Jump to content

Tłumaczenie keszy w przeglądarce

Mosznir

Recommended Posts

Posted

Siemano.

Zainstalowałem sobie Google Toolbar do firefoxa i dzięki któremu można od razu tłumaczyć opisy bez przeklejania na google translate, niestety automatycznie wykrywa mi język każdego kesza jako angielski bo geocaching.com jest po angielsku, więc jeśli opis jest w innym języku nie tłumaczy mi go.

Nie mogę znaleźć w opcjach ręcznego ustawiania z jakiego języka ma tłumaczyć, czy ktoś z Was zna jakiekolwiek narzędzie które dałoby mi taką możliwość ?

Pozdrawiam

Posted

Na Chrome jest dodatek "Google Translate". Świetnie tłumaczy opisy keszy.

Ja byłbym ostrożny odnośnie narzędzia "Google Translate". W większości przypadków jakość nie powala na kolana. Chociaż do skrzynkowania może wystarczyć.

Posted

Kiedy pisałem "świetnie tłumaczy" miałem na myśli, że nie wylogowuje. Co do jakości tłumaczenia, to w Niemczech, mając alternatywę niezrozumienia niczego, zadowoliłoby mnie nawet to. :D

Posted (edited)
Ja byłbym ostrożny odnośnie narzędzia "Google Translate"

Google Translate? Trzeba bardzo uważać bo mogą wyjść niezłe głupoty :blink:

Pamiętajmy że google translate nie rozpoznaje kontekstu zdania, tylko

tłumaczy dosłownie. A niektóre słowa mają przecież kilka znaczeń :P

No to przykłady :P

GC24C2N Dworek Raczyńskich - zwrot "wszystko tu wisi na włosku" google przetłumaczył: "everything here is hanging in Italian"

GC24N8F Urbex CMK - zwrot "poligon do gierek" google przetłumaczył: "testing ground for Gierek"

Edited by wallson
Posted

A może znacie jakiś program mobilny do tłumaczenia? Coś, co mogłoby tłumaczyć tekst wgrany na Palma.

W palmie swego czasu tego używałem: http://www.slovoed.com/

Zadowolony byłem, bo można było pracować bezpośrednio na opisie skrytki, wyświetlonym w dowolnym programie. SlovoEd był rezydentem, którego można było w dowolnej chwili wywołać i dać do przetłumaczenia zaznaczony tekst.