+HighlanderPL 0 Posted March 3, 2014 Ja dostrzegam jeszcze dwa uboczne efekty masowej konwersji skrytek na PMO w tak atrakcyjnym terenie jak Główne i Stare Miasto w Gdańsku: 1) Młodzi keszerzy bez PMO nieświadomi sytuacji mogą zacząć zakładać w tym rejonie skrytki mają świadomość istnienia jedynie widocznych skrytek non-PMO. Dopiero po instalacji pojemnika, wykonaniu opisu i wysłaniu całości do Reviewera dowiedzą się że ich praca poszła na marne. Bo chyba nie ma żadnego monitu przed wysłaniem do publikacji. Oczywiście problem istniał i wcześniej ze względu na finały mulciaków i quizów, ale tutaj ma to charakter masowy bo domyślam się że obie dzielnice są już obstawione tak gęsto, że się szpilki nie wciśnie. 2) Osoby zakładające PMO nie powinny marudzić gdy w lokalnym serwisie ktoś zainstaluje im pojemnik tuż obok ich skrytki. A w szczególności sugerować złośliwych działań. Osobiście uważam że w takich turystycznych rejonach konwersja skrytek tradycyjnych w proste quizy lub mulciaki i pozostawienie ich jako non-PMO jest najlepszym wyjściem z sytuacji: - ma podobne zalety (mniejszy ruch, ambitniejsi geocacherzy, mniejsze możliwości celowego niszczenia), - mają także dodatkowe zalety (edukacyjne - skłaniają turystów do dowiedzenia się czegoś o zwiedzanym miejscu), - z drugiej strony mają mniej wad (ogólnodostępność, potencjalna wielosystemowość). Konwersja ma oczywiście jedną wadę. Wymaga dużo większego wysiłku od autora skrytki przy jej przygotowaniu i opisaniu, a co za tym idzie trudno takowe zakładać w sposób hurtowy mając jednocześnie inne cele i obowiązki niż to hobby. Quote Share this post Link to post
+Wiesia.K 2 Posted March 3, 2014 2) Osoby zakładające PMO nie powinny marudzić gdy w lokalnym serwisie ktoś zainstaluje im pojemnik tuż obok ich skrytki. A w szczególności sugerować złośliwych działań. Taa. Ostatnio zainstalowano METR od mojej zwykłej skrytki pojemnik z bardzo lokalnego serwisu. Osobnik dwusystemowy. Jak to interpretujesz? Quote Share this post Link to post
+dadoskawina 38 Posted March 3, 2014 Osobiście uważam że w takich turystycznych rejonach konwersja skrytek tradycyjnych w proste quizy lub mulciaki i pozostawienie ich jako non-PMO jest najlepszym wyjściem z sytuacji: Mam w centrum Świnoujścia dwa proste kesze. Oba łatwo dostępne, w odległości ok. 170m od siebie. Jeden to tradycyjny, drugi: prościutki multak. Oba założone w tym samym czasie (multak został nawet opublikowany trochę wcześniej). Tradycyjniak ma aktualnie 31 znalezień, multak 18. Więc racja - jeśli chce się ograniczyć liczbę znalezień, to absolutnie taka konwersja jest dobrym krokiem (choć mój cel był inny - w tym konkretnym przypadku multaka robiłem by pokazać obiekt bliższy niż 161m od innego kesza). Quote Share this post Link to post
+Stryker 16 Posted March 3, 2014 multi może być proste, ale jeśli opis jest wyłącznie po polsku (nie wiem jak u Ciebie) to dla zagranicznych staje się quizem z modyfikatorem D+2. spróbujcie (bez translatora) ustalić o co chodzi w multi GC2BE60 (D:1.5!) albo GC1KC7D. tradycyjne są po prostu na współrzędnych, bez znajomości języka można znaleźć ;-) Quote Share this post Link to post
+HighlanderPL 0 Posted March 3, 2014 multi może być proste, ale jeśli opis jest wyłącznie po polsku (nie wiem jak u Ciebie) to dla zagranicznych staje się quizem z modyfikatorem D+2. spróbujcie (bez translatora) ustalić o co chodzi w multi GC2BE60 (D:1.5!) albo GC1KC7D. tradycyjne są po prostu na współrzędnych, bez znajomości języka można znaleźć ;-) Wszystkie opisy mam dwujęzyczne, plus w nowszych mulciakach trudniejsze i kluczowe dla zrozumienia słowa angielskie podaję jeszcze w wersji niemieckiej. Czekam też tłumaczę na niemiecki hint. Quote Share this post Link to post
+Kertoipp 3 Posted March 3, 2014 Nie obrażam się, że część możliwości jest dla mnie niedostępna - zasady były już określone jak się rejestrowałem. Mi się bardziej niepodoba to, że NIEKTÓRZY użytkownicy premium z pogardą odnoszą się do tych, którzy nie wykupili PM... Nie sądzę, żeby ktoś odnosił się z pogardą do osób, które premium nie wykupiły. to nie jest kwestia osądu, lecz czytania ze zrozumieniem. Quote Share this post Link to post