie ja bym nie walczyła o kolor. Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Ja tez się nie upieram, widziałem ładne niekolorowe geocoiny. Gdzie można by zobaczyć zdjęcia przykładowych Coinów, które proponuje Ejohex ? Warto zobaczyć możliwości, zanim zacznie się projektować. Quote Link to comment
+woytas Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 moimi faworytami sa coiny z farbo fluorescencyjna- po podswietleni daja fajowe efekty. Mialem kilka na stanie i bardzo mi sie podoboaja Quote Link to comment
+ejohexteam Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 (edited) Tutaj jest przykład możliwości Edited March 2, 2010 by ejohexteam Quote Link to comment
+TomPL Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 (edited) Mocne! Bardzo ładnie wykonane - jestem zdecydowany na dwie sztuki polskiego geocoina, bez względu na to co na nim będzie Edited March 2, 2010 by TomPL Quote Link to comment
+formicaPL Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 ja na jedną na pewno też się piszę, na więcej.... zobaczymy od projektu Quote Link to comment
+Maliniak Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 nie ukrywam, że też bym się pisał na takiego geocoin'a będzie to historyczny GC - bo pierwszy będzię - co odo projektu to nie bardzo uzdolniony jestem Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 Nie do końca będzie to pierwszy polski geocoin, bo juz kiedyś ktoś wypuścił, ale tamte pozostawiają wiele do życzenia - z resztą sami zobaczcie: Quote Link to comment
+Maliniak Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 dziękuję za sprostowanie ale chyba autor nie jest zbytnio z Polską związany więc czas na GC prosto z Polski Quote Link to comment
+Spider Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 (edited) Ale ten Geocoin ma fajną ikonkę na stronie GC: http://www.geocaching.com/track/details.aspx?id=992115 BTW. Znalazłem sposób na sprawdzenie ilości wyprodukowanych Coinów danego typu. W przypadku tego polskiego Geocoina jest ich 450 i wiele z nich nie ma właściciela: http://www.geocaching.com/track/search.asp...2b-eb1db1f27aba A sposób jest następujący: 1. Wchodzimy na profil osoby która posiada Coina danego typu. Np. mój profil: http://www.geocaching.com/profile/default....9c-d91fb5f9e862 i przechodzimy na zakładkę Trackables 2. Klikamy na ikonę danego Coina. Np. http://www.geocaching.com/track/search.aspx?tx=cb4db9de-4826-422a-80ea-75cb921f66f6&o=1&uid=e0cd67f3-d537-44aa-8b9c-d91fb5f9e862 Wyświetlony zostanie jeden coin (mój własny) 3. Kasujemy z adresu wszystko co jest po parametrze tx - w powyższym przykładzie: http://www.geocaching.com/track/search.aspx?tx=cb4db9de-4826-422a-80ea-75cb921f66f6 4. Cieszymy się listą wszystkich Geocoinów danego typu. EDIT: Nie wiem czemu ale czasem jest zwracana pusta lista :/ Edited March 3, 2010 by SpiderPL Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 W przypadku tego polskiego Geocoina jest ich 450 i wiele z nich nie ma właściciela: http://www.geocaching.com/track/search.asp...2b-eb1db1f27aba Prawdopodobnie ktoś nabył 450 kodów "na zaś". Quote Link to comment
+Spider Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Prawdopodobnie ktoś nabył 450 kodów "na zaś". Moim zdaniem to raczej chodzi o to, że po wyprodukowaniu danej partii coinów ich numery seryjne muszą być zarejestrowane w bazie na Geocaching.com (tak by można było je aktywować) i właśnie w tym przypadku zostało dodanych do bazy 450 numerów bo prawdopodobnie tyle coinów zostało wyprodukowanych. A to, że część z nich nie ma właściciela wynika z tego, że pewnie nie wszystkie zostały sprzedane. Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Prawdopodobnie ktoś nabył 450 kodów "na zaś". Moim zdaniem to raczej chodzi o to, że po wyprodukowaniu danej partii coinów ich numery seryjne muszą być zarejestrowane w bazie na Geocaching.com (tak by można było je aktywować) i właśnie w tym przypadku zostało dodanych do bazy 450 numerów bo prawdopodobnie tyle coinów zostało wyprodukowanych. A to, że część z nich nie ma właściciela wynika z tego, że pewnie nie wszystkie zostały sprzedane. Z tego co sie zorientowałem to działa tak - robisz projekt, zgłaszasz go do akceptacji i nastepnie wykupujesz taką ilość tracking numerów jaką chcesz. Nikt nie każe Ci udowodnić, ile fizycznie masz coinów. Quote Link to comment
+Spider Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 W sumie to możesz mieć rację. A ile Groundspeak bierze za wykupienie kodów do geocoinów? Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Tu są detale: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=116641 Czyli 1,50$ Dodatkowo można opcjonalnie zaprojekktować sobie ikonkę do serii coinów i wtedy jest to jednorazowa opłata 150$ - więc im więcej coinów tym jedostkowo taniej. Byc może dla tego tam ktoś zamówił 450 sztuk Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Nie do końca będzie to pierwszy polski geocoin, bo juz kiedyś ktoś wypuścił, ale tamte pozostawiają wiele do życzenia Wybitne paskudztwo. O co chodzi z tym "obserwują na geocaching.com" - to jakieś nieudolne tłumaczenie? Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 12, 2010 Author Share Posted March 12, 2010 O co chodzi z tym "obserwują na geocaching.com" - to jakieś nieudolne tłumaczenie? Chyba tak, oryginalnie jest "Trackable at Geocaching.com" Quote Link to comment
+Spider Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Może wykorzystać logo Polskiej Organizacji Turystycznej: http://www.pot.gov.pl/ lub: Oficjalnego portalu promocyjnego Rzeczypospolitej Polskiej http://www.poland.gov.pl/ Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 (edited) Co prawda nie jestem na razie zainteresowany kupowaniem polskiego geocoina (chyba, ze będzie przedstawiała żubra), ale pozwolę sobie skomentować. Drugi projekt pt. "latawiec wyrywający rękę człowiekowi" poza tym, ze jest nieatrakcyjny, ma sens jeśli jest w kolorze, a chyba taki ma nie być. Pierwsze logo jest fajne, ale ze względu na niesymetryczność (długi prawy bok) może nie pasować do okrągłej monety. Wydaje mi się jednak, ze trop jest dobry i warto podeprzeć się polską naturą niż uderzać w ton patriotyczny. Zdecydowanie wolałbym zobaczyć jakąś rzadką roślinę czy zwierzę niż JP2, cycki Dody, Będomin czy inne skarby narodowe. Edited March 16, 2010 by Thathanka Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Wydaje mi się jednak, ze trop jest dobry i warto podeprzeć się polską naturą niż uderzać w ton patriotyczny. Zdecydowanie wolałbym zobaczyć jakąś rzadką roślinę czy zwierzę niż JP2, cycki Dody, Będomin czy inne skarby narodowe. Jestem podobnego zdania. A co do żubra to nie jest to głupi pomysł. Quote Link to comment
+Spider Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Jeśli na geocoinie ma się pojawić zwierzę to raczej powinien to być bocian a nie żubr. A po drugie do skrytek podobno nie można alkoholu wkładać P.S. Inne ważne zwierzęta w Polsce: http://www.linia.com.pl/indeks.php?d=10&w=174&p=00 Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Na tym też było "polskie" zwierzę: Quote Link to comment
wallson Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Jeżeli ma być jakiś zwierz na coinie, to zdecydowanie BOCIEK. 1. Ciepło, sympatycznie... i bardzo się z Polską kojarzy. 2. Od strony graficznej BOCIEK będzie fajnie wyglądał kolorystycznie. Gdyby coś takiego było jak na logosie MTOF... coin byłby naprawdę fajny. Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Ta wierzba z tyłu też swojski klimat nadaje. To już mniej więcej chyba wiemy czego szukamy. Może jakaś "promocja" dla twórcy najciekawszego projektu na zachętę? Quote Link to comment
+Spider Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Ja również jestem za boćkiem lub czymś w stylu logo Polskiej Organizacji Turystycznej. Quote Link to comment
+elales Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Podobają mi się zarówno logo Polskiej Organizacji Turystycznej i to z latawcem, ale faktycznie mogą się nie komponować na monecie. Żubr byłby dobry, gdyby nie to, że za bardzo kojarzy się z jednym bankiem. Wierzba mi się też podoba. Co do bociana mam mieszane uczucia, ale wszystko zależy od projektu. Ale może by tak we florę pójść? Jakieś szarotki czy coś takiego? :-) Quote Link to comment
+woytas Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 a mnie zubr sie podoba- to, ze ktostam z banku se go przywlaszczyl to jego sprawa... Zubr jest z Polski a bank nie koniecznie. Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Żubr byłby dobry, gdyby nie to, że za bardzo kojarzy się z jednym bankiem. Z ze skojarzeniami to jest różnie: nie pomyślałem o banku, póki powyższego nie przeczytałem, a i nadal słabo mi się z nim kojarzy. A uwaga Spidera o wkładaniu alkoholu do skrzynek była dla mnie jak dobry quiz (dodam, że w końcu rozwiązany). Mi bizon kojarzy się z polską naturą, resztkami dawnego czystego świata, a w dalszej kolejności także z Prusami i Indianami. Jak mawiał klasyk, każdy ma takie skojarzenia, na jakie zasługuje. Mi żubr bardzo się podoba, ale (podobnie jak bocian) jest banalny do bólu. Fajniejszy byłby np. bóbr, ale podobają mi się też inne chronione zwierzęta: suseł, puszczyk, morświn czy perkoz. Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 17, 2010 Author Share Posted March 17, 2010 (edited) żubr, bocian czy suseł - każdy ma swoje ulubione zwierzątko i osobiste skojarzenia. W każdym razie mniej więcej już wiemy co by było generalnie mile widziane. Najlepszym sposobem, aby na geocoinie znalazło się to co dana osoba chce, jest aby wykonała konkretny projekt, choćby schematyczny. Może być kolorowy - popytamy wtedy innych producentów jakie byłyby koszty. Edited March 17, 2010 by toczygroszek Quote Link to comment
+woytas Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Moze byc Bociek Byle nie kaczka... Quote Link to comment
lavinka Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 Jeśli o mnie chodzi... to ja chcę Łosia. Quote Link to comment
+ejohexteam Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 Troszke nas nie było w kraju i wypadliśmy z tematu Jak można wiedzieć to stanęło na kolorowym logo czy nasza propozycja może być ? Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 23, 2010 Author Share Posted March 23, 2010 Troszke nas nie było w kraju i wypadliśmy z tematu Jak można wiedzieć to stanęło na kolorowym logo czy nasza propozycja może być ? Stanęło na tym, że ktoś musi zrobić wzór. Jak już będzie i generalnie ludziom sie spodoba to wtedy będziemy się zastanawiać czy kolorowy czy tylko tłoczony. Quote Link to comment
+ejohexteam Posted April 1, 2010 Share Posted April 1, 2010 I co tam słychać w sprawach projektu ? Quote Link to comment
Recommended Posts