+TomPL Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Co Geocacher robi w zimie? Tylko nie mówcie, że śpi - Geocacher nie niedźwiedź Szukać skrytek można i w zimie (niektórych), ale kiedy dzień krótki, zimno na zewnątrz i za późno żeby wyjść? To co wtedy? Quote Link to comment
+ejohexteam Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Obmyśla nowe skrytki A nasze w większości da się odkrywać zimą Quote Link to comment
+TomPL Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Obmyśla nowe skrytki A nasze w większości da się odkrywać zimą Dzień krótki, ale w weekendy to pewnie zrobię sobie takie mroźne spacery i spróbuję znaleźć Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 zima to pora na skrytki "dostepne przez cały rok" oraz najlepszy okres na "polecane w nocy" Roślinność obumiera to i pokrzyw nie ma i inne chaszcze mniejsze, komary śpią... Quote Link to comment
+t_e_d Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 zima to pora na skrytki "dostepne przez cały rok" oraz najlepszy okres na "polecane w nocy" Roślinność obumiera to i pokrzyw nie ma i inne chaszcze mniejsze, komary śpią... Niecaly miesiac temu pojedyncze komary jeszcze bzykaly . . . . . . Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 (edited) Kiedyś na początku listopada obudziłem się w mieszkaniu pogryziony przez komara. Następnej nocy zacziłem sie na gada i ubiłem. Zasnąłem spokojnie i znów obudziłem sie pogryziony. Acha, czyli było was dwóch! Zaczaiłem się i ubiłem. Nastepnego ranka to samo. Kurde, to juz nie jest śmieszne - wyłazić z podniesionymi skrzydełkami! Nikt nie wyłazi. Zacziłem się znowu, ubiłem i czaje się dalej. Nic nie bzyka idę spać. Rano budze sie pogryziony i do tego niewyspany od nocnego czuwania. Sytuacja powtarzała się dzień w dzień, a moje wory pod oczami rosną. Jednak ostatecznie to ja pokonałem mającego znaczną przewagę liczebną przeciwnika gdzieś na początku grudnia... Edited October 26, 2009 by toczygroszek Quote Link to comment
+t_e_d Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 (edited) Ja tez sie kiedys rano obudzilem pogryziony (w ukrainskim akademiku - Zaporoze) ale okazalo sie ze to nie komary ale ..... pluskwy Edited October 26, 2009 by t_e_d Quote Link to comment
nemrodek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 w Rzymie? to samo co w lecie, a nawet lepiej bo mniej turystow i nie ma upałów :-) Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 w Rzymie? Nie "w Rzymie" tylko "w zimie " Quote Link to comment
+TomPL Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 W Rzymie w zimie = w zimie w Rzymie = zimą w Rzymie Jaka jest zima w Rzymie? O wiele łagodniejsza niż u nas? Przyjemnie się tam keszuje zimą? Quote Link to comment
nemrodek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 śniegu nie było od 18 lat (tak słyszałem), temperatura rzadko spada poniżej 5 stopni, trochę pada - jeśli chodzi o geocaching, to w zimie zdarzaja sie dni, że nie dostaje maili z info o znalezieniu moich skrzynek (aczkolwiek najnowsza jeszcze zimy nie miała) :-) Quote Link to comment
+TomPL Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 śniegu nie było od 18 lat (tak słyszałem), temperatura rzadko spada poniżej 5 stopni, trochę pada - jeśli chodzi o geocaching, to w zimie zdarzaja sie dni, że nie dostaje maili z info o znalezieniu moich skrzynek (aczkolwiek najnowsza jeszcze zimy nie miała) :-) Kurcze, to raj dla geocachera. A skrytek dużo? Quote Link to comment
+t_e_d Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 (edited) śniegu nie było od 18 lat (tak słyszałem), temperatura rzadko spada poniżej 5 stopni, trochę pada - jeśli chodzi o geocaching, to w zimie zdarzaja sie dni, że nie dostaje maili z info o znalezieniu moich skrzynek (aczkolwiek najnowsza jeszcze zimy nie miała) :-) Echhhhhhhhh - a np moja skrzynka, w miejscu wydaje mi sie ciekawym GC1GQQ5 - nie ma znalezienia na GC - od 2 lat !! Edited October 26, 2009 by t_e_d Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Echhhhhhhhh - a np moja skrzynka, w miejscu wydaje mi sie ciekawym GC1GQQ5 - nie ma znalezienia na GC - od 2 lat !! To tam w ogóle sygnał GPS dochodzi? Quote Link to comment
nemrodek Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 śniegu nie było od 18 lat (tak słyszałem), temperatura rzadko spada poniżej 5 stopni, trochę pada - jeśli chodzi o geocaching, to w zimie zdarzaja sie dni, że nie dostaje maili z info o znalezieniu moich skrzynek (aczkolwiek najnowsza jeszcze zimy nie miała) :-) Kurcze, to raj dla geocachera. A skrytek dużo? w mieście jest 60 skrzynek, z czego 40 w centrum (generalnie są to miejsca gdzie większość turystów dociera) jest 5 quizów, ale tylko dwa do rozwiązania w domu, 3 multaki, a reszta to tradycyjne i w większości mikro. Quote Link to comment
+TomPL Posted October 27, 2009 Author Share Posted October 27, 2009 w mieście jest 60 skrzynek, z czego 40 w centrum (generalnie są to miejsca gdzie większość turystów dociera) jest 5 quizów, ale tylko dwa do rozwiązania w domu, 3 multaki, a reszta to tradycyjne i w większości mikro. Nie wiem jak duży jest Rzym, ale 60 skrytek to całkiem nieźle. Na zimowy wypad w sam raz Jakie są między nimi odległości? A jak Włosi bawią się w geocaching, jak go odbierają? Quote Link to comment
nemrodek Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 jeśli wziąć Colosseum jako środek - to 40 jest w promieniu 3,5 km we Włoszech jest duże zróżnicowanie, na północy jest o wiele więcej skrzynek niż tu w Rzymie, o południu nie wspominając. Bardzo dużo jest skrzynek w naturze, szczególnie w górach - i z tego co widzę na forum - te są oceniane najwyżej. Często jest tak, że w super popularnej miejscowości turystycznej skrzynek nie ma w ogóle, ale w górach na około już są. Najciekawsze są tu eventy - wszystkie związane z jedzeniem. Nazywają się np: Geopizza :-) Generalnie jedzenie jest głównym elementem (potem oczywiście też szuka się cachy). Popatrzcie np. tu. Quote Link to comment
+woytas Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Moja siostrzyczka mieszka w okolicach Taranto - same poludnie Italii - skrzynek tam praktycznie nie ma Co ja tam bede robil jak sie wreszcie do niej wybiore? Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Założysz swoją i poprosisz ładnie siostrę, żeby się nią grzecznie opiekowała Quote Link to comment
+Maliniak Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 na zimowe wieczory można przysiąść np nad qiuzami i innymi dziwolągami, które można na spokojnie rozwiązać w domu albo wziąć pudełko puzzli rozsypać i je sobie układać a obok czekolada i gorąca herbata Quote Link to comment
+Mosznir Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Echh Ja już czekam na luty ma być ocieplenie ;P. Nie pamiętam zimy w Szczecinie kiedy przez cały miesiąc temperatura była ujemna, cały miesiąc śnieg się trzyma. Szkoda że jak byłem w podstawówce to śnieg wytrzymywał max tydzień . Toteż z powodu aury w miesiącu styczniu zrobiłem sobie geokeszowa pauzę Oby luty odpuścił, bo muszę się w statach odkuć. Quote Link to comment
+t_e_d Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Wedlug serwisu twojapogoda.pl: Bedzie zimno... okrutnie zimno.... W styczniu, i w lutym, a najbardziej niefajnie w marcu. W kwietniu mokro i czasem mroźno. O majówkach możecie zapomnieć. Czerwiec fajny, od czasu do czasu. Czyli od poniedziałku do piątku... Lipiec i sierpień dopiero da odpoczac A we wrześniu kupujcie już wungel, bo zima za pasem.... Quote Link to comment
toczygroszek Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 No zima trzyma, ale nie próżnuję i objeżdzam łatwiej dostępne miejsca i zakładam nowe skrytki - jak śniegi stopnieją to będą jak znalazł Zaraz jadę, bo choc mrozik to Słoneczko ładnie świeci. Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Minus 34 stopnie przy gruncie w Białymstoku i minus 31 stopni Celsjusza w Suwałkach - to najniższe temperatury odnotowane na stacjach pomiarowych w nocy w Podlaskiem. Trzymaj się Ted, taki mróz to juz nie zarty. Quote Link to comment
+t_e_d Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Minus 34 stopnie przy gruncie w Białymstoku i minus 31 stopni Celsjusza w Suwałkach - to najniższe temperatury odnotowane na stacjach pomiarowych w nocy w Podlaskiem. Trzymaj się Ted, taki mróz to juz nie zarty. mala poprawka 5 centymetrów nad pokrywą śnieżną temperatura w Białymstoku spadła do -35 stopni Celsjusza. Jeden z autobusów zarejestrował przy asfalcie nawet - 37! http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/ar...REG00/829879788 Wczoraj moja Sienka odmowila wspolpracy. Po podlaczeniu do akumulatorka w drugim samochodzie - z oporamie ale na szczescie odpalila. Echhh - byle do wiosny Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Czy ktoś szuka Twoich keszy w taką pogodę? Quote Link to comment
+t_e_d Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Czy ktoś szuka Twoich keszy w taką pogodę? Ostatnie wpisy w moich skrzynkach tradycyjnych (na OC PL) - 5 styczen, 29 grudzien Quote Link to comment
zywcu Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 A u mnie dwa wpisy wczoraj - jeden tradycyjny (szacun) i jeden wirtual. Quote Link to comment
+Maliniak Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 np zdobywa morskie skrzynki jak ta mushin11 - Molo w Sopocie normalnie tam gdzie jest hasło do skrzynki powinna być woda a przy takiej temperaturze metoda na kominiarza sprawdza się idealnie: Quote Link to comment
+Thathanka Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 np zdobywa morskie skrzynki To zapraszam do mojej GC1XTNK. Quote Link to comment
zywcu Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 To zapraszam do mojej GC1XTNK. Dobre Quote Link to comment
+Maliniak Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 To zapraszam do mojej GC1XTNK. na nią tez się czaje tak samo jak na jezioro tuchomskie http://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=7915 może się uda choć Twoją skrzyneczkę to trzeba nurkować brrr Quote Link to comment
+Spider Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 Co Geocacher robi w zimie? Troluje na forach, co widać na przykładzie pewnych osób Quote Link to comment
+TomPL Posted February 11, 2010 Author Share Posted February 11, 2010 Co Geocacher robi w zimie? Troluje na forach, co widać na przykładzie pewnych osób Ech, a lepiej żeby spał - jak niedźwiedź Quote Link to comment
+t_e_d Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Znalazlem wczoraj w Bialymstoku zaklad oferujacy uslugi laserowego grawerowania., Przy zamowieniu ok 100 szt krazkow o srednicy ok 4 cm - policzyliby po 4 zl za sztuke. Moga grawerowac na plexi, na laminacie, drzewie szkle itp. Przyklady: drewno: laminat plexi skora Quote Link to comment
+TomPL Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Znalazlem wczoraj w Bialymstoku zaklad oferujacy uslugi laserowego grawerowania., Przy zamowieniu ok 100 szt krazkow o srednicy ok 4 cm - policzyliby po 4 zl za sztuke. No to przydałoby się zamówić przy większej ilości osób. Zamawiamy? Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 A po ile są te czeskie? Quote Link to comment
+t_e_d Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 A po ile są te czeskie? Za strona: http://blackspider.wz.cz/objednavka.php Zatím bylo jako nejmenší množství k vypálení stanoveno 50 ks. Cena za těchto 50 ks je 700 Kč. Tato cena je konečná a zahrnuje:- podporu při zpracování šablony - zajištění kvalitních vytříděných suků - laserové gravírování suku podle vaší dodané šablony - náklady na zaslání CWG na vaši adresu - zaslání 2 kusů vašich CWG do Oficiálního katalogu czyli za 50 szt (najmniejsze zamowienie) trzeba zaplacic 700 korunek czeskich czyi ok 100 zl Te czeskie sa wypalane dwustronnie wiec trzeba liczyc podwojnie. Ich srednica to 35 mm Quote Link to comment
+TomPL Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Fajnie byłoby mieć trochę takich krążków jako FTFy. Chyba najlepiej byłoby zrobić zrzutę i zamówić trochę. Dla mnie to by wystarczyło 10 szt. Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Czyli po 2 zł za sztukę wychodzi, a do tego Twój wzór trafia do katalogu. Może zatem pogadać z nmi, żeby zrobili "polish wood geocaoin" Quote Link to comment
+TomPL Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Czyli po 2 zł za sztukę wychodzi, a do tego Twój wzór trafia do katalogu. Może zatem pogadać z nmi, żeby zrobili "polish wood geocaoin" Jeśli tylko będą chętni żeby złożyć rozsądnej wielkości zamówienie - czemu nie? Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 A wracając do pytania - co geocacher robi w zimie - to zalezy skąd pochodzi. Czeski geocacher jedzie 200 km po FTFa odkopując pojemnik ze śniegu w środku nocy. Polski geocacher mieszkający 10 km od tej skrytki otwiera stronę internetową i narzeka Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Fajnie byłoby mieć trochę takich krążków jako FTFy. Chyba najlepiej byłoby zrobić zrzutę i zamówić trochę. Dla mnie to by wystarczyło 10 szt. To chyba nie wchodzi w rachubę, sądzę, że owo 50 szt. dotyczy krążków z tym samym wzorem. Quote Link to comment
+TomPL Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 To chyba nie wchodzi w rachubę, sądzę, że owo 50 szt. dotyczy krążków z tym samym wzorem. Hmm... To będzie na 50 skrytek Quote Link to comment
+t_e_d Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 (edited) W Bialymstoku kobieta mi powiedziala ze moga zrobic i pojedyncze wzory ale wtedy cena zaczynalaby sie od 10 zl. Myslalem nad czyms innym - krazek czy prostakat z laminatu, wyrysowany jakis wzorek i napisy ogolne i zostawione miejsce jak na kartach bankowych - wyczyszczony pod napis specjalnym mazakiem. Na takim polu moznaby np wpisywac nr/nazwe skrzynki do ktorej taki FTF sie odnosi. A wtedy mozna zamowic i 100 takich krazkow/plakietek. Na razie zrobilem rozpoznanie co do ceny i mozliwosci technicznych. Edited February 12, 2010 by t_e_d Quote Link to comment
+Spider Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Ja właśnie od kilku dni walczę produkcją nietypowego pojemnika Niestety nie mogę zdradzić co to będzie bo spaliłbym mój pomysł a przyznam szczerze że ani na własne oczy ani w Internecie nie znalazłem (a specjalnie szukałem) osoby która by w taki sposób zrobiła pojemnik A czy się spodoba to się niedługo okaże jak tylko opublikuję skrytkę Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Też kiedyś zrobiłem "niepowtarzalny" a potem sie okazało, że juz takie od dawna są Quote Link to comment
+Spider Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 (edited) Też tak raz miałem. Ale teraz po opracowaniu koncepcji pojemnika przeszukałem wszystkie fora gdzie ludzie chwalą się pomysłami na pojemniki i nie znalazłem takiego typu. Mój "pojemnik" jest bardzo specyficzny - by nie zwrócił na siebie uwagi da się go zastosować tylko w kilku miejscach na świecie - jednym z nich jest właśnie miejsce gdzie chcę go zainstalować Edited February 12, 2010 by SpiderPL Quote Link to comment
toczygroszek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Juz wiem - zrobiłes sztuczny czakram. Tych jest tylko 7 na świecie. I ukryjesz go na Wawelu Quote Link to comment
Recommended Posts