+Spider Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Trochę zamotałem Lista jest sortowana malejąco wg znalezienia użytkownika: http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?ul=HighlanderPL Natomiast w kolumnie daty wskazują na ostatnie znalezienie. Dopóki nie klikniesz na sortowanie po tej kolumnie to maż kolejność chronologiczną wg. znalezienia, a jak klikniesz to masz sortowanie wg. ostatniego znalezienia. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Wg mnie wciąż jesteś blisko ale to jest bardziej zamotane. Zauważ że mamy dwa przypadki: 1) Oglądasz własne znalezienia 2) Oglądasz znalezienia innego użytkownika W przypadku (1) wszystko jest w miarę zrozumiałe. W kolumnie na zielono widzisz daty swoich znalezień, i wg nich masz posortowaną listę, wszystko elegancko widać. To czego brakuje to możliwość odwrócenia kolejności sortowania, i brak możliwości powrotu do domyślnego sortowania jak klikniesz inną kolumnę, ale to detale. W przypadku (2) lista jest sortowana wg niewidocznego na tabeli kryterium, jakimi są daty znalezienia przez wskazanego użytkownika Czyli nie wiesz kiedy dany użytkownik znalazł daną skrzynkę (widzisz tylko swoje znalezienie jeśli było i ostatnie znalezienie), możesz się tylko domyślać że podana kolejność jest chronologiczna, ale żeby to sprawdzić trzeba by się przekopywać przez skrzynki. I to jest dla mnie właśnie zagmatwanie - jak widać zrozumienie jak ten ekran działa trochę mi zajęło A prostym rozwiązaniem tego problemu byłoby właśnie dołożenie kolumn "Last found", "Found by user", "Found by you", tak żeby wszystko można było sortować i aby zawsze było widać kryterium sortowania. A w wersji minimum wyciągnięcie innym kolorem daty znalezienia przez użytkownika wskazanego adresem strony. Quote Link to comment
+Spider Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Zgadzam się gdyż masz całkowitą rację Zgłosisz propozycję do Groundspeaka ? Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Znalazłem w feedbacku że ktoś zgłaszał coś podobnego: http://feedback.geocaching.com/forums/75863-report-a-problem/suggestions/1829429-bring-back-date-found-on-someone-s-finds-list?ref=title Dopisałem się tam z moimi uwagami Edited May 19, 2011 by HighlanderPL Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Znowu zmienili tę nową mapę... teraz nie można wyłączyć Personalizacji na mniejszych zoomach - jest obowiązkowa. Czyli nie zobaczysz typów swoich znalezionych lub założonych skrytek. Świetnie Quote Link to comment
+Spider Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Ja z nowej mapy w ogóle nie jestem zadowolony. Wolę wolno działającą starą wersję. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Na nowej mapie wg mnie bardzo niedopracowane są ikony skrzynek (te nowe na dużych skalach) - są mało kontrastowe, spróbujcie np. zauważyć Earthcache'a (biały duszek) na białym terenie googlemaps. Pod względem czytelności ikon na mapie "kafelkowo-warstwowej" jednak liderem pozostaje pewien polski serwis - tym większe uznanie dla Rushcore'a, który w całości ją opracował graficznie i programistycznie. Z map klasycznych najlepiej spisuje się mapa GC PL by Spider, ma świetne opcje filtrowania, brakuje w niej niestety trybu pełnoekranowego i możliwości wyświetlenia skrytek na mniejszych zoomach. Chyba serwisowi nic by się nie stało wydajnościowo gdyby udostępnić wyświetlanie chociaż jeden poziom wyżej - na Pomorzu mapa i tak jest pustawa. Quote Link to comment
+Spider Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 (edited) Aktualnie: Geocaching.com is temporarily down for maintenance. We apologize for any inconvenience that this might cause. Będzie kilka zmian (np. rozdzielenie Europy oraz Azji w statystykach) oraz trochę poprawek (mam nadzieję że poprawią problemy z opisami). Więcej: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=274780 Edited May 24, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+bacza Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 Aktualnie: Geocaching.com is temporarily down for maintenance. We apologize for any inconvenience that this might cause. Będzie kilka zmian (np. rozdzielenie Europy oraz Azji w statystykach) szkoda.. to bylo naprawde przebojowe ;> oraz trochę poprawek (mam nadzieję że poprawią problemy z opisami). mogly by w koncu zaczac dzialac filtry znalezionych/swoich skrzynek na starej mapie.. czasami odnosze wrazenie, ze nikt tego nie testuje przed wdrozeniem, jak mozna przepuszczac takie bledy w tak podstawowej funkcjonalnosci.. Quote Link to comment
nemrodek Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 filtry na starej mapie już działały od jakiegoś czasu w tych nowych mapach w statystykach o niebo lepiej, ale trochę ucięli Skandynawię Quote Link to comment
+Spider Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 (edited) filtry na starej mapie już działały od jakiegoś czasu Nie do końca działają bo w przypadku gdy zaznaczy się "Hide My Finds" lub "Hide My Caches" i przesunie mapę to filtry te nie działają. Trzeba wtedy odznaczyć i ponownie zaznaczyć te opcje -> Personalization disappears on old map when panning Dodali jedną dobrą opcję: Dropping a Trackable when editing a log is available as an option once again. Czyli nie trzeba już dodawać komentarza w przypadku gdy zapomni się wrzucić TB do skrytki, tylko wystarczy wejść w edycję logu znalezienia. A opisy skrytek jak się rozjeżdżały tak się rozjeżdżają Edited May 25, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 w tych nowych mapach w statystykach o niebo lepiej, ale trochę ucięli Skandynawię Europa - jest super. Tylko nie wiem czemu jako mapę Azji użyli mapy całego świata (wygląda identycznie). Na szczęście mam skrytki znalezione w Chinach więc kraj widzę Quote Link to comment
+Spider Posted June 9, 2011 Share Posted June 9, 2011 (edited) Dzisiejsze zmiany: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=275795 Highlander, to chyba zmiana na której Ci zależało: The "Last Found" column when viewing a user's found caches will now correctly display the date that user found the cache Edited June 9, 2011 by SpiderPL Quote Link to comment
+bacza Posted June 9, 2011 Share Posted June 9, 2011 Dzisiejsze zmiany: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=275795 o, zaczely z powrotem prawidlowo dzialac filtry Hide My Finds/Geocaches na starej mapie! jestem w ciezkim szoku Quote Link to comment
+Spider Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Geocaching.com site update June 28th Quote Link to comment
+bacza Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Geocaching.com site update June 28th lista fixow imponujaca.. szkoda, ze nie poprawili tego denerwujacego efektu klikania w niewidoczne kesze na beta mapie.. Quote Link to comment
+Spider Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Geocaching.com will be going offline temporarily for a site update on Tuesday, August 02, 2011 at approximately 11am PDT (GMT -7). We apologize for any inconvenience this may cause. Quote Link to comment
+Spider Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Geocaching.com site update August 2nd 2011 Z ciekawych zmian: 1) Nowe atrybuty Tree Climbing Seasonal Access Tourist Friendly Front Yard (Private Residence) Teamwork Required 2) Możliwość zdefiniowania 15 atrybutów (do tej porty było 10). Quote Link to comment
+t_e_d Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Front Yard (Private Residence) Jak nalezy interpretowac ten atrybut ? Quote Link to comment
+ru.beus Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Eee.. chyba ostrzeżenie, ze jest mocno na widoku, tuż przy terenie prywatnym ? Albo na terenie prywatnym za zgodą właściciela terenu ? Quote Link to comment
+Spider Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Chodzi o to, że skrytka umieszczona jest na terenie prywatnym za zgodą właściciela. Więcej: Front yard (private residence) attribute Quote Link to comment
nemrodek Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 ale ten Tree climbing to taki mocno podpowiadający atrybut Quote Link to comment
+Spider Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Nikt nie każe go używać Quote Link to comment
+t_e_d Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 ale ten Tree climbing to taki mocno podpowiadający atrybut Dlaczego Tree climbing a nie po prostu Climbing - jak np w tej skrzynce: http://coord.info/GC29H97 taki atrybut "climbing gear" juz jest W opisie tez przypominaja, ze: You should use climbing equipment, rope ~ 15m, loops - 2 pcs. 80-100cm., carabiners, etc., AND one cable fixer (20cm) for attach the cache!!! Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 ale ten Tree climbing to taki mocno podpowiadający atrybut Dlaczego Tree climbing a nie po prostu Climbing - jak np w tej skrzynce: http://coord.info/GC29H97 taki atrybut "climbing gear" juz jest W opisie tez przypominaja, ze: You should use climbing equipment, rope ~ 15m, loops - 2 pcs. 80-100cm., carabiners, etc., AND one cable fixer (20cm) for attach the cache!!! Poczytaj feedback i lamenty setek geocacherów błagających o ten atrybut i ich spytaj po co im to. Quote Link to comment
+Spider Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Dzisiejsze zmiany: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=280337 Główna zmiana: wprowadzenie "wirtuali". Quote Link to comment
+keymanPL Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Dzisiejsze zmiany: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=280337 Główna zmiana: wprowadzenie "wirtuali". Właśnie widziałem... Widziałem też wielki bunt na facebooku i nie tylko, że "challenge" nie powinno być liczone do znalezień. Niby jest podział na koncie użytkownika, ale do ogólnych statsów jest liczone wszystko. Mam nadzieję że to zmienią gdyż serwis mocno na tym traci A tu jeden z najnowszych challengy http://coord.info/CXE4 "Write an e-mail addressed to appeals@Groundspeak.com telling them that challenges suck" Quote Link to comment
+t_e_d Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 A tu jeden z najnowszych challengy http://coord.info/CXE4 "Write an e-mail addressed to appeals@Groundspeak.com telling them that challenges suck" Cenzura juz dziala This Challenge has been archived and is no longer available. .... cos mi to przypomina Quote Link to comment
+Spider Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Niby jest podział na koncie użytkownika, ale do ogólnych statsów jest liczone wszystko. Mam nadzieję że to zmienią gdyż serwis mocno na tym traci Nie jest tak do końca. W profilu na głównej zakładce jest osobno, w statbarze są tylko skrytki liczone, tylko w profilu w zakładce geocaches są dodawane do całości. Quote Link to comment
+Mosznir Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Straszny syf:) najgorsze jest to, że pewnie ta miła funkcjonalnośc zostanie na stałe ;/. To już lepsze były 'tradycyjne' stare virtuale widoczne na mapie, niż wyzwania typu 'znajdz jakikolwiek kesz' i inne które można z miejsca wklepać już dziś wieczorem. Zaliczyłem sobie testowo jednego. Niestety wykasowanie loga, nie usuwa challange ze statów i sobie narobiłem bigosu w profilu , ja się w to bawić nie zamierzam. Dobrze chociaż, że nie pałetają się po mapie skrzynek . Quote Link to comment
+bacza Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Straszny syf:) najgorsze jest to, że pewnie ta miła funkcjonalnośc zostanie na stałe ;/. To już lepsze były 'tradycyjne' stare virtuale widoczne na mapie, niż wyzwania typu 'znajdz jakikolwiek kesz' i inne które można z miejsca wklepać już dziś wieczorem. Zaliczyłem sobie testowo jednego. Niestety wykasowanie loga, nie usuwa challange ze statów i sobie narobiłem bigosu w profilu , ja się w to bawić nie zamierzam. Dobrze chociaż, że nie pałetają się po mapie skrzynek . spoko, jesli na fejsie faktycznie jest taki lament, to za chwile bedzie jeszcze jedna "przerwa w programie" i beda czelendze w osobnych statystykach, kwestia czasu Quote Link to comment
+Mosznir Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Straszny syf:) najgorsze jest to, że pewnie ta miła funkcjonalnośc zostanie na stałe ;/. To już lepsze były 'tradycyjne' stare virtuale widoczne na mapie, niż wyzwania typu 'znajdz jakikolwiek kesz' i inne które można z miejsca wklepać już dziś wieczorem. Zaliczyłem sobie testowo jednego. Niestety wykasowanie loga, nie usuwa challange ze statów i sobie narobiłem bigosu w profilu , ja się w to bawić nie zamierzam. Dobrze chociaż, że nie pałetają się po mapie skrzynek . spoko, jesli na fejsie faktycznie jest taki lament, to za chwile bedzie jeszcze jedna "przerwa w programie" i beda czelendze w osobnych statystykach, kwestia czasu Jeszcze nie widziałem, żeby jakikolwiek duży serwis ugiął się po takim lamencie, prędzej papież przyzna się do błędu . Quote Link to comment
+keymanPL Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Poza nowym wirtualo-wyzwaniem odkryłem bolesną zmianę w wyświetlaniu logów. Teraz przy każdym wpisie jest avatar znalazcy - trochę to niszczy przejrzystość wpisów. Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 19, 2011 Author Share Posted August 19, 2011 W sumie jest tak, że Ci co chcieli wirtuale to je mają, a ci co ich nie chcieli, nie są drażnieni ikonką na mapie. Quote Link to comment
+Spider Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Challenges to nic w przypadku innej nowej funkcjonalności: zobaczcie daty logów - to dopiero jest hardcore ! W logach jest: "about 2 days ago", "about 26 days ago" i tu da się jeszcze obliczyć datę, ale w przypadku logów starszych niż miesiąc jest "about a month ago", "about 2 months ago" ... "about a year ago". Przecież to jest masakra! Przez to się nie da ustalić czy np. 3 ostatnie DNFy zostały dodane przez grupę poszukiwaczy jednego dnia i można nie przejmować się tymi DNFam i czy też w różnych dniach. Domyślam się, że GS usunął datę logów by programy parsujące stronę miały problem... Dla mnie ta zmiana to jest totalnie bezsensowna... Quote Link to comment
+formicaPL Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Jak wejdziesz w konkretny log, to jest data dokładna (jeszcze ), ale jest to mało wygodne... Beznadzieja, ciekawe ile jeszcze takich usprawnień wprowadzą... Quote Link to comment
+Thathanka Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Zawsze bylem przeciwnikiem wirtuali, ale tylko krowa nie zmienia pogladow. Mi czelendze sie podobaja, a bardziej ich idea i bede sie w nie bawic. Nie bawi mnie calowanie zaby czy fotografowanie puszek piwa, ale pojawiaja sie zadania bardziej ambitne i ciekawsze - zamierzam wlasnie z nich korzystac. Juz jest kilka, ktore sa bardzo podobne do puzzli, jedynie bez pojemnikow. Gdy zobaczylem to pierwszy raz bylem zdegustowany, ale z kazda godzina pojawiaja sie ciekawe propozycje, ktore jedynie trzeba odsiac od smieci, a smieci sa nieuniknione przy braku reviewera. W kazdym razie nie zamierzam wylewc dziecka z kapiela. Quote Link to comment
+Spider Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Na feedbacku jest już odpowiedni temat: Bring log date back, please - patrząc po ilości głosów stwierdzam, że zainteresowanie jest duże Kolejna prośba dotycząca logów Remove avatars from cache logs Inne ciekawe tematy: keep challenges separated from geocaching Handle challenges like benchmarks Add checkbox: "I dont want to play challenges" to my personal profiles Don't make completions the same as finds. Widać że ludzie nie są zadowoleni z "Wyzwań" Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 I tyle jeśli chodzi o nadzieję na sensowne przywrócenie wirtuali. Najnowsze zmiany to dla mnie porażka. Szczególnie zmiany w listach logów. Widzę że GS usilnie się stara mnie zniechęcić do odnawiania pełnego członkostwa. Quote Link to comment
+formicaPL Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Trzy sprawy: Jeżeli ktoś używa firefoxa, to avatary można sobie wyciąć AdBlockiem: geocaching.com#p(class=logOwnerAvatar) Na ogólnym forum wyczytałam, że prawdopodobnie wrócą stare daty - z tego bym się cieszyła. Co do wyzwań - mogą być, chociaż nie umiem jeszcze chyba ich szukać, bo prawie żadnych nie znalazłam, oprócz tych 4 (kiss the frog, itd.) Mogłyby się nazywać inaczej, bo będą się mylić z challenge caches, ale to szczegół. Jedno co bym chciała żeby udało się przeforsować, to rozdzielenie ich od znalezień - denerwuje mnie ten napis w profilu: 413 Found/Completed. Jeżeli rozdzielą i nie będzie się sumowało, to pewnie się zacznę do nich zgłaszać Quote Link to comment
lavinka Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 No co Wy, fantastyczne są avatary! Nareszcie widzę, kto loguje moje skrzynki Quote Link to comment
+Spider Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 Daty w logach wyświetlaja się już po staremu Quote Link to comment
lavinka Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Nie działa mi logowanie, na kilku przeglądarkach, raz że mnie samo wylogowało, dwa że wiesza się strona. Nie to,że złe hasło, po prostu nie jestem w stanie wejść na stronę z poziomu zalogowania. Ot strona wisi i wisi... Quote Link to comment
+Spider Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Niestety po wprowadzeniu wyzwań oraz avatarów w logach strona leży. Avatary już wyłączono ale na niewiele to się zdało bo w dalszym ciągu strona działa bardzo wolno. Quote Link to comment
zywcu Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 "wolno" to mało powiedziane Quote Link to comment
+bacza Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 spoko, jesli na fejsie faktycznie jest taki lament, to za chwile bedzie jeszcze jedna "przerwa w programie" i beda czelendze w osobnych statystykach, kwestia czasu Jeszcze nie widziałem, żeby jakikolwiek duży serwis ugiął się po takim lamencie, prędzej papież przyzna się do błędu . no to spojrz teraz, wyglada na to, ze papiez jednak nie zdazyl Quote Link to comment
+Spider Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 No, fajnie że to wywalili ze statystyk. Aż zrobiłem jednego Challenge'a by sprawdzić jak to wygląda w statystykach i jedyne miejsce gdzie są one wyszczególnione to zakładka (Geocaches) w publicznym profilu - ale i tak się tam one nie liczą do całkowitej sumy A w logach znów zrobiło się kolorowo bo wróciły Avatary. Quote Link to comment
+formicaPL Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 A w logach znów zrobiło się kolorowo bo wróciły Avatary. Wróciły, ale wydaje mi się, że są trochę mniejsze niż poprzednio. W tym rozmiarze jakoś mniej przeszkadzają, łatwiej mi się będzie przyzwyczaić (tylko gdyby ten domyślny nie był taki smętny ) Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Wróciły, ale wydaje mi się, że są trochę mniejsze niż poprzednio. W tym rozmiarze jakoś mniej przeszkadzają, łatwiej mi się będzie przyzwyczaić (tylko gdyby ten domyślny nie był taki smętny ) Wytnij je sobie AdBlockiem "http://www.geocaching.com/images/default_avatar.jpg" Jak ktoś nie lubi avatarów w ogóle może je wywalić również AdBlockiem: "http://img.geocaching.com/user/avatar/*.jpg" Od razu logi mniej zajmują na wysokość ekranu. Quote Link to comment
Recommended Posts