+woytas Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Moze nadszedl czas na to by na GC byl nasz reviver? Moze koledzy "banglajacy" po angolsku popracuja w tej kwestii? Ja niestety odpadam Toczygroszku rusz temat ! Quote
toczygroszek Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Zapewniam Cię, że temat ruszony. Polski reviewer to jest w tym momencie sprawa priorytetowa wg mnie. Wiem jak irytujące jest aktualnie przedłużające się oczekiwanie na publikację, czy jakąkolwiek inną reakcję, że czasem przepuszczane są skrytki z ewidentnymi "wtopami" no i brakuje kogoś, kto by się tym wszystkim zaopiekował. Ale to tylko kwestia czasu - sądzę, że nie długiego. Pierwszej osobie, której skrytka zostanie opublikowana przez nowego reviewera stawiam piwo przy najbliższym spotkaniu przez cały wieczór do czasu, aż podziękuje albo padnie Quote
+TomPL Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Pierwszej osobie, której skrytka zostanie opublikowana przez nowego reviewera stawiam piwo przy najbliższym spotkaniu przez cały wieczór do czasu, aż podziękuje albo padnie Zatem od jutra najlepiej stawiać co najmniej po jednej skrytce dziennie, ale uwaga - jeśli to będą kiepskie skrytki, to reviewer ich nie opublikuje i nic z tego nie będzie Jeśli w kolejce ustawi się dużo skrytek, najlepiej by wśród nich znalazła się tak dobra, że powali reviewera na kolana - właśnie ta będzie pierwsza Quote
toczygroszek Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Dokładnie tak. Najlepszą strategią jest codziennie o świcie wysyłać do publikacji jedną skrytkę, upewniwszy się wcześniej, że jest poprawnie opisana Quote
+Thathanka Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 Pierwszej osobie, której skrytka zostanie opublikowana przez nowego reviewera stawiam piwo przy najbliższym spotkaniu przez cały wieczór do czasu, aż podziękuje albo padnie Obyś nie trafił na ucznia gimnazjum. Quote
+TomPL Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 Obyś nie trafił na ucznia gimnazjum. Hehehe No to byłby problem. Chyba że uczeń gimnazjum nie tykając kufla, od razu podziękuje (ale ja naiwny jestem) Quote
toczygroszek Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 Chyba że uczeń gimnazjum nie tykając kufla, od razu podziękuje Na to właśnie liczę Quote
+ejohexteam Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 No to może się załapiemy na to piweczko bo właśnie zaczynamy publikować skrzynki ale jak narazie nic się nie dzieje A tak na marginesie to ile średnio się czeka na opublikowanie ? Quote
+Spider Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 A tak na marginesie to ile średnio się czeka na opublikowanie ? To jest czysta loteria. Raz kilka godzin, raz tydzień. Zależy od tego czy reviewer jest przy komputerze Quote
+t_e_d Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 A tak na marginesie to ile średnio się czeka na opublikowanie ? U mnie to od dwoch dni do ponad trzech tygodni Trzeba uzbroic sie w cierpliwosc Quote
toczygroszek Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 (edited) No to może się załapiemy na to piweczko bo właśnie zaczynamy publikować skrzynki ale jak narazie nic się nie dzieje A tak na marginesie to ile średnio się czeka na opublikowanie ? Pytanie powracające na bumerang i zawsze jednakowo mnie zasmucające. Niestety ciągle jeszcze jesteśmy pod opieką reviewera ze Słowacji - Geolensa, który jest w porządku, niestety ciagle są opóźnienia spowodowane tym, że albo ma problemy z siecią, albo natłok innych skrytek (obsługuje prócz Słowacji jeszcze kilka innych krajów i pomaga Czechom gdzie jest nawał skrytek), albo go nie ma Pomaga napisanie do niego wiadomosci, albo do któregoś z innych reviewerów - najlepiej czeskich, bo oni mu pomagają. Teoretycznie powinno się to dziać do 3 dni, w praktyce jak jest własny reviewer to w ciągu jednego dnia a w praktyce jak się jest zdanym na innych to... bywało że i dwa tygodnie ludzie czekali. z tego co wiem teraz też od kiku dni czekają. Dla tego właśnie uważam, że polski reviewer to sprawa priorytetowa. Sam siedzę jak na szpilkach jak wyślę skrytkę do publikacji, wieęc rozumiem irytację. W tej chwili jedyne co mogę mówić, to prosić o cierpliwość i mieć nadzieję, że wkrótce będziemy mieć własnego reviewera, co rozwiąże ten i wiele innych problemów. Edited October 23, 2009 by toczygroszek Quote
+TomPL Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 To jest czysta loteria. Raz kilka godzin, raz tydzień. Zależy od tego czy reviewer jest przy komputerze Największe opóźnienie jakie miałem wynosiło ponad tydzień. Najmniejsze - kilka godzin. Rzeczywiście loteria. Ale możemy to wykorzystać: można robić zakłady, kiedy skrytka zostanie opublikowana. Wiecie, zakłady, tabela, pula do wygrania... Quote
+RobertPL Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 Ja na swoją jedyną skrzynkę czekałem ponad tydzień. Nie było to dla mnie nic dziwnego. Przez ten tydzień nic złego się nie stało. Nic nie straciłem. Trzeba być cierpliwym. Czasem mam wrażenie, że wymagamy za wiele od revivera. Ma dużo pracy, musi być dokładny w weryfikacji zgodności z regulaminem. Niestety do tej pory każdy ma mu za złe, że się spóźnia, a nikt nie jest wdzięczny za ogrom włożonej pracy. Odnośnie polskiego dopuszczacza, uważam, że powinna być to osoba znająca język polski i angielski na wysokim poziomie. Nie widzę sensu rejestrowania skrzynek na GC jedynie w języku polskim - od tego jest OC. Quote
toczygroszek Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 (edited) Czasem mam wrażenie, że wymagamy za wiele od revivera. Ma dużo pracy, musi być dokładny w weryfikacji zgodności z regulaminem. Niestety do tej pory każdy ma mu za złe, że się spóźnia, a nikt nie jest wdzięczny za ogrom włożonej pracy. Robercie, ja jestem wdzięczny. Zakładając swoje pierwsze skrytki nie ustrzegłem się różnych błędów, bo czegoś nie doczytałem, albo zwyczajnie o czymś zapomniałem. Nawet mając już doświadczenie zdarza mi się, że jakaś cyferka mi się omsknie czy coś wtym stylu i reviewer sporo takich rzeczy jest w stanie wyłapać. Nie mam pretensji do słowackiego i czeskich reviewerów, zwłaszcza gdy sobie popatrzeć, że w Czechach miesięcznie powstaje kilkaset skrytek. Co więcej, polski reviewer odciążył by ich nieco, podejrzewam że ze strony Polaków często wysłuchują różnych niemiłych słów zupełnie nie słusznie. Jestem zły na sytuację, w której brak naszego reviewera powoduje, że trzeba długo czekać na publikację, skrytki czasowo niedostępne wiszą nawet ponad rok, ze względu na język czasami przepuszczane są skrytki, z których jasno wynika że są zakopane (jak się zna polski). Poprostu brakuje nam takiego naszego opiekuna. I masz rację, będzie miał on ciężki żywot. Edited October 24, 2009 by toczygroszek Quote
toczygroszek Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 Dostałem info od Geolensa, że jutro będzie publikował i że od teraz będzie już lepiej Quote
+soolash Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Pierwszej osobie, której skrytka zostanie opublikowana przez nowego reviewera stawiam piwo przy najbliższym spotkaniu przez cały wieczór do czasu, aż podziękuje albo padnie Jest szansa, że trafisz na mnie...a wtedy biada. Ale mogę Cię zapewnić, że lekarstwem na dolegliwości dnia następnego będzie moje, domowe, smaczne i zdrowe ... piwko Quote
toczygroszek Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 My tu sobie gadu gadu, a nowe skrytki właśnie są publikowane Quote
+Spider Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Wiem. Dwie w trójmieście i kilka w Krakowie (jedną nawet znalazłem 2 miesiące temu). Quote
toczygroszek Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 kilka w Krakowie No właśnie, całe centrum chą poobstawiać Zanim przyjadę to już tylko Błonia zostaną puste... Quote
nemrodek Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 taką mam propozycję do rozważenia dla każdego może by się powstrzymywać z wpisywaniem swojego znalezienia jako pierwszego i przed datą publikcaji, jeśli skrzynka miała już swój żywot na OC? tak po prostu z grzeczności dla pierwszego znalazcy poczekać trochę ze swoim "starym" logiem? Quote
+Spider Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 (edited) Nemrodek z jednej strony masz rację, bo to trochę głupio wygląda. Z drugiej natomiast strony jeśli ktoś liczy na FTF to na miejscu będzie zawiedziony (wpisy w logbooku z OC), a tak jak widzi że ktoś wcześniej tam już był (korzystając z innego systemu) to wie od razu że nie będzie pierwszy. Edited October 25, 2009 by SpiderPL Quote
hipul Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 taką mam propozycję do rozważenia dla każdego może by się powstrzymywać z wpisywaniem swojego znalezienia jako pierwszego i przed datą publikcaji, jeśli skrzynka miała już swój żywot na OC? tak po prostu z grzeczności dla pierwszego znalazcy poczekać trochę ze swoim "starym" logiem? No coz, jesli o mnie chodzi to jezeli skrytke znalazlem, powiedzmy, 10 stycznia to uwazam, ze jest to jedyna i wlasciwa data logowania bo wtedy ja wlasnie znalazlem. A nie 5 kwietnia, mimo iz wtedy dopiero zostala opublikowana na GC. Po prostu uwazam, ze wazniejsza jest historia skrytki zgodna ze stanem faktycznym niz wyimaginowane FTFy. Quote
toczygroszek Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 (edited) ja też mam mieszane uczucia co do wpisów przeniesionych z datą sprzed publikacji - ale zapewne punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ostatnio widzę, że Słowacy się wycwanili i w takich sytaucjach wpisują "FTF na GC", wiec i ja zacząłem tak robić, kiedy znajduję w logbooku wpisy sprzed daty publikacji A swoje daje tylko na GC i dzieki temu unikam podobnych problemów w moich skrytkach. Edited October 25, 2009 by toczygroszek Quote
nemrodek Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 No coz, jesli o mnie chodzi to jezeli skrytke znalazlem, powiedzmy, 10 stycznia to uwazam, ze jest to jedyna i wlasciwa data logowania bo wtedy ja wlasnie znalazlem. A nie 5 kwietnia, mimo iz wtedy dopiero zostala opublikowana na GC. Po prostu uwazam, ze wazniejsza jest historia skrytki zgodna ze stanem faktycznym niz wyimaginowane FTFy. ale mi nie chodzi o to, żeby wpisywać późniejszą datę, tylko żeby się wstrzymać z wpisem do pierwszego "właściwego" wpisu Quote
hipul Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 ale mi nie chodzi o to, żeby wpisywać późniejszą datę, tylko żeby się wstrzymać z wpisem do pierwszego "właściwego" wpisu Akurat to moze byc juz poczytane jako zlosliwosc :]. Jezeli ktos juz byl przy skrytce to FTFa i tak nikt inny mial nie bedzie. I to nie ma znaczenia czy wpis zrobi sie od razu czy za 5 lat. Quote
+Thathanka Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 tak po prostu z grzeczności dla pierwszego znalazcy poczekać trochę ze swoim "starym" logiem? Nie widzę w takim postępowaniu nie tylko grzeczności, ale i sensu. Quote
kwieto Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Co więcej, może to wyglądać dziwnie w oczach późniejszych znalazców. Ktoś loguje FTF (nie komentując tego, że skrytka ma wpisy z innego serwisu - bo przecież na GC ich nie ma), a potem pojawiają się wpisy wcześniejsze. Potem czyta to kolejny user i zastanawia się o co chodziło temu gościowi, który wpisał się jako piąty, radośnie donosząc o FTF ? Quote
hipul Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 o co chodziło temu gościowi, który wpisał się jako piąty, radośnie donosząc o FTF ? Fifth To Find - wszystko sie zgadza . Quote
toczygroszek Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 albo Fefnasty To Find Nie ma idealnego rozwiązania przy podwójnym rejestrowaniu tak na prawdę. Quote
+woytas Posted October 26, 2009 Author Posted October 26, 2009 jak to ktos zalogowal sie u mnie w skrzynce... fdnf on gc... Czy jakos podobnie :> Quote
+TomPL Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 (edited) A swoje daje tylko na GC i dzieki temu unikam podobnych problemów w moich skrytkach. Ja też tak robię i mam spokój. Łatwiej mi się tym wszystkim połapać na dodatek. A przy okazji - wczoraj na publikowanie skrytki czekałem poniżej 2 godzin Edited October 26, 2009 by TomPL Quote
+t_e_d Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Nawiazujac do dyskusji o rejestracji skrzynek w dwoch serwisach sadze ze polski reviewer jak sie pojawi bedzie mial dodatkowa prace. W sasiednich krajach - Czechy, Slowacja, Litwa regionalne bazy skrzynek albo nie istnieja albo sa malo popularne. W Polsce OC PL jest jest bardzo popularne wiec problemow jest wiecej. Sadze ze polski reviewer powinien pilnowac kilku spraw: 1. wstawienia prawidlowej daty ukrycia skrzynki 2. informacji o tym ze skzrynka jest zarejestrowana w innym serwisie 3. pelny link do tej skrzynki w innym serwisie. Co do pkt 2 i 3 trzeba chyba wypracowac jakis standard umieszczania tych informacji. Ja to robie w ten sposob ze w pole "Related Web Page " widoczne na samej gorze opisu skrzynki wstawiam link do opisu skrzyki na OC PL. Nie wiem czy jest to dobre rozwiazania - na razie sie sprawdza. Quote
+Spider Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Ted. Ale moim zdaniem reviewer nie takich praw lub obowiązków, więc nie może wymagać czegoś czego nie ma w regulaminie. P.S. A tak na marginesie to zobaczcie jak garstka ludzi z Estonii rejestruje skrytki na GC: http://www.geocaching.com/profile/default....b4-9f8e83435a9b Quote
+ejohexteam Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 No z tym linkiem to dobra sprawa też tak zrobimy skoro się sprawdza . Quote
+t_e_d Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Rozgorzala dyskusja co robic ze skrzynkami rejestrowanymi w dwoch roznych serwisach. Wydaje mi sie ze jesli COKOLWIEK robic to te moje propozycje bylby do przyjecia. Quote
toczygroszek Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Przed chwilą dostałem maila od Geolensa, że miał dużo roboty w ostatnim czasie, ale że teraz powinno być lepiej. I że 8 skrytek ma ciągle wstrzymaną publikację ze względu na brak odzewu od autorów w sprawie jakichs problemów. Więc kto tu opóźnia publikację, co? Quote
+TomPL Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Przed chwilą dostałem maila od Geolensa, że miał dużo roboty w ostatnim czasie, ale że teraz powinno być lepiej. I że 8 skrytek ma ciągle wstrzymaną publikację ze względu na brak odzewu od autorów w sprawie jakichs problemów. Więc kto tu opóźnia publikację, co? No ja byłem wczoraj w szoku, jak wystawiłem skrytkę i wyłączyłem maszynę, myśląc że najwcześniej dzisiaj skrytka się pojawi. Później o czymś sobie jeszcze przypomniałem, sprawdzam przy okazji pocztę, a tu info o publikacji skrytki. Nie potrafię dokładnie określić czasu, ale to było na pewno poniżej dwóch godzin. Quote
+t_e_d Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Wyslalem dzisiaj nowa skrzynke do rejestracji - GC20WMC / OP216F Wyslalem tez maila do reviewera z prosba o odarchiwizowanie skrzynki GC1GBAT Zobaczymy ile bede czekal Quote
+Spider Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Krótko Geolens Reviewer właśnie puszcza skrytki Quote
+t_e_d Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Dwie godziny i 20 minut - moj rekord szybkosci Quote
+Mosznir Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Farciarze, a mi jak zwykle właśnie mija piąty dzień oczekiwania co za kiła Quote
toczygroszek Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Zapytaj Toma jak on to robi: http://www.geocaching.com/seek/cache_detai...2501a&log=y Musi mieć tam niezłe chody Quote
+TomPL Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Zapytaj Toma jak on to robi: http://www.geocaching.com/seek/cache_detai...2501a&log=y Musi mieć tam niezłe chody Hehe, pewien reviewer jest wielbicielem moich skrytek A tak poważnie, to poza adnotacją dla reviewera, jaką można wpisać w momencie zgłaszania listingu, piszę do reviewera maila, że skrytka jest gotowa do publikacji i proszę o jej sprawdzenie i opublikowanie. W rekordowych przypadkach przed upływem 2 godzin skrytka jest widoczna. Quote
+t_e_d Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 A tak poważnie, to poza adnotacją dla reviewera, jaką można wpisać w momencie zgłaszania listingu, piszę do reviewera maila, że skrytka jest gotowa do publikacji i proszę o jej sprawdzenie i opublikowanie. W rekordowych przypadkach przed upływem 2 godzin skrytka jest widoczna. Zgodnie z zasada - dzien bez wazeliny jest dniem straconym Quote
+TomPL Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Zgodnie z zasada - dzien bez wazeliny jest dniem straconym Coś w tym stylu Skrytki bez wazeliny z trudem przechodzą, bywa że i miesiąc czekają w zapomnieniu... Quote
+t_e_d Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Zgodnie z zasada - dzien bez wazeliny jest dniem straconym Coś w tym stylu Skrytki bez wazeliny z trudem przechodzą, bywa że i miesiąc czekają w zapomnieniu... A ja wrecz przeciwnie - nigdy nic sam nie pisze do reviewera. Jak ma jakies pytanie - wtedy odpowiadam. Ostatnio zlamalem te zasade - ale chodzilo o odarchiwowanie skrzynek wiec musialem cos skrobnac. Ale ja jestem z natury - bardzo malomowny . . . . . . . . . Quote
+Thathanka Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 Ja stoper oczekiwania na publikację włączyłem w sobotę o 16:30. Na razie prawie dwa dni, więc dramatu nie ma, choć dłuży sięten czas niemal jak przy oczekiwaniu na dziecko. W notce do reviewera opisałem istotne szczegóły, które mogłyby wzbudzać wątpliwości, ale maili słać nie będę, bo to obchodzenie źle działającego systemu. Zmienić trzeba sam system. Quote
toczygroszek Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 Problem polega na tym, że w Czechach powstaje kilkaset skrytek miesięcznie i Czesi mają dużo pracy a Słowak im pomaga. Łatwo powiedzieć "trzeba być cierpliwym", ale to jedyne co w tej chwili mozna powiedzieć. Quote
+Thathanka Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 To też piszę, że trzeba zmienić/usprawnić system (odebrać Czechowi Polskę). Reviewer jest ostatnią osobą, do której miałbym pretensje o taki stan rzeczy, choć podejrzałem sobie czeskie skrytki i wygląda na to, ze publikowane są szybciej niż polskie. Niektóre są nawet z przyszłości. Quote
Recommended Posts