+Spider Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 (edited) W innym temacie została rozpoczęta dyskusja na temat Wherigo. Wszystkich, którzy chcieliby założyć taką skrytkę polecam zapoznanie się ze stroną: http://www.Wherigo.com/ 1. Na stronie logujemy się kontem z Geocaching.com 2. Aby utworzyć lub uruchomić Wherigo potrzebny jest program Wherigo Builder. Dzięki niemu możemy potestować w domu działanie Wherigo. Tutorial: http://www.Wherigo.com/builder/default.aspx 3. W terenie będziemy potrzebować GPSa Garmin nowej generacji (Colorado/Dakota/Oregon) lub Pocketa z Windows Mobile - dla Windows Mobile jest aplikacja Wherigo Player. Tutorial: http://www.Wherigo.com/player/default.aspx 4. Wherigo można również wykorzystać do innych celów - np. zrobić instrukcję na odbrionik GPS -> przykładowe aplikacje nie mające nic wspólnego z Geocachingiem -> http://stc.org.pl/Wherigo/ Edit: Musiałem przerobić link do strony Ted'a bo forum GC próbuje być inteligentne i zamienia słowo Wherigo pisane z małej litery na pierwszą dużą przez co niektóre linki przestają działać... Edited February 17, 2010 by SpiderPL Quote Link to comment
+TomPL Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 Świetny post Spider! Nie wiedziałem, że można zrobić coś takiego jak instrukcja. Biorę się za czytanie tutoriali Quote Link to comment
nemrodek Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 do stworzenia Wherigo konieczne jest tez przeczytanie forum na temat budowania cartridga. Ja np dowiedziałem się z forum, że niektóre komendy nie działają na Garminach a jedynie PCPocket. Quote Link to comment
+t_e_d Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Edit: Musiałem przerobić link do strony Ted'a bo forum GC próbuje być inteligentne i zamienia słowo Wherigo pisane z małej litery na pierwszą dużą przez co niektóre linki przestają działać... Juz sa dwa katalogi - jeden pisany z malej literki, drugi z duzej Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Wherigo fajna rzecz, choć tylko jedna taką znalazłem - dzięki Nemrodkowi. Na dzień dzisiejszy to jednak dla mnie, jako posiadacza visty, nieco błędne koło. Mało ich jest w okolicy, a w Polsce ani jednego, nie widzę więc specjalnie sensu kupować sprzęt z tego powodu. Z drugiej strony brak sprzętu powoduje, że specjalnie sie za Wherigo rozglądam, nie mówiąc o ich tworzeniu. Ale z pewnością każde kolejne Wherigo w okolicy będzie motywacją do zmiany tego stanu rzeczy. Czekam zatem z niecierpliwością Nemrodku na pierwsze polskie Wherigo. Przy okazji mam pytanie - czy przy konstruowaniu Wherigo jest możliwe zdefiniowanie kilku wersji językowych? Quote Link to comment
nemrodek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 (edited) widziałem dwa rozwiązania wielu wersji językowych (dokładniej mówiąc dwóch) pierwsza to zbudowanie jednego cartridga zawierającego dwie równoległe ścieżki w dwóch różnych językach - i wtedy pierwszy krok jaki robisz to wybór języka druga to zrobienie osobnego cartridga dla każdej wersji językowej - i wtedy na stronie Wherigo jest to całkowicie osobny cartridge i na strinie cache'a podajesz odpowiedni link jeślibym robiłe dwie wersje językowe to raczej bym skorzystał z drugiej opcji, gdyż wydaje się mniej pracochłonna i nie komplikuje zbytnio cartridge'a (ten co miał dwie wersje w jednym był bardzo prosty). Minusem jest, że wtedy na stronie Wherigo każdemu licza się osobno statystyki (ale nie jest to raczej zbyt wielki minus) Edited February 18, 2010 by nemrodek Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 A co trzeba zrobić, żeby zalogować znalezienie na stronie Wherigo? Np. jak mam zalogować tą, co razem kiedyś znaleźliśmy? Quote Link to comment
+Spider Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 http://www.Wherigo.com/cartridge/details.a...c5-62ebd874cf7b Po lewej stronie masz "Post a log entry" i następnie wybierasz "Played" Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Jak próbuję wpisać log to mi wyskakuje komunikat o błędzie. Czy nie muszę do tego mieć jakiegoś kodu z końca gry? Quote Link to comment
nemrodek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 (edited) dokładnie - są dwie opcje albo wpisujesz kod (ten który znaleźliśmy w cachu) albo wgrywasz zapisaną grę (plik *.gws). Ja niestety nie mam już ani jednego ani drugiego a logujesz znalezienie poprzez przycisk "unlock" Edited February 18, 2010 by nemrodek Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 to se powpisywałem Quote Link to comment
nemrodek Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 jednak znalazłem - poszłon na priv Quote Link to comment
Recommended Posts