+Spider Posted March 30, 2012 Author Share Posted March 30, 2012 Niestety tak się czasem zdarza... Jedyne wyjście to rejestrować skrytki z OC również na GC (ale akurat w podanym przez ciebie przykładzie jest to niemożliwe) Quote Link to comment
+Thathanka Posted March 30, 2012 Share Posted March 30, 2012 W menu głównym dodałem sekcję Projekty Choc raczej nie skorzystam, to musze przyznac, ze swietnie to wyglada - dobra robota! Quote Link to comment
toczygroszek Posted March 30, 2012 Share Posted March 30, 2012 Zgłaszajcie swoje uwagi w kwestii projektów, czasem mogą trafić się błędy - np w przypadku cmentarzy zachodniogalicyjskich to jest 400 obiektów i bardzo możliwe, że wkradł się jakiś błąd. Quote Link to comment
seba020 Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Kawał świetnej roboty, przyznam że jestem pod wrażeniem. Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Było fajnie (szczególnie w przypadku Cmentarzy) aby w dziale download udostępnić plik GPX ze współrzędnymi wszystkich (lub wszystkich nieokeszowanych) cmentarzy. No i podlinkować w opisie danego Projektu. Quote Link to comment
toczygroszek Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Było fajnie (szczególnie w przypadku Cmentarzy) aby w dziale download udostępnić plik GPX ze współrzędnymi wszystkich (lub wszystkich nieokeszowanych) cmentarzy. No i podlinkować w opisie danego Projektu. Te nieokeszowane mają często przybliżone współrzędne określane na podstawie mapy, więc mogłyby okazać się mylne. Niektóre z nich pokazują tylko orientacyjnie rejon, gdzie znajdował się cmentarz, który obecnie nie istnieje. Quote Link to comment
+Maliniak Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 mam pytanie: po jakim czasie usuwane są wydarzenia z listy na pierwszej strony? nie wiem czy aktualna zamiana, nie wprowadza w błąd - aktualnie na 10 spotkań pierwsze 5 już było, a nad nimi wisi tytuł: "Lista nadchodzących ..." może dodać znacznik, jakoś odróżnić te które były od tych które będą Quote Link to comment
+Spider Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 (edited) Kolejne zmiany na stronie. Tym razem na prośbę Reviewera do mapy dodałem "Warstwy tematyczne": - Natura 2000 - SOO (obszary siedliskowe) - Natura 2000 - OSO (obszary ptasie) - Obszary Chronionego Krajobrazu - Parki Narodowe - Parki Krajobrazowe - Rezerwaty - Zespoły Przyrodniczo-Krajobrazowe Teraz każdy może sprawdzić czy jego skrytka nie leży na obszarze chronionym w miejscu w którym nie powinno jej być (np. poza szlakiem w Parku Narodowym). Edited April 4, 2012 by Spider Quote Link to comment
+keymanPL Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Kolejne zmiany na stronie. Wow, rewelacyjna sprawa - gratuluje Nawet można się podszkolić z geografii Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 (edited) Kolejne zmiany na stronie (...) dodałem "Warstwy tematyczne": (...) Teraz każdy może sprawdzić czy jego skrytka nie leży na obszarze chronionym w miejscu w którym nie powinno jej być (np. poza szlakiem w Parku Narodowym). Totalny odlot, przynajmniej dla mnie jako miłośnika map Tradycyjnie mam uwagi (dwie): 1) W rozdzielczości laptopowo/tabletowej 1024x768, lista warstw nachodzi i zasłania licznik "Skrytki w twojej okolicy: X". Rozwiązanie problemu: (a) zwężenie listy rozwijanej do długości tekstu, zakładając że wciąż może się rozwijać w pełnej szerokości, lub ( b ) przeniesienie licznika na dół 2) Możesz dodać cieniowanie do przycisku "warstwy..." takie samo jak dla wyboru mapy 3) Obawiam się że weryfikacja ścieżek w parkach/rezerwatach nie zadziała wszędzie, bo nie ma uniwersalnego podkładu ze szlakami PTTK i ścieżkami - mapa OCM/OSM/UMP czasem je zawiera, czasem nie. Tutaj nieoceniona jest mapa papierowa Edited April 4, 2012 by HighlanderPL Quote Link to comment
toczygroszek Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Hehe, moim zdaniem realna funkcjonalność to żadna, ale widać, jak to niewiele ludziom do szczęścia potrzeba - parę kolorków się błyska i uśmiechy od ucha do ucha Oczywiście, wizualnie mi się podoba Quote Link to comment
+Spider Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 1) W rozdzielczości laptopowo/tabletowej 1024x768, lista warstw nachodzi i zasłania licznik "Skrytki w twojej okolicy: X". Rozwiązanie problemu: (a) zwężenie listy rozwijanej do długości tekstu, zakładając że wciąż może się rozwijać w pełnej szerokości, lub ( b ) przeniesienie licznika na dół W najbliższym czasie postaram się to zmienić. 2) Możesz dodać cieniowanie do przycisku "warstwy..." takie samo jak dla wyboru mapy To nie jest takie proste. Już samo stworzenie 'googlowej' listy rozwijanej jest skomplikowane. Ale postaram się to jakoś zrobić. P.S. Dodałem legendę do warstw. Quote Link to comment
+Spider Posted April 5, 2012 Author Share Posted April 5, 2012 mam pytanie: po jakim czasie usuwane są wydarzenia z listy na pierwszej strony? nie wiem czy aktualna zamiana, nie wprowadza w błąd - aktualnie na 10 spotkań pierwsze 5 już było, a nad nimi wisi tytuł: "Lista nadchodzących ..." może dodać znacznik, jakoś odróżnić te które były od tych które będą Poprawione Quote Link to comment
+Maliniak Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 dzięki imo strona startowa jest teraz czytelniejsza Quote Link to comment
+miklobit Posted April 6, 2012 Share Posted April 6, 2012 Chciałbym zwrócić uwagę autorom strony, że brak widocznej atrybutacji w czasie wyświetlania mapy z OpenStreetMap jest niezgodny z warunkami licencji na jej używanie. W tej chwili wyświetlany jest na mapie link do google. Quote Link to comment
+Spider Posted April 6, 2012 Author Share Posted April 6, 2012 (edited) Chciałbym zwrócić uwagę autorom strony, że brak widocznej atrybutacji w czasie wyświetlania mapy z OpenStreetMap jest niezgodny z warunkami licencji na jej używanie. Wiem... W tej chwili wyświetlany jest na mapie link do google. No i? Chwalisz się, że nie masz pojęcia o Google Maps API v3? Proponuję przeczytać to: https://developers.google.com/maps/terms?hl=pl P.S. A propos OSM, proponuję lepiej się przyjrzeć a nie pisać głupoty... Edited April 6, 2012 by Spider Quote Link to comment
+miklobit Posted April 6, 2012 Share Posted April 6, 2012 (edited) P.S. A propos OSM, proponuję lepiej się przyjrzeć a nie pisać głupoty... Przed chwilą się wymagany tekst pojawił na mapie ( bo go dodałeś na warstwie OSM ) więc nie ma co ściemniać że tam był od zawsze .... Może zamiast się spieszyć to przyjrzyj się jeszcze raz na spokojnie , co masz do poprawy:: Dane które widać na mapie ( wprowadzone m.in. przeze mnie ) nie są bynajmniej z UMP jak głosi link ... Edited April 6, 2012 by miklobit Quote Link to comment
+Spider Posted April 6, 2012 Author Share Posted April 6, 2012 A świstak siedzi i zawija je w te sreberka... Quote Link to comment
+miklobit Posted April 6, 2012 Share Posted April 6, 2012 A świstak siedzi i zawija je w te sreberka... Nie wiem o czym mówisz ( może chodzi o to, że zatrudniasz świstaka do poprawiania mapy ) ale wygląda że już jest dobrze ... Quote Link to comment
+miklobit Posted April 7, 2012 Share Posted April 7, 2012 (edited) Skoro było już dobrze to czemu z powrotem jest żle ? W razie problemów - tutaj są warunki użycia mapy MapQuest z danymi OpenStreetMap. Edited April 7, 2012 by miklobit Quote Link to comment
+Spider Posted April 7, 2012 Author Share Posted April 7, 2012 Skoro było już dobrze to czemu z powrotem jest żle ? Bo tak! Quote Link to comment
+miklobit Posted April 7, 2012 Share Posted April 7, 2012 Skoro było już dobrze to czemu z powrotem jest żle ? Bo tak! Hm . Zadziwiająco konstruktywna odpowiedź. Dla tych którzy nie rozumieją o co chodzi ( czyli co najmniej jedna osoba ) : Mapa z MapQuest, jest tylko renderowana przez MapQuest więc należy ich oczywiście wymieniać ale jako "generatora" kafelków. Natomiast dane na mapie pochodzą z bazy OpenStreetMap co wymaga identycznej adnotacji o pochodzeniu i licencji jaką uzupełniłeś już na warstwie "OSM" . Quote Link to comment
nemrodek Posted April 7, 2012 Share Posted April 7, 2012 panowie przenieście się na priv proszę Quote Link to comment
+miklobit Posted April 20, 2012 Share Posted April 20, 2012 Tu jest ciekawa lektura do poczytania: http://wiki.openstre...per_attribution Jak widać geocaching.com po zmianie mapy na OSM też miał podobny problem ale już go poprawił. Quote Link to comment
+Maliniak Posted April 20, 2012 Share Posted April 20, 2012 @mapy: nie wyświetlają się liczby ulubionych - przy kliknięciu na dowolną skrzynkę przy informacji o ulubionych jest tylko myślnik Quote Link to comment
+Spider Posted April 20, 2012 Author Share Posted April 20, 2012 Maliniak - bo to nie zostało jeszcze zaimplementowane Quote Link to comment
+Maliniak Posted April 20, 2012 Share Posted April 20, 2012 to był jeden z pomysłów dlaczego tak jest, też nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi na to dzięki za wyjaśnienie Quote Link to comment
+Spider Posted May 18, 2012 Author Share Posted May 18, 2012 Dzisiaj dodałem możliwość edycji waypointów wchodzących w skład poszczególnych projektów. Projekty edytować mogą tylko osoby z odpowiednimi uprawnieniami, po zalogowaniu na swoje konto Geocaching Polska. Uprawnienia nadaję ja, tak więc jeżeli ktoś chce włączyć się w uzupełnianie danych na stronie (lub zrezygnować) to proszę o kontakt. Na dzień dzisiejszy edycję udostępniłem poniższym osobom: Zachodniogalicyjskie cmentarze wojenne: 1) bieczanin 2) lukaszpla 3) mpark 4) toczygroszek Korona Sudetów Polskich: 1) QVIXOTE 2) Spider Twierdza Kraków: 1) raffik-amarok 2) u810 3) X2_Team Quote Link to comment
+QVIXOTE Posted May 18, 2012 Share Posted May 18, 2012 Takiego mam pomysła: Można by każdemu użytkownikowi w jego statystykach pokazywać postęp zdobywania kolejnych keszy projektu? tak mnie zainspirowali Czesi: http://www.geotrophy.net/geopuzzle.php?puzzle=5 No i za zdobycie można by dostać jakieś badges lub souveniry. Quote Link to comment
+lowca Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 Mam pytanie - po jakim czasie od zalogowania skrzynki na gc.com ten fakt będzie widoczny na gc.pl? Bo statystyki (moje i syna) na .pl to nie do końca aktualne są. Quote Link to comment
+Maliniak Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 z tego co się orientuję strona GC.PL jest aktualizowana raz dziennie, tutaj masz podaną datę ostatniej aktualizacji bazy GC.pl http://www.geocaching.pl/statistics.php Quote Link to comment
u810 Posted May 25, 2012 Share Posted May 25, 2012 Mam pytanie - po jakim czasie od zalogowania skrzynki na gc.com ten fakt będzie widoczny na gc.pl? Bo statystyki (moje i syna) na .pl to nie do końca aktualne są. Jeśli to są bieżące znalezienia to będą aktualne tak jak pisze Maliniak ale jeśli to jakieś zaległe np. sprzed miesiąca i dalej - to pokażą się po pełnej synchronizacji robionej raz w miesiącu chyba. Quote Link to comment
+Spider Posted June 8, 2012 Author Share Posted June 8, 2012 (edited) Na stronie głównej nad aktualnościami dodałem małą "statystykę" ilościową Aktualna treść: W Polsce znaujduje się 4232 skrytek, z czego 3449 jest aktywnych. Skrytki zostały znalezione 123075 razy. Liczba użytkowników, którzy znaleźli przynajmniej jedną skrytkę: 20836. Liczba użytkowników, którzy założyli przynajmniej jedną skrytkę: 742. Edited June 8, 2012 by Spider Quote Link to comment
+Thathanka Posted June 8, 2012 Share Posted June 8, 2012 Jesli moglbym cos zasugerowac... Moze zamiast 'Liczba użytkowników, którzy znaleźli przynajmniej jedną skrytkę: 20836.' lepiej brzmialoby moim zdaniem '20836 uzytkownikow znalazlo przynajmniej jedna skrytke.' Podobnie w kolejnym zdaniu. Nie jestem polonista, ale zaproponowana wersja brzmi jakos tak przyjazniej dla mnie. Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted June 9, 2012 Share Posted June 9, 2012 Jesli moglbym cos zasugerowac... Moze zamiast 'Liczba użytkowników, którzy znaleźli przynajmniej jedną skrytkę: 20836.' lepiej brzmialoby moim zdaniem '20836 uzytkownikow znalazlo przynajmniej jedna skrytke.' Podobnie w kolejnym zdaniu. Nie jestem polonista, ale zaproponowana wersja brzmi jakos tak przyjazniej dla mnie. Zgadzam się,pracę w dziennikarstwie rozpocząłam jeszcze za nieboszczki komuny , więc jestem ze starej dobrej szkoły Dzięki za " liczba" a nie " ilość", warto ten błąd w tabelkach na głównej stronie poprawić, skrytki, ludzie, znalezienia jak najbardziej policzalne są, zatem " liczba" , nie " ilość", pozdrawiam z Bretanii Quote Link to comment
toczygroszek Posted June 9, 2012 Share Posted June 9, 2012 Dzięki za " liczba" a nie " ilość", warto ten błąd w tabelkach na głównej stronie poprawić, skrytki, ludzie, znalezienia jak najbardziej policzalne są, zatem " liczba" , nie " ilość", pozdrawiam z Bretanii Skoro "ilość" jest zarezerwowana dla rzeczowników niepoliczalnych, to czemu pytamy "ile jest dwa plus dwa?" Czyżby to zadanie matematyczne było niepoliczalne? Quote Link to comment
+Wiesia.K Posted June 9, 2012 Share Posted June 9, 2012 Skoro "ilość" jest zarezerwowana dla rzeczowników niepoliczalnych, to czemu pytamy "ile jest dwa plus dwa?" Czyżby to zadanie matematyczne było niepoliczalne? Do słownika- marsz! Quote Link to comment
+Spider Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Jesli moglbym cos zasugerowac... Moze zamiast 'Liczba użytkowników, którzy znaleźli przynajmniej jedną skrytkę: 20836.' lepiej brzmialoby moim zdaniem '20836 uzytkownikow znalazlo przynajmniej jedna skrytke.' Podobnie w kolejnym zdaniu. Nie jestem polonista, ale zaproponowana wersja brzmi jakos tak przyjazniej dla mnie. Zmienione Quote Link to comment
+Spider Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Dodałem personalizację projektów - po zalogowaniu, skrytki własne i znalezione są odpowiednio oznaczane na liście i na mapie. Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Dodałem personalizację projektów - po zalogowaniu, skrytki własne i znalezione są odpowiednio oznaczane na liście i na mapie. O, to bardzo fajny dodatek, tego mi bardzo brakowało. Dziękuję. Quote Link to comment
+Spider Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Dodałem kolejny projekt Ślężańskie Źródła - na chwilę obecną w 100% zrealizowany, chyba że ktoś zna jeszcze jakieś inne źródła? Quote Link to comment
+Thathanka Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 No to teraz jeszcze brakuje mapki z orientacyjna (usredniona?) lokalizacja projektow regionalnych. Quote Link to comment
+Spider Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Myślałem już o tym, ale o ile w przypadku Ślężańskich źródeł jest to bez problemu do zrobienia, to w przypadku Korony Gór Polskich "środek" wychodzi w okolicy Pszczyny, a Korona Sudetów w Trutnowie w Czechach Zastanawiam się czy nie zrobić tego "ręcznie" i w przypadku górskich projektów nie wskazać najwyższego szczytu wchodzącego w skład projektu. Quote Link to comment
toczygroszek Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Zastanawiam się czy nie zrobić tego "ręcznie" i w przypadku górskich projektów nie wskazać najwyższego szczytu wchodzącego w skład projektu. Tak zrób. Quote Link to comment
+Spider Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 Wprowadziłem trochę zmian na stronie głównej projektów: http://www.geocaching.pl/projects.php (zalecam użycie Ctrl+F5 by skrypty się odświeżyły w przeglądarce). Quote Link to comment
+HighlanderPL Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Wygląda naprawdę nieźle! Skoro mapy projektów stały się już bardzo podobne funkcjonalnie głównej mapie skrytek, może to jakoś zintegrować w jedną mapę? Np. projekt "Źródła Ślęży" - mapka jest zupełnie wystarczająca, ale np. "Zamki" to jakiś kolos, i dużo wygodniej przeglądałoby się do na mapie pełnoekranowej. Z kolei Źródła Ślęży chętniej bym przeglądał na innym podkładzie niż google'a Pomysły na zimowe wieczory 1) Na Mapie Pełnoekranowej dodać przy filtrach "Skrytki" listę rozwijalną projektów (z opcją "bez projektu"), która wymuszałaby wyświetlenie tylko jednego projektu naraz. 2) Na stronie projektu umożliwić włączenie innych podkładów (komponent mapy pełnoekranowej) oraz dodać linka do strony z Mapą Pełnoekranową, uruchamianą od razu w trybie konkretnego projektu. Quote Link to comment
+Spider Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Docelowo tak zrobię, ale dużo czasu minie zanim pojawi się to na stronie, bo mam w planach całkowite przerobienie mapy - przejście na Leaflet, dogadanie się z Google, bym mógł używać ich warstw bez ich API (zgodnie z licencją nie wolno tego robić) i dopiero wtedy robienie tych wszystkich funkcjonalności. Zmiany te faktycznie raczej będą na zimowe wieczory. Quote Link to comment
+lowca Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Mam pytanie - po jakim czasie od zalogowania skrzynki na gc.com ten fakt będzie widoczny na gc.pl? Bo statystyki (moje i syna) na .pl to nie do końca aktualne są. Jeśli to są bieżące znalezienia to będą aktualne tak jak pisze Maliniak ale jeśli to jakieś zaległe np. sprzed miesiąca i dalej - to pokażą się po pełnej synchronizacji robionej raz w miesiącu chyba. Kiedy będzie następna pełna synchronizacja? Bo nie było co najmniej 2 miesiące. Quote Link to comment
+Spider Posted July 17, 2012 Author Share Posted July 17, 2012 Była miesiąc temu. Będzie na dniach. Quote Link to comment
Recommended Posts