+Thathanka Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 To nie żaden wniosek racjonalizatorski, a raczej dzielenie się przemyśleniami. Podczas konstruowania swojego ostatniego kesza (zagadkowego) odczułem brak opcji dopuszczania do podglądania opisu skrytki przez beta-testerów. To byłoby naprawdę fajne narzędzie, bo jak się długo siedzi nad konstruowaniem jakiegoś zadania, to istotne drobiazgi mogą umknąć, a jak jeszcze po drodze kilkukrotnie zmienia się koncepcję, to już w ogóle. A tak, choć wszystko wydaje się dopięte na ostatni guzik, nie wiadomo: znajdą, czy nie znajdą. Quote Link to comment
toczygroszek Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Zawsze możesz cały tekst i obrazki skopiować i podesłać swojemu testerowi. Quote Link to comment
+TomPL Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Zawsze możesz cały tekst i obrazki skopiować i podesłać swojemu testerowi. Kiedy przygotowuję opis skrytki, robię to z wykorzystaniem edytora HTML. Obrazki, formatowanie tekstu, ewentualne bannery i odnośniki... Myślę że to jest o tyle fajny sposób, że można w czytelnej formie wysłać testerowi, tak jak piszesz, a oprócz tego dobrze widać jak to wszystko wygląda "na żywo". Quote Link to comment
+Spider Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Kiedy przygotowuję opis skrytki, robię to z wykorzystaniem edytora HTML. Ja też tak robię. Z tym że moim edytorem HTML jest Notepad Quote Link to comment
+TomPL Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Ja też tak robię. Z tym że moim edytorem HTML jest Notepad Notepad jest tak powszechnie wykorzystywany, że pod względem użyteczności chyba konkuruje z poważnymi IDE Ja używam takiego narzędzia wszystkożernego: http://www.pspad.com Można w tym sypać HTMLem, XMLem, nawet w C czy Javie. Nie pamiętam co tam jeszcze widzi, ale ma bardzo długą listę rozpoznawanych języków i ładnie koloruje składnię. Jest wyposażony w "podpowiadacz" kolorów, zapisywanych w dowolnym formacie, tabelę ASCII i wiele innych przydatnych narzędzi. Nawet prymitywny słownik. Polecam tą maszynkę do zabawy z listingami (i nie tylko) zwłaszcza że to Freeware. Quote Link to comment
+Spider Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Ja mówiąc notepad miałem na myśli notepad2 - bo tego używam: http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html Quote Link to comment
+TomPL Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 Ja mówiąc notepad miałem na myśli notepad2 - bo tego używam: http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html Interesująco wygląda - właśnie pobrałem i za chwilę zacznę testować. Quote Link to comment
+Spider Posted November 20, 2009 Share Posted November 20, 2009 (edited) Przewagą tego programu jest to że to jest tylko jeden plik. Ja zmieniam jego nazwę na notepad.exe i zastępuje oryginalny plik notepada w Windowsie. Aby to zrobić należy jednocześnie nadpisać plik notepad.exe w następujących katalogach: Windows, Windows\System32, Windows\System32\dllcache bo inaczej Windows sobie przywróci stary plik exe P.S. Cały portal geocaching.org.pl został napisany właśnie w Notepad2 Edited November 20, 2009 by SpiderPL Quote Link to comment
+TomPL Posted November 21, 2009 Share Posted November 21, 2009 Rewelacyjny program. Zrobiłem tak jak napisałeś. To świetny pomysł i program doskonale zastąpił klasycznego notepada. Pod wieloma względami okazał się nawet poręczniejszy od PSPada. Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 21, 2010 Author Share Posted January 21, 2010 Wracając do tematu przewodniego: brakuje mi jeszcze RSS na polskim forum i na liście skrytek w Polsce. Quote Link to comment
+czajapawel Posted January 21, 2010 Share Posted January 21, 2010 (edited) Pociagne jeszcze offtopa momencik. Ja osobiscie polecam N++ do edycji kodu. Nie jest ciezki (3.5 MB) a koloruje skladnie wiekszosci jezykow i ma kilka dosyc fajnych funkcji: np. komentowanie calych fragmentow kodu, szukanie tesktu w wielu plikach itd. http://notepad-plus.sourceforge.net Edited January 21, 2010 by czajapawel Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted January 21, 2010 Share Posted January 21, 2010 Ja mówiąc notepad miałem na myśli notepad2 - bo tego używam: http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html Minusem tego narzędzia jest to że otwiera tylko jeden plik naraz - nie ma możliwości pracy na zakładkach (przynajmniej kiedyś tak było - chyba że się mylę?). Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Czy w portalu GC jest możliwość obejrzenia raportu z ostatnich logów w moich skrytkach? Na profilu znalazłem tylko raport z moich własnych logów. Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Chodzi Ci o listę logów we wszystkich Twoich skrytkach? Jeśli tak, to nie ma czegoś takiego. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Chodzi Ci o listę logów we wszystkich Twoich skrytkach? Jeśli tak, to nie ma czegoś takiego. Tak, o to mi chodziło. Dziwne że o tym nie pomyślano - przy większej liczbie skrytek jest to bardzo przydatna funkcjonalność. A tak muszę przeklikiwać każdą skrytkę z osobna. Quote Link to comment
nemrodek Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 ja czytam logi w powiadomieniach które dostaję mailem Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Maciejowi chodzi o listę wszystkich logów ze wszystkich jego skrytek w jednym miejscu, tak jak masz listę swoich logów. Mozna rzucić ten pomysł w dziale technicznym, ale szczerze powiedziawszy nie widzę w tym rozwiązaniu niczego szczególnie praktycznego, więc wątpię, by się takie coś pojawiło. Quote Link to comment
Recommended Posts