+Spider Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Wszystko zależy od tego jak to robisz. Nie znam się na Cachewolfie więc się nie wypowiem, ale z tego co mi wiadomo (kiedyś czytałem na ten temat wątek na tym forum) to Groundspeak zapisuje wszelkie requesty do swojej strony, a w szczególności dane dotyczące logowania (na konto). W tym (czytanym przeze mnie wątku) użytkownikowi zostało zablokowane konto po tym jak logował się na GC kilkadziesiąt razy na minutę. Nie pomogły tłumaczenia że używał jakiegoś tam programu (jakiego nie pamiętam). Winę za to ponosi programista który nie trzymał sesji w swoim programie tylko dla każdego requestu przeprowadzał ponowne logowanie. Sądzę że gdyby program raz się zalogował i działał na koncie w obrębie jednej sesji z dodatkowymi opóźnieniami (by nie było kilku reqestów na sekundę) to Groundspeak nie byłby w stanie tego wykryć bo wystarczy się zgłosić jako przeglądarka i w sposób inteligentny "imitować" klikanie na ich stronie. Jeśli chodzi o zdjęcia to logowanie do konta nie jest potrzebne. Wystarczy listing bez zalogowania (i bez współrzędnych). Wiem bo sam kiedyś napisałem program który pobiera zdjęcia z GC (podobny zrobiłem do OC) i dodaje linki do plików GPX tak by SmartGPX je wyświetlał. Ale programu nigdy publicznie nie udostępniłem by nie było do mnie pretensji gdyby komuś zablokowano konto. Dodatkowo prawie w ogóle go nie używałem bo okazało się (na szczęście) że na GC zdjęcia na ogół nie są potrzebne (poza starymi skrytkami, gdzie podpowiedź brzmi "zobacz zdjęcie"). Quote Link to comment
+Mosznir Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 (edited) No właśnie co do przydatności zdjęć w Czechach i Polsce raczej nie ma potrzeby pobierania, ale np w Niemczech pomijając same spoilery bywają kesze, gdzie opis jest w JPGu, zwłaszcza w multakach. W sumie od paru miesięcy tak zasysam i jeszcze nie było żadnych konsekwencji. Swoją drogą czy CW pozwalający na ściąganie GPX bez premium ( chyba ) nie jest czasem na jakiejś czarnej liście Groundspeaka ? Przeglądałem kiedyś na forum coś o sofcie ( na tyle na ile angielski mi pozwala ) i ludzie polecali jakiś program, który był rzetelnie cenzurowany przez modów, niestety do dzisiaj nie wiem o jaki chodziło. Edit: Poszukałem na forum i znalazłem tylko to, co prawda z 2006 roku: Mtn-Man is correct. If you are a premium member and are using your Pocket Queries and Pocket Query management tools for geocaching, it is acceptable to download the image from our image server. This assumes that the image is inside the description of the cache and in the GPX file. Scraping the web site to find unlinked images is, however, off limits. Z tego co rozumiem pobieranie automatyczne jest dozwolone tylko w przypadku gdy w samym opisie jest link do obrazka (niedozwolone jest pobieranie spoilerów z automatu. W GSAKu możemy to zrobić poleceniem 'Grab Images'. Może ktoś zna jakieś nowsze stanowisko GroundSpeaka ? Czy to powyższe nadal obowiązuje ? Edited February 9, 2011 by Mosznir Quote Link to comment
+Spider Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 W najnowszej wersji FindStatGen41Beta dodano sekcję "First Cache By Country" Quote Link to comment
nemrodek Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 nigdy nie miałem żadnych problemów z powodu ściągania obrazków z cachewolfa Quote Link to comment
+Spider Posted February 19, 2011 Share Posted February 19, 2011 Poszukuje skryptu (lub opcji w GSAK), który zsynchronizuje logi tych samych skrytek pomiędzy dwiema bazami. Ktoś z Was wie jak to zrobić? Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 19, 2011 Share Posted February 19, 2011 A nie można po prostu przekopiować waypointów do drugiej bazy używając opcji "Move/Copy Waypoints" z menu "Databse"? Quote Link to comment
+Maliniak Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 nigdy nie miałem żadnych problemów z powodu ściągania obrazków z cachewolfa a mógłbyś podać którą wersję wolfa używasz u mnie przestało śmigać i kolejne próby instalacji nic nie poprawiły Quote Link to comment
nemrodek Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 ja zawsze jak się mi tak dzieje, ściągam najnowszą wersję - obecna to 1.2.2929 http://cachewolf.aldos.de/rc/ Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Znalazłem ciekawe makro, za pomocą którego można dodać jeszcze jedno pole do FSG: http://gsak.net/board/index.php?showtopic=17777&st=0entry126090 Pokazuje tabelkę z rankingiem wg kraju, kontynentu i świata, a także wyświetla skrytki wg punktacji uzależnionej od typu, trudności terenu i zadania. Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Znalazłem ciekawe makro Fajne! Dzięki. Quote Link to comment
+Spider Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Polecam pluginy do FindStatGen'a: http://gsak.net/board/MacroIndex.php (należy szukać po "FSG") Pluginy instaluje się w GSAKu, a następnie w FindStatGen dodaje się opowiednie komendy w polu Notes. U mnie to wygląda tak: <plugin>FSGPlugin_FoundMap?longitude=19.48&latitude=52.06&width=640&height=576&zoom=6</plugin><plugin>FSGPlugin_Oldest?10</plugin> <subhead>www.cacherstats.com</subhead> <plugin>FSGPlugin_CacherstatsRank?Name=SpiderPL</plugin> <plugin>FSGPlugin_MapHighestCaches?num=5</plugin> Efekt: http://www.geocaching.com/profile/?guid=e0cd67f3-d537-44aa-8b9c-d91fb5f9e862 (na końcu statystyki). Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Ale po evencie Caching Karma Ci poszybowała. Quote Link to comment
+Mosznir Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 (edited) Hmm ściągnąłem na próbę FSGPlugin_CacherstatsRank Dodałem w Options - Notes findstatgena <plugin>FSGPlugin_CacherstatsRank?Name=Mosznir</plugin> I jak daje 'test' to zamiast statów z cacherstats wychodzi mi tylko ramka z "FSGPlugin_CacherstatsRank?Name=Mosznir" plugina zainstalowałem poprzez ctrl+m - install i wskazanie pliku Czy trzeba gdzieś w Gsaku włączyć działanie pluginów ? Albo powiązać plugin z findstatgenem ? Edited March 30, 2011 by Mosznir Quote Link to comment
+Spider Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Ja nic nie musiałem robić. Ale może masz starą wersję GSAKa lub FSG ? ja używam najnowszego GSAKa i FSG beta 4.1.08B http://gsak.net/board/index.php?showtopic=17321&view=findpost&p=128355 Quote Link to comment
+Maliniak Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 dzięki Spider za informacje o dodatkach - bardzo się podobają - fajnie te statystyki wyglądają @Mosznir: miałem ten sam problem - aktualizacja FSG pomogła i teraz działa bez problemu Quote Link to comment
+Mosznir Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Rzeczywiście pluginy działają tylko z wersja FSG podaną przez Spidera:) Dzięki wielkie Quote Link to comment
+Maliniak Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 co ciekawe w tym najnowszym FSG są 3 pola notatek w standardzie - pamiętam, ze gdzieś toczygroszek podawał plugina do zwiększenia liczby pól w notatkach oraz można do każdego modułu dodać notatkę przed i po czyli te pluginy o których pisał Spider można dodać w dowolnym miejscu w FSG - nie tylko w polu z własnymi notatkami - mi się udało i wyglądają naturalnie i dodałem je tam gdzie chciałem, a nie koniecznie jedno pod drugim na końcu statystyk Quote Link to comment
toczygroszek Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Niem ogę uruchomić makra AddLogs ani AddLogsBatch, wyskakuje mi jakiś komunikat o błędzie. I z tego co kojarzę nie jest to wina nowej wersji strony, bo działo mi się to już wcześniej o ile pamiętam. Czy u Was jest to samo? Quote Link to comment
toczygroszek Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Konkretnie wyskakuje mi coś takiego: i chyba nie ma to nic wspólnego z GSAKiem, makrem ani stroną GC, tylko coś z systemem. Nie mam jednak pojęcia jak to naprawić, może ktoś z Was wie? Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Efekt: http://www.geocaching.com/profile/?guid=e0cd67f3-d537-44aa-8b9c-d91fb5f9e862 (na końcu statystyki). Hej, proszę aby ktoś jeszcze sprawdził czy coś takiego się dzieje. Przejrzałem sobie statystyki Spidera i zauważyłem że użycie jakiegokolwiek przycisku ("More information about the belt" albo przyciski sortowania znalezień) niesamowicie zamulają przeglądarkę (Firefox 3.6.17) - na kilkadziesiąt sekund, w końcu się wykonując. Jest też problem z "Found Map" - mapa się chyba rozjechała względem warstwy znalezień. Quote Link to comment
+formicaPL Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Firefox 4.0.1 "Found Map" rzeczywiście się rozjeżdża. Przy kliknięciach w przyciski przeglądarka się nie zamula. Quote Link to comment
+Spider Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Mi strasznie zamula wyświetlenie własnej statystyki w profilu. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 A u mnie wyświetliła się informacja że profilowe statystyki są niedostępne Quote Link to comment
+Spider Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Ale ja mówię o statystykach z FSG Ale te Groundspeka też mi się nie wyświetlają Quote Link to comment
toczygroszek Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Konkretnie wyskakuje mi coś takiego: i chyba nie ma to nic wspólnego z GSAKiem, makrem ani stroną GC, tylko coś z systemem. Nie mam jednak pojęcia jak to naprawić, może ktoś z Was wie? Kurde, nadal nie wiem co z tym zrobić, próbowałem przeinstalować GSAKa, ale nie pomogło, coś jest w jakichś ustawieniach systemu skopane ale nie ma pojęcia co HELP!!! Quote Link to comment
+Mosznir Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Niestety ja mam to samo :/ Najnowszy addlog i najnowszy GSAK chętnie skorzystam z rozwiązania jeśli ktoś już je znajdzie . Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Postanowiłem wreszcie po pół roku zaktualizować swoje statystyki w GSAK. I natrafiłem na nastepujący problem - pod koniec generowania dostałem kilka kolejnych komunikatów że GSAK nie rozpoznaje województw: - śląskie - dolnośląskie - małopolskie - kujawsko-pomorskie (ciekawostka - nie ma polskich znaków) - warmińsko-mazurskie W efekcie mapka moich znalezień w Polsce jest mocno przekłamana. Co robię nie tak? Bazy HIDDEN i FOUND zbudowałem sobie od nowa, i mam najnowszą (na dzień 2011/07/16) wersję GSAK oraz makr. Dociągnąłem sobie również aktualizację map, ale na liście map GSAK jest tylko mapa "Poland States" i nie ma tej którą miałem wcześniej "Poland". Ta nowa mi się nie podoba bo zamiast ilości znalezień wyświetla nazwy województw. Czy ktoś wie czy tą starą mapę "Poland" da się jakoś zaktualizować? Widziałem że np. Soolash ma ją w statystykach i działają mu te województwa które się u mnie wysypały. Quote Link to comment
+soolash Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Czy ktoś wie czy tą starą mapę "Poland" da się jakoś zaktualizować? Widziałem że np. Soolash ma ją w statystykach i działają mu te województwa które się u mnie wysypały. No mam ją :-), ale zielonego pojęcia nie mam dlaczego u mnie wciąż działa... Pomogłem trochę? :-) Quote Link to comment
+Maliniak Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 (edited) też używam starej mapki i wszystko mam w porządku - sprawdź może co jest wewnątrz mapki, na XPku ścieżka do mapek jest taka: C:\Documents and Settings\nazwa_profilu\Dane aplikacji\gsak\Macros\FindStatGenData znajdujesz plik o nazwie FindStatGenMapPoland, otwierasz za pomocą jakiegoś edytora tekstu i sprawdzasz co tam w środku siedzi, u mnie tak wygląda częśc odpowiedzialna za województwa - sprawdź czy masz tak samo, jesli tak, to sprawdź jak to wygląda w opisach skrzynek /miałem taka rozbieżność przy skrzynkach z pragi - inaczej w opisie inaczej w pliku od mapy/: <data> Varname=$NameStates DS =Dolnośląskie,KP =Kujawsko-Pomorskie,LU =Lubelskie,LB =Lubuskie,LD =Łódzkie,MP =Małopolskie, MA =Mazowieckie,OP =Opolskie,PK =Podkarpackie,PD =Podlaskie,PM =Pomorskie,SL =Śląskie, SW =Świętokrzyskie,WM =Warmińsko-Mazurskie,WP =Wielkopolskie,ZP =Zachodniopomorskie,NN =Nil, <enddata> Edited July 19, 2011 by Maliniak Quote Link to comment
+Spider Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Od pewnego czasu w skrypcie BadgeGen jest medal "The Favourite Cacher" przyznawany na podstawie sumy punktów Ulubionych, jakie otrzymały nasze skrytki. Jako, że pliki GPX z GC nie zawierają tych danych (prace nad rozszeżeniem GPXa trwają), podaję sposób na pobranie punktów Ulubionych: 1) Należy zainstalować wersję 8. 2) Przejść do bazy z założonymi skrytkami 3) Dodać kolumnę "Fav Points" do widoku (by mieć podgląd na ilości punktów) 3) Z menu Geocaching.com access wybrać "refresh cache data" i wybrać opcje: - all in current filter - logs per cache: 0 i kliknąć OK Dodatkowo w najnowszym FindStatGen jest statystyska "Caches with most Favorite Points" - aby zadziałała należy powyższe uruchomić na bazie ze znalezionymi skrytkami Quote Link to comment
+Spider Posted July 13, 2012 Share Posted July 13, 2012 Polecam makro GetAllLogsForUser - makro można uruchamiać codziennie w przeciwieństwie do PQ My Finds Pobierane są tylko logi znalezień dla danego użytkownika (niekoniecznie siebie). Quote Link to comment
+lowca Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Mam pytanie o odznakę 'night caches' - wg jakiego kryterium powinno się skrzynki dodawać do ujęcia przez tę odznakę? Atrybut 'zalecane szukanie w nocy'? Połowa skrzynek w Warszawie taki ma. Atrybut 'UV'? Niekoniecznie, może byś skrzynka UV w jakimś podziemiu, zdobywalna w samo południe. Quote Link to comment
+Spider Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 (edited) Odpowiedź jest bardzo prosta - atrybut "Night Cache" Edited September 27, 2012 by Spider Quote Link to comment
+lowca Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Hm, no tak. Całkowita racja. To chyba makro BadgeGen nie bierze tego atrybutu pod uwagę, bo mam znalezione kilkanaście skrzynek z tym atrybutem, a BG twierdzi, że tylko jedną. Trzeba coś dodatkowo ustawiać? Quote Link to comment
+Thathanka Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Trzeba coś dodatkowo ustawiać? Tak. Nie mam teraz GSAKa pod reka, ale gdy zapuszczas BadgeGen jest tam opcja (okienko z dwoma czy trzema badge'ami, w tym z 'night cache') gdzie po kliknieciu makro pyta cie czy na pewno te kesza sa keszami nocnymi. Quote Link to comment
+lowca Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 (edited) O, już wiem. Przejrzałem kod makra. Ten atrybut to tylko sugestia, a do obliczeń są brane te znalezienia, które mają notkę 'BadgeGenNightCache' Czyli tak naprawdę ... co w ogóle ten atrybut skrzynki 'NightCache' oznacza? Skrzynka znajdowalna tylko w nocy, bo w dzień jest to niewykonalne? Edited September 27, 2012 by lowca Quote Link to comment
+Thathanka Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Skrzynka znajdowalna tylko w nocy, bo w dzień jest to niewykonalne? Ja tak to rozumiem i trzy nocne kesze zrobione przeze mnie sa nie do znalezienia w dzien. Quote Link to comment
+Spider Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 (edited) Dla osób posiadających "własnego" coina, który podróżuje wraz z geocacherem polecam makro DipTB, za pomocą którego można automatycznie dodać log "visited" dla każdej skrytki którą się znalazło (dodawany jest tylko log dla TB z datą znalezienia skrytki, nie jest dodawany komentarz do skrytki co jest dużym plusem, bo normalnie trzeba dodać komentarz by zrobić operację na TB i skrytce). Edited March 22, 2013 by Spider Quote Link to comment
+ru.beus Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 czy ktoś mógłby łopatoligcznie powiedzieć jak przy pomocy gsaka pobrać zdjęcia / spoilery / do listy keszy z gpx'a ? Quote Link to comment
+GeoLog81 Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 czy ktoś mógłby łopatoligcznie powiedzieć jak przy pomocy gsaka pobrać zdjęcia / spoilery / do listy keszy z gpx'a ? I jakby jeszcze ktoś mógł napisać, jak potem wgrać te skrzynki z tego konkretnego GPX'a, i tylko z niego, do Garminopodobnych? Quote Link to comment
+lowca Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 czy ktoś mógłby łopatoligcznie powiedzieć jak przy pomocy gsaka pobrać zdjęcia / spoilery / do listy keszy z gpx'a ? I jakby jeszcze ktoś mógł napisać, jak potem wgrać te skrzynki z tego konkretnego GPX'a, i tylko z niego, do Garminopodobnych? GSAK pobiera wszystko. A potem jest opcja 'Eksportuj'. Eksportowane jest to, co 'widać' czyli tak, jak ustawimy sobie filtr wyświetlania. Quote Link to comment
+ru.beus Posted February 4, 2016 Share Posted February 4, 2016 "Czy dało by się zrobić wykaz wszystkich założycieli wszystkich skrzynek w Warszawie i okolicach?" Logicznym krokiem wydaje mi się działanie GSAK-iem na pliku z moimi znalezionymi keszami, posortowanymi wg. odległości od konkretnych współrzędnych. Czy ktoś łopatologicznie by wyjaśnił. albo się podjął takiej operacji ? Odwdzięczę się piwem albo czymś słodkim. Quote Link to comment
Recommended Posts