Jump to content

Geocaching -> Aplikacje

Spider

Recommended Posts

Posted (edited)

Bywa ;) Ted, lepiej napisz co tam na Węgrzech (najlepiej w odpowiednim wątku) i jak event bo widzę że szalejesz u naszych kolegów ;)

Edited by SpiderPL
Posted

Mam Nokię 5230 którą urzywam od czasu do czasu jako modem do Aero2, w międzyczasie leży sobie i się kurzy. Jako że posiada wbudowany GPS, pomyślałem że można by ją jakoś przystosować do keszowania i tu moje pytanie, ktoś wie jak (i czy się da) w Trekbuddy włączyć mapę i kesze ładujące się 'live' ? Była by to taka opcja dla leniwych ;) bez ładowania wybranych kawałków map... czy zbioru keszy. Jakieś wtyczki ponoć do TB da się dołączyć, ale jeszcze się nie ogarnołem za bardzo.

Posted (edited)

seab - zajrzyj sobie na forum Trekbuddy do sekcji 'polskiej' - tam jest wątek poświęcony właśnie opcji wyświetlania pozycji 'live'.

A i popatrz sobie na geocaching.cz

Edited by ru.beus
Posted (edited)

I jeszcze jedna ciekawa aplikacja - tym razem zwykła java na zwykłe telefony. Niestety po czesku :-(

http://code.google.com/p/handygeocaching/

Ugh. Jakbym miał za mało roboty... wrrrrr. Przetłumaczac?

A jakże :-) Ma PL i EN. Zrób geokeszerom prezent na nowy rok :-)))

A na serio. Kolegę CzechaNJ o pomoc w tłumaczeniu 'na żywo' można poprosić, aby człowiek wiedział co klika :-)

Edited by ru.beus
Posted

Szukam i szukam, ale sam już nie wiem. Zacząłem swoją przygodę z geocachingiem i póki co nie chcę wydawać pieniędzy na jakiegoś GPSa, więc poszukuję jakiegoś dobrego oprogramowania chodzącego na Symbianie Belle tak żeby korzystać z Noki E7-00. Może coś polecicie ? Jak szukałem w necie to znajdowałem głównie oprogramowanie pod Apple i Androida.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie od bardziej doświadczonych forumowiczów.

Posted

Miło, choć cena dalej zbójecka. Mogliby chociaż apkę do Premium dorzucać... bad_boy_animated.gif

A propos polskich wersji popularnych programów do GC: kilka dni temu pojawiło się kilka nowych tekstów do przetłumaczenia w geocaching4locus. Przetłumaczyłem je, ale przydałoby się, aby ktoś je zweryfikował i w końcu podciągnął status tłumaczenia do 100%. Wystarczy potwierdzić istniejące tłumaczenia lub zaproponować swoje...

Zapraszam: http://www.getlocalization.com/Geocaching4Locus/

PS. Jak ktoś ma lepsze propozycje do mojej "Mapa na żywo" chętnie porozmawiam na ten temat na prv lub w osobnym wątku... laughing.gif

Posted (edited)

Dodatkowo w nowościach jest:

"Możliwość osiągnięcia statusu super gwiazdy poprzez ulepszenie członkostwa do Premium przez aplikację"

Co to oznacza?

Możesz kupić konto premium przez aplikację, a nie przez stronę.

Edited by Tomal_C
Posted

Nie mam pojęcia, ale po angielsku nazywa się to:

"Achieve geocaching superstar status by upgrading to Geocaching Premium within the app"

Każda gwiazda kiedyś zgaśnie :-). Luzik...

Posted

Mam windows phone- używam aplikacji "geocaching live:"- polecam. Mam jednak problem z wyszukaniem aplikacji do której mogę wpisać kordy. Proszę o info i instrukcję obsługi:) Wgrałam "gps satellite", ale nie wiem jak kordy wpisywać... uciekają mi przez to wszystkie multikesze...

Posted

Hmm gdybyś miała premium geocaching live świetnie wspiera kesze typu multi i zagadkowe. Możesz spróbować jeszcze maaloo geocaching (świetna aplikacja bo można zgrać mapę do pamięci telefonu) lub geocaching plus. Może one dadzą radę.

Posted

mam telefon LG swift z androidem.

problem mam taki ze poszukuje softu co by działał offline, gdyz nie mam zadnego pakietu internetowego:(

czytalem wczesniej o c:geo co potrafi sobie sciaganac dane na pamiec telefonu i potem dziala offline na tym co ma. cos takiego tylko ze + gps by sie przydalo.

O ile GPS moze dzialac bez netu:(

z góry dzieki za pomoc

Posted (edited)

Nie wiem jak c:geo ale Locus bardzo ładnie działa w trybie offline, możesz wciągnąć pocket query albo zaciągnąć punkty za pomocą geocaching addon (dodatkowa apka do Locusa).

Tylko jak wciągasz pocket query, to nie będziesz miał obrazków. Jak zaciągasz z geocaching addon, i nie zaznaczysz żeby pobierał szczegóły, to będzie je pobierał przy otwarciu opisów. W obu przypadkach obrazki będą zaciągnięte 'na żądanie', z tym że potem wylądują w cache i będą dostępne offline. Mapy wystarczy raz 'obejrzeć' i będą dostępne offline (ale dla każdego powiększenia mapa jest zaciągana osobno).

GPS działa całkowicie niezależnie od netu.

To co jest fajne w Locusie, to to że możesz mieć wiele zbiorów punktów, możesz je eksportować i importować do woli, oraz aktywować i deaktywować w programie na poziomie całego zbioru.

Edited by GeoLog81
Posted

GPS działa offline bo odbiera tylko sygnały z satelit.

C:geo może zapisać wyszukane skrytki do pliku gpx ( prawy przycisk telefonu -> zarządzaj -> eksport ->GPX)

Pliki gpx można potem użyć jako dane wejściowe do locus lub trekbuddy a te mogą doskonale działać offline ( mapy Open Street Map, UMP-PCPL, lub nawet dedykowane mapy turystyczne,nawigacja, etc).

C:geo też chyba może działać 100% offline ale to raczej żeby dojść 100 metrów od parkingu.

Posted

GPS działa offline bo odbiera tylko sygnały z satelit.

Mała uwaga: tak, sam GPS/Glonass do wyznaczenia pozycji nie wymaga dostępu do internetu, ale telefony przeważnie posiłkują się A-GPS oraz (pośrednio wifi) do szybszego "złapania fix-a". Czyli jeśli wyłączysz transmisję danych w telefonie, pierwsze ustalenie pozycji będzie trwało nieco dłużej.

No i oczywiście w drugą stronę: jeśli nie wyłączysz AGPS, to telefon może inicjować pobieranie danych nawet jeśli nie będziesz korzystać z przeglądarki www, klienta poczty czy innych...

Więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/AGPS

Posted

Mam pytanko, bo chciałbym się zacząć bawić w to wszystko z Wami ;) i zacznę oczywiście od telefonu z Androidem.

Czy na początek polecacie coś innego niż oficjalny Geocaching Intro ?

W tej appce włączając mapke, widze zarejestrowane cache w okolicy, czy inne programy też tak działają ?

Czy bardziej używacie ich jako typowego GPS ?

Posted (edited)

Mam pytanko, bo chciałbym się zacząć bawić w to wszystko z Wami ;) i zacznę oczywiście od telefonu z Androidem.

W tej appce włączając mapke, widze zarejestrowane cache w okolicy, czy inne programy też tak działają ?

Geocaching Intro miałem okazję testować... Lepiej zainstaluj sobie darmowe c:geo, nie ma np. ograniczeń, ze widzisz tylko pobliskie skrytki.

Tak, inne programy też pokazują na mapie, gdzie ukryte są skrytki, ale nie tylko w najbliższej okolicy. Czym jest typowe użycie jako gps ciężko mi powiedzieć, dla mnie ostatnimi czasy właśnie szukanie cachy. ;)

Edited by Bartek B
Posted

Uzywam c:geo z pobrana mapa z OpenStreetMaps. Przewaznie keszuje offline (bo ner zzera za szybko baterie). Do tego mam opcje "send to c:geo" zainstalowana w przegladarce.

Widzisz na mapce kesze w okolicy jak jestes online. Ja przewaznie pobieram je przed wyjscie z domu zeby oszczedzac baterie.

Posted

witam .

jak narazie jestem lajkonikiem w tym temacie i stad 2 pytanka :D

oficjalna oplikacja jest w wersji free i pelnej za 40 zyla.ktos wie czemu ta pierwsz wg googleplay niewspolpracuje z moim telefonem a platna wersja juz tak ??(mam motorole defy+)

i czy jest jakis opis po polsku jak dziala i jak uzywac aplikacji c:geo ??

pozdrawiam

Posted

W Groundspeak'owej darmowej aplikacji pojawiła się ciekawa opcja komunikatora. Wierzę, że może to znacznie ułatwić komunikację bez potrzeby facebook'a, tudzież maila.

Wiem, że w większości korzystacie z Locusa i c:geo na androidzie, ale mnie ździebko irytuje, że darmowa apka ma ciekawsze opcje niż płatna (czytaj: wspomniany komunikator i możliwość tworzenia nowych waypoint'ów przy zagadkach i multi). Z tego co mi wiadomo to centrala nie planuje aktualizacji płatnej apki o wspomniane cechy.

Posted

Witajcie

Poszukuję jakiejś aplikacji na iOS do geocachingu. Do tej pory używałem GeoCaches połączony z geocaching.pl i geocaching.com ale wkurza mnie to, że mam jakiś limit 3 cachów dziennie. Jest sposób żeby to obejść lub jest jakaś lepsza aplikacja?

Posted

Witajcie

Poszukuję jakiejś aplikacji na iOS do geocachingu. Do tej pory używałem GeoCaches połączony z geocaching.pl i geocaching.com ale wkurza mnie to, że mam jakiś limit 3 cachów dziennie. Jest sposób żeby to obejść lub jest jakaś lepsza aplikacja?

Niestety, ten limit jest narzucony dla każdej aplikacji używającej oficjalne API geocaching.com. Opcje obejścia:

1) Kupić na geocaching.com tak zwany "premium account"

2) Używać aplikacji która nie używa oficjalnych API (potencjalnie tracisz stabilność i zwiększasz ilość przesyłanych informacji, jak nie masz nielimitowanego internetu w komórce - będziesz płacił więcej)

3) Rozmawiać z Groundspeak (właściciel geocaching.com) i prosić ich by zwiększyli/usunęli limit - wątpie że zgodzą się na to, bo jakby nie było to jest serwis komercyjny i oni na tym zarabiają.

Posted

Heja wszystkim.

Mam problem.

Lumia. Windoza. ściągnęłam Geocaching Pro.

No i tu się zaczynają schody. próbuję się zalogować i .. "zły login, nieznany błąd", przy czym używam loginu, który wszędzie działa.

Pisałam do supportu, ale tam radzą odzyskać nazwę użytkownika i zmienić hasło (i to i to doskonale znam).

Czy spotkaliście się z tym?

Co ewentualnie robić?

Bo mam wrażenie, że wywaliłam kase w błoto za apkę. I to mnie lekko irytuje

Posted

Żeby nie tworzyć nowego wątku to tutaj: mam pytanie o stronę "Project GC" i dostępną tam w zakładce tools "Live-Mapę".

Za pomocą LiveMap próbuję odczytać własną pozycję w terenie i o ile niebieska kropeczka oznaczająca moją aktualną pozycję wyświetla się dobrze, o tyle współrzędne podane poniżej  liczbowo są przestrzelone o dziesiątki metrów. Porównuję dane z tym, co jest np. na https:\\gps-map.info i ewidentnie w odczycie z LiveMap jest błąd.

Czy ktoś wie, skąd się on bierze i co zrobić, żeby odczytać właściwe współrzędne?

Pozdrawiam