+Murazor Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Tak sobie oglądam stronę ze statystykami na geocaching.pl i jedna rzecz kłuje mnie w oczy, a mianowicie słowo "ilość" w odniesieniu do skrytek, znalezień itp. Zdaję sobie sprawę, że język polski znacznie słabiej niż angielski odróżnia rzeczowniki policzalne i niepoliczalne, w związku z tym potocznie "ilość"="liczba". Ale w formie pisanej znacznie lepiej wygląda używanie słowa "liczba" w odniesieniu do rzeczowników policzalnych jak skrytki, dni, czy znalezienia. (W tekstach ścisłych np. artykułach naukowych użycie w takim kontekście słowa "ilość" jest wręcz błędem - surowo wyłapywanym przez recenzentów.) Może warto by było to na stronie poprawić... Quote Link to comment
+Spider Posted July 17, 2012 Author Share Posted July 17, 2012 (edited) Mnie natomiast razi ignorancja i nieużywanie wyszukiwarki - obejrzyj jeszcze ten wątek, szczególnie poprzednią stronę. A tak na marginesie: "Liczba" nie mieści się w tabelkach więc jest "ilość" Edited July 17, 2012 by Spider Quote Link to comment
+Murazor Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 (edited) Faktycznie było już o tym, mój błąd, że nie przeczytałem tamtych postów. Aczkolwiek tamto nie odnosiło się do tabelek. Cóż, są za wąskie - trudno. Na marginesie: szkoda, że jak się napisze coś na polskich forach, to często dostaje się odpowiedzi w tonie niepotrzebnie ostrym... Na anglojęzycznych to zjawisko występuje znacznie rzadziej. Widać taka nasza niechlubna cecha narodowa. Edited July 17, 2012 by Murazor Quote Link to comment
+Spider Posted July 17, 2012 Author Share Posted July 17, 2012 (edited) Cóż, masz rację to nasza cecha narodowa... Edited July 17, 2012 by Spider Quote Link to comment
pitos Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Proszę nie krytykować Spidera, Spider nie lubi być krytykowany... On nie popełnia błędów. Quote Link to comment
+Spider Posted July 18, 2012 Author Share Posted July 18, 2012 Kiedy będzie następna pełna synchronizacja? Bo nie było co najmniej 2 miesiące. Właśnie zrobiłem. Quote Link to comment
+lowca Posted July 18, 2012 Share Posted July 18, 2012 Kiedy będzie następna pełna synchronizacja? Bo nie było co najmniej 2 miesiące. Właśnie zrobiłem. Spójnie jest - dziękuję Niby drobiazg, ale lubię mieć porządek Quote Link to comment
+Spider Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Tak sobie oglądam stronę ze statystykami na geocaching.pl i jedna rzecz kłuje mnie w oczy, a mianowicie słowo "ilość" w odniesieniu do skrytek, znalezień itp. Teraz może być? Quote Link to comment
+Murazor Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Teraz może być? O wiele lepiej! Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Witajcie Próbuję zarejestrować się na polskiej stronie http://www.geocaching.pl/ i w tym celu podaję login i hasło z wersji http://www.geocaching.com (dodam, że tam nie mam problemu z logowaniem) i wyskakuje mi komunikat o złym loginie lub haśle. Wiece jak rozwiązać ten problem ? Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment
+Spider Posted July 25, 2012 Author Share Posted July 25, 2012 Już powinno być OK. Quote Link to comment
dziedzickrzysiek Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Już powinno być OK. Dzięki wielkie. Udało się Quote Link to comment
+Spider Posted July 31, 2012 Author Share Posted July 31, 2012 Poprawiłem błąd w liście skrytek "First to Find". Teraz pomijane są wszelkiego typu wydarzenia. Quote Link to comment
+kuchomik Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Rozsądnym wydaje się być też wyeliminowanie skrzynek w statusie 'Temporarily Disable Listing'... Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Rozsądnym wydaje się być też wyeliminowanie skrzynek w statusie 'Temporarily Disable Listing'... czemu? Quote Link to comment
+kuchomik Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 No a jak zrobić FTF na skrzynce, która jest nieaktywna? Quote Link to comment
toczygroszek Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 No a jak zrobić FTF na skrzynce, która jest nieaktywna? Wystarczy poczekać do czasu, aż będzie aktywna. W międzyczasie można ją sobie śledzić. Nieaktywna może być wielu powodów - np takiego, że teren do dnia tego i tego jest zamknięty. Nie widzę powodów, do usuwania tej informacji. Quote Link to comment
+Spider Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Kolejna zmiana w projektach: Na prośbę Highlandera dodałem możliwość pobrania pliku GPX zawierającego lokalizację miejsc, w których nie założono jeszcze skrytki. Link do pliku GPX dostępny jest na stronie danego projektu, pod mapą. Quote Link to comment
seba020 Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Chciałem się pożalić, że geocaching.pl w statystykach pominął u mnie event w Piasecznie, ostatnie CITO w Górznie oraz zagadkę "Start Schody Meta Cache" również z Górzna. Quote Link to comment
+kuchomik Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Chciałem się pożalić, że geocaching.pl w statystykach pominął u mnie event w Piasecznie, ostatnie CITO w Górznie oraz zagadkę "Start Schody Meta Cache" również z Górzna. To samo u mnie. Oprócz eventu w Piasecznie, bo mnie nie było Quote Link to comment
GeoFreak PL Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Witam. Jestem początkującym geocachowcem i również zauważyłem że moje statystyki nie są aktualne i nie zawierają co najmniej 2 znalezionych skrytek od znalezienie których minęło już 24h ale dalej nie widnieją w statystykach Quote Link to comment
+StachoB Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Witam. Jestem początkującym geocachowcem i również zauważyłem że moje statystyki nie są aktualne i nie zawierają co najmniej 2 znalezionych skrytek od znalezienie których minęło już 24h ale dalej nie widnieją w statystykach Poczekaj na pełną aktualizację, podobno jest raz w miesiącu. Quote Link to comment
GeoFreak PL Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Witam. Jestem początkującym geocachowcem i również zauważyłem że moje statystyki nie są aktualne i nie zawierają co najmniej 2 znalezionych skrytek od znalezienie których minęło już 24h ale dalej nie widnieją w statystykach Poczekaj na pełną aktualizację, podobno jest raz w miesiącu. No chyba że tak. Quote Link to comment
+Mosznir Posted October 18, 2012 Share Posted October 18, 2012 Czy prezesura serwisu roważa w przyszłości bliższej lub dalszej założenie własnego forum GCPL wydzielonymi działami ? Bo szczerze odkąd pojawiły się wątki projektowe, forum wygląda nieco chaotycznie. Dodatkowo Groundspeak domyślnie nie pokazuje tematów starszych niż 90 dni co będzie sprzyjało dublowaniu wątków przez nowych użytkowników, których ciągle przybywa. Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 18, 2012 Share Posted October 18, 2012 Przynajmniej rzadko odświeżane są stare kotlety Quote Link to comment
+Thathanka Posted October 18, 2012 Share Posted October 18, 2012 prezesura serwisu A kto to? Quote Link to comment
+Mosznir Posted October 18, 2012 Share Posted October 18, 2012 (edited) prezesura serwisu A kto to? zarzad, kierownictwo, decydenci Przynajmniej rzadko odświeżane są stare kotlety No szkoda, poczekam aż aktywne wątki nie bedą miesciły się na pierwszej podstronie ;] Edited October 18, 2012 by Mosznir Quote Link to comment
+Spider Posted October 19, 2012 Author Share Posted October 19, 2012 Czy prezesura serwisu roważa w przyszłości bliższej lub dalszej założenie własnego forum GCPL wydzielonymi działami ? Już wcześniej rozważaliśmy taką możliwość, ale na razie z niej zrezygnowaliśmy ponieważ obsługa takiego forum wymaga większego zaangażowania, ze względu na moderację, a niestety brakuje nam czasu. Quote Link to comment
+Stryker Posted October 19, 2012 Share Posted October 19, 2012 ciekawy argument ;-) Dwudziestu użytkowników piszących w dziesięciu działach, w piętnastu wątkach wymaga "większego zaangażowania" niż tych samych dwudziestu użytkowników, piszących w.. (zaskoczenie!) piętnastu wątkach bez ich grupowania?;-D Nie lepiej napisać prawdę? "Walczyliśmy o wydzielenie "Poland" na oficjalnym forum GS, głupio teraz z tego rezygnować i zakładać forum GCPL. Tutaj nie ma możliwości tworzenia działów, więc przyzwyczajcie się." Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 19, 2012 Share Posted October 19, 2012 Proponuję kolejne pytania kierować do Strykera, wszak on wie lepiej co jest powodem takiego a nie innego stanu rzeczy na GCPL. Jako ciekawostkę podam, że to forum zostało wydzielone natychmiast po napisaniu jednego krótkiego maila Uważam, że póki co nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego forum, w obecnej formie sprawdza się całkiem nieźle. Co do wątków dotyczących projektów, dobrym rozwiązaniem byłoby podlinkowanie ich na stronach projektów (lektura opisu i baza waypointów projektu powinna być podstawą do dyskusji). Uważam też, że obecna surowość formy forum nie zachęca do zbyt długiego na nim przesiadywania, a raczej służy do wymiany bieżących informacji, nie przytłaczając istoty zabawy jaką jest szukanie pojemników w terenie. Znam wiele stron, które po uruchomieniu forum zostało przez nie "zjedzonych", tzn nikt już nie zaglądał na stronę, a bazą informacji stało się forum. Forum ma być jedynie dodatkiem. Quote Link to comment
+Stryker Posted October 19, 2012 Share Posted October 19, 2012 dziękuję za zaszczyt i możliwość bycia rzecznikiem ;-) zmuszony jestem zrezygnować, bo w żaden sposób nie jestem, ani nie chcę być wiązany z tworem pt. GCPL. czytając "uzasadnienie" przedmówcy, zakładam, że w tym co napisałem jest sporo racji. no może poza tym wysiłkiem z założeniem podforum, ale to naciągane, bo osoba, która owego maila napisała z pewnością wcześniej wielokrotnie kontaktowała się z osobami odpowiedzialnymi globalnie za forum GS. Quote Link to comment
toczygroszek Posted October 19, 2012 Share Posted October 19, 2012 dziękuję za zaszczyt i możliwość bycia rzecznikiem ;-) zmuszony jestem zrezygnować, bo w żaden sposób nie jestem, ani nie chcę być wiązany z tworem pt. GCPL. W takim razie bardzo bym prosił, abyś nie silił się na odpowiedzi w tematach, w których nie masz żadnej wiedzy. Quote Link to comment
GeoFreak PL Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Po zmianie nicka na GC.com, nie mogę go zaktualizować na GC.pl. Może to ktoś sprawdzić? Quote Link to comment
+Spider Posted October 20, 2012 Author Share Posted October 20, 2012 Już jest zaktualizowany. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Piękny nick , gratki! Quote Link to comment
zywcu Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Po zmianie nicka na GC.com... Jakieś naciski były? Ja poprzedni, od razu przyswoiłem (Tak z ciekawości pytam i odpowiedź może być na priv...) Quote Link to comment
GeoFreak PL Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Po zmianie nicka na GC.com... Jakieś naciski były? Ja poprzedni, od razu przyswoiłem (Tak z ciekawości pytam i odpowiedź może być na priv...) Nie było żadnych nacisków Po prostu wcześniejszy wymyśliłem tak na gorąco przy rejestracji bo nie miałem innego pomysłu Nie wiem nawet kto miałby mnie naciskać z tego powodu Dzięki Spider za aktualizację Quote Link to comment
seba020 Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Czy była by możliwość żeby osobom które na gc.com przeedytowały kordy zagadek tak żeby wskazywały finał, na mapce na stronie gc.pl wyświetlało ikonkę tam gdzie podaliśmy, a nie jak są oryginalne kordy? W połączeniu z opcją pokazywania okręgów (która i tak już mocno pomaga) była by to szalenie pomocne narzędzie przy zakładaniu nowych keszy. Quote Link to comment
+y_a_h_oo Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Czy była by możliwość żeby osobom które na gc.com przeedytowały kordy zagadek tak żeby wskazywały finał, na mapce na stronie gc.pl wyświetlało ikonkę tam gdzie podaliśmy, a nie jak są oryginalne kordy? W połączeniu z opcją pokazywania okręgów (która i tak już mocno pomaga) była by to szalenie pomocne narzędzie przy zakładaniu nowych keszy. Seba, to co sugerujesz zniszczy sens zagadek - jak od razu bede wiedzial gdzie mam isc do np. serii zagadek Emkape, to nie bedzie fun'u przy ich rozwiazywaniu... Kregi sa bardziej niz cool i sa pomocne z dokladnoscia do - wlasnie - zagadek, ktorych nie moga wskazywac. I niech tak pozostanie ;-) PS. Tak, pamietam o zdjeciach dla Ciebie - sorki. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Czy była by możliwość żeby osobom które na gc.com przeedytowały kordy zagadek tak żeby wskazywały finał, na mapce na stronie gc.pl wyświetlało ikonkę tam gdzie podaliśmy, a nie jak są oryginalne kordy? W połączeniu z opcją pokazywania okręgów (która i tak już mocno pomaga) była by to szalenie pomocne narzędzie przy zakładaniu nowych keszy. Seba, to co sugerujesz zniszczy sens zagadek - jak od razu bede wiedzial gdzie mam isc do np. serii zagadek Emkape, to nie bedzie fun'u przy ich rozwiazywaniu... Domyślam się że Sebie chodziło o to, aby na jego spersonalizowanej mapie te współrzędne były zmienione. Przecież na GC to działa tak samo - quiz przesuwa sobie tylko dany znalazca. Quote Link to comment
+Spider Posted October 21, 2012 Author Share Posted October 21, 2012 Na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości ale może w przyszłości będzie jak dokończę obsługę API GC... Quote Link to comment
MASHTRIX Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Ostatnio zauważyłem, że cztery skrytki podjęte 1 września (w tym event) nie liczą mi się w statystykach na GC.PL. Moża jakoś temu zaradzić? :> Quote Link to comment
seba020 Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 [...] Domyślam się że Sebie chodziło o to, aby na jego spersonalizowanej mapie te współrzędne były zmienione. Przecież na GC to działa tak samo - quiz przesuwa sobie tylko dany znalazca. Dokładnie, tak samo jak po zalogowaniu na gc.pl mapka pokazuje nam "lokalizację domową", zamiast całej mapy Polski Na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości ale może w przyszłości będzie jak dokończę obsługę API GC... Ok, dzięki po prostu będę musiał iść w teren i sprawdzić "empirycznie" czy się zmieszczę obok finału zagadki Quote Link to comment
+lowca Posted October 22, 2012 Share Posted October 22, 2012 (edited) Na podstronie 'pliki' jest zalinkowana 'etykieta na skrytkę' która w treści odsyła do nieaktywnej strony geocaching.org.pl Edited October 22, 2012 by nemrodek niepotrzebny osobny wątek Quote Link to comment
+Spider Posted October 22, 2012 Author Share Posted October 22, 2012 Jest OK. Coś u Ciebie z cachem jest nie tak. Quote Link to comment
+lowca Posted October 22, 2012 Share Posted October 22, 2012 Jest OK. Coś u Ciebie z cachem jest nie tak. Czyżby? http://www.geocaching.pl/download.php link nr 3 http://www.geocaching.pl/download/get_file.php?id=3 sprawdzone właśnie na komputerze, na którym z całą pewnością jeszcze oglądane nie było, więc o cache mowy nie ma. Quote Link to comment
+lowca Posted October 22, 2012 Share Posted October 22, 2012 Jejku ... u mnie też link działa. Zawartość linku, te PDFy, etykiety, w swojej treści zawierają nieaktualną stronę. Quote Link to comment
Recommended Posts